Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

9. decembra 2020
Od jutri otežen prehod meje z Italijo

Vlada RS je 23. novembra spremenila Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah RS. Državljani Slovenije ali tujci s prebivališčem v RS lahko prehajajo mejo s sosednjo državo zaradi dostopa do prodajaln ali storitev, ki so v sosednji državi bližje njihovemu prebivališču kot v občini prebivališča ali jih v občini prebivališča ni, vendar se morajo vrniti v dveh urah po prehodu meje.

Toda pozor: Italija bo od jutri, 10. decembra, za vstop v državo z vseh ozemelj, tudi iz Slovenije, zahtevala predložitev negativnega testa na koronavirus ali opravljeno testiranje v 48 urah. Pravilo o predložitvi testa ne bo veljalo le za čezmejne delavce, prevoznike, študente v tujini, bolnike z zdravstvenimi storitvami v drugi državi in redke druge, na primer poklicne športnike ali diplomate.

Poleg tega bo Italija v času od 21. decembra do 6. januarja za vse, ki prihajajo iz tujine – tudi iz Slovenije – odrejala desetdnevno karanteno. Izjema bodo čezmejni delavci in študenti, zdravstveno osebje, prevozniki in redki drugi primeri. Zakon določa, da bo moral vsak, ki vstopa v Italijo, zdravstvenemu podjetju sporočiti, da je bil na tujem, čemur bodo sledila navodila, kako naj se ravna v času prestajanja karantene.

8. decembra 2020
Ob napovedanih poplavah občane pozivamo k samozaščitnemu ravnanju

Občina Izola se aktivno posveča področju poplavne varnosti od pojava večjega neurja leta 2017. Letos je uspela oddati projektno prijavo za sofinanciranje izgradnje zadrževalnikov padavinskih voda na Ministrstvo za okolje in prostor, januarja naj bi bila oddana tudi vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja. Tomaž Umek, predstojnik Urada za gospodarske dejavnosti, investicije in komunalni razvoj, je pojasnil, da »gre za dolgoročni ukrep; le zadrževalniki bodo pripomogli k preprečevanju poplav padavinskih voda. Vzdrževanje vodotokov, ki je v pristojnosti države, je zadnja leta dobro in temeljito, vendar to ne zadostuje zaščiti pred poplavami. Načrtujemo sofinanciranje omenjenega projekta s pomočjo sredstev za regionalni razvoj. Gradnja zadrževalnikov je vredna 1,5 milijona evrov. Polovico stroškov naj bi pokrili s sredstvi Evropske unije, ostalo z nacionalnimi sredstvi. Če bo vse potekalo tako, kot si želimo, bodo zadrževalniki vgrajeni v dveh letih, kar pomeni, da bo s tem zagotovljena bistveno višja stopnja poplavne varnosti.«

Občina si prizadeva skrbeti tudi za poplavno varnost neposredno ob morju. Umek opozarja, da se nam dolgoročno obeta višanje morske gladine zaradi podnebnih sprememb. Z nadvišanjem obalnega zidu lahko le deloma pripomoremo k večji poplavni varnosti. Kratkoročni ukrepi so v tem trenutku predvsem samozaščitni. Lastnike nepremičnin na poplavnem območju zato pozivamo, naj varujejo svoje premoženje in odmašujejo zamašene odtoke.

Denis Udovič, namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Izola, dodaja: »Vremenska prognoza ni ravno vzpodbudna, zato prosimo občane, naj ravnajo samozaščitno – z vrečami ali drugo pregrado, da bi preprečili vdor vode v objekte. Izolski gasilci razpolagajo z več kot 70 metri baraž, s čimer je zaščiten večji del starega mestnega jedra pred povišano gladino morja, ter električnimi črpalkami in agregati. Na napovedano vremensko dogajanje smo pripravljeni. Za varovanje Izolanov in njihovega premoženja skrbijo Civilna zaščita Občine Izola, JP Komunala Izola, PGD Korte, PGD Izola, Gasilska brigada Izola in Gasilska brigada Koper. In vendar občane pozivamo, naj tudi sami spremljajo obvestila na občinski spletni strani in Facebook strani Občine ter hidrološka poročila agencije za okolje.«

Foto: Regional

 

 

 

 

8. decembra 2020
Supercelična nevihta z vodno trombo v Izoli povzročila nemalo gmotne škode

Po obilnem deževju med vikendom je Izolo včeraj pozno popoldne zajela še močna nevihta s točo in sodro. Padavine so bile okrepljene s silovitimi sunki vetra, ki so ruvali drevesa in povzročili v občini nemalo gmotne škode.

Na terenu so pomagali tako koprski poklicni gasilci kot člani Prostovoljnega gasilskega društva Izola in delavci JP Komunala Izola. Odstranjevali so podrta drevesa, veje in odtrgano bakreno streho. V Oktobrski ulici naj bi podrto drevo poškodovalo najmanj tri avtomobile. V Jagodju je neurje odkrilo streho, v Morovi ulici pa so gasilci posredovali zaradi padlega električnega vodnika. Na Občini o nastali škodi še zbirajo informacije.

