Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

10. julija 2020
Z izgradnjo in prenovo stanovanj v mestnem jedru želimo ohranjati življenje v mestu

Občina Izola skupaj s Komunalo Izola kot upravljavcem občinskega stanovanjskega fonda tudi v letošnjem letu pospešeno izvaja aktivnosti na področju sanacije obstoječih stanovanj in izgradnje novih stanovanj za občane in občanke. Danes je bil simbolično odprt objekt na Smrekarjevi ulici 52, v katerem so urejena tri stanovanja in en poslovni prostor.
Več

9. julija 2020
Izolska promenada tudi mimo kampa Jadranka

Izolska promenada je pridobila nov podaljšek. Za občanke in občane ter obiskovalce bo med 6. in 22. uro možen prehod neposredno ob morju tudi mimo kampa Jadranka. Občina želi na tem območju urediti novo javno plažo in temu delu Izole končno dati kakovostnejše vsebine, ki si jih Izolani zaslužijo.
Več

8. julija 2020
Obvestilo o možnosti najema prodajne hišice ob Parku Pietro Coppo

Obveščamo vas, da je v Drevoredu 1. maja, ob parku Pietro Coppo v Izoli na razpolago za takojšen najem še ena prodajna hišica, namenjena ponudbi predvsem lokalnih gastronomskih izdelkov, zlasti manjših prigrizkov in pijače. Zainteresirani najemniki bodo lahko hišico uporabljali do septembra letos.

Za dodatne informacije se obrnite na Karmen Bučar, dosegljivo na sledečih kontaktih karmen.bucar@izola.si ali na telefonsko številko 030 485 533.

8. julija 2020
Ob občinskem prazniku bodo podeljena priznanja in nagrade Občine Izola

Občina Izola 11. julija praznuje svoj praznik v spomin na množičen odhod Izolanov v partizane leta 1944. Proslava ob občinskem prazniku se bo odvila v petek, 10. julija, ob 21. uri na prizorišču Letnega kina Arrigoni. Ob tej priložnosti bodo podeljena občinska priznanja in nagrade. V okviru občinskega praznika bo podpisana tudi listina Zelene politike slovenskega turizma, ki je temeljna zaveza destinacije, da deluje po trajnostnih načelih in eden izmed pogojev na poti do pridobitve znaka Slovenian Green, ki si ga občina obeta prihodnje leto.

Denarno nagrado v višini 2.100 evrov z ustrezno listino za leto 2020 prejme Silvo Lazar za dolgoletno uspešno delo na športnih in kulturnih dogodkih, ki vplivajo na prepoznavnost in ugled Izole, za doprinos na področju prostovoljstva, kjer s svojim delom in vzorom vsak dan izboljšuje našo skupnost, ter za aktivno delovanje v okviru gasilske enote Izola.

Poleg denarne nagrade bo župan Danilo Markočič podelil tudi priznanje Občine Izola v obliki plakete s srebrnim grbom navijaški skupini Ribari ob 30. obletnici uspešnega delovanja na področju športa in humanitarne dejavnosti, Marisi Višnjevec Tuljak za življenjsko delo na področju zdravstvene dejavnosti ter za izkazano požrtvovalnost in predanost svojemu poklicu, Jadralnemu klubu Burja ob 65. obletnici uspešnega delovanja jadralnega kluba in Radošu Petroviću za uspešno dolgoletno delo na področju gospodarske javne službe vzdrževanja okolja v občini Izola. Naziv ambasadorke Občine Izola pa bo prejela Marjetka Popovski, ker ohranja slovensko ljudsko pesem s petjem doma in v tujini.

Proslava bo obogatena s pestrim glasbenim programom. Na odru bodo prepevali Rudi Bučar, Marina Mårtensson in Kompanija Izolana.

