Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

19. novembra 2020
Izolski dom upokojencev vzpostavil zunanjo enoto za okužene stanovalce

Po pojavu okužbe s koronavirusno boleznijo v Domu upokojencev Izola so prilagodili življenje stanovalcev z vzpostavitvijo zunanje enote v Pacugu.

Z današnjim dnem je v domu potrjenih 28 okužb s covidom-19, od tega 23 med varovanci in pet pri zaposlenih. Trenutno so pri vseh izraženi blagi simptomi. Večino okuženih stanovalcev so namestili v Domu paraplegikov v Pacugu, sicer namenjenem letovanju invalidnih oseb. Danes bodo tja prepeljali še devet obolelih.

Direktorica Doma upokojencev Izola, Romina Zajc, je povedala, da jih je najbolj skrbel odziv stanovalcev na informacijo o potrebni premestitvi, a so jo sprejeli z veliko mero razumevanja in z odobravanjem. »K temu je gotovo pripomoglo tudi odlično sodelovanje socialne službe in drugih zaposlenih v domu,« je pojasnila. »Vzpostavitev rdeče cone v Pacugu se je izkazala kot zelo pozitivna izkušnja. Odnosi, ki so se že prej gradili med zaposlenimi, so se zdaj še bolj okrepili; delujejo kot usklajen tim, zavzeto in povezovalno, s solidarnostjo do stanovalcev. Kako bo v prihodnjih dneh, je težko napovedati. Ravnamo se v skladu z vsemi priporočili stroke in se sproti prilagajamo situaciji,« še poudarja direktorica.

 

18. novembra 2020
Poziv k donaciji računalnikov za izolske osnovnošolce

Kot ste seznanjeni, je Vlada RS z odlokom odredila šolanje na daljavo. Žal je tudi v našem lokalnem okolju veliko učencev, ki zaradi nizkega socialno-ekonomskega položaja nimajo dostopa do računalniške opreme, potrebne za spremljanje učnih vsebin.

Občina Izola je v ta namen zagotovila 15.000 evrov proračunskih sredstev za nakup računalniške opreme, ki bo podarjena osnovnim šolam Vojke Šmuc, Livade ter Dante Alighieri. Poleg tega je šolam že razdelila nekaj rabljenih prenosnih računalnikov. S pozivom k naboru računalnikov pa se obračamo tudi na vas, dragi občani in druge organizacije.

Namizni računalniki, prenosniki ali tablice, ki jih podarjate, naj ne bodo popolnoma zastareli (prosimo, da že sami presodite, ali je oprema še uporabna za raziskovanje, učenje in pouk na daljavo). Za donacijo se dogovorite neposredno z osnovnimi šolami, katerih podatke navajamo v nadaljevanju.

Hvala, ker pomagate.

OŠ Vojke Šmuc
Kontaktna oseba: Vanja Lukežič
E-pošta: vanja.lukezic@guest.arnes.si
Tel. št.: 05 662 11 77

OŠ Livade
Kontaktna oseba: Anja Sever
E-pošta: anja.sever@os-livade.si
Tel. št.: 05 662 55 60

SE-OŠ Dante Alighieri
Kontaktna oseba: Massimiliano Bevitori
E-pošta: massimiliano.bevitori@dante-alighieri.si
Tel. št.: 05 662 52 40

17. novembra 2020
Javna dražba nepremičnin v lasti Občine Izola

Na tokratni javni dražbi se prodaja šest nepremičnin. Štiri se nahajajo med cesto in nekdanjim tovarniškim kompleksom Mehano: Cona mestne industrije na vzhodu. Prostorske enote so namenjene gradnji nestanovanjskih objektov za proizvodne, servisne, poslovne, skladiščne in storitvene dejavnosti. Ena med njimi leži na robu strnjene nove stanovanjske pozidave na Šaredu, neposredno pod stanovanjsko stavbo na naslovu Šared 37 b. Zadnja nepremičnina naprodaj se nahaja v izolskem starem mestnem jedru: stavbišče porušenih stavb na Gramscijevi ulici 3 in 5.

