Življenje v Izoli

01 / Izobraževanje

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

3. marca 2021
Vpis otrok v izolske vrtce

Starše predšolskih otrok obveščamo, da tudi letos do vključno 31. marca poteka vpis otrok v izolske vrtce.

Vloga za sprejem otroka v Vrtec Mavrica Izola je dostopna na spletni strani, starši pa jo lahko prevzamejo tudi v pisarni obeh vrtčevskih enot.

Za podrobne informacije v povezavi z vpisom otrok v italijanski Vrtec »L’Aquilone« pokličite na telefonsko številko (0)5 6625 240.

 

 

16. februarja 2021
Javni razpis: Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in predstavitev podjetnic začetnic 2021

 

Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2021. Predmet razpisa je izbor najboljših 50 poslovnih modelov podjetnic začetnic, ki so registrirale svoje podjetje v letu 2020 in 2021 in še niso sodelovale na enakem razpisu v letu 2020. Namen razpisa je nagraditi najboljših 50 predstavljenih poslovnih modelov podjetnic začetnic v letu 2020 in 2021 ter jih spodbujati pri vzpostavljanju lastnega podjetja.

Upravičene prejemnice so: podjetnice začetnice, ki so v letu 2020 in 2021 registrirale svoje podjetje (d. o. o. ali s. p.); tiste, ki so uspešno zaključile celotno usposabljanje ABC-podjetništva (vsi moduli); vse, ki so se s svojo predstavitvijo poslovnega modela uvrstile med prvih 50 najbolje ocenjenih.

Usposabljanje ABC-podjetnštva bo v letu 2021 organiziralo pet točk SPOT Svetovanje (SPOT Svetovanje Osrednjeslovenska, SPOT Svetovanje Goriška, SPOT Svetovanje Podravje, SPOT Svetovanje Gorenjska, SPOT Svetovanje Savinjska).

Vloga mora biti oddana v elektronski obliki preko podjetniškega portala. Razpis bo odprt do vključno 31. 5. 2021. Za pravočasne bodo štete vloge, oddane preko podjetniškega portala do vključno 31.  5. 2021, in sicer do 14. ure.

Podrobnejši pogoji kandidiranja na javnem natečaju in vsebina natečaja

Za dodatne informacije in pojasnila se lahko obrnete na točko SPOT svetovanje Obalno-kraške regije: tel. št. 05 662 58 34, e-pošta:  spot.obalnokraske@gmail.com.

Informacije o usposabljanju ABC-podjetništva 2021

Odprte so prijave za 2. skupino, prijavnico najdete na tej povezavi.

Komu je namenjeno usposabljanje?

Vsem podjetnicam in podjetnikom začetnikom ter potencialnim podjetnicam in podjetnikom, saj je namen opolnomočiti vse ciljne skupine s strokovnimi vsebinami.

Posebej za podjetnice

Vsem podjetnicam začetnicam, ki ste ustanovile podjetje v letu 2020 ali ga nameravate ustanoviti v prvi polovici leta 2021, pod pogojem, da v letu 2020 niste kandidirale ali pridobile sredstev v okviru Natečaja za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2020, bo Javna agencija SPIRIT Slovenija ponudila mentorsko podporo ter udeležbo na javnem natečaju, ki je bil objavljen 15. 1. 2021.

V okviru javnega natečaja, ki ga bo razpisala Javna agencija SPIRIT Slovenija, bo podjetnicam začetnicam, ki bodo uspešno zaključile vseh 5 modulov, ponujena možnost kandidiranja za finančne spodbude. Te bodo dodeljene podjetnicam začetnicam na podlagi predstavitve in izbora najboljših poslovnih modelov.

Modulov se lahko udeležijo tudi ostali potencialni podjetniki in obstoječi podjetniki. Udeležba na vseh modulih je obvezna samo za tiste podjetnice začetnice, ki želijo kandidirati na natečaju za pridobitev finančnih sredstev.

Kako poteka usposabljanje?

Vsak modul bo trajal 10 šolskih ur. Zajema tako predavanja in delo v skupinah kot tudi terensko delo in delo od doma. Od tega mora delo na terenu in delo v predavalnici obsegati vsaj dve tretjini vseh predvidenih ur, tj. 7 šolskih ur.

Več informacij na SPOT svetovanje Obalno-kraške regije: 05 662 58 34, e-pošta: spot.obalnokraske@gmail.com, ali pri ge. Tini Lisac,  040 315 335, e-pošta: tina.lisac@icra.si.

