Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

23. oktobra 2019
Komemoracije ob spominu na padle

Kot vsako leto se bomo tudi letos spomnili na padle borce in žrtve fašističnega nasilja ter na spomenike padlim položili vence.

Danes, 23. oktobra, ob 11. uri bo delegacija Občine Izola položila venec pri spomeniku v Kortah. V četrtek, 25. oktobra, bo komemoracija ob 15. uri pri spomeniku padlih v Barkovljanih. Isti dan ob 16.uri bo potekala tudi osrednja komemoracija, ki se je bo udeležila delegacija občin Izola, Koper in Piran v Rižarni v Trstu. Ob 17. uri bo polaganje vencev v Jagodju-Dobrava, naslednji dan, v petek ob 17. uri pa pri spomeniku na Trgu padlih v Izoli.

22. oktobra 2019
Urejen nov pasji park

Občina Izola je skupaj s svojim komunalnim podjetjem v bližini obstoječega skate parka uredila park za pse. Vrednost investicije je 11.000 evrov z DDV.
Več

18. oktobra 2019
V Kortah obeležili 200. obletnico delovanja prve slovenske šole v Istri

V Kortah je bil današnji petek praznični dan, saj so obeležili 200. obletnico prve slovenske ljudske šole na območju slovenske Istre in ob podružnični šoli OŠ Vojke Šmuc odprli nov prizidek. Šola v Kortah velja za kakovostno šolo, ki je tesno povezana z življenjem v kraju, ima pa tudi izjemno zgodovinsko vrednost.

Petje, ples, ljudski godci, izštevanke, video in skeči s prikazom, kako je življenje v osnovni šoli v Kortah potekalo nekoč, so dvorano zadružnega doma napolnili do zadnjega kotička Na proslavi so sodelovali številni nekdanji učenci šole, danes krajani izolskega podeželja. Slovesnosti se je udeležil tudi Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, ki je ravnateljici osnovne šole Vojke Šmuc Ireni Sivki Horvat izročil posebno priznanje z zahvalo podružnični šoli v Kortah ob 200. obletnici delovanja, za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti. Vse otroke iz Kort pa je Pahor povabil na obisk v predsedniško palačo.

Skozi dvestoletno zgodovino se je šola spopadala z različnimi izzivi, bili so časi, ko je bilo otrok veliko in tudi, ko je bilo otrok malo, kar je pod vprašaj postavilo obstoj šole. Ves čas pa so ohranjali ljubezen do slovenskega jezika, še posebej v temnih časih zgodovine.

Lep jubilej, 25. rojstni dan, letos praznuje tudi Kulturno društvo Korte, katerega ustanoviteljica je upokojena učiteljica Nada Morato. Društvo povezuje domačo župnijo in podružnično šolo, pod njegovim okriljem delujejo ženski pevski zbor, dramska in pritrkovalska skupina. Z vsem naštetim pa ohranja kulturno dediščino in veča prepoznavnost kraja.

Ob okroglem jubileju odprli nov prizidek k podružnični šoli

Občina Izola je med prioritetne projekte letošnjega leta uvrstila tudi izgradnjo prizidka k podružnični šoli v Kortah. Z dozidavo so razširjene prostorske zmogljivosti šole ter izboljšani pogoji dela za učitelje in učence. Izvajalec del, podjetje Adriaing, je v začetku junija pričel z gradbeno-obrtniškimi in instalacijskimi deli, sledila pa je dozidava objekta, izvedena s klasično gradnjo.

Leta 2012 je zaradi manjšega vpisa otrok šoli grozilo zaprtje, a se je s sofinanciranjem občinskih programov vendarle uspela obdržati. »Večletni trend povečevanja števila vpisanih otrok v oddelek vrtca Mavrica v Kortah in tamkajšnjo podružnično šolo je pomemben razlog, da smo zagotovili sredstva za dozidavo obstoječega objekta podružnične šole in projekt uvrstili med letošnje prednostne naloge. Zagotavljanje primernih pogojev za izobraževanje otrok ter delo učiteljev je med pomembnejšimi poslanstvi in zadovoljni smo, da bomo v podružnični šoli v Kortah ob njeni 200-letnici otrokom in zaposlenim omogočili boljše pogoje za delovanje,« je na slovesnosti povedal župan občine Izola Danilo Markočič.
Uspešno zaključen projekt je doprinesel k razširitvi prostorskih zmogljivosti in izboljšanju pogojev za delovanje tako v šoli kot v vrtcu. Junija lani je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje, junija letos pa so stekla dela za dozidavo dveh učilnic za potrebe šole ter sanitarij za potrebe vrtca. Ena izmed obstoječih učilnic je bila v sklopu del preurejena v večnamenski prostor, ki ga bodo uporabljali tudi kot jedilnico.
Vrednost celotne investicije bo znašala dobrih 300.000 evrov proračunskih sredstev. Od tega so stroški gradnje novega prizidka, prevezave na obstoječi objekt in prilagoditev, ki so za to potrebne na obstoječem objektu, približno 240.000 evrov. Temu pa je treba prišteti še stroške projektne dokumentacije, nadzora, opreme v šoli in na igrišču, urejanja okolice in prilagoditve obstoječega objekta za pridobitev potrebnih upravnih dovoljenj. Občina je namreč v sklopu gradnje prizidka pridobila tudi uporabno dovoljenje za obstoječi objekt iz leta 1981.

