Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

28. decembra 2020
Strah pred boleznijo COVID-19

Vsakodnevno se soočamo s številnimi novicami glede trenutnega stanja v povezavi s pandemijo koronavirusne bolezni. Nenehno poslušanje vesti in razmišljanje o pandemiji vzbudi različna čustva, vodi pa lahko tudi do strahu pred obolelostjo in smrtjo. Strah je popolnoma normalen odziv na neznane razmere, ki bi lahko bile za nas nevarne, vendar postane nefunkcionalen in nevaren za nas same, ko je premočen in kroničen.

V trenutnem stanju pandemije pretiran strah vodi do večje anksioznosti in zaznane ravni stresa v zdravi populaciji, pri duševnih bolnikih pa lahko dodatno poslabša simptome psihičnih bolezni.

Raziskovalci navajajo, da lahko strah pred virusom razvrstimo v štiri kategorije. Navedenih je nekaj nasvetov za samopomoč, s katerimi si lahko pomagate zmanjšati doživljanje strahu.

  1. Strah za lastno zdravje

Samopomoč: izvajanje športnih aktivnosti (sprehod, tek, joga …) in mentalne »telovadbe« (npr. reševanje križank); vsak dan pomislite na vsaj tri stvari, za katere ste hvaležni; ideje lahko zapisujete v dnevnik, na listke ali zgolj razmišljate o njih. Te aktivnosti povečajo občutek varnosti in nadzora nad lastnim telesom.

  1. Strah za zdravje drugih

Samopomoč: komunikacija z bližnjimi (parterjem, otroki, starši, sorodniki, prijatelji, sosedi idr.) in negovanje odnosov (npr. igranje družabnih iger, ogled filma).

  1. Strah pred informacijami/neinformiranostjo

Samopomoč: omejite poslušanje in branje novic na določen čas v dnevu. Pridobivajte informacije iz zanesljivih virov.

  1. Strah pred ukrepanjem/neukrepanjem

Samopomoč: osredotočite se na tisto, kar lahko nadzirate (npr. s pomočjo meditacije); zavedati se morate, da lahko vsakdo komu pomaga (že z upoštevanjem zdravstvenih ukrepov), vendar ni možno pomagati vsem. Sodelujte v različnih projektih, kjer lahko z majhnimi pozornostmi razveselite druge, npr. akcija Božiček za en dan, Mala pozornost za veliko veselje, Naj bo letošnjo zimo vsem toplo.

Ti napotki ne morejo nadomestiti psihološke obravnave, zato se ob poslabšanju svojega duševnega zdravja obrnite na kvalificirano osebo, ki vam bo znala najbolje svetovati. Na spletni povezavi so navedeni osnovni kontaktni podatki za primer duševne stiske (prav tako se lahko obrnete tudi na drugostopenjske študente psihologije, ki vas bodo z veseljem poslušali: Svetovalnica pogovori se in Društvo kameleon).

Vir: Projekt Imuno

23. decembra 2020
Javna razgrnitev in obravnava sprememb prostorskega akta za območje »Livade I«

Osnutek Odloka o delni spremembi in dopolnitvi zazidalnega načrta »Livade I« v Izoli (v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve ZN Livade I) bo javno razgrnjen v digitalni obliki na spletni strani Občine Izola, v rubriki https://izola.si/obcina-izola/obcinska-uprava/urad-za-urejanje-prostora/obvestila-o-javnih-razgrnitvah-in-javnih-obravnavah/, v času od 4. januarja 2021 do vključno 4. februarja 2021.

Z namenom preprečiti širjenje bolezni covid-19 bo gradivo razgrnjeno le digitalno, njegova javna obravnava pa bo zagotovljena na elektronski način, in sicer v obliki videopredstavitve v času javne razgrnitve. V tem sklopu bo zainteresirana javnost preko elektronskega obrazca 20. januarja 2021, od 8. do 18. ure, lahko podajala svoja vprašanja, na katera bo pripravljavec oziroma izdelovalec akta odgovoril v najkrajšem možnem času ter odgovore objavil na spletu.

Posameznikom, ki iz upravičenih razlogov ne bodo mogli dostopati do spleta, bodo dodatna pojasnila v času javne razgrnitve nudili tudi na uradu, in sicer po predhodni najavi ter z ustreznimi ukrepi za preprečitev širjenja koronavirusa.

V času javne razgrnitve dokumenta lahko vse fizične in pravne osebe, organizacije ter skupnosti podajo pisne pripombe in predloge k razgrnjenemu gradivu na obrazcu »spremembe in dopolnitve ZN Livade I«, dostopnem na povezavi: https://izola.si/obcina-izola/obcinska-uprava/urad-za-urejanje-prostora/, na naslov: Občina Izola, Sončno nabrežje 8, 6310 Izola ali na elektronski naslov: posta.oizola@izola.si (v zadevo vpišite: Pripombe in predlogi »spremembe in dopolnitve ZN Livade I«).

