Življenje v Izoli

01 / Izobraževanje

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

31. avgusta 2021
Prometna varnost v Izoli ob začetku novega šolskega leta

Za varno šolsko pot izolskih učencev bodo v prvih septembrskih dneh intenzivneje skrbeli policisti in občinski redarji, ki se jim bodo pridružili tudi izolski upokojenci. Občina Izola poziva vse voznike in ostale udeležence v prometu, naj bodo previdni in pozorni na otroke ter naj upoštevajo cestnoprometne predpise.

Policisti, občinski redarji in izolski upokojenci bodo skrbeli za šolarje na bolj obremenjenih križiščih v občini. 1. septembra bodo prisotni v prometu od 7.45 do 8.30 in od 12.15 do 13.00, preostale delovne dni v tem tednu pa od 7.45 do 8.30 in predvidoma od 12.30 do 14.00.

Upokojenci bodo nosili odsevne jopiče, ki jih je zagotovil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Izola, da bodo lažje prepoznavni. Otroke bodo spremljali na prehodih za pešce v Cankarjevem drevoredu, Drevoredu 1. maja, na Prešernovi cesti, v Ulici oktobrske revolucije, na Južni cesti in v Kortah. Prav tako bo za varen in zabaven prvi šolski dan poskrbela izolska maskota Bepi.

Ukrepi za varno pot v šolo

Občina je poskrbela tudi za urejeno šolsko okolico, na novo so pobarvane talne označbe in modre ribice, ki označujejo šolsko pot. V mestu (na Cankarjevem drevoredu in Drevoredu 1. maja) sta razobešena transparenta, ki bosta do konca septembra opozarjala voznike na prisotnost otrok v prometu. Na poteh bodo postavljene dodatne opozorilne table oz. triopani z napisom šolska pot.

Za otroke in starše je Javna agencija RS za varnost prometa pripravila zbirni spletni portal Načrti šolskih poti, ki nudi pregled nad šolskimi potmi v slovenskih občinah in tudi po posameznih šolah: http://solskepoti.avp-rs.si/.

Vpis v izolske osnovne šole

Letos bo v izolske osnovne šole vstopilo 153 prvošolcev. 469 otrok je vpisanih v OŠ Livade, 670 v OŠ Vojke Šmuc, 64 na njeno podružnico v Kortah in 193 na OŠ Dante Alighieri. Skupaj bo v 67 oddelkih osnovno šolo v Izoli letos obiskovalo 1396 otrok.

 

 

 

26. avgusta 2021
Nova čolna in plavajoči pomoli za nadobudne izolske veslače

Župan Danilo Markočič je danes slovesno predal nova čolna in štiri modularne plavajoče pontone Veslaškemu klubu Argo Izola.

Nakup veslaške in jadralne opreme za namen učenja športnih veščin osnovnošolcev je projekt, ki ga Občina Izola izvaja z lokalnimi športnimi klubi že od leta 2010. Tako je za vse izolske četrtošolce organiziran tedenski tečaj jadranja in za vse petošolce tedenski tečaj veslanja.
Več

12. avgusta 2021
17. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema v Izoli na sporedu konec avgusta

Mednarodnemu filmskemu festivalu Kino Otok – Isola Cinema so izjemne okoliščine tudi letos prekrižale tradicionalne junijske načrte. Zato se bo še ena ekstraserijska izdaja festivala filmske ustvarjalnosti in navdihujočega druženja v Izoli odvila ob koncu poletja, od 25. do 29. avgusta 2021. Kino Otok bo občinstvo vseh starosti in z vseh vetrov pričakal kot zanesljiva filmska stalnica: s svežim izborom vrhunskega filmskega in spremljevalnega programa, v družbi filmarjev in s povabilom k razširjanju pogledov na film, umetnost, kulturo, družbo in življenje nasploh.
Več

6. avgusta 2021
Vabilo na spletna izobraževanja v sklopu operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – MARISTRA

V okviru operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – MARISTRA organizirajo Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Ankaran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre cikel izobraževanj s ciljem razviti človeške vire za potrebe podjetniškega delovanja.

