Življenje v Izoli

06 / Kultura

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

4. decembra 2020
Franček – spletni portal, ustvarjen za ta čas

Franček je inovativno e-orodje, neposredno uporabno pri pouku slovenščine. Razvili so ga na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in je trenutno na voljo v beta verziji. Učence in dijake uvaja v delo s spletnimi slovarji ter spletnimi slovničnimi priročniki. Portal ponuja vsebine, ki so posebej prilagojene posamezni triadi osnovnošolcev in srednješolcem.
Več

3. decembra 2020
Občina Izola pospešeno pripravlja prostorske podlage za območji Argo in Mala oprema

Občina Izola se je junija letos povezala s profesorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, da bi sodelovali pri urbanistični preverbi območij IPA 3 in IPA 4, ki večinoma obsegajo območje nekdanjih delavnic Mala oprema in območje nekdanje tovarne Argo.

Izziva so se lotili v treh strokovnih skupinah, in sicer pod vodstvom uveljavljenih profesorjev, izr. prof. dr. Alenke Fikfak, prof. Janeza Koželja ter izr. prof. mag. Alessia Princica. Naloga vseh skupin je bila v obravnavano območje umestiti zahtevane vsebine (bodoči kulturni center, mestno hišo, interaktivni muzej ribiške industrije) ter predlagati možnosti prometne ureditve s trajnostnega vidika in zunanjega prostora kot prostora dejavnosti (opredelitev novih parkovnih površin, trgov in ureditev obalne promenade).

Strokovne rešitve urbanistične delavnice so bile včeraj, 30. novembra, prvič predstavljene strokovnim službam Občine Izola. Urbanistične preverbe prostora bodo služile kot strokovna podlaga za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Ta bo omogočil načrtovanje in izgradnjo želenih objektov ter celostno ureditev območja.

V prihodnjih dneh in tednih bodo sledile različne analize prikazanih rešitev. Ko bodo okoliščine dopuščale, bodo te predstavljene še ostalim deležnikom.

24. novembra 2020
Izolski ledeni otok in prižig lučk letos malo drugače

Praznični december bo letos drugačen, kot smo ga vajeni, Izola pa si bo kljub vsemu nadela praznično podobo in postala Ledeni otok. V petek bo mesto zažarelo v prazničnih lučkah, a jih bomo tokrat prižgali malo drugače, kar prek spleta.


Več

17. novembra 2020
Odločitev o zmagovalcu EPK 2025 bo znana decembra

Še mesec dni nas loči do razglasitve zmagovalca med slovenskimi mesti, ki se potegujejo za prestižni naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Pripravljalna ekipa bo oddala mednarodni komisiji kandidaturno knjigo 24. novembra, odločitev o izboru pa bo znana konec decembra.

Priprava vsebine projekta Piran-Pirano 4 Istria 2025 (skrajšano PI2025) je trajala več kot dve leti. Pri tem je sodelovalo preko 50 kulturnih ustanov in zavodov, profesorjev s področja kulturne znanosti in mednarodno uveljavljenih strokovnjakov, svoja mnenja in pobude je podala tudi širša javnost, občanke in občani štirih istrskih občin. H kandidaturi Pirana so kot enakopravne partnerice že v samem začetku pristopile tudi občine Koper, Izola in Ankaran. Projektu so se pridružili še številni mednarodni partnerji, ki so se s podpisom memoranduma zavezali k finančni podpori projekta, med drugim mesta hrvaške Istre z Istrsko županijo in občine Trst, Milje ter Benetke, vključno z regijo Veneto.

Projektni partnerji so pred dnevi objavili novo trojezično spletno stran, ki si jo lahko ogledate na povezavi.

16. novembra 2020
Oreste Dequel
Pozabljeni umetnik, ki je v svojih delih ohranil izkušnjo zgodovinskega prepiha Istre.

Lahko bi rekli, da sta likovna kritika in umetnostna zgodovina pozabili nanj, na kiparja in svetovljana, ki je bil v začetku 50. let 20. stoletja poleg Pohlena vodilni umetnik na slovenski Obali.

Spomin na Dequela so z razstavo na petih obalnih razstaviščih obudili Pokrajinski muzej Koper, Obalne galerije Piran in Galerija Insula ter italijanski skupnosti v Izoli in Kopru. Večletne priprave so omogočile pregledno predstavitev njegovega obsežnega opusa, ki je večinoma v lasti zasebnika Fabia Zorzeta iz Trsta. Ob tej priložnosti je Skupnost Italijanov »Santorio Santorio« izdala tudi katalog, pod katerega so se podpisali urednik Mario Steffè in kustos razstave Dejan Mehmedovič ter soavtorici besedil, dr. Neža Čebron Lipovec in Eleonora Bianca Battelli.

