Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

26. oktobra 2021
Sprememba prometnega režima na parkirišču Lonka

Za izboljšanje pretočnosti prometa in večje prometne varnosti je Občina Izola prestavila vhod na parkirišče Lonka na začetek neimenovane ulice, kjer poteka enosmerni promet, medtem ko je izhod s parkirišča ostal na obstoječi lokaciji.
Več

25. oktobra 2021
Občina Izola prejemnica nagrade Globallocal 2020 za ustvarjanje dobrega podjetniškega okolja

V dneh od 21. do 24. oktobra se je delegacija Občine Izola mudila v Dubrovniku, kjer je potekalo že 7. srečanje najboljših podjetnikov s področja srednje in jugovzhodne Evrope.

Organizatorji so ob tej priložnosti Občini Izola podelili mednarodno nagrado Globallocal 2020 za ustvarjanje dobrega okolja za razvoj podjetništva v srednji in jugovzhodni Evropi. V imenu občine jo je prevzel podžupan Vlado Marić.

 

25. oktobra 2021
Novi ukrepi za umiritev prometa v Izoli

Občina Izola je skladno s programom umirjanja prometa in potrebami nabavila tri nove prikazovalnike hitrosti, ki jih je že namestila pred avtobusnim postajališčem pri OŠ Livade in na lokalni cesti v naselju Šared. Namestitev tretjega načrtuje na Podvozni cesti, skladno z odločitvijo Komisije za tehnično urejanje cestnega prometa v Občini Izola.

Prikazovalniki bodo brezžično povezani v obstoječo spletno aplikacijo »VI VOZITE«, ki je dosegljiva tudi s spletne strani občine in omogoča neposredno spremljanje prometa na različnih lokacijah.

S tem ukrepom Občina Izola nadaljuje z zagotavljanjem večje varnosti v cestnem prometu. Dela v vrednosti 8.436 evrov z DDV je po naročilu občine izvedlo podjetje Intermatic, d. o. o. iz Ljubljane.

22. oktobra 2021
Podpisano pismo o nameri za obnovo historicistične kapelice na izolskem pokopališču

Občina Izola, JP Komunala Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola in Ljudska univerza v Trstu so pristopile k sanaciji in obnovi osrednje kapelice na spomeniško zaščitenem delu izolskega pokopališča.

Historicistična kapelica sv. nadangela Mihaela je spomenik lokalnega pomena, zato so omenjene institucije izrazile skupni interes za sofinanciranje njene obnove. V ta namen so župan Občine Izola Danilo Markočič, predsednik Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola Marko Gregorič, direktor JP Komunala Izola Denis Bele in Predsednik Ljudske univerze v Trstu Emilio Fatovic danes podpisali pismo o nameri.

Direktor JP Komunala Izola je ob tem povedal: »Vrsto let smo si prizadevali pridobiti sredstva za obnovo kapelice in vesel sem, da je danes prišlo do realizacije projekta. Letos načrtujemo zahtevno sanacijo temeljev, tlakovcev in grobnic okoli kapelice, ureditev pohodne poti ob kapelici, odvodnjavanje in deloma omete. Ostalo bo izvedeno in zaključeno prihodnje leto.«

Pomen italijansko-slovenskega sodelovanja pri obnovi snovne kulturne dediščine je poudaril tudi Predsednik Ljudske univerze v Trstu Emilio Fatovic: »V čast nam je, da bomo finančno doprinesli k obnovi kapelice. Na tem mestu se zahvaljujem za sodelovanje podžupanji Občine Izola Agnese Babič in Italijanski samoupravni narodni skupnosti Izola za vsa konservatorsko-restavratorska dela, ki so jih do sedaj izvedli, pa tudi Občini Izola za povezovanje vseh sodelujočih.« Župan je ob tem dodal, da je vesel deležnikov z obeh strani meje. »Živimo v enotnem prostoru, v sinergiji, in na to sem ponosen. Zavedamo se odgovornosti do kulturne dediščine, ki jo je treba ohraniti, saj govori o naši preteklosti. Narod brez kulture je narod brez prihodnosti. Obnova kapelice je signal, da nam ni vseeno, kaj se v našem mestu dogaja.« Temu je pritrdil tudi predsednik Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola Marko Gregorič in sklenil: »V kratkem času smo uspeli združiti moči in izpeljati investicijo, za kar se zahvaljujem vsem prisotnim. Skrb za kulturno dediščino je pomembna tako za nas kot za prihodnje rodove.«

Celotna vrednost investicije znaša okrog 166.000 evrov brez davka. Dela bodo izvedena na podlagi konservatorskega načrta in v skladu s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran. Izvajalec, ki bo izbran na podlagi javnega naročila, bo z deli zaključil v prihodnjem letu.