Na voljo je 8 brezplačnih izobraževanj
1. AVDIO-VIDEO – osnove snemanja in montaže
2. Digitalni marketing, promocija dogodkov, aktivnosti
3. Osnove javnega nastopanja
4. Pridobivanje sredstev – sponzorstvo
5. Osnove računovodstva za NVO
6. Pravne podlage za institucije (NVO, zavodi itd.)
7. Pridobivanje sredstev – razpisi
8. Fotografija

Izobraževanja so prijavljenim ponudnikom na voljo do vključno srede, 11. 8. 2021. 

         
PRIJAVA: Na brezplačna spletna izobraževanja se lahko prijavite preko povezave.

 

4. avgusta 2021
Ministrstvo za infrastrukturo uvaja ugodne družinske/skupinske vozovnice za javni potniški promet

Ministrstvo za infrastrukturo uvaja vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom.

Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov

Vozovnica omogoča družinam ali skupinam potnikov do 5 oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vozovnice je 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Vikend popusti 75 %

Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike do 30. 6. 2022 lahko potovali s 75-% popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Ugodnosti, ki bodo v veljavi do 30. 6. 2022, se uvajajo z namenom dodatno spodbuditi oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji COVID-19 kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Ministrstvo za infrastrukturo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, naj preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji. Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

Poleg navedenega bo Ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije. Obenem je novost, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo znašala 25 evrov na mesec. Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša, saj mu ne bo omogočala le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj, temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države. Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. Na ta način si na ministrstvu prizadevajo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Republiki Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje ter podnebje.

 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

2. avgusta 2021
Objavljen razpis za Zoisove štipendije v prihodnjem šolskem in študijskem letu

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je objavil javni razpis za Zoisove štipendije za prihodnje šolsko in študijsko leto. Te štipendije so namenjene dijakom in študentom kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti.
Več

8. julija 2021
Subvencionirano bivanje v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana v študijskem letu 2021/2022

Študentski dom Ljubljana omogoča študentom v številnih domovih, ti stojijo v Ljubljani na različnih lokacijah v bližini visokošolskih zavodov (Rožna dolina, Mestni log, Center, Bežigrad in Šiška), kakovostne bivalne pogoje za študij po subvencioniranih nastanitvenih cenah.

Za bivanje v javnem zavodu Študentski dom Ljubljana je v okviru razpoložljivih zmogljivosti poleg pogojev, ki jih mora izpolnjevati študent za subvencionirano bivanje, potrebna tudi pravočasna prijava na Javni razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov visokošolskega študija v študentskih domovih in pri zasebnikih za študijsko leto 2021/2022.

Prošnjo za sprejem ali podaljšanje bivanja je treba oddati prek elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ.

Zadnji rok za oddajo prošnje je 16. avgust 2021.

Študentom je za vse dodatne informacije o navedenem javnem razpisu na razpolago Pisarna za študentske domove, ki za visokošolsko središče v Ljubljani deluje v Študentskem domu Ljubljana, na telefonskih številkah (01) 530 6027 in (01) 530 6028 v času uradnih ur (v ponedeljek, sredo in petek od 9. do 12. ure, v sredo tudi od 14. do 16. ure) ali na elektronskem naslovu pisarnazasd@stud-dom-lj.si.

Študentski dom Ljubljana

7. julija 2021
Poseben bralni kotiček v Izoli tudi prizorišče poletnih dogodkov

V parku pri svetilniku so študentje ljubljanske univerze s svojimi mentorji postavili umetniško inštalacijo, natančneje inovativen bralni kotiček. Projekt je povezan z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU in odraža nov pristop pri mednarodnem sodelovanju v kulturi. Namen digitalne platforme Europe Readr je med predsedovanjem Slovenije Svetu EU približati bralcem aktualna družbena vprašanja in spodbujati razmislek o tem, v kakšnem svetu želimo živeti.
Več

24. junija 2021
V ponedeljek odprtje umetniške instalacije Dante Copiosus

V ponedeljek, 28. junija 2021, bo ob 10. uri v pritličju palače Besenghi degli Ughi v Izoli potekalo odprtje umetniške instalacije Dante Copiosus. Sledila bo spletna okrogla miza z naslovom Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine ob 700. obletnici Dantejeve smrti.