Projekt SPOT svetovanje Obalno-kraška regija je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javne agencije.

15. februarja 2021
Skozi slikanico Sveti meč pravice bomo spoznavali kulturo kaštelirjev

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena slikanica z naslovom Sveti meč pravice, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja (v nadaljevanju Kaštelir) in je dostopna v štirih jezikih. Slikanica nam skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev, njihovih vrednotah, navadah in ritualih, še zlasti pa za tedanje čase mogočnih utrdbah, na zanimiv in privlačen način približa kulturo kaštelirjev.
Več

12. februarja 2021
Orjaški fosil triceratopsa restavriran v Trstu – procesu bo mogoče slediti preko videopovezave

Tržaški Zoic sodi med najpomembnejša mednarodna podjetja s področja paleontologije. Pred kratkim je prevzelo v restavriranje dragoceno okostje triceratopsa, dinozavra, za katerega domnevajo, da je živel v Severni Ameriki pred 68–95 milijoni let. Njegova orjaška glava meri dva metra in pol v dolžino ter dva metra v širino. Celotnemu procesu bo mogoče slediti preko Facebooka, Instagrama in YouTube-kanala podjetja, restavratorji pa upajo, da bodo okostje spomladi lahko javnosti pokazali tudi v živo.

Zoic je edino italijansko podjetje, ki se ukvarja s paleontologijo na taki ravni. Poskrbelo je tudi za restavriranje okostij dinozavrov, najdenih na območju občine Devin Nabrežina, natančneje v Ribiškem naselju (Villaggio del Pescatore). Antonio in Bruno, 70 milijonov let stara in dobro ohranjena hardozavra, sta na ogled v tržaškem prirodoslovnem muzeju, medtem ko ostanki tretjega dinozavra, Zdravka, še ostajajo ujeti v kamnitih blokih nahajališča.

https://www.youtube.com/watch?v=yM3ez00MZAs

foto Vir: Primorski dnevnik, fotografija: Comunicati Stampa FVG.

14. januarja 2021
Brezplačno učenje za osebni in karierni razvoj

Ljudska univerza Koper nadaljuje projekt izobraževanja zaposlenih in brezposelnih, ki so starejši od 45 let, na območju Obalno-kraške regije. Namen učenja je prispevati k večji vključenosti odraslih v vseživljenjsko izobraževanje, izboljšanju kompetenc, ki jih potrebujemo pri delu, razvoju kariere in za osebni razvoj oz. boljšo zaposljivost.

Na izbiro so programi učenja tujih jezikov, programi za razvoj računalniških in digitalnih kompetenc ter nekatera druga neformalna izobraževanja (o zeliščarstvu, komunikaciji, stresu na delovnem mestu). Obenem nudijo tudi pripravo na pridobitev javno veljavnih listin (priprava na izpit iz znanja slovenščine, italijanščine ter upravnega postopka).

Nekaj priložnosti tudi za mlajše od 45 let

Prednost pri vpisu v posamezni program bodo imeli udeleženci s končano največ srednjo šolo in tisti, ki se prvič vključujejo v projekt. Tudi mlajši od 45 let bodo imeli nekaj možnosti za udeležbo, in sicer v vseh programih računalniškega ter digitalnega opismenjevanja, v nekaterih programih priprav na izpite in posameznih programih tujih jezikov, katerih učenje bo potekalo tudi z moderno tehnologijo.

Razpisani tečaji bodo organizirani večinoma na sedežu Ljudske univerze Koper v popoldanskem ali večernem času. Na posamezno izobraževanje se lahko prijavite, ko bodo objavljeni urnik, datum pričetka in vpisni pogoji.

Dobro je vedeti, da:

– prijava ne pomeni avtomatične udeležbe na razpisanem tečaju,

– se lahko prijavite na največ dva tečaja, ki sta istočasno razpisana, in samo, če vam predlagani urnik ustreza, da boste lahko zagotovili vsaj 80-% udeležbo,

– prijave na t. i. uvrstitveni test za tečaje tujih jezikov ne sodijo v kvoto dveh prijav,

– prijav, podanih preko telefona ali elektronske pošte, ne bodo upoštevali.

Če ne uporabljate računalnika, se lahko prijavite tudi osebno na sedežu Ljudske univerze Koper. Svoj obisk telefonsko najavite strokovnemu delavcu, ki je odgovoren za posamezno področje.

