Življenje v Izoli

01 / Izobraževanje

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

18. novembra 2020
Poziv k donaciji računalnikov za izolske osnovnošolce

Kot ste seznanjeni, je Vlada RS z odlokom odredila šolanje na daljavo. Žal je tudi v našem lokalnem okolju veliko učencev, ki zaradi nizkega socialno-ekonomskega položaja nimajo dostopa do računalniške opreme, potrebne za spremljanje učnih vsebin.

Občina Izola je v ta namen zagotovila 15.000 evrov proračunskih sredstev za nakup računalniške opreme, ki bo podarjena osnovnim šolam Vojke Šmuc, Livade ter Dante Alighieri. Poleg tega je šolam že razdelila nekaj rabljenih prenosnih računalnikov. S pozivom k naboru računalnikov pa se obračamo tudi na vas, dragi občani in druge organizacije.

Namizni računalniki, prenosniki ali tablice, ki jih podarjate, naj ne bodo popolnoma zastareli (prosimo, da že sami presodite, ali je oprema še uporabna za raziskovanje, učenje in pouk na daljavo). Za donacijo se dogovorite neposredno z osnovnimi šolami, katerih podatke navajamo v nadaljevanju.

Hvala, ker pomagate.

OŠ Vojke Šmuc
Kontaktna oseba: Vanja Lukežič
E-pošta: vanja.lukezic@guest.arnes.si
Tel. št.: 05 662 11 77

OŠ Livade
Kontaktna oseba: Anja Sever
E-pošta: anja.sever@os-livade.si
Tel. št.: 05 662 55 60

SE-OŠ Dante Alighieri
Kontaktna oseba: Massimiliano Bevitori
E-pošta: massimiliano.bevitori@dante-alighieri.si
Tel. št.: 05 662 52 40

9. novembra 2020
Šolanje na daljavo – ohranjajte dnevno rutino

Negotovo obdobje, ki ga živimo, nas vsakodnevno sooča z izzivi. Ena večjih preizkušenj za starše in šolajoče se otroke je gotovo izobraževanje na daljavo. Da bi obojim vsaj nekoliko olajšali proces šolanja od doma, v nadaljevanju podajamo zbrane praktične nasvete.

Otrok potrebuje dnevno rutino, saj mu ta daje občutek reda in pozitivno učinkuje na njegovo samopodobo. Z izdelanim urnikom natančno ve, kako bo potekal dan. Obenem se lažje prebije skozi manj prijetne dejavnosti, sploh če jim sledijo take, ki se jih veseli. Zato je priporočljivo vsak dan začeti enako. Otrok naj vstane in se pripravi, kot bi šel v šolo. Nato skupaj sestavite enostaven in razumljiv urnik. Po želji naj ga otrok okrasi z barvami in sličicami.

Če se kljub temu obotavlja, mu pomagajte. Dopustite mu, da si sam izbere vrstni red opravljanja nalog. Dogovorite se, koliko časa bo posvetil prvi nalogi, in načrtujte več krajših (nekajminutnih) odmorov. Otrok naj se vsake pol ure razgiba, kaj popije ipd. Če mora slediti pouku na daljavo, ga naučite izključiti zvok in sliko, ko začuti, da ne zmore več (pogovorite se z učiteljico oz. učiteljem, če se vam zdi, da je za vašega otroka takšen način dela preobremenjujoč; s skupnimi močmi boste zagotovo našli ustrezno rešitev, ki bo najboljša za otroka). In nikar ne pričakujte, da bo šolanje doma potekalo v takem časovnem okvirju kot v šoli. Količino snovi in hitrost usvajanja znanja prilagodite njegovim zmožnostim.

Če se otrok upira delu, skušajte obveznosti opravljati na zabaven način. Poiščite kakšen prijeten kraj, npr. park ali šotor sredi dnevne sobe, kjer bo delo zagotovo bolje steklo. Uredite mu kotiček, kjer bo opravljal šolsko delo, pri tem pa pazite, da v njegovem vidnem polju ne bo predmetov, ki bi motili njegovo zbranost.

V nekaterih družinah se dobro obnese tudi plakat/tabla, kamor z otrokom zapišete naloge in zadolžitve, ki jih otrok odkljuka, ko so opravljene. Podobno možnost nudijo lističi oz. kartice z zapisanimi zadolžitvami za posamezni predmet. Otrok npr. vsak dan izpolni nekaj kartic (določite število). Ko zaključi z obveznostmi, vam narejeno prinese na vpogled. Če po opravljenih nalogah sledi še majhna nagrada, je motivacija zagotovljena.

Razvijanje samostojnosti pri šolskem delu je dolgotrajen proces, ki ga je treba vaditi. Vzpodbujajte otroka k delovnim navadam, tako za šolsko delo kot hišna opravila. Ko bo spoznal, da je njegov trud obrodil sadove, bo bolj motiviran in samostojnejši. Ključno je, da ga pri tem nadzirate, saj sam vendarle ne bo zmogel vsega.