Dogodka sta del večletnih prizadevanj Občine Izola in izolske italijanske samoupravne narodne skupnosti za valoriziracijo palače Besenghi degli Ughi in Dantejeve dediščine v Izoli. Leta 2020 so se Občina Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola, Glasbena šola Koper, Turistično združenje Izola, ZRS Koper, Inštitut IRRIS, PiNA, Mestna knjižnica Izola in nekateri drugi akterji povezali ter v palačo Besenghi degli Ughi umestili vsebine, ki bodo del nastajajočega kulturno-turističnega itinerarija Izole.

Prostorska instalacija Dante Copiosus je nastala v  sklopu projekta RUK – Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Obeležuje ohranjena kodeksa, prepisa Božanske komedije s komentarji v latinščini, ki sta ob koncu 14. stoletja nastala v Izoli izpod peresa Pietra Campennija iz Tropee, notarja in sekretarja izolskega podestata v obdobju 1398–1399; komentarji (marginalije) so delo Benvenuta Rambaldija iz Imole. Izvirnik prvega kodeksa hranijo v Benetkah, drugega, ki je bil prepisan v Izoli leta 1395, pa v Parizu.

V valorizacijo bo vključena tudi Knjižnica Besenghi, ki deluje v palači. Knjižnično gradivo je bilo preseljeno v pritlične prostore, ki so ustrezno klimatizirani in zatemnjeni, da bi tako ločili šolsko in kulturno-turistično dejavnost ter olajšali dostop do gradiva.

PROGRAM DOGODKA

Odprtje instalacije in knjižnice na stopnišču pred Palačo, 10.00–10.30

Nagovor župana Občine Izola
Nagovor direktorja TIC
Nagovor Boruta Jermana, vodje projekta RUK (PiNA)
Nagovor Karla Hmeljaka, enega izmed avtorjev instalacije
Nagovor Martine Hrs o Knjižnici Besenghi

Odprtju bo sledila spletna okrogla miza z naslovom Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine ob 700. obletnici Dantejeve smrti. Prenos bomo pričeli ob 11. uri na povezavi Zoom.

 

22. junija 2021
Sprejem najuspešnejših devetošolcev

Župan Danilo Markočič je danes v družbi predstavnikov izolskih osnovnih šol sprejel najuspešnejše devetošolce. Kar 20 učencev je prejelo občinska priznanja za odličen uspeh in posebne dosežke, dva med njimi pa za zavidljive uspehe na glasbenem področju. Dogodek je z glasbenim programom popestril Lean Kozlar – Luigi.

Vsem prejemnikom občinskih priznanj čestitamo in jim želimo uspešno nadaljnje izobraževanje.

12. junija 2021
Izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2021

V okviru Festivala Zlate oljčne vejice, ki je včeraj potekal v Izoli, je bilo izbrano županovo oljčno olje. Posebna strokovna komisija je ocenjevala in izbrala tudi županovo vino. Tako najboljše olje kot vino predstavljata Občino Izola in bosta uporabljena v protokolarne namene leto dni. Župan je nocoj v parku Pietro Coppo slovesno sprejel nagrajence. Vikend sicer zaznamuje pester kulturno-zabavni in kulinarični program ter obisk delegacije iz Tolentina.
Več

8. junija 2021
Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja so 1. januarja letos pričeli izvajati projekt Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo – SOS za žrtve nasilja v družini 24 ur na dan (SOS 24/7), ki ga financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S projektom želijo približati dostopnost ter dosegljivost programov za ženske in otroke – žrtve nasilja predvsem najranljivejšim skupinam ter hkrati informirati in ozaveščati strokovno in širšo javnost.
Več

2. junija 2021
Poletno dogajanje v Izoli

Občina Izola v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola pripravlja pester poletni program prireditev, ki bodo potekale v Letnem kinu Arrigoni, parku Pietro Coppo, na Manziolijevem trgu in drugih zunanjih prizoriščih.
Več

31. maja 2021
Turizem UP: energija in znanje za nov zagon

Vabilo na delavnico

Turistično združenje Izola organizira v sodelovanju z Agencijo za razvoj in komunikacije v turizmu Nea Culpa motivacijsko in izobraževalno srečanje ob zagonu nove sezone po pandemiji.
Več

30. marca 2021
Za vrtčevske otroke zagotovljeno le nujno varstvo

Skladno z vladnimi ukrepi za zajezitev in obvladovanje nalezljive bolezni covid-19 se med 1. in 11. aprilom 2021 začasno prepoveduje zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, je pa v tem času organizirano nujno varstvo za vrtčevske otroke staršev, ki so zaposleni v sektorjih kritične infrastrukture.