Javna dražba bo potekala v ponedeljek, 7. decembra, v sejni sobi občinskega sveta Občine Izola, na Kristanovem trgu 1, s pričetkom ob 17. uri. Udeleženci, ki želijo sodelovati, morajo vplačati varščino v višini najmanj 10 % vrednosti nepremičnine najkasneje do vključno 4. decembra.

Podrobnosti na povezavi.

17. novembra 2020
Odločitev o zmagovalcu EPK 2025 bo znana decembra

Še mesec dni nas loči do razglasitve zmagovalca med slovenskimi mesti, ki se potegujejo za prestižni naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Pripravljalna ekipa bo oddala mednarodni komisiji kandidaturno knjigo 24. novembra, odločitev o izboru pa bo znana konec decembra.

Priprava vsebine projekta Piran-Pirano 4 Istria 2025 (skrajšano PI2025) je trajala več kot dve leti. Pri tem je sodelovalo preko 50 kulturnih ustanov in zavodov, profesorjev s področja kulturne znanosti in mednarodno uveljavljenih strokovnjakov, svoja mnenja in pobude je podala tudi širša javnost, občanke in občani štirih istrskih občin. H kandidaturi Pirana so kot enakopravne partnerice že v samem začetku pristopile tudi občine Koper, Izola in Ankaran. Projektu so se pridružili še številni mednarodni partnerji, ki so se s podpisom memoranduma zavezali k finančni podpori projekta, med drugim mesta hrvaške Istre z Istrsko županijo in občine Trst, Milje ter Benetke, vključno z regijo Veneto.

Projektni partnerji so pred dnevi objavili novo trojezično spletno stran, ki si jo lahko ogledate na povezavi.

16. novembra 2020
Oreste Dequel
Pozabljeni umetnik, ki je v svojih delih ohranil izkušnjo zgodovinskega prepiha Istre.

Lahko bi rekli, da sta likovna kritika in umetnostna zgodovina pozabili nanj, na kiparja in svetovljana, ki je bil v začetku 50. let 20. stoletja poleg Pohlena vodilni umetnik na slovenski Obali.

Spomin na Dequela so z razstavo na petih obalnih razstaviščih obudili Pokrajinski muzej Koper, Obalne galerije Piran in Galerija Insula ter italijanski skupnosti v Izoli in Kopru. Večletne priprave so omogočile pregledno predstavitev njegovega obsežnega opusa, ki je večinoma v lasti zasebnika Fabia Zorzeta iz Trsta. Ob tej priložnosti je Skupnost Italijanov »Santorio Santorio« izdala tudi katalog, pod katerega so se podpisali urednik Mario Steffè in kustos razstave Dejan Mehmedovič ter soavtorici besedil, dr. Neža Čebron Lipovec in Eleonora Bianca Battelli.

Oreste Dequel je bil rojen v Žusterni leta 1923, od koder se je družina štiri leta kasneje preselila v Trst. Tam je zaključil srednješolsko izobraževanje in med drugo svetovno vojno sodeloval v narodnoosvobodilnem boju kot pripadnik brigade Garibaldi. Po vojni se je znašel na tržaškem ozemlju in bil prvi nosilec Titove štafete v imenu športnikov cone A. Kot štipendist jugoslovanske države je doštudiral na ljubljanski Akademiji upodabljajočih umetnosti pod mentorstvom Frančiška Smerduja. V Koper se je vrnil leta 1951 in veliko ustvarjal po naročilu lokalnih oblasti. Dvakrat je bil izbran na natečajih za izdelavo kipa. V Kopru je postavil pomembno javno plastiko, doprsni kip Petra Pavla Vergerija mlajšega, ki še vedno stoji na istoimenskem trgu. Nekoliko bolj se je zapletlo pri drugem kipu, ki je danes postavljen v parku pred izolskim pokopališčem. T. i. strokovno-politična komisija je presodila, da ni primeren za javno predstavitev. Bil je umaknjen in po vsej verjetnosti namenjen uničenju. Morda je bila ravno ta zavrnitev vzrok za njegov vnovični odhod v Trst. Obalo je zapustil star 33 let.

