Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

25. marca 2021
Tudi Izola obeležuje 700 let smrti pesnika Danteja Alighierija

Letos septembra bo minilo okroglih 700 let od smrti enega največjih pesnikov srednjega veka, Danteja Alighierija, ki se je v večnost vpisal z versko-alegoričnim epom Božanska komedija. V Italiji, pa tudi drugod po svetu ob praznovanju jubilejnega leta pripravljajo številne dogodke, nekateri se začenjajo ravno na današnji dan, saj je 25. marec datum, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onstranstvo, v Božanski komediji. Pomembna obletnica Dantejeve smrti bo obeležena tudi v Izoli z odprtjem prostorske instalacije Dante copiosus v aprilu in z okroglo mizo Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine v juniju.
Več

25. marca 2021
Strategija EUSAIR ključna za nadaljnji razvoj okoljskih projektov v jadransko-jonski regiji

Evropska makroregionalna strategija EUSAIR temelji na štirih tematskih stebrih, Slovenija, v njenem imenu Ministrstvo za zunanje zadeve, pa ji s ključnimi partnerji (JZP Izola in Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko) predseduje do konca maja letos. Osrednja tema predsedovanja je zeleno povezovanje, saj Slovenija skupaj z Bosno in Hercegovino koordinira področje kakovosti okolja, katerega cilj je izboljšati kakovosti življenja na obali, ob skupnem morju
Več

24. marca 2021
V Kortah novo interventno vozilo in garaže za gasilce

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Korte so se razveselili novih garaž in interventnega gasilskega vozila. Občina Izola je za izgradnjo odštela nekaj več kot 120.000 evrov, medtem ko je investicija v vozilo znašala 57.000 evrov.
Več

24. marca 2021
Že 17. edicija mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema

Kino Otok – Isola Cinema se bo letos v Izoli ponovno dogajal poleti, natančneje od 25. do 29. avgusta. V že tradicionalni sekciji Video na plaži bo na platno pod zvezdami in predenj pripeljal izbor svežih udarnih kratkometražcev odprtega duha in njihove avtorje. Vabljeni k prijavi filmov do 3. maja 2021.


Več

22. marca 2021
Zlata plaketa Občini Izola

Univerza na Primorskem je pretekli teden podelila Občini Izola zlato plaketo za prispevek h krepitvi ugleda in prepoznavnosti primorske univerze. V utemeljitvi nagrade je posebej izpostavljeno zaupanje, ki ga je vodstvo Občine izkazalo razvoju univerze v obdobju od njene ustanovitve do danes.

Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti povedal, da na Občini sprejemajo plaketo kot priznanje za uspešno sodelovanje obeh institucij. Razumejo jo kot vzpodbudo ter zavezo za nadaljnje tvorno delo. »Občina Izola se zaveda pomena in doprinosa znanosti za lokalno okolje ter širše. Zadovoljen sem, da je v Izoli našla svoj prostor Fakulteta za vede o zdravju, pa tudi vsebine Fakultete za management, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Arheološki park Simonov zaliv – reprezentativen del zgodovinske ter kulturne dediščine Izole, ki je urejen tudi zahvaljujoč Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Konstruktivno partnerstvo pomeni regionalni razvoj na gospodarskem področju in napredek znanstveno-raziskovalne dejavnosti.«
Več

19. marca 2021
V Strunjanu so se poklonili otrokom, nedolžnim žrtvam fašizma

V spomin na 100. obletnico tragičnega dogodka, ko so 19. marca 1921 strunjanski otroci postali prve žrtve fašističnega nasilja v Evropi, so se ob predsedniku Republike Slovenije v Strunjanu poklonili žrtvam. Slovesnost, ki se je vsako leto množično udeležijo Slovenci ter predstavniki sosednjih držav, Hrvaške in Italije, je letos zaradi pandemije potekala v ožjem krogu.

19. marca 2021
V Livadah bo zgrajen stolpič z 31 stanovanji, prednostno namenjenimi Izolanom

Na 14. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki sprejeli zaključni račun proračuna Občine Izola za leto 2020. Obenem so potrdili prodajo več nepremičnin v starem mestnem jedru v skupni vrednosti 549.500 evrov. V drugi obravnavi so potrdili zazidalni načrt za območje Livade I, kjer Občina s Stanovanjskim skladom RS načrtuje gradnjo stolpiča z 31 javnimi stanovanji, prednostno namenjenimi Izolanom.
Več

17. marca 2021
Letošnji dogodki ob Tednu možganov zaznamovani z odnosi

Prejšnje leto je bil Teden možganov zaradi hitrega širjenja virusa odpovedan. Letos sta grafična podoba in način izvedbe drugačna, rdeča nit pa ostajajo odnosi – tema, ki je vedno aktualna, v teh časih morda še bolj.