Za predšolske otroke je tudi v občini Izola organizirano nujno varstvo v minimalnem obsegu, če sta oba starša (ali eden od staršev, ki je samohranilec) zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture (energetika,  promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja in sistemi), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, Policiji ali v poklicnih gasilskih enotah.

Nujno varstvo je organizirano v manjših skupinah na treh lokacijah, in sicer v enoti Školjka in v enoti Livade vrtca Mavrica ter v vrtcu L’Aquilone z italijanskim učnim jezikom. Za prijavo otroka v nujno varstvo se morajo starši obrniti na vrtec, ki ga obiskuje otrok. Potrebo po nujnem varstvu otrok starši izkažejo s potrdilom delodajalca (za oba starša).

 

22. marca 2021
Zlata plaketa Občini Izola

Univerza na Primorskem je pretekli teden podelila Občini Izola zlato plaketo za prispevek h krepitvi ugleda in prepoznavnosti primorske univerze. V utemeljitvi nagrade je posebej izpostavljeno zaupanje, ki ga je vodstvo Občine izkazalo razvoju univerze v obdobju od njene ustanovitve do danes.

Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti povedal, da na Občini sprejemajo plaketo kot priznanje za uspešno sodelovanje obeh institucij. Razumejo jo kot vzpodbudo ter zavezo za nadaljnje tvorno delo. »Občina Izola se zaveda pomena in doprinosa znanosti za lokalno okolje ter širše. Zadovoljen sem, da je v Izoli našla svoj prostor Fakulteta za vede o zdravju, pa tudi vsebine Fakultete za management, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Arheološki park Simonov zaliv – reprezentativen del zgodovinske ter kulturne dediščine Izole, ki je urejen tudi zahvaljujoč Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Konstruktivno partnerstvo pomeni regionalni razvoj na gospodarskem področju in napredek znanstveno-raziskovalne dejavnosti.«
Več

17. marca 2021
Letošnji dogodki ob Tednu možganov zaznamovani z odnosi

Prejšnje leto je bil Teden možganov zaradi hitrega širjenja virusa odpovedan. Letos sta grafična podoba in način izvedbe drugačna, rdeča nit pa ostajajo odnosi – tema, ki je vedno aktualna, v teh časih morda še bolj.

Človek je kot socialno bitje vedno vpet v takšne ali drugačne odnose. Ljudje bivamo v vzajemni povezavi z drugimi – mi vplivamo nanje in oni na nas, kar je dinamičen proces na več ravneh. Razvili smo izredno zapleten in prefinjen sistem medsebojne komunikacije. Zmožni smo učenja prek socialnih stikov, vzpostavljanja velikih socialnih sistemov in bivanja v njih, prosocialnega vedenja ter sodelovanja na način, ki je drugačen od drugih živih bitij. Pri vsem tem sodelujejo številne možganske strukture in omrežja. Na dogodkih v času Tedna možganov 2021 boste spoznali, kako socialni procesi in vedênje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem; kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo. Poglobljeno bodo obravnavana vprašanja o evolucijskem razvoju t. i. socialnih možganov, strokovnjaki bodo razpravljali o psiholoških vidikih odnosa do sebe in drugih. Spregovorili bodo o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja. Pojasnjeno bo, kako okoljski in sociokulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj skupin in med njimi, vključno z diskriminacijo, predsodki ter stereotipi. Medtem ko imamo na eni strani intimnost, partnerstvo in prijateljstvo, sta na drugi strani osamljenost in socialna izolacija – raziskovalci se bodo dotaknili obeh delov spektra odnosov, njunega vpliva na možgane in psihološko blagostanje.

Če želite s pomočjo nevroznanosti odkrivati nove dimenzije odnosov, vabljeni k udeležbi.

Program je razvrščen v navedene sklope:

– spletne projekcije filmov med vikendom,
– ponedeljkova plenarna predavanja,
– torkova in četrtkova klinična predavanja,
– sredine top teme v nevroznanosti,
– petkovo okrogla miza,
– delavnice za odrasle in otroke ter komentarje filmov čez – ves teden.

