Medijsko središče

03 / Dogodki in prireditve

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

16. november 2016 ob 19.00, Klubski prostor Kulturnega doma Izola
Staša Benko, prostovoljka med sirskimi begunci v Jordaniji
Potopisno predavanje

Prostovoljka Staša Benko bo z nami delila svoje izkušnje v Jordaniji.

”Teče že četrti mesec moje jordanske izkušnje. Precej časa preživim z begunci vseh vrst, medtem ko se na domačih tleh odvija nekaj, kar nekateri opisujejo kot begunsko krizo, spet drugi kot invazijo ali celo islamizacijo Evrope. Ker trenutno prebivam na križišču med Sirijo, Palestino, Izraelom, Irakom in Savdsko Arabijo, je seveda povsem razumljivo, da se name pogosto naslavlja vprašanja o tem, kaj se tu dogaja, kako se čuti vojno, kaj se zgodi s tukajšnjimi begunci. Kljub temu, da sama delam z begunci, in veliko časa preživim z lokalci, pa žal ne morem vedno ponuditi odgovora. O vsem skupaj imam svoje mnenje oziroma si ga počasi ustvarjam. Tudi tukaj, v središču vsega dogajanja, veliko stvari ostaja nerazumljivih, predvsem pa so informacije, ki jih dobivam, subjektivne narave. To je torej poskus prikaza trenutne situacije sirijskih beguncev v Jordaniji. Na kratko.

Kraljevina Jordanija gosti med 800.000 in 1.400.000 sirskih beguncev, kar predstavlja do 20 odstotkov celotne populacije. Številke se od vira do vira razlikujejo, ocenjuje se namreč, da se veliko beguncev ne registrira. Kar 85 odstotkov Sirijcev v Jordaniji živi v različnih gostiteljskih skupnostih in ne v kampih. Te skupnosti so že same po sebi precej ranljive, saj se soočajo z razvojnimi izzivi, ki ogrožajo kakovost izobraževanja, zdravstvenega sistema in infrastrukture. O tej problematiki se piše tudi v lokalnih medijih (The Jordan Times, Aljazeera). Ti seveda spremljajo dogajanje na evropskih tleh, pišejo o primerih dobrih praks, predvsem pa kličejo k zvišanju finančne pomoči s strani mednarodne skupnosti. Trenutno mednarodna pomoč krije 35 odstotkov stroškov, ki v Jordaniji nastanejo za pomoč beguncem. V nekaterih pisanih virih, predvsem v študijah raznih migracijskih centrov in inštitutov, zasledimo, da se v zadnjem obdobju prvotna gostoljubnost do prišlekov iz Sirije sprevrača v precej sovražno naravnan odnos. S prihodom novih beguncev se namreč povečuje potreba po kapacitetah v šolah, zdravstvenih ustanovah, nastanitvenih objektih, hrani, energiji, vodi (te je že tako ali tako premalo). Kljub temu da Sirijci nimajo delovnega dovoljenja, jih Jordanci vidijo kot konkurenčno (ilegalno) delovno silo.

Vsemu napisanemu navkljub pa javne debate o problematiki sirskih beguncev v Jordaniji sama doslej nisem zasledila. Tudi v družbi se, z izjemo sodelavcev soevropejcev, o tem ne pogovarjamo. Zato sem se odločila o tem povprašati ljudi okoli sebe. Prejela sem le malo odgovorov. Pa vendar. Ko jih vprašam o tem, kako sami vidijo odnos Jordancev do sirskih beguncev, mi povedo, da ta varira od dobrega do sovražnega, odvisno od tega, koliko to oslabi njihov ekonomski položaj. (Tudi zato) ker so Sirijci poceni delovna sila, poleg tega pa še številčni, nekateri Jordanci ne morejo najti službe. Sirski delavci so primerljivi z Egipčani, ki prav tako delajo za nizko plačo, s to razliko, da so ti zadnji znani kot manj delavni in bolj neorganizirani. Sirijci pa menda slovijo po svoji pretkanosti in dobrih pogajalskih sposobnostih. Poleg tega novi prišleki dodatno pripomorejo k že splošnemu stanovanjskemu problemu in višanju najemnin. Spet drugih njihova prisotnost ne moti in z veseljem sprejemajo sirske brate. Sploh tisti bogatejši, njihovi morebitni zaposlovalci.

Dobim občutek, da Jordanci bolj malo spremljajo dogajanje v Evropi, kar se trenutne begunske problematike tiče. Zdi se jim tragično, da se morajo ljudje zatekati k takim metodam bežanja, da tvegajo svoja življenja, da so v breme tujim državam. Po mnenju vprašanih resnično gre za krizo, žal so ukrepi potrebni in razumljivi. Sami povedo, da situacije v Evropi sicer ne spremljajo intenzivno, vendar razumejo Evropejce, ki begunce zavračajo. Imajo povsem drugačno kulturo in vero, poleg tega niso znani kot miroljubni, vsaka skupnost bi se ustrašila večjega števila takšnih skupin. Seveda ne gre pozabiti ekonomskih učinkov njihovega prihoda. Po drugi strani pa je seveda narobe, če Evropa takšne osebe zavrne, saj je sama znana po zagovarjanju človekovih pravic in sprejemanja.

Jordanska družba je torej glede sirijskih beguncev precej razdeljena. Četudi je tistih ta nestrpnih v nezavidljivem ekonomskem položaju veliko, te nestrpnosti v zraku in vsakdanjih pogovorih s taksisti, prodajalci, lokalci ni čutiti. Vsak se pač trudi preživeti po svoje.”

Staša Benko

Nazaj na seznam dogodkov
Arhiv dogodkov
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem v naši občini.

Prijavi se zdaj

NOVO NA PORTALU

22. junija 2021
Proslava ob dnevu državnosti

Spoštovane občanke in občani,

            vabimo vas na osrednjo ob..


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!