Človek je kot socialno bitje vedno vpet v takšne ali drugačne odnose. Ljudje bivamo v vzajemni povezavi z drugimi – mi vplivamo nanje in oni na nas, kar je dinamičen proces na več ravneh. Razvili smo izredno zapleten in prefinjen sistem medsebojne komunikacije. Zmožni smo učenja prek socialnih stikov, vzpostavljanja velikih socialnih sistemov in bivanja v njih, prosocialnega vedenja ter sodelovanja na način, ki je drugačen od drugih živih bitij. Pri vsem tem sodelujejo številne možganske strukture in omrežja. Na dogodkih v času Tedna možganov 2021 boste spoznali, kako socialni procesi in vedênje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem; kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo. Poglobljeno bodo obravnavana vprašanja o evolucijskem razvoju t. i. socialnih možganov, strokovnjaki bodo razpravljali o psiholoških vidikih odnosa do sebe in drugih. Spregovorili bodo o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja. Pojasnjeno bo, kako okoljski in sociokulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj skupin in med njimi, vključno z diskriminacijo, predsodki ter stereotipi. Medtem ko imamo na eni strani intimnost, partnerstvo in prijateljstvo, sta na drugi strani osamljenost in socialna izolacija – raziskovalci se bodo dotaknili obeh delov spektra odnosov, njunega vpliva na možgane in psihološko blagostanje.

Če želite s pomočjo nevroznanosti odkrivati nove dimenzije odnosov, vabljeni k udeležbi.

Program je razvrščen v navedene sklope:

– spletne projekcije filmov med vikendom,
– ponedeljkova plenarna predavanja,
– torkova in četrtkova klinična predavanja,
– sredine top teme v nevroznanosti,
– petkovo okrogla miza,
– delavnice za odrasle in otroke ter komentarje filmov čez – ves teden.

Program bo potekal preko spleta. Podrobnosti na povezavi

Nekatera predavanja bodo dostopna na SiNAPSINEM Youtube kanalu za kasnejši ogled.

Pri organizaciji Tedna možganov so letos združile moči skupine iz Ljubljane, Maribora, Kopra in Novega mesta. Teden možganov 2021: Človek ni otok so omogočili: ARRS, FENS, DANA foundation, Metalka Media, Roche, Adria Lab in druge organizacije ter podjetja, navedena na spletni strani.

 

16. marca 2021
Vabilo na cikel izobraževanj v sklopu operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – MARISTRA

Mestna občina Koper, Občina Piran, Občina Ankaran, Turistično združenje Izola in Društvo vinogradnikov slovenske Istre organizirajo izobraževanja s ciljem razviti človeške vire za potrebe podjetniškega delovanja.

Vabljeni na dogodka, ki bosta potekala v sredo, 17. 3. 2021, in v četrtek, 18. 3. 2021, od 18.00 do 19.30.

Datum Ura Tema Predavatelj
1. sreda, 17. 3. 2021 18.00–19.30 Italijanski dnevni gost – kako se je spremenil? Gorazd Skrt
2. četrtek, 18. 3. 2021 18.00–19.30 Digitalni          marketing         je marketing zgodb – kako ga uporabiti? Tine Murn

Predavala bosta uspešna podjetnika in nekdanja predstavnika Slovenske turistične organizacije (STO) v tujini: Gorazd Skrt: nekdanji predstavnik STO v Italiji, sedaj zastopnik številnih podjetij in destinacij v Italiji, ter Tine Murn: nekdanji predstavnik STO v Londonu, sedaj lastnik podjetja, ki deluje v ZDA in VB.

PRIJAVA: izobraževanji bosta potekali preko spletne aplikacije Microsoft Teams. Zaradi pravočasnega posredovanja dostopa do izobraževanj in morebitnega dodatnega obveščanja je potrebna predhodna prijava. Povezavo za spremljanje spletnih izobraževanj boste prejeli na elektronski naslov dan pred dogodkom. Udeležba na izobraževanjih je brezplačna. Prijavite se preko obrazca na povezavi.

Projekt MARISTRA je sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Za vsebino so odgovorni partnerji projekta. Organ upravljanja, določen za izvajanje Operativnega programa ESPR v Republiki Sloveniji 2014–2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

27. septembra 2021
Bolje pripravljen kot poplavljen

Preventivno ravnati v primeru nevarnosti poplav je modro – na tak način zaš..


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!