Za osebno svetovanje se najavite po telefonu: 05 612 80 06 ali 040 469 521. V času uradnih ur se lahko zglasite na Cankarjevi 33 v Kopru, pokličete na št. 05 61 280 00. oz. pošljete e-sporočilo na naslov: info@lu-koper.si.

 

 

4. januarja 2021
Brezplačno svetovanje pri kariernih dilemah

Pri izbiri izobraževanja ali karierne poti se velikokrat znajdemo na razpotju in takrat so zelo priročni nasveti strokovnjakov. Tovrstno pomoč brezplačno nudijo v Regionalnem svetovalnem središču Koper, ki deluje na Ljudski univerzi Koper in svojo dejavnost opravlja tudi v Izoli ter Luciji.
Več

22. decembra 2020
Podjetno nad izzive – nov program za bodoče podjetnike

Regionalni razvojni center s svojimi dejavnostmi spodbuja in podpira razvoj novih podjetnikov. V letu 2021 pričenja z izvedbo projekta Podjetno nad izzive – PONI. Z njim bo svetovalno, mentorsko ter finančno podprl posameznike, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot. Na spletni strani www.rrc-kp.si je objavljen javni razpis za vključitev v program. Rok za oddajo vloge je 18. 1. 2021.


Več

21. decembra 2020
Danes priložnost za opazovanje izjemnega nebesnega pojava

21. december je dan zimskega solsticija oz. Sončevega obrata, čas najkrajšega dneva in najdaljše noči. Na nebu bomo lahko opazovali poseben astronomski pojav, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti, veliko konjunkcijo ali povedano preprosteje – lovljenje Jupitra in gospodarja prstanov, Saturna.

Če se bo nebo zjasnilo, bo srečanje lepo vidno tudi s prostim očesom. Konjunkcija obeh planetov se bo zgodila pol ure po zahodu Sonca (16:45). Planeta bomo lahko opazovali ločeno le okrog 6 minut. Ko bosta danes Jupiter in Saturn že tvorila superplanet, bo na jugu sijal prvi Lunin krajec, nekoliko višje in vzhodneje pa se bo v odtenkih oranžne videlo Mars. Vsi ti objekti bodo poravnani praktično v vrsti blizu ravnine, ki jo določa potovanje Zemlje okrog Sonca.

Ker so klasična astronomska opazovanja zmeraj povezana z jasnim vremenom in ker bosta Jupiter in Saturn do 30. decembra narazen za manj kot stopinjo, se vam splača izkoristiti priložnost za opazovanje – v jasnih nočeh oz. v višini nad morebitno meglo.

Današnjo posebno konjunkcijo bodo predstavili člani astronomske skupine na Fakulteti za matematiko in fiziko ljubljanske univerze. Program, ki bo potekal na daljavo, bo vključeval več krajših prispevkov, med drugim tudi ogled observatorija in delavnico opazovanja s teleskopom.

 

Povzeto po Slovenski astronomski reviji Spika

 

11. decembra 2020
Italijanska narodna skupnost podprla projekt štirih obalnih občin PI2025

Danes popoldne so predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji – predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani, predsednik Italijanske Unije Slovenije in Hrvaške Maurizio Tremul, italijanski podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè, italijanska podžupanja Občine Izola Agnese Babič in italijanska podžupanja Občine Piran Manuela Rojec, izrazili podporo italijanske narodne skupnosti Občini Piran, kot nosilki kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 Piran-Pirano 4 Istria 2025 skupaj s partnerji.

Župan občine Piran Đenio Zadković je skupini izrekel dobrodošlico. Hkrati so jim pripravljalci kandidaturne prijave PI2025 z vodjo kandidaturnega procesa Martino Gamboz predstavili italijansko jezikovno različico prijavne knjige Val sprememb. Italijanska Unija in Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti sta podpisnici Memoranduma o sodelovanju, ki podpirata projekt PI2025. Val sprememb podpira 512 partnerjev.

Vsi prisotni so potrdili podporo projektu PI2025 in nadaljevanje sodelovanja, ki se je vzpostavilo ob pripravi prijavne knjige.

Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

NOVO NA PORTALU

3. marca 2021
Umrl je Gianfranco Siljan / È morto Gianfranco Siljan

La Comunità autogestita della nazionalità italiana di Isola comunica, con prof...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!