Na sledeči povezavi si lahko ogledate video v katerem nastopajo sedanji in nekdanji učenci šole: https://youtu.be/5oLgBuA13Tg

Videoprodukcija: Kleva films

17. oktobra 2019
Predstavitev javnih pozivov Eko sklada podkrepljena s konkretnimi primeri

V sejni sobi občinskega sveta Občine Izola, na Trgu Etbina Kristana 1, je v torek, 15. oktobra 2019 potekla predstavitev javnih pozivov Eko Sklada za nepovratne finančne spodbude občanom. Na jasnih primerih in s pojasnili so občani pridobili informacije o dovoljenjih ter o ugodnostih, ki jih lahko pridobijo pri ekološki obnovi svojih domov. Razpis je še odprt, za dodatne informacije se lahko zainteresirani obrnejo na svetovalno pisarno EnSvet v Izoli, na Sončnem nabrežju 4.
Več

15. oktobra 2019
Izvajanje deratizacije javnega kanalizacijskega omrežja na območju občine Izola

Komunala Izola d. o. o. bo v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Enota Koper, od srede, 16. oktobra do petka, 18. oktobra 2019, izvajala deratizacijo javnega kanalizacijskega omrežja v občini Izola.

Deratizacija se bo izvajala z obešanjem parafinskih vab na pokrove kanalizacijskih jaškov. Občanom priporočamo, da hkrati poskrbijo tudi za deratizacijo lastnega  internega kanalizacijskega omrežja in priključkov iz stanovanjskih hiš, večstanovanjskih objektov in poslovnih prostorov, ki so v zasebni lasti in s tem še dodatno pripomorejo k učinkovitosti deratizacije. Za naročilo storitve se je potrebno obrniti neposredno na NLZOH, Enota Koper, na telefon 041/623 299 ali na katerega od drugih pooblaščenih izvajalcev deratizacije.

V kolikor izvedba deratizacije zaradi neugodnih vremenskih pogojev ne bi bila možna, bo termin izvedbe premeščen, o čemer  bo javnost pravočasno obveščena. Za morebitne dodatne informacije so pristojne službe dosegljive na sledeči telefonski številki 05/66 34 950 ali 05/66 34 935 (DE kanalizacija).

9. oktobra 2019
Izolski župan je ravnal v skladu z veljavno zakonodajo in odločitvijo sodišč ter v korist občanov in občank

Trditve, ki so bile danes objavljene v časniku Delo, v članku z naslovom: Ko župan Izole uporabi betonske stebričke, v katerem je navedeno, da naj bi Občina Izola zaprla vhod v proizvodni obrat v lasti R Mercurija, so napačne in zavajajoče. R Mercuri ima do svojega proizvodnega obrata predviden dostop iz smeri Zustovičeve ulice (vzhodna obvoznica), ta dostop pa je leta 2005 uredila ravno Občina Izola ob izgradnji ceste, ker je dostop do objekta z javne ceste predviden po prostorskem aktu.


Več

9. oktobra 2019
Spoznajte svojega notarja

Evropskemu tednu civilnega prava se letos ponovno pridružujejo tudi slovenski notarke in notarji, ki vabijo vse uporabnike notarskih storitev, da se v petek, 25. oktobra od 9. do 14. ure oglasijo na pogovor in svetovanje.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2019 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

NOVO NA PORTALU

26. oktober 2019
Sejem starin in stare obrti

V parku Pietro Coppo in na Lonki se bo v soboto čez dan odvijal sejem starin in stare obrti. Vabljeni!...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!