Oreste Dequel je bil rojen v Žusterni leta 1923, od koder se je družina štiri leta kasneje preselila v Trst. Tam je zaključil srednješolsko izobraževanje in med drugo svetovno vojno sodeloval v narodnoosvobodilnem boju kot pripadnik brigade Garibaldi. Po vojni se je znašel na tržaškem ozemlju in bil prvi nosilec Titove štafete v imenu športnikov cone A. Kot štipendist jugoslovanske države je doštudiral na ljubljanski Akademiji upodabljajočih umetnosti pod mentorstvom Frančiška Smerduja. V Koper se je vrnil leta 1951 in veliko ustvarjal po naročilu lokalnih oblasti. Dvakrat je bil izbran na natečajih za izdelavo kipa. V Kopru je postavil pomembno javno plastiko, doprsni kip Petra Pavla Vergerija mlajšega, ki še vedno stoji na istoimenskem trgu. Nekoliko bolj se je zapletlo pri drugem kipu, ki je danes postavljen v parku pred izolskim pokopališčem. T. i. strokovno-politična komisija je presodila, da ni primeren za javno predstavitev. Bil je umaknjen in po vsej verjetnosti namenjen uničenju. Morda je bila ravno ta zavrnitev vzrok za njegov vnovični odhod v Trst. Obalo je zapustil star 33 let.

Kip Padlim mornarjem (kasneje poimenovan Solidarnost) je bil postavljen 11. junija 1992. Izolani so ga na pobudo lokalne borčevske organizacije sicer naročili in plačali s samoprispevkom že l. 1953. Narejen je bil v poklon izolskim padlim partizanom. Verodostojnega dokumenta o tem, da ga je strokovno-politična komisija zavrnila, ni, prav tako ni znano, kje je bil kip naslednja štiri desetletja. »Ljudski glas pravi, da so se člani komisije spotaknili ob goloto, neprimerno pozo in obrazno fizionomijo enega od upodobljenih junakov, vendar ga je avtor poimenoval Trpljenje, zato je tudi na tej osnovi težko reči, da je bilo delo zasnovano provokativno. Figuri izražata požrtvovalnost in sočutje, golota na tem mestu poudarja nemoč in izgubo vsega; napetost telesnine nakazuje moč volje, vztrajnost in upanje,« je zapisal Mehmedovič.

Obdobje druge polovice 20. stoletja je bilo informacijsko zelo odprto, umetniki so dobro poznali razmere doma in na tujem. Dequel je bil na drugi strani meje obremenjen z glorifikacijo sistema in omejen v tem, kar je želel ustvarjati. Nihal je med svojim izrazom in pričakovanjem naročnikov. Vendar je vseskozi ostajal zvest sebi. Ni sledil trendom, ki so v 60. in 70. letih 20. stol. burno spreminjali svet. Pot ga je iz Trsta popeljala v Rim in leta 1964 v New York. Bil je zelo odprta osebnost in je poznal veliko umetnikov, intelektualcev. Prvenstveno pa je bil vseskozi v stiku in morda celo v določenem rivalstvu s svojim sošolcem, soustvarjalcem in prijateljem Jožetom Pohlenom.

Dequela uvrščamo v modernizem, čas človeške in socialne tragike zaradi ekonomske krize, svetovnih vojnih konfliktov, procesa demokratizacije družbe. Deloval je na osnovi zgodovinske dediščine in ustvaril obsežen opus kiparskih stvaritev, risb ter slikarskih del. Njegova primarna strokovna opredelitev je bilo kiparstvo (keramika in kamen; občasno vlivanje v bron). Skozi vse svoje ustvarjalno obdobje je obravnaval le nekaj motivičnih subjektov: žensko, par, kopalke, akrobate bojevnika/-e, človeški torzo in živali, zlasti mačko, petelina in bika (v katerem je tudi opazna tradicija Istre). Njegovi kiparsko ali slikarsko upodobljeni liki so izolirani v okolju, samostoječi. Slikarska dela nimajo ozadja in so velikokrat osnutek za kiparsko delo.

Dequel je bil ustvarjalno aktiven vse do svoje smrti leta 1985. »Njegova presežnost se kaže v izkušnji Zahoda in Vzhoda, predvsem pa izkušnji Istre, njenega zgodovinskega prepiha, sonca, kamna«, je zapisal v katalogu kustos razstave Mehmedovič.