Nevihtna celica je prišla nad naše kraje iz severnega Jadrana in se nato premaknila proti Trstu. Vzrok za ta pojav je bila kombinacija mrzlega zraka z južnimi vetrovi v višinah in razmeroma toplega morja. Agencija RS za okolje napoveduje, da bodo popoldne in v noči na sredo na območju slovenske Istre v večjem obsegu reke prestopale bregove, poplavljali bodo tudi hudourniki.

 

8. decembra 2020
Poplave v jugozahodni Sloveniji

Agencija RS za okolje napoveduje, da bodo popoldne in v noči na sredo posamezne reke poplavile, predvsem na območju slovenske Istre lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

8. decembra 2020
Občina prodala pet od šestih nepremičnin v skupni vrednosti 1.158.242 evrov

Za pet prodanih nepremičnin je Občina Izola na včerajšnji uspešni javni dražbi uspela iztržiti 1.158.242  evrov. Za eno med njimi je položilo varščino več dražiteljev, ki so aktivno sodelovali na dražbi, zaradi česar je bila nepremičnina prodana po višji ceni od izklicne. Neprodana je ostala le nepremičnina v velikosti 5.258 m2 z izklicno ceno 636.218 evrov, ki bo predmet prihodnje javne dražbe.

»Zelo sem zadovoljen s prodajo in izkupičkom. Javne dražbe kažejo, da je Izola zanimiva za vlagatelje, ki jih želimo pridobiti čim več tudi v prihodnjem letu, predvsem na gospodarskem področju,« je povedal župan Danilo Markočič in se ob tej priložnosti zahvalil ekipi občinske uprave, ki je sodelovala pri izvedbi projekta.

4. decembra 2020
Franček – spletni portal, ustvarjen za ta čas

Franček je inovativno e-orodje, neposredno uporabno pri pouku slovenščine. Razvili so ga na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in je trenutno na voljo v beta verziji. Učence in dijake uvaja v delo s spletnimi slovarji ter spletnimi slovničnimi priročniki. Portal ponuja vsebine, ki so posebej prilagojene posamezni triadi osnovnošolcev in srednješolcem.
Več

3. decembra 2020
Občina Izola pospešeno pripravlja prostorske podlage za območji Argo in Mala oprema

Občina Izola se je junija letos povezala s profesorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, da bi sodelovali pri urbanistični preverbi območij IPA 3 in IPA 4, ki večinoma obsegajo območje nekdanjih delavnic Mala oprema in območje nekdanje tovarne Argo.

Izziva so se lotili v treh strokovnih skupinah, in sicer pod vodstvom uveljavljenih profesorjev, izr. prof. dr. Alenke Fikfak, prof. Janeza Koželja ter izr. prof. mag. Alessia Princica. Naloga vseh skupin je bila v obravnavano območje umestiti zahtevane vsebine (bodoči kulturni center, mestno hišo, interaktivni muzej ribiške industrije) ter predlagati možnosti prometne ureditve s trajnostnega vidika in zunanjega prostora kot prostora dejavnosti (opredelitev novih parkovnih površin, trgov in ureditev obalne promenade).

Strokovne rešitve urbanistične delavnice so bile včeraj, 30. novembra, prvič predstavljene strokovnim službam Občine Izola. Urbanistične preverbe prostora bodo služile kot strokovna podlaga za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Ta bo omogočil načrtovanje in izgradnjo želenih objektov ter celostno ureditev območja.

V prihodnjih dneh in tednih bodo sledile različne analize prikazanih rešitev. Ko bodo okoliščine dopuščale, bodo te predstavljene še ostalim deležnikom.

1. decembra 2020
Lažna novica o delovanju izolskega doma upokojencev

V nedeljo, 29. novembra 2020, je uporabnik družbenega omrežja Facebook, poimenovan Mihael Bellis, prav tam objavil lažno novico o delovanju Doma upokojencev Izola. Vsebino, ki je v celoti neresnična ter neutemeljena, v vodstvu zavračamo.
Več

1. decembra 2020
Drugi primer ptičje gripe potrjen v Izoli

Pri labodu grbcu, najdenem na rtu Ronek v občini Izola, je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N8. Lokacija najdbe drugega primera je v sosednji, piranski občini.

Ptičja gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. V organizmu povzroči hudo okvaro organov in tkiv, kar privede do njihove odpovedi. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi (jajca, meso). Poleg tega se širi s kontaminirano krmo, vodo in nastiljem. Pomemben dejavnik pri prenosu okužbe je tudi človek, ki lahko virus širi z okuženo obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi. V Sloveniji so doslej največ okužb z virusom ptičje gripe potrdili pri labodih.

Pomembno je, da rejci perutnine pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnih koli sprememb (pogin, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali) o tem nemudoma obvestijo veterinarja.

Virusi visokopatogene aviarne influence, ki so jih oktobra in novembra našli pri pticah v evropskih državah, niso sposobni povzročiti okužbe pri sesalcih in torej niso nevarni za zdravje ljudi.

Arhiv novic
KOLEDAR
< januar 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

15. januarja 2021
Preko filmov v Istro iz domačega naslanjača

Kino Istra/Cinema Istria je celoletni program filmskih projekci...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!