Rok za podajo pripomb poteče zadnji dan javne razgrnitve. Šteje se, da je pri dajanju pripomb in predlogov z navedbo imena in priimka ali drugih osebnih podatkov podano soglasje za objavo teh podatkov v javno objavljenih stališčih. Osebe, ki ne želijo, da se v stališču objavijo njihova imena in priimki ali drugi osebni podatki, morajo to posebej navesti.

23. decembra 2020
Strokovna raziskava o odnosu Slovencev do cepljenja proti virusu SARS-CoV-2

Študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru so se na nas obrnili s prošnjo za sodelovanje občanov v spletni anketi o epidemiji COVID-19 in cepljenju proti virusu SARS-CoV-2. Raziskavo izvajajo pod mentorstvom prof. dr. Matjaža Zwitterja, pri pripravi vprašalnika pa jim je pomagala tudi ekipa sledilnika COVID-19.

Državljane naprošajo, naj si vzamejo nekaj minut časa in odgovorijo na zastavljena vprašanja. Anketa je namenjena starejšim od 15 let, sodelovanje je prostovoljno in napačnih odgovorov na vprašanja ni.  Zanimajo jih predvsem vaši osebni pogledi na situacijo. Odgovore bodo uporabili le v namene raziskave in so povsem zaupni. Rezultate bodo analizirali in predstavili v medijih, poleg tega pa bodo uporabljeni tudi v pedagoške in raziskovalne namene.

Ko boste zaključili z izpolnjevanjem vprašalnika, prosijo, da anketo posredujete naprej. Še posebej jim boste pomagali, če jo boste poslali tistim, ki manj pogosto uporabljajo internet in jih anketa sicer ne bi dosegla.

Študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru se vam vnaprej zahvaljujejo za sodelovanje.

Anketni vprašalnik

23. decembra 2020
Spoštovane občanke in občani, dragi prijatelji Izole

Spoštovane občanke in občani, dragi prijatelji Izole

Naj vas praznični čas obda z lepimi trenutki. Letošnje praznovanje je drugačno, vendar so omejitve tudi priložnost za razmislek, toplo besedo in prijazna dejanja. Spomnimo se na vse, ki so nam blizu, tudi na sosede, znance in tiste, ki morda nimajo bližnjih.

Želim vam lepe praznike in predvsem, da bi lahko skupaj znova polno zaživeli v prihajajočem letu ter snovali ideje napredka v naši skupnosti.

22. decembra 2020
Podjetno nad izzive – nov program za bodoče podjetnike

Regionalni razvojni center s svojimi dejavnostmi spodbuja in podpira razvoj novih podjetnikov. V letu 2021 pričenja z izvedbo projekta Podjetno nad izzive – PONI. Z njim bo svetovalno, mentorsko ter finančno podprl posameznike, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot. Na spletni strani www.rrc-kp.si je objavljen javni razpis za vključitev v program. Rok za oddajo vloge je 18. 1. 2021.


Več

21. decembra 2020
Danes priložnost za opazovanje izjemnega nebesnega pojava

21. december je dan zimskega solsticija oz. Sončevega obrata, čas najkrajšega dneva in najdaljše noči. Na nebu bomo lahko opazovali poseben astronomski pojav, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti, veliko konjunkcijo ali povedano preprosteje – lovljenje Jupitra in gospodarja prstanov, Saturna.

Če se bo nebo zjasnilo, bo srečanje lepo vidno tudi s prostim očesom. Konjunkcija obeh planetov se bo zgodila pol ure po zahodu Sonca (16:45). Planeta bomo lahko opazovali ločeno le okrog 6 minut. Ko bosta danes Jupiter in Saturn že tvorila superplanet, bo na jugu sijal prvi Lunin krajec, nekoliko višje in vzhodneje pa se bo v odtenkih oranžne videlo Mars. Vsi ti objekti bodo poravnani praktično v vrsti blizu ravnine, ki jo določa potovanje Zemlje okrog Sonca.

Ker so klasična astronomska opazovanja zmeraj povezana z jasnim vremenom in ker bosta Jupiter in Saturn do 30. decembra narazen za manj kot stopinjo, se vam splača izkoristiti priložnost za opazovanje – v jasnih nočeh oz. v višini nad morebitno meglo.

Današnjo posebno konjunkcijo bodo predstavili člani astronomske skupine na Fakulteti za matematiko in fiziko ljubljanske univerze. Program, ki bo potekal na daljavo, bo vključeval več krajših prispevkov, med drugim tudi ogled observatorija in delavnico opazovanja s teleskopom.

 

Povzeto po Slovenski astronomski reviji Spika

 

21. decembra 2020
Val sprememb se nadaljuje!

Istrska mesta Piran, Izola, Koper in Ankaran niso izbrana za Evropsko prestolnico kulture za leto 2025. Odločitev je v petek, 18. 12. 2020, sporočil desetčlanski mednarodni Strokovni svet neodvisnih strokovnjakov, ki je pretekli teden preverjal delo štirih slovenskih kandidatur, ki so se pred letom uvrstile v drugi krog izbora.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

26. oktobra 2021
Sprememba prometnega režima na parkirišču Lonka

Za izboljšanje pretočnosti prometa in večje prometne varnosti je Obč...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!