Podpis listine Zelene politike slovenskega turizma in Etičnega kodeksa v turizmu
V letošnjem letu je občina Izola izpolnila pogoj za sprejem v Zeleno shemo slovenskega turizma. Z vstopom v shemo smo se zavezali, da bomo spodbujali trajnostno delovanje, združevali trajnostna prizadevanja ter promovirali lokalni značaj in zelene zgodbe. V ta namen bo župan podpisal tako imenovano listino Zelene politike slovenskega turizma, ki je temeljna zaveza destinacije, da deluje po trajnostnih načelih in si nenehno prizadeva za izboljšanje. Podpis listine bo potekal v okviru občinskega praznika, ko bodo listino lahko podpisali tudi občani in ostali deležniki s področja turizma in gospodarstva ter se zavezali, da bodo pri delovanju upoštevali načela trajnosti. Slednje je pogoj za pridobitev znaka Slovenian Green, ki si ga občina obeta prihodnje leto. Z njim se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu uveljavila kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Med 14.00 in 16.30 se bo v prostorih hotela Cliff na Belvederju odvil posvet o priložnostih in izzivih trajnostnega razvoja turizma v destinaciji Izola, na katerega so vabljeni predstavniki izolskega turističnega gospodarstva in ostali deležniki, ki se bodo s podpisom listine zavezali k trajnostnemu delovanju.

Razstava raziskovalnega inštituta InnoRenew z naslovom Okviri znanosti
InnoRenew CoE je neodvisni raziskovalni inštitut z mednarodno ekipo, ki se ukvarja z interdisciplinarnim raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje. V središče svojih dejavnosti postavlja les z raznolikih vidikov in se povezuje s številnimi znanstvenimi ustanovami in industrijo tako v Sloveniji kot drugod po svetu. Rezultat njihovega znanja in raziskovalnih dognanj bo tudi nov inštitut v izolskih Livadah, ki so ga začeli graditi nedavno in bo predvidoma končan prihodnje leto. Razstava Okviri znanosti, ki so jo tokrat pripravili, je pod lupo vzela gradivo iz njihovih raziskav, povezanih z lesom in drugimi obnovljivimi materiali. Vendar gledalca ne nagovori toliko z znanstveno informacijo, kot je to običajno, ampak bolj z osupljivimi strukturami, kompozicijami in barvami. S tistim torej, kar bi lahko imenovali lepo. Namen razstave, ki si jo je v celoti moč ogledati na spletni strani raziskovalnega inštituta in v mesecu juliju tudi na panojih postavljenih na Sončnem nabrežju v Izoli, je zato tako v doživljanju lepega kot navduševanju nad znanostjo. Za najboljšo sliko pa lahko tudi vsi zainteresirani glasujejo preko QR kode, ki je dosegljiva na panojih.

Zaradi trenutno veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom je število udeležencev na dogodku omejeno.

Dan po občinskem prazniku bodo prizorišče letnega kina Arrigoni zvečer preplavili zvoki glasbenih skupin PopOutlet in Primorski fantje. V nedeljo pa na Manziolijevem trgu napovedujemo koncert zasedbe Il terzo suono, ki se bo odvil v sklopu festivala ob 250. obletnici smrti skladatelja Giuseppeja Tartinija.

8. julija 2020
Na Sončnem nabrežju začasno območje za pešce

V sklopu prometne ureditve in umirjanja prometa v času visoke turistične sezone bo vsak petek in soboto od 10. julija do vključno 29. avgusta med 18. in 24. uro začasno uvedeno območje za pešce na delu Sončnega nabrežja od Trga republike do Velikega trga, kjer bo za vozila prepovedan promet, prostor pa namenjen pešcem. Domačini in obiskovalci bodo na omenjenem delu Izole uživali v razširjeni gostinski ponudbi. Če bodo razmere dopuščale, bodo nameščene tudi stojnice s ponudbo lokalnih izdelkov.

7. julija 2020
Odločitev za Padež je dokončna!

»Če ostane Istra brez vode, bo žejna vsa Slovenija,« je na današnjem srečanju županov slovenske Istre in predstavnikov lokalnega gospodarstva z ministrom za okolje in prostor mag. Andrejem Vizjakom v imenu županov slovenske Istre poudaril koprski župan Aleš Bržan.

