Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

17. septembra 2019
20. OBLETNICA IZVAJANJA ZELENEGA PROGRAMA

Izola, 17. 9. 2019 – Danes sta javno podjetje Komunale Izola in Varstveno delovni center Koper (VDC Koper) slavnostno obeležila 20. obletnico sodelovanja pri izvajanju Zelenega programa, katerega temeljni namen je širitev možnosti za delo in večjo socialno vključenost oseb s posebnimi potrebami.

Aktivnosti so se začele izvajati še v času pred ustanovitvijo samostojnega zavoda VDC Koper, v okviru Delavnic pod posebnimi pogoji, ki jih je organiziral Center za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan. Prvi dogovor za opravljanje del je bil sklenjen leta 1999 z Zdravstvenim domom Izola. Temu je še istega leta, ob podpori Občine Izola, sledil dogovor o sodelovanju s Komunalo Izola, kar je omogočilo širitev programa in zagotovilo delo večjemu številu uporabnikov. V skladu s slednjim dogovorom, se skrb za tri igrišča v mestu: Birba 1, Birba 2 in igrišče v parku Oktobrske revolucije, po dvajsetih letih, še vedno kontinuirano in uspešno izvaja. Na podlagi prvih pozitivnih izkušenj so se podobni programi začeli razvijati v vseh enotah VDC Koper.

Največja vrednost programa zaposlovanja oseb s posebnimi potrebami zunaj prostorov Zavoda je njihovo vključevanje v okolje. Pomembne pozitivne učinke pa ima tovrstno delo tudi za samo skupnost, v kateri se izvaja. Vsakodnevna prisotnost oseb, ki so zaradi različnih osebnih značilnosti označeni za drugačne in do katerih javno mnenje neredko goji predsodke, je eden od predpogojev spoznavanja in zbliževanja, s tem pa tudi preseganja strahov, stereotipov in predsodkov. »Izredno prijeten je občutek, ko na igrišču srečam nasmejano osebo, ki je pravkar z veseljem opravila svoje delo in ponosen sem, da je naše podjetje partner v socialnem programu,« je na današnjem dogodku povedal direktor Denis Bele in dodal, da gre za primer dobre prakse tudi za ostale občine v državi.

Uporabniki VDC so se, poleg sodelovanja pri vzdrževanju otroških igrišč, letos pridružili tudi aktivnostim za ureditev prostorov novega CUP-a, ki ga je Komunala Izola v mesecu maju odprla v centru Izole, z veseljem pa se udeležujejo tudi kreativnih delavnic. Na ta način so neposredno vključeni tudi v aktivnosti, ki jih podjetje izvaja na področju osveščanja o pravilnem ravnanju z odpadki in skrbi za okolje.

Delovni stroj za lažje delo v prihodnje

Današnje praznovanje se je odvilo v prijetnem druženju. Uporabniki VDC Koper so dogajanje popestrili s svojim plesnim in pevskim nastopom. Plesnih korakov in prepevanja se učijo v Društvu Sožitje obalnih občin. Brez zadržkov so se pridružili tudi izolskemu raperju Drillu pri prepevanju pesmi Svet samo tvoj je. V znak dobrega sodelovanja je Komunala Izola VDC Koper podarila nov delovni stroj – kosilnico, s katerim bodo lahko njihovi uporabniki, svoje naloge v Izoli opravljali lažje in s še večjim veseljem.

Ob 20. obletnici sta se VDC Koper in Komunala Izola posebej zahvalila projektnim partnerjem (med temi še posebej snovalcem in začetnikom programa), podpornim ustanovam in sodelavcem za vložen trud in skrb pri izvajanju Zelenega programa. Projekt Zeleni program je primer dobre prakse, ki ga želimo približati širši javnosti ter s tem opogumiti še druge organizacije in posameznike, da se pridružijo k širitvi možnosti za delo oseb s posebnimi potrebami v našo družbo.                                         

    

NOVO NA PORTALU

01. junij 2020
Tedenski program dogodkov v Medgeneracijskem centru Izola od 1. 6. do 5. 6. 2020


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!