Program bo potekal preko spleta. Podrobnosti na povezavi

Nekatera predavanja bodo dostopna na SiNAPSINEM Youtube kanalu za kasnejši ogled.

Pri organizaciji Tedna možganov so letos združile moči skupine iz Ljubljane, Maribora, Kopra in Novega mesta. Teden možganov 2021: Človek ni otok so omogočili: ARRS, FENS, DANA foundation, Metalka Media, Roche, Adria Lab in druge organizacije ter podjetja, navedena na spletni strani.

 

16. marca 2021
Vabilo na cikel izobraževanj v sklopu operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – MARISTRA

Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Ankaran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre organizirajo izobraževanja s ciljem razviti človeške vire za potrebe podjetniškega delovanja.

Vabljeni na dogodka, ki bosta potekala v sredo, 17. 3. 2021, in v četrtek, 18. 3. 2021, od 18.00 do 19.30.

Datum Ura Tema Predavatelj
1. sreda, 17. 3. 2021 18.00–19.30 Italijanski dnevni gost – kako se je spremenil? Gorazd Skrt
2. četrtek, 18. 3. 2021 18.00–19.30 Digitalni          marketing         je marketing zgodb – kako ga uporabiti? Tine Murn

Predavala bosta uspešna podjetnika in nekdanja predstavnika Slovenske turistične organizacije (STO) v tujini: Gorazd Skrt: nekdanji predstavnik STO v Italiji, sedaj zastopnik številnih podjetij in destinacij v Italiji, ter Tine Murn: nekdanji predstavnik STO v Londonu, sedaj lastnik podjetja, ki deluje v ZDA in VB.

PRIJAVA: izobraževanji bosta potekali preko spletne aplikacije Microsoft Teams. Zaradi pravočasnega posredovanja dostopa do izobraževanj in morebitnega dodatnega obveščanja je potrebna predhodna prijava. Povezavo za spremljanje spletnih izobraževanj boste prejeli na elektronski naslov dan pred dogodkom. Udeležba na izobraževanjih je brezplačna. Prijavite se preko obrazca na povezavi.

Projekt MARISTRA je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino so odgovorni partnerji projekta. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa ESPR v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

3. marca 2021
Vpis otrok v izolske vrtce

Starše predšolskih otrok obveščamo, da tudi letos do vključno 31. marca poteka vpis otrok v izolske vrtce.

Vloga za sprejem otroka v Vrtec Mavrica Izola je dostopna na spletni strani, starši pa jo lahko prevzamejo tudi v pisarni obeh vrtčevskih enot.

Za podrobne informacije v povezavi z vpisom otrok v italijanski Vrtec »L’Aquilone« pokličite na telefonsko številko (0)5 6625 240.

 

 

16. februarja 2021
Javni razpis: Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in predstavitev podjetnic začetnic 2021

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2021. Predmet razpisa je izbor najboljših 50 poslovnih modelov podjetnic začetnic, ki so registrirale svoje podjetje v letu 2020 in 2021 in še niso sodelovale na enakem razpisu v letu 2020. Namen razpisa je nagraditi najboljših 50 predstavljenih poslovnih modelov podjetnic začetnic v letu 2020 in 2021 ter jih spodbujati pri vzpostavljanju lastnega podjetja.

Upravičene prejemnice so: podjetnice začetnice, ki so v letu 2020 in 2021 registrirale svoje podjetje (d. o. o. ali s. p.); tiste, ki so uspešno zaključile celotno usposabljanje ABC-podjetništva (vsi moduli); vse, ki so se s svojo predstavitvijo poslovnega modela uvrstile med prvih 50 najbolje ocenjenih.

Usposabljanje ABC-podjetnštva bo v letu 2021 organiziralo pet točk SPOT Svetovanje (SPOT Svetovanje Osrednjeslovenska, SPOT Svetovanje Goriška, SPOT Svetovanje Podravje, SPOT Svetovanje Gorenjska, SPOT Svetovanje Savinjska).

Vloga mora biti oddana v elektronski obliki preko podjetniškega portala. Razpis bo odprt do vključno 31. 5. 2021. Za pravočasne bodo štete vloge, oddane preko podjetniškega portala do vključno 31.  5. 2021, in sicer do 14. ure.