Vsak dan si vzemite tudi čas za dejavnosti, ki otroka veselijo in mu dajejo energijo. Dovolj časa mora imeti tudi za lenarjenje, sanjarjenje in prosto igro. Bližnjic pri vzgoji ni in otroci se zelo razlikujejo med seboj. Sprejmite jih takšne, kot so, z vso potrpežljivostjo in dobro voljo.

Vir: https://zastarse.si/

 

 

 

29. oktobra 2020
Najboljši je tisti odpadek, ki ga ni

Občina Izola sodi med podpisnice Zelene listine. Pod okriljem Okolja Piran in Komunale Izola usposablja svoje zaposlene za dvig okoljske ozaveščenosti, ponovne uporabe predmetov in preprečevanje nastajanja odpadkov.
Več

23. oktobra 2020
Od ponedeljka vrtci zaprti

Zagotovljeno nujno varstvo otrok

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi je Vlada RS sprejela odločitev, da bodo vrtci od ponedeljka, 26. oktobra, zaprti. Je pa župan Občine Izola Danilo Markočič po navodilih pristojnega ministrstva sprejel sklep, da se varstvo zagotovi za vse predšolske otroke, katerih starši morajo delati in jim delodajalec ne more omogočiti dela na daljavo. 
Več

15. oktobra 2020
Izola med najbolj priljubljenimi destinacijami domačih gostov

Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija do 1. oktobra 2020 v Izoli unovčenih 41.021 turističnih bonov v skupni vrednosti dobrih 6 milijonov EUR, kar jo uvršča na 3. mesto med vsemi slovenskimi občinami po vrednosti unovčenih bonov. Statistični podatki kažejo, da se je število gostov v primerjavi s preteklim letom povečalo za 33 %, število nočitev pa za 49 %. Septembra je bil zabeležen 80-% obisk slovenskih gostov.
Več

13. oktobra 2020
Spletno izobraževanje s področja socialnega podjetništva
V sredo, 14. oktobra 2020, ob 10. uri

Socialno podjetništvo je priložnost za boljšo kakovost življenja in ohranjanje okolja ter narave v lokalnih skupnostih. Pri njegovem razvoju in spodbujanju imajo zelo pomembno vlogo organizacije javnega sektorja, lokalne skupnosti idr. Socialno podjetništvo je namreč usmerjeno izrazito lokalno, povezuje različne sektorje in hkrati velikokrat deluje na področjih, ki so za tržno usmerjena podjetja nezanimiva, saj jim ne prinašajo dobička.
Več

31. avgusta 2020
Varna pot otrok v šolo

Tudi letos bo v prvih dneh novega šolskega leta poskrbljeno za varne poti izolskih učencev v šolo. Zanje bodo skrbeli policisti, občinski redarji in izolski upokojenci. Občina Izola poziva vse voznike in ostale udeležence v prometu, naj bodo pozorni na otroke in prilagodijo hitrost vožnje v naseljih.

Za varno pot v šolo bodo skrbeli policisti, občinski redarji in izolski upokojenci. Slednji bodo v poenotenih odsevnih jopičih, ki jih je zagotovil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Izola, lažje in hitreje prepoznavni. Na bolj obremenjenih križiščih v občini bodo na prvi šolski dan za varnost učencev skrbeli od 7.45 do 8.30 in od 12.00 do 13.00, preostale dni vse do konca tedna pa od 7.30 do 8.30 in med 12.15 in 15.00, prilagojeno potrebam posamezne osnovne šole. Izolski upokojenci bodo prisotni na prehodih za pešce na Cankarjevem drevoredu, Drevoredu 1. maja, Prešernovi cesti, Ulici oktobrske revolucije, Južni cesti in v Kortah. Prav tako bo za varen in zabaven prvi šolski dan poskrbela izolska maskota Bepi. Tudi ta bo otroke spremljal na prehodih za pešce, zjutraj v Drevoredu 1. maja.

Ukrepi za varno pot v šolo

Občina je poskrbela tudi za urejeno okolico šol, prav tako so bile na novo pobarvane talne označbe in modre ribice, ki označujejo varno pot v šolo. Postavljene so dodatne opozorilne table oz. triopani z napisom šolska pot. V mestu (na Cankarjevem drevoredu in Drevoredu 1. maja) pa sta razobešena dva transparenta, ki bosta do konca septembra voznike opozarjala na prisotnost otrok na cesti.

Vpis v osnovne šole in sprejem prvošolcev

Letos je v izolske osnovne šole vpisanih skupaj 156 prvošolcev, kar je le nekaj manj kot lansko leto. 53 otrok je vpisanih na OŠ Livade, 70 na OŠ Vojke Šmuc, 14 na njeno podružnico v Kortah in 19 na OŠ Dante Alighieri.

Občinskega sprejema prvošolcev letos ne bo zaradi ukrepov, ki jih je potrebno spoštovati v luči zaščite pred novim koronavirusom. Bo pa župan Danilo Markočič v danes obiskal vse izolske osnovne šole in zaželel prvošolcem veliko veselja in uspeha na novi življenjski poti.

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< november 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

NOVO NA PORTALU

27. novembra 2020
Kratka informacija o stanju/poteku epidemije v Obalni regiji

Ugotavljamo, da je v Obalni regiji potek epidemije pod nadzorom. Kljub hitremu p...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!