Kip Padlim mornarjem (kasneje poimenovan Solidarnost) je bil postavljen 11. junija 1992. Izolani so ga na pobudo lokalne borčevske organizacije sicer naročili in plačali s samoprispevkom že l. 1953. Narejen je bil v poklon izolskim padlim partizanom. Verodostojnega dokumenta o tem, da ga je strokovno-politična komisija zavrnila, ni, prav tako ni znano, kje je bil kip naslednja štiri desetletja. »Ljudski glas pravi, da so se člani komisije spotaknili ob goloto, neprimerno pozo in obrazno fizionomijo enega od upodobljenih junakov, vendar ga je avtor poimenoval Trpljenje, zato je tudi na tej osnovi težko reči, da je bilo delo zasnovano provokativno. Figuri izražata požrtvovalnost in sočutje, golota na tem mestu poudarja nemoč in izgubo vsega; napetost telesnine nakazuje moč volje, vztrajnost in upanje,« je zapisal Mehmedovič.

Obdobje druge polovice 20. stoletja je bilo informacijsko zelo odprto, umetniki so dobro poznali razmere doma in na tujem. Dequel je bil na drugi strani meje obremenjen z glorifikacijo sistema in omejen v tem, kar je želel ustvarjati. Nihal je med svojim izrazom in pričakovanjem naročnikov. Vendar je vseskozi ostajal zvest sebi. Ni sledil trendom, ki so v 60. in 70. letih 20. stol. burno spreminjali svet. Pot ga je iz Trsta popeljala v Rim in leta 1964 v New York. Bil je zelo odprta osebnost in je poznal veliko umetnikov, intelektualcev. Prvenstveno pa je bil vseskozi v stiku in morda celo v določenem rivalstvu s svojim sošolcem, soustvarjalcem in prijateljem Jožetom Pohlenom.

Dequela uvrščamo v modernizem, čas človeške in socialne tragike zaradi ekonomske krize, svetovnih vojnih konfliktov, procesa demokratizacije družbe. Deloval je na osnovi zgodovinske dediščine in ustvaril obsežen opus kiparskih stvaritev, risb ter slikarskih del. Njegova primarna strokovna opredelitev je bilo kiparstvo (keramika in kamen; občasno vlivanje v bron). Skozi vse svoje ustvarjalno obdobje je obravnaval le nekaj motivičnih subjektov: žensko, par, kopalke, akrobate bojevnika/-e, človeški torzo in živali, zlasti mačko, petelina in bika (v katerem je tudi opazna tradicija Istre). Njegovi kiparsko ali slikarsko upodobljeni liki so izolirani v okolju, samostoječi. Slikarska dela nimajo ozadja in so velikokrat osnutek za kiparsko delo.

Dequel je bil ustvarjalno aktiven vse do svoje smrti leta 1985. »Njegova presežnost se kaže v izkušnji Zahoda in Vzhoda, predvsem pa izkušnji Istre, njenega zgodovinskega prepiha, sonca, kamna«, je zapisal v katalogu kustos razstave Mehmedovič.

 

 

 

13. novembra 2020
Občina tudi v drugem valu epidemije zagotavlja pomoč občanom

Na 12. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki za obdobje od 19. oktobra do preklica veljavnosti ukrepov, povezanih z zajezitvijo epidemije, oprostili plačila najemnin najemnike občinskih poslovnih prostorov in uporabnike javnih površin v občini za gostinsko ter trgovinsko ponudbo. Obenem so za obdobje od 13. novembra do preklica veljavnosti ukrepov ukinili plačilo parkirnine za večino parkirišč, za zagotavljanje kakovosti šolanja na daljavo pa bo občina iz proračuna zagotovila 15.000 evrov za nakup računalnikov za osnovne šole. Plačila najemnine za gospodarske priveze plovil so za april in maj oproščeni njihovi najemniki.
Več

12. novembra 2020
S kreativnostjo in srčnostjo za starejše

Letošnje leto je posebej negotovo. Težko je tudi starostnikom, ki bivajo v domovih in centrih za starejše po vsej Sloveniji. Od pomladi so deležni izolacije in odtegnitve obiskov, zaradi česar so se mnogi med njimi znašli v osebni stiski. Da bi jih z malo pozornostjo osrečili čim več, posebej pa tiste, ki so le redko deležni obiskov ali nimajo svojcev, se lahko pridružite kreativni dejavnosti.