Podrobnejši pogoji kandidiranja na javnem natečaju in vsebina natečaja

Za dodatne informacije in pojasnila se lahko obrnete na točko SPOT svetovanje Obalno-kraške regije: tel. št. 05 662 58 34, e-pošta:  spot.obalnokraske@gmail.com.

Informacije o usposabljanju ABC-podjetništva 2021

Odprte so prijave za 2. skupino, prijavnico najdete na tej povezavi.

Komu je namenjeno usposabljanje?

Vsem podjetnicam in podjetnikom začetnikom ter potencialnim podjetnicam in podjetnikom, saj je namen opolnomočiti vse ciljne skupine s strokovnimi vsebinami.

Posebej za podjetnice

Vsem podjetnicam začetnicam, ki ste ustanovile podjetje v letu 2020 ali ga nameravate ustanoviti v prvi polovici leta 2021, pod pogojem, da v letu 2020 niste kandidirale ali pridobile sredstev v okviru Natečaja za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2020, bo Javna agencija SPIRIT Slovenija ponudila mentorsko podporo ter udeležbo na javnem natečaju, ki je bil objavljen 15. 1. 2021.

V okviru javnega natečaja, ki ga bo razpisala Javna agencija SPIRIT Slovenija, bo podjetnicam začetnicam, ki bodo uspešno zaključile vseh 5 modulov, ponujena možnost kandidiranja za finančne spodbude. Te bodo dodeljene podjetnicam začetnicam na podlagi predstavitve in izbora najboljših poslovnih modelov.

Modulov se lahko udeležijo tudi ostali potencialni podjetniki in obstoječi podjetniki. Udeležba na vseh modulih je obvezna samo za tiste podjetnice začetnice, ki želijo kandidirati na natečaju za pridobitev finančnih sredstev.

Kako poteka usposabljanje?

Vsak modul bo trajal 10 šolskih ur. Zajema tako predavanja in delo v skupinah kot tudi terensko delo in delo od doma. Od tega mora delo na terenu in delo v predavalnici obsegati vsaj dve tretjini vseh predvidenih ur, tj. 7 šolskih ur.

Več informacij na SPOT svetovanje Obalno-kraške regije: 05 662 58 34, e-pošta: spot.obalnokraske@gmail.com, ali pri ge. Tini Lisac,  040 315 335, e-pošta: tina.lisac@icra.si.

Projekt SPOT svetovanje Obalno-kraška regija je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javne agencije.

15. februarja 2021
Skozi slikanico Sveti meč pravice bomo spoznavali kulturo kaštelirjev

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena slikanica z naslovom Sveti meč pravice, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja (v nadaljevanju Kaštelir) in je dostopna v štirih jezikih. Slikanica nam skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev, njihovih vrednotah, navadah in ritualih, še zlasti pa za tedanje čase mogočnih utrdbah, na zanimiv in privlačen način približa kulturo kaštelirjev.
Več

12. februarja 2021
Orjaški fosil triceratopsa restavriran v Trstu – procesu bo mogoče slediti preko videopovezave

Tržaški Zoic sodi med najpomembnejša mednarodna podjetja s področja paleontologije. Pred kratkim je prevzelo v restavriranje dragoceno okostje triceratopsa, dinozavra, za katerega domnevajo, da je živel v Severni Ameriki pred 68–95 milijoni let. Njegova orjaška glava meri dva metra in pol v dolžino ter dva metra v širino. Celotnemu procesu bo mogoče slediti preko Facebooka, Instagrama in YouTube-kanala podjetja, restavratorji pa upajo, da bodo okostje spomladi lahko javnosti pokazali tudi v živo.

Zoic je edino italijansko podjetje, ki se ukvarja s paleontologijo na taki ravni. Poskrbelo je tudi za restavriranje okostij dinozavrov, najdenih na območju občine Devin Nabrežina, natančneje v Ribiškem naselju (Villaggio del Pescatore). Antonio in Bruno, 70 milijonov let stara in dobro ohranjena hardozavra, sta na ogled v tržaškem prirodoslovnem muzeju, medtem ko ostanki tretjega dinozavra, Zdravka, še ostajajo ujeti v kamnitih blokih nahajališča.

https://www.youtube.com/watch?v=yM3ez00MZAs

foto Vir: Primorski dnevnik, fotografija: Comunicati Stampa FVG.

