Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

24. septembra 2021
Kocjančičeva nagrada sinoči posthumno podeljena Bertu Pribcu

Vse štiri občine slovenske Istre so po nekajletnem premoru obudile Kocjančičevo nagrado. Podeljujejo jo za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre ter njene prepoznavnosti v širšem prostoru. Strokovna komisija jo je dodelila pesniku, publicistu in prevajalcu Bertu Pribcu, ki je preminil maja lani.

V slovenski književnosti je Pribac zapisan kot najpomembnejši predstavnik avstralske diaspore. Izdal je sedem pesniških zbirk, objavljal v Argentini, Trstu in Ljubljani. Vrsto let je v slovenskem in avstralskem časopisju sodeloval z izvirnimi pesmimi in prevodi, razmišljanji in eseji ter pripravljal tedenske radijske oddaje za avstralske Slovence. Pomembna sta tudi njegovo prevajalsko in antologijsko delo.

V enem starejših intervjujev je poudaril, da »prihaja s flišnega, bolj mehkega dela šavrinskih hribov slovenske Istre in da sta odločnost ter trdnost posledica izkustev; da pesem nastaja zlasti v okolju lastne duše in razuma, vplivi pa prihajajo od vsepovsod«.

Bert Pribac je bil leta 2012 s strani takratnega predsednika Republike Slovenije Danila Türka odlikovan tudi z redom za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Sinočnji slovesni večer je bil posvečen njegovemu opusu. Priznanje z nagrado je v imenu družine prevzela Ljuba Vrtovec Pribac.

 

Foto: T. Primožič za Primorske novice

23. septembra 2021
Dnevi evropske kulturne dediščine

V petek, 24. septembra, se začenjajo Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. V 150 krajih širom Slovenije in v zamejstvu se bo zvrstilo več kot 350 dogodkov na temo Dober tek! – tudi v Izoli.

Pri oblikovanju programa sodelujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole, območne izpostave JSKD ter zavzeti posamezniki.

Pregledne in zanimive razstave, predavanja, predstavitve, posveti, delavnice, spoznavanje kuharskih skrivnosti naših prednikov, lokalnih posebnosti ter obujanje pozabljenih sestavin vključujejo le del dejavnosti, ki se bodo zvrstile med 25. septembrom in 9. oktobrom.

Ob voščilu Dober tek! resda najprej pomislimo na hrano, vendar pa so to vsakodnevno frazo snovalci programa razširili. Vzpostavili so vez s preteklostjo, tradicijo pridobivanja hrane in prehranjevanja, vse sestavine povezali in jih začinili s sodobnimi prizadevanji po bolj trajnostnem, zdravem in sonaravnem bivanju ter vračanju h koreninam.

Vabimo vas, da v organiziranih srečanjih s pomočjo dediščine spoznavate in sooblikujete nove navade, spletate nove vezi in prijateljstva ter se prepustite pestri snovni in nesnovni ponudbi letošnjih dogodkov.

 

22. septembra 2021
Zahvala prostovoljcem

Tudi letos so za varno šolsko pot izolskih učencev v prvih septembrskih dneh intenzivneje skrbeli policisti, občinski redarji in izolski upokojenci.

Občina Izola je posebej hvaležna prostovoljcem, ki že vrsto let skrbijo za varnost otrok v prometu na izolskih prehodih za pešce. V ta namen jih je danes sprejel župan Danilo Markočič.

21. septembra 2021
Izolan Luka Blaževič svetovni mladinski prvak v balinanju

Pred nekaj dnevi se je zaključilo svetovno mladinsko in člansko balinarsko prvenstvo v francoskem Martiguesu. Slovenska reprezentanca je osvojila medalje v vseh desetih disciplinah. Mladinec Luka Blaževič iz Balinarskega športnega društva Jadran Izola se je vrnil domov s kar dvema odličjema, zlatom za skupno zmago reprezentance U18 in bronom v štafetnem zbijanju. Luku je ob tej priložnosti čestital tudi župan Danilo Markočič.