22. oktobra 2021
Vikend v znamenju Praznovanja izolske legende

Obeležitev legende o beli golobici so Izolani praznovali kot svoj krajevni praznik kar 448 let, od leta 1380 do 1828, ko so ga krajevne oblasti ukinile. Zgodba je nastala v spomin na daljni 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zaradi skrbi pred vdorom Genovežanov v mesto zatekli k molitvi v cerkev. Bela golobica je od tam poletela nad ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver, izolski zavetnik, zakril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici, prepričano, da leti blizu kopnega, a jih je ta usmerila daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev ter iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so si Izolani za svoj grb izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

Praznično dogajanje se bo pričelo danes ob 18. uri s predstavitvijo knjige Il duomo di Isola d’Istria Daniele Tomšič v Manziolijevi palači.

V soboto bo v parku Pietro Coppo od 11. do 17. ure potekal Praznik kostanjev in mladega vina. Za glasbeni program bodo poskrbeli člani Društva harmonikarjev Izola, Kompanija Izolana, MoPZ Delfin Izola in Trio lipa. V parku bodo od 11. do 13. ure potekale tudi ustvarjale delavnice za otroke, medtem ko boste ob 20. uri lahko prisluhnili koncertu skupine Mandolinistica Capodistriana v cerkvi Marije Alietske.

V nedeljo od 11. do 17. ure bo na nekdanjem carinskem pomolu potekalo Praznovanje izolske legende. V mesto bodo priplule barke Društva starih bark Izola. V okviru istrske tržnice bodo obiskovalcem na voljo domači pridelki, razstavljene bodo risbe izolskih osnovnošolcev na tematiko legende o beli golobici, ki ji bodo lahko obiskovalci prisluhnili ob 11.30 ob pripovedi Kristine Menih. Opoldne bo za glasbeni program poskrbela skupina Vruja, ki ji bo sledil Trio Lipa. Tudi v nedeljo, natančneje od 11. do 13. ure, bodo potekale ustvarjalne delavnice za najmlajše. Vikend bo sklenil literarnozgodovinski večer Legenda o Svetem Mavru v izvedbi skupine SI Dante Alighieri.

Vljudno vabljeni!

 

21. oktobra 2021
Ledeni otok 2021

Z Ledenim otokom bomo v Izoli tudi letos popestrili zimske dni. Odprtje drsališča bo sovpadlo s prižigom lučk  26. novembra,  ledena ploskev pa bo na uporabo vse do 9. januarja. Dogajanje bodo obogatili najrazličnejši dogodki.

21. oktobra 2021
Delo na cestah

 

 

Obveščamo vas, da bo v soboto, 23. oktobra, med 7. in 17. uro zaradi asfaltiranja 250 m odseka vozišča popolnoma zaprta cesta Morgani–Korte.

Obenem sporočamo, da se bo v sklopu investicijsko-vzdrževalnih del v ponedeljek, 25. oktobra, pričela sanacija cestišča MalijaNožed. Obnovljena bo javna pot dolžine ok. 125 m.

Naprošamo za varno in strpno vožnjo.

 

 

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine slovenske Istre in Divača, Hrpelje-Kozina, Komen ter Sežana. Kazalniki razvitosti kažejo, da je v tem segmentu regija nad slovenskim povprečjem. Izstopa tudi po podpovprečni brezposelnosti, razmeroma nizki ogroženosti zaradi naravnih nesreč in visokem deležu prečiščenih odpadnih voda. Poleg osrednjeslovenske regije je edina z nadpovprečnim bruto domačim proizvodom na prebivalca in sledi osrednjeslovenski regiji tudi po produktivnosti, navajajo na Vladi.

V okviru delovnega posveta so občino Izola obiskali infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek ter državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Z vodstvom Doma upokojencev Izola in predstavniki občine se je sestal državni sekretar Uršič. Pohvalil je dobro infrastrukturo za gibalno ovirane osebe v Izoli in soglašal s potrebo po izgradnji novega doma za starejše občane, ki bo ustrezal predpisanim evropskim standardom. Trenutno sta za novi objekt predvideni dve potencialni lokaciji, ob splošni bolnišnici in v Livadah, na območju nekdanjega kamnoloma.

Državni sekretar Dolinšek je obiskal osnovni šoli Vojke Šmuc in Livade. Pohvalil je inovativne učne pristope, ki se jih šole poslužujejo od obdobja pandemije, zlasti ureditev učilnice na prostem v sodelovanju s centrom odličnosti InnoRenew. Obenem je vodstvu šol predlagal pripravo vse potrebne dokumentacije za prijavo na razpise, preko katerih bi si lahko te v bodoče zagotovile dodatne finančne vire. Predstavniki občine so ga opozorili tudi na velik izziv, s katerim se soočajo na osnovni šoli z italijanskim učnim jezikom. V obstoječem učnem načrtu namreč nista enakovredno obravnavana oba uradna jezika.