14. januarja 2021
Brezplačno učenje za osebni in karierni razvoj

Ljudska univerza Koper nadaljuje projekt izobraževanja zaposlenih in brezposelnih, ki so starejši od 45 let, na območju Obalno-kraške regije. Namen učenja je prispevati k večji vključenosti odraslih v vseživljenjsko izobraževanje, izboljšanju kompetenc, ki jih potrebujemo pri delu, razvoju kariere in za osebni razvoj oz. boljšo zaposljivost.

Na izbiro so programi učenja tujih jezikov, programi za razvoj računalniških in digitalnih kompetenc ter nekatera druga neformalna izobraževanja (o zeliščarstvu, komunikaciji, stresu na delovnem mestu). Obenem nudijo tudi pripravo na pridobitev javno veljavnih listin (priprava na izpit iz znanja slovenščine, italijanščine ter upravnega postopka).

Nekaj priložnosti tudi za mlajše od 45 let

Prednost pri vpisu v posamezni program bodo imeli udeleženci s končano največ srednjo šolo in tisti, ki se prvič vključujejo v projekt. Tudi mlajši od 45 let bodo imeli nekaj možnosti za udeležbo, in sicer v vseh programih računalniškega ter digitalnega opismenjevanja, v nekaterih programih priprav na izpite in posameznih programih tujih jezikov, katerih učenje bo potekalo tudi z moderno tehnologijo.

Razpisani tečaji bodo organizirani večinoma na sedežu Ljudske univerze Koper v popoldanskem ali večernem času. Na posamezno izobraževanje se lahko prijavite, ko bodo objavljeni urnik, datum pričetka in vpisni pogoji.

Dobro je vedeti, da:

– prijava ne pomeni avtomatične udeležbe na razpisanem tečaju,

– se lahko prijavite na največ dva tečaja, ki sta istočasno razpisana, in samo, če vam predlagani urnik ustreza, da boste lahko zagotovili vsaj 80-% udeležbo,

– prijave na t. i. uvrstitveni test za tečaje tujih jezikov ne sodijo v kvoto dveh prijav,

– prijav, podanih preko telefona ali elektronske pošte, ne bodo upoštevali.

Če ne uporabljate računalnika, se lahko prijavite tudi osebno na sedežu Ljudske univerze Koper. Svoj obisk telefonsko najavite strokovnemu delavcu, ki je odgovoren za posamezno področje.

Za osebno svetovanje se najavite po telefonu: 05 612 80 06 ali 040 469 521. V času uradnih ur se lahko zglasite na Cankarjevi 33 v Kopru, pokličete na št. 05 61 280 00. oz. pošljete e-sporočilo na naslov: info@lu-koper.si.

 

 

4. januarja 2021
Brezplačno svetovanje pri kariernih dilemah

Pri izbiri izobraževanja ali karierne poti se velikokrat znajdemo na razpotju in takrat so zelo priročni nasveti strokovnjakov. Tovrstno pomoč brezplačno nudijo v Regionalnem svetovalnem središču Koper, ki deluje na Ljudski univerzi Koper in svojo dejavnost opravlja tudi v Izoli ter Luciji.
Več

22. decembra 2020
Podjetno nad izzive – nov program za bodoče podjetnike

Regionalni razvojni center s svojimi dejavnostmi spodbuja in podpira razvoj novih podjetnikov. V letu 2021 pričenja z izvedbo projekta Podjetno nad izzive – PONI. Z njim bo svetovalno, mentorsko ter finančno podprl posameznike, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot. Na spletni strani www.rrc-kp.si je objavljen javni razpis za vključitev v program. Rok za oddajo vloge je 18. 1. 2021.


Več

21. decembra 2020
Danes priložnost za opazovanje izjemnega nebesnega pojava

21. december je dan zimskega solsticija oz. Sončevega obrata, čas najkrajšega dneva in najdaljše noči. Na nebu bomo lahko opazovali poseben astronomski pojav, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti, veliko konjunkcijo ali povedano preprosteje – lovljenje Jupitra in gospodarja prstanov, Saturna.