Potem ko je ministrstvo za okolje in prostor prejšnji mesec z določitvijo zajetja Padež za nov vodni vir za obalno-kraško regijo razburilo nekatere druge primorske občine, so se v istrskih občinah odločili, da ministru pojasnijo, da urejena vodooskrba v regiji presega vprašanje interesov posameznih občin, ker gre za vprašanje nacionalne varnosti, saj je vsa Slovenija življenjsko odvisna od obalnega turističnega, transportnega in drugega gospodarstva ter infrastrukture. Ministru so svoje težave s pomanjkanjem vode poleg vseh štirih županov opisali tudi predstavniki Luke Koper, podjetja Vinakoper, Kmetijske zadruge Agraria Koper, Javnega zavoda Gasilska brigada Koper, Slovenske turistične organizacije in lokalnih turističnih organizacij ter posamezna podjetja in zdravstvene institucije.

»Ni vprašanje, ali se lahko zgodi, da bo zmanjkalo vode v pipah gospodinjstev in gospodarstva slovenske Istre. Vprašanje je, kdaj je bo zmanjkalo oziroma do kdaj nam bo uspevalo krpati naše potrebe po pitni vodi s pomočjo tuje države in iz različnih nezanesljivih in komercialnih virov,« je v imenu županov slovenske Istre opozoril Bržan in pojasnil, da Istra v svoji stiski z vodo pričakuje več solidarnosti. »Voda je javno dobro, in ne last posamezne lokalne skupnosti, kjer se ta nahaja. Ni koprskega in piranskega morja, morje je le slovensko, in ni brkinske ali ljubljanske pitne vode, je samo slovenska pitna voda. In Istra je zanjo prikrajšana,« je poudaril. »Dovolj dolgo smo se vrteli v začaranem krogu,« je pozdravil odločitev ministrstva, da dokončno razreši vprašanje, od kod bo Istra dobila vodo.

Okoljski minister je z njim soglašal in ocenil, da je bilo dovolj študiranja študij in da je treba problem pomanjkanja vode v Istri začeti reševati takoj. »Danes sem slišal številne argumente obalnih občin, javnih institucij, gospodarstva, tudi kmetijstva, kako potrebna je nemotena, stabilna in zanesljiva oskrba tega dela Slovenije z vodo. Več kot očitno je čutiti, da gre za stvarni problem, pravzaprav sploh ni vprašanje, ali bo prišel, saj je že pred vrati, a ga številni, morebiti tudi danes, še ne vidijo,« je dejal Vizjak.

Pričakuje, da bodo rešitev z zajetjem Padež, za katerega se je zavzela stroka, z državnim lokacijskim načrtom v prostor umestili do konca mandata. »Verjamem, da bomo dosegli širše soglasje okoli tega projekta tudi na račun argumentirane, strokovne diskusije v okviru postopka priprave državnega prostorskega načrta in novelacije številnih podatkov, ki so potrebni, da pridemo zadevi res aktualno tudi do dna,« je ocenil Vizjak, ki obljublja, da bo projekt dodatnega vodnega ponudil dodano vrednost tudi kraškim občinam v smislu stabilnejše in zanesljivejše oskrbe s pitno vodo. »Ustavna pravica do pitne vode ni le črka na papirju in odločitev, da začnemo ta postopek, je dokončna,« je sklenil.

3. julija 2020
Občine slovenske Istre so pripravljene na partnerstvo pri urejanju morja in priobalnega pasu

Danes smo v Izoli gostili posvet o pripravi Pomorskega prostorskega načrta Slovenije (PPN), ki ga je država dolžna sprejeti na podlagi obveznosti, ki izhajajo iz Evropskega pravnega reda in Barcelonske konvencije. Gre za pomemben sodoben dokument, ki je rezultat spoznanja, da je tudi na morju treba vzpostaviti odgovorno načrtovanje in upravljanje. Za Slovenijo je to še toliko pomembneje, ker je morje dragocen del naše regije in je tesno povezano z aktivnostmi na kopnem, ki so v primarni pristojnosti lokalnih skupnosti. Prav s tem namenom je bil vzpostavljen Slovenski svet za Jadransko morje, ki koordinira skupna stališča, povezana z obalo in morjem, ki so v interesu občin slovenske Istre.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< avgust 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

NOVO NA PORTALU

19. avgust 2020
Španska glasbeno plesna fantazija

Ljubitelji temperamentnih ritmov ste še posebej lepo vabljeni na dogodek v park...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!