Ana Petrič, direktorica Centra starejših Notranje Gorice in predsednica društva Skupaj za starejše, vabi državljane k pisanju prazničnih voščil za starostnike. Njen cilj je zbrati 21.000 voščil za 21.000 starejših.

Sodelujete tako, da z roko napišete kratko pismo ali voščilnico z lepimi željami in pozitivnimi mislimi. Pomembno je, da so črke dovolj velike in berljive. Po želji lahko tudi kaj narišete ali prilepite. Pismo do torka, 1. decembra, s pripisom »Mala pozornost za veliko veselje« naslovite na Ano Petrič, DEOS – Center starejših Notranje Gorice, Gmajna 7, 1357 Notranje Gorice, na hrbtno stran pa zapišete svoj naslov. V centru bodo vsako pismo pregledali, ga vložili v kuverto in nanjo napisali ime ter priimek enega od stanovalcev (da bi zagotovili varstvo osebnih podatkov).

11. novembra 2020
Obvestilo: brezplačni topli obroki za dijake iz socialno ogroženih družin

Od jutri, 12. novembra 2020 dalje, bo Občina Izola zagotavljala brezplačne tople obroke tudi izolskim dijakom iz socialno ogroženih družin.

Brezplačen obrok za dijake iz občine Izola bo v času izobraževanja na daljavo pripravljala Osnovna šola Vojke Šmuc Izola.

Do toplega obroka so upravičeni tisti dijaki, ki so z odločbo Centra za socialno delo (CSD) uvrščeni do 3. dohodkovnega razreda otroškega dodatka oziroma do 2. razreda državne štipendije. Brezplačen obrok pripada tudi dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino.

Dijaki, ki so upravičeni do toplega obroka, se lahko prijavijo nanj na svoji šoli, ta bo podatke o upravičencih posredovala na Občino Izola. Prijava dijaka mora skupaj z osnovnimi podatki in skladno z navodili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) vsebovati soglasje za posredovanje osebnih podatkov, in sicer za namen upravičenosti do toplega obroka v času izobraževanja na daljavo.

Srednješolci oziroma njihovi zakoniti zastopniki bodo obroke lahko prevzemali na Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola, Prešernova cesta 4, vsak dan (od ponedeljka do petka), od 12. do 14. ure, pred vhodom za predmetno stopnjo – nasproti spomenika Vojke Šmuc.

10. novembra 2020
Val sprememb – skupna kandidatura istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture 2025

Občinski svetniki se bodo na četrtkovi seji seznanili tudi s pripravo kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) v drugi fazi. Gre za pobudo Evropske unije na področju kulture, v okviru katere izbrani mesti iz držav članic vsako leto prejmeta ta prestižni naziv. Izbrani mesti imata v letu dni izjemno priložnost predstaviti širšemu evropskemu občinstvu svoj umetniški in kulturni program ter usmeriti pozornost Evrope v svojo regijo in kulturno ponudbo države.

Leta 2025 bosta naziv EPK 2025 osvojili dve mesti, eno iz Slovenije in eno iz Nemčije. Člani mednarodnega strokovnega sveta so v prvi fazi ocenjevali kandidature na podlagi prijavnih knjig in predstavitev mest. Piran s sosednjimi istrskimi občinami je postal eno izmed štirih slovenskih mest, ki so se 27. februarja letos uvrstila v drugi krog kandidacijskega postopka. Vsako izmed mest, ki se poteguje za naziv EPK, je dobilo priporočila strokovnega sveta, kako lahko v drugi fazi izboljša in dopolni svojo kandidaturo.

Prijava Pirana, Izole, Kopra in Ankarana za Evropsko prestolnico kulture 2025 nosi naslov Val sprememb. Kratki, a pomenljivi slogan projekta poziva k temu, da bi s pomočjo umetnosti in kulture sprožili močan val sprememb. Prepričani smo, da ga (že dolgo) potrebujemo, in zdaj je prava priložnost, da ga spodbudimo in da nas poveže: med sabo in z naravo.

 

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< januar 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

15. januarja 2021
Preko filmov v Istro iz domačega naslanjača

Kino Istra/Cinema Istria je celoletni program filmskih projekci...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!