Če se bo nebo zjasnilo, bo srečanje lepo vidno tudi s prostim očesom. Konjunkcija obeh planetov se bo zgodila pol ure po zahodu Sonca (16:45). Planeta bomo lahko opazovali ločeno le okrog 6 minut. Ko bosta danes Jupiter in Saturn že tvorila superplanet, bo na jugu sijal prvi Lunin krajec, nekoliko višje in vzhodneje pa se bo v odtenkih oranžne videlo Mars. Vsi ti objekti bodo poravnani praktično v vrsti blizu ravnine, ki jo določa potovanje Zemlje okrog Sonca.

Ker so klasična astronomska opazovanja zmeraj povezana z jasnim vremenom in ker bosta Jupiter in Saturn do 30. decembra narazen za manj kot stopinjo, se vam splača izkoristiti priložnost za opazovanje – v jasnih nočeh oz. v višini nad morebitno meglo.

Današnjo posebno konjunkcijo bodo predstavili člani astronomske skupine na Fakulteti za matematiko in fiziko ljubljanske univerze. Program, ki bo potekal na daljavo, bo vključeval več krajših prispevkov, med drugim tudi ogled observatorija in delavnico opazovanja s teleskopom.

 

Povzeto po Slovenski astronomski reviji Spika

 

11. decembra 2020
Italijanska narodna skupnost podprla projekt štirih obalnih občin PI2025

Danes popoldne so predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji – predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani, predsednik Italijanske Unije Slovenije in Hrvaške Maurizio Tremul, italijanski podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè, italijanska podžupanja Občine Izola Agnese Babič in italijanska podžupanja Občine Piran Manuela Rojec, izrazili podporo italijanske narodne skupnosti Občini Piran, kot nosilki kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 Piran-Pirano 4 Istria 2025 skupaj s partnerji.

Župan občine Piran Đenio Zadković je skupini izrekel dobrodošlico. Hkrati so jim pripravljalci kandidaturne prijave PI2025 z vodjo kandidaturnega procesa Martino Gamboz predstavili italijansko jezikovno različico prijavne knjige Val sprememb. Italijanska Unija in Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti sta podpisnici Memoranduma o sodelovanju, ki podpirata projekt PI2025. Val sprememb podpira 512 partnerjev.

Vsi prisotni so potrdili podporo projektu PI2025 in nadaljevanje sodelovanja, ki se je vzpostavilo ob pripravi prijavne knjige.

18. novembra 2020
Poziv k donaciji računalnikov za izolske osnovnošolce

Kot ste seznanjeni, je Vlada RS z odlokom odredila šolanje na daljavo. Žal je tudi v našem lokalnem okolju veliko učencev, ki zaradi nizkega socialno-ekonomskega položaja nimajo dostopa do računalniške opreme, potrebne za spremljanje učnih vsebin.

Občina Izola je v ta namen zagotovila 15.000 evrov proračunskih sredstev za nakup računalniške opreme, ki bo podarjena osnovnim šolam Vojke Šmuc, Livade ter Dante Alighieri. Poleg tega je šolam že razdelila nekaj rabljenih prenosnih računalnikov. S pozivom k naboru računalnikov pa se obračamo tudi na vas, dragi občani in druge organizacije.

Namizni računalniki, prenosniki ali tablice, ki jih podarjate, naj ne bodo popolnoma zastareli (prosimo, da že sami presodite, ali je oprema še uporabna za raziskovanje, učenje in pouk na daljavo). Za donacijo se dogovorite neposredno z osnovnimi šolami, katerih podatke navajamo v nadaljevanju.

Hvala, ker pomagate.

OŠ Vojke Šmuc
Kontaktna oseba: Vanja Lukežič
E-pošta: vanja.lukezic@guest.arnes.si
Tel. št.: 05 662 11 77

OŠ Livade
Kontaktna oseba: Anja Sever
E-pošta: anja.sever@os-livade.si
Tel. št.: 05 662 55 60

SE-OŠ Dante Alighieri
Kontaktna oseba: Massimiliano Bevitori
E-pošta: massimiliano.bevitori@dante-alighieri.si
Tel. št.: 05 662 52 40

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

17. septembra 2021
Zapora cest v času tekmovanja I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria

Ta konec tedna bo na Obali ponovno živahno. Kolesarska in tekaška proga triatl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!