Izolska bolnišnica je v sklopu vladnega obiska odprla nov center za hemodializo. Slovesnosti se je udeležila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Center bo začel delovati v prvih novembrskih dneh. Naložba je stala 2,5 milijona evrov, denar pa je v celoti zagotovila bolnišnica z naslova nujnih investicij.

V nadaljevanju so župani vseh občin slovenske Istre in vodstvo Rižanskega vodovoda z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom razpravljali o projektu vodooskrbe, ki naj bi bil izveden do leta 2027. Projekt akumulacije Suhorca je po ministrovem mnenju najprimernejši tako za dolgoročno oskrbo slovenske Istre s pitno vodo kakor tudi kot rezervni vodni vir kraškega zaledja.

Prisotni ministri in vsi župani Obalno-kraške regije so se nato sestali s predsednikom vlade. Izolski župan Danilo Markočič se je z Zvonkom Černačem, ministrom, pristojnim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, dogovoril za skorajšnji delovni obisk v Izoli, katerega predmet bodo možnosti za zagotovitev finančnih sredstev, potrebnih za ureditev nekdanje obalne ceste. Dodatni vzvod za srečanje z ministrom je uspešno delovanje podporne točke za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR Facility point).

Sledil je pogovor z mandatarjem. Izolski župan je izpostavil pomen izgradnje istrskega kulturnega centra, pri čemer sta poudarila njegov pomen za vso slovensko Istro in bližnje čezmejno območje tudi župana Občine Ankaran ter Mestne občine Koper. Predsednik vlade je podprl projekt in vprašal, ali je povezan z uveljavitvijo občinskega prostorskega načrta, čemur je Markočič pritrdil in dodal, da je to predpogoj za uresničitev projekta.

V popoldanskih urah je na Občini Izola potekal še delovni sestanek z infrastrukturnim ministrom Jernejem Vrtovcem. Vodstvo občine je izpostavilo potrebo po izgradnji hitre ceste Koper–Dragonja.

Koordinacija vseh županov istrskih občin P. I. K. A. je namreč soglasno zavrnila obstoječi Darsov predlog projekta gradnje hitre ceste Jagodje–Lucija in naročila izdelavo alternativne študije. Župani so izpostavili potrebo po čimprejšnji izgradnji hitre ceste Koper–Dragonja, da bi rešili degradacijo primestnega in tranzitnega pometa priobalnega območja v slovenski Istri. Z alternativno možnostjo snovalci projekta zagotavljajo nižje stroške investicije, krajši izvedbeni čas, ohranitev kmetijskih zemljišč ter nenazadnje bistveno prometno razbremenitev v času konic.

Ministrstvo trenutno izvaja preplastitev izolske obvoznice, do prihodnje turistične sezone pa bo uredilo tudi krožišče na Južni cesti – ob kampusu v Livadah.

Izpostavljen je bil še projekt ureditve podzemne garaže na Lonki s kapaciteto 400 parkirnih mest. V povezavi s tem bo potekal prihodnji teden sestanek na ministrstvu. Tretjino finančnih sredstev naj bi zagotovila občina, dve tretjini država.

Obisk regije je bil sklenjen z  javno tribuno, kjer so na aktualna vprašanja odgovarjali predsednik vlade Janez Janša, ministri ter državni sekretarji, ki so se udeležili delovnega posveta.

Fotografija: Vlada RS

 

20. oktobra 2021
Objavljen 3. razpis programa Podjetno nad izzive Obalno-kraške regije

 

 

Glavni namen programa: podjetniško usposabljati osebe, ki si želijo realizirati svojo podjetniško idejo. Cilj projekta je zagnati nova podjetja.

Ciljna skupina: potencialni podjetniki (osebe s podjetniškimi idejami), ne glede na starost, spol in izobrazbo. Pogoj je, da izkazujejo namen in interes za podjetništvo.

Vsebina: udeleženci projekta bodo pri RRC Koper zaposleni za obdobje štirih mesecev. V tem času bodo pridobivali podjetniška znanja, ki so potrebna za samostojno podjetniško pot.

Predstavitev razpisa bo potekala v četrtek, 4. 11. 2021, predvidoma ob 10. uri preko spletne aplikacije Zoom. Vsi zainteresirani za udeležbo se lahko prijavijo preko elektronske pošte tina.matekovic@rrc-kp.si. Povezavo do predstavitve in točen čas pričetka bodo organizatorji sporočili dva dni pred dogodkom.

Več o programu PONI in 3. javnem razpisu na povezavi:  3. JAVNI RAZPIS_PONI.

Rok za oddajo vloge je 17. 11. 2021.

Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

26. oktobra 2021
Sprememba prometnega režima na parkirišču Lonka

Za izboljšanje pretočnosti prometa in večje prometne varnosti je Obč...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!