Vsem balinarskim mladim upom želimo še veliko dobrih rezultatov!

20. septembra 2021
Obvestilo o zapori hitre ceste

Vse udeležence v prometu obveščamo, da bo zaradi sanacije vozišča postavljena delna prometna zapora na odseku izolske obvoznice, od bencinskega servisa Petrol do krožišča Ruda. Promet bo izmenično urejen enosmerno oz. dvosmerno. Po potrebi bo v konicah ročno usmerjan, vendar le v svetlem delu dneva.

Začasna prometna ureditev bo veljala od 20. 9. 2021 do 3. 12. 2021.

Udeležence v prometu naprošamo za razumevanje in upoštevanje začasne prometne signalizacije.

 

17. septembra 2021
Prihodnji teden pestro literarno dogajanje v Izoli

Združenje evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji EUNIC Slovenija od 20. do 26. septembra 2021 pri bralni sobi na izolskem svetilniku in v Manziolijevi palači organizira niz srečanj in pogovorov o knjigah z naslovom EUNIC Reads – EUNIC bere. Program je del projekta Europe ReadR in zaključuje obdobje slovenskega predsedovanja Svetu EU. Med drugim bodo na dogodkih sodelovali tudi avtorji iz različnih držav.

Tematsko bo dogajanje razdeljeno na štiri dele. Trije bodo namenjeni temam, ki so pomembne za evropske državljane: okoljubranju med različnimi generacijami (prihodnosti branja) in jezikovni raznolikosti. Četrti del bo potekal na evropski dan jezikov, z zabavnim družinskim programom na temo zgodbe o Ostržku, ki je ena najbolj prevajanih knjig na svetu. V tem času boste lahko prebirali evropske knjige v številnih jezikih s platforme Europe ReadR in drugih virtualnih knjižnic, dostopne pa bodo seveda tudi knjige v papirnati obliki.

Sprostite se in uživajte v Europe ReadR skupaj z nami!

Program

 

 

 

16. septembra 2021
Občina se aktivno zavzema za rešitev problematike odvodnjavanja

Zaradi neustreznega odvodnjavanja s kmetijskih zemljišč v občini Izola ob večjih nalivih prihaja do poplavljanja, pri čemer neredko utrpijo škodo tudi bližnji stanovalci.

Občina si že dalj časa prizadeva urediti problematiko zamakanja v Jagodju, ki je posledica zamenjave kmetijske kulture. Območje, kjer je bil nekoč vinograd, danes zavzema oljčnik. Teren ni več oblikovan terasasto, zaradi česar si voda ob večjem deževju utira drugačno pot.

Po pregledu stanja na terenu je bilo ugotovljeno, da s parcelo, ki je trenutno še v lasti Občine Izola, že vrsto let upravlja Sklad kmetijskih zemljišč, ta pa jo je dal v zakup. Predstavnika Občine Izola in JP Komunala Izola sta skladu posredovala predlog za izvedbo odvodnih jarkov na dotičnem območju. Občina je v začetku leta organizirala sestanek tudi z zakupnikom te parcele in mu predstavila problem odvodnjavanja. Srečanje je bilo zaključeno z zapisnikom in soglasjem zakupnika za ureditev odvodnih jarkov. Vzporedno z urejanjem zadeve poteka tudi prenos lastništva na Sklad kmetijskih zemljišč, ki pa do današnjega dne še ni zaključen.

Na splošno je odvodnjavanje v domeni uporabnika zemljišča. Odvodnje padavinske vode s kmetijskih zemljišč namreč ni mogoče urejati v sklopu komunalnega opremljanja stavbnih zemljišč z izgradnjo sistemov za odvajanje padavinskih voda. V konkretnem primeru je ureditev problematike padavinskih voda s kmetijskega zemljišča v pristojnosti sklada v sodelovanju z zakupnikom.

 

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

27. september 2021
Tedenski program od 27. 9. do 1. 10. 2021

PONEDELJEK, 27. 9. 2021 7.30 – 8.30: Jutranja telovadba ...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!