 

 

 

10. novembra 2020
Val sprememb – skupna kandidatura istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture 2025

Občinski svetniki se bodo na četrtkovi seji seznanili tudi s pripravo kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) v drugi fazi. Gre za pobudo Evropske unije na področju kulture, v okviru katere izbrani mesti iz držav članic vsako leto prejmeta ta prestižni naziv. Izbrani mesti imata v letu dni izjemno priložnost predstaviti širšemu evropskemu občinstvu svoj umetniški in kulturni program ter usmeriti pozornost Evrope v svojo regijo in kulturno ponudbo države.

Leta 2025 bosta naziv EPK 2025 osvojili dve mesti, eno iz Slovenije in eno iz Nemčije. Člani mednarodnega strokovnega sveta so v prvi fazi ocenjevali kandidature na podlagi prijavnih knjig in predstavitev mest. Piran s sosednjimi istrskimi občinami je postal eno izmed štirih slovenskih mest, ki so se 27. februarja letos uvrstila v drugi krog kandidacijskega postopka. Vsako izmed mest, ki se poteguje za naziv EPK, je dobilo priporočila strokovnega sveta, kako lahko v drugi fazi izboljša in dopolni svojo kandidaturo.

Prijava Pirana, Izole, Kopra in Ankarana za Evropsko prestolnico kulture 2025 nosi naslov Val sprememb. Kratki, a pomenljivi slogan projekta poziva k temu, da bi s pomočjo umetnosti in kulture sprožili močan val sprememb. Prepričani smo, da ga (že dolgo) potrebujemo, in zdaj je prava priložnost, da ga spodbudimo in da nas poveže: med sabo in z naravo.

 

 

4. novembra 2020
Obvestilo uporabnikom knjižnice

Knjižnica je skladno z novim odlokom spet odprta, in sicer ob delavnikih, od 10. do 18. ure. Omogočen je prevzem naročenega ali rezerviranega gradiva ob izposojevalnem okencu glavnega vhoda, prav tako tudi vračilo (pred izposojevalnim okencem glavnega vhoda ali preko knjigomata).

Pred obiskom knjižnice gradivo predhodno naročite/rezervirate preko spletne aplikacije COBISS, storitve Moja knjižnica, ki deluje 24 ur dnevno, ali preko elektronske pošte knjiznica.izola@guest.arnes.si oz. telefona:  05 66 31 284 oz. 031 369 283 (ob delavnikih od 10. do 15. ure). Ostaja tudi plačljiva možnost pošiljanja gradiva po pošti.

Rok že izposojenega gradiva je avtomatično podaljšan do 2. decembra 2020.

Naročeno gradivo lahko prevzamete šele po prejetem obvestilu.

3. novembra 2020
Izzivi srebrne generacije – dokumentarna serija

Dokumentarna serija Izzivi srebrne generacije bo na programu TV SLO 1 prihodnje tri srede (4., 11. in 18. novembra 2020) ob 17:25, obravnava pa najaktualnejša vprašanja, ki jih prinaša starost.

Serija v ospredje postavlja starostnike, njihove izzive in teme, ki nemalokrat ostajajo odrinjeni na obrobju medijske pozornosti. Scenaristka in urednica Neva Novljan ter režiser Vojko Boštjančič v treh novih delih dajeta besedo trem zelo čilim in vitalnim starostnikom, pod drobnogled pa vzameta tudi poskusni projekt dolgotrajne oskrbe.

Ohranjanje vitalnosti, 4. 11. 2020 ob 17:25
Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe, 1. del, 11. 11. 2020 ob 17:25
Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe, 2. del, 18. 11. 2020 ob 17:25

22. oktobra 2020
Izola med najbolj priljubljenimi destinacijami domačih gostov

Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija do 1. oktobra 2020 v Izoli unovčenih 41.021 turističnih bonov v skupni vrednosti dobrih 6 milijonov EUR, kar jo uvršča na 3. mesto med vsemi slovenskimi občinami po vrednosti unovčenih bonov. Statistični podatki kažejo, da se je število gostov v primerjavi s preteklim letom povečalo za 33 %, število nočitev pa za 49 %. Septembra je bil zabeležen 80-% obisk slovenskih gostov.
Več

15. oktobra 2020
Izola med najbolj priljubljenimi destinacijami domačih gostov

Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija do 1. oktobra 2020 v Izoli unovčenih 41.021 turističnih bonov v skupni vrednosti dobrih 6 milijonov EUR, kar jo uvršča na 3. mesto med vsemi slovenskimi občinami po vrednosti unovčenih bonov. Statistični podatki kažejo, da se je število gostov v primerjavi s preteklim letom povečalo za 33 %, število nočitev pa za 49 %. Septembra je bil zabeležen 80-% obisk slovenskih gostov.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< december 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

NOVO NA PORTALU

12. december 2020
DOVČ & KRMAC

Ko se združita harmonikar, skladatelj in fizik 


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!