Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

10. junija 2021
Spremembe parkirnega režima: več možnosti parkiranja za stanovalce starega mestnega jedra

V občini Izola se konec junija uvaja nekaj sprememb na področju javnih parkirišč, ki so primarno namenjene olajšati možnost parkiranja stanovalcem izolskega starega mestnega jedra. Glavno vodilo je zagotoviti večjo pretočnost parkirišč, poenotiti parkirni režim in odpraviti pomanjkljivosti cenika. Končni cilj je, da se v največji meri ohrani sedanje cenovne ugodnosti za občane Izole. Glavne novosti, ki jih prinašajo spremembe parkirnega režima, so združevanje parkirišč v cone, uvedba poletnega oz. zimskega parkirnega režima ter vzpostavitev dodatnih treh plačljivih javnih parkirišč.
Več

9. junija 2021
Odkrijte izolsko skrivnost in okusite rimsko kulinariko

Ste za radovedno in aktivno ali razkošno in gurmansko? Na Turističnem združenju Izola (TZI) so v zadnjih letih naredili pomemben preskok v delovanju. Poleg informacijske in promocijske funkcije so se z zavedanjem drugačnih razmer in pomena povezovanja poglobljeno posvetili tudi razvoju destinacije Izola. Rdeča nit delovanja TZI je že vsa leta grajenje skupne zgodbe in sodelovanje ponudnikov, ki se združujejo v raznolikih kulinaričnih akcijah, letos pa so se z dodatnimi sredstvi javnih razpisov posvetili tudi razvoju novih turističnih produktov in doživetij. Z oblikovanjem pestre turistične ponudbe si želijo zasledovati vizijo novonastale strategije razvoja turizma destinacije (2021–2025), ki je naravnana k desezonalizaciji in usmerja destinacijo k iskanju trajnostnih rešitev.

Po lanskoletnem projektu Fakultete za humanistične študije (FHŠ) je v letošnjem letu fakulteta kot izbrani snovalec koncepta doživetja rimske kulinarike s strokovnim znanjem podprla razvoj doživetja. Izjemen rezultat Rimskih okusov pod zvezdami je zato posledica sodelovanja dveh strok, ki sta se izziva lotili z različnih izhodišč in pri tem znali prisluhniti druga drugi. Andrej Preložnik s FHŠ: »Ekipa Fakultete za humanistične študije je na podlagi védenja, ki ga imamo o rimskih gostijah in jedeh iz literarnih opisov, likovnih upodobitev in arheoloških ostankov, pripravila scenarij doživetja Rimskih okusov pod zvezdami. Za Rimljane so bile večerje namreč veliko več kot obrok: gre za družabni dogodek, ki je razen kulinaričnih užitkov in vina vključeval tudi zabavo, kulturo, igre in smeh. Želimo skratka, da bi gostje park zapuščali ne le siti, temveč tudi polni vtisov o tem, kakšni so bili večeri v Simonovem zalivu pred 2000 leti.«

Vzpodbuda k razvojni usmeritvi in sledenju zastavljenim ciljem so nedvomno sredstva, pridobljena na osnovi evropskih razpisov. Glavnino teh v letošnjem letu predstavljajo viri projekta Izola – digitalni otok, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dean Kocjančič, direktor TZ: »Nastajanje novih doživetij je bilo tako pod velikim vtisom vrednot strategije, poleg tega pa je ideja za snovanje le-teh izhajala tudi iz raziskave t. i. izolskih person, ki so jo na TZI izvedli v preteklih letih. Ta raziskava je razkrila, kdo so tipične persone, ki destinacijo obiskujejo, in kakšni so njihovi interesi. Novo razviti doživetji tako na privlačen način vsebujeta preplet kulturne dediščine, kulinarike, trajnosti in avtentičnosti. Dve popolnoma različni doživetji, ki zadovoljita pisan krog publike in predstavita dediščino destinacije na izviren in dovršen način.«

RIMSKI OKUSI POD ZVEZDAMI

Butično doživetje mami, da izkusite rimsko dediščino z vsemi čuti, na način, ki ga niste vajeni. V čarobnem ambientu arheološkega parka Simonov zaliv, ki se ponaša z največjimi površinami rimskega mozaika, vas bo pričakala prava rimska obedovalnica na prostem (t.i. triklinij). Dramaturško zasnovan večer, kjer samo za vas s svojo pozornost jo in pripovedmi skrbi oskrbnik rimske vile (t.i. vilikus), vas popelje 2000 let nazaj. Okušanje trihodnega menija je začinjeno s čudovitim sončnim zahodom arheološkega parka in dih jemajočim nastopom umetnice iz Akvileje ter drobnimi malenkosti, ki bodo večer vtisnile v nepozaben spomin.

POZABLJENA IZOLSKA SKRIVNOST

Pustolovska igra na prostem je navdihnjena z idejo t. i. sobe pobega, le da poteka zunaj. Popelje vas na raziskovanje zgodb izolskih uličic in trgov ter razkriva skrivnosti, ki ob običajnem sprehajanju po strnjenem mestnem jedru ostanejo skrite. Ob prijaznem sprejemu vodiča v Izolani, hiši morja, ste kmalu predani v okrilje skrivnostne osebe, ki vas popelje skozi pustolovsko igro in njenih 11 ugank. Skrivnostna oseba izhaja iz nekega drugega časa, a vas nagovarja preko aplikacije. Namigi so zabavni, zaključek igre pa presenetljiv! Igra ne omogoča le odkrivanja biserov izolske dediščine, temveč vas na zanimiv način poveže tudi z lokalnim okoljem in vas postavlja pred izzive, kjer so na preizkušnji mnoge vaše sposobnosti.

9. junija 2021
Vojteh Dovč – krvodajalec, ki mu ni para

Izolan Vojteh Dovč sodi med Slovence, ki so največkrat darovali kri. Kljub intenzivnemu udejstvovanju – zadnja leta je daroval kri vsako tromesečje – se odlično počuti. Petinšestdesetletnik je v dobri zdravstveni kondiciji in rad pomaga ljudem.
Več

8. junija 2021
Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja so 1. januarja letos pričeli izvajati projekt Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo – SOS za žrtve nasilja v družini 24 ur na dan (SOS 24/7), ki ga financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S projektom želijo približati dostopnost ter dosegljivost programov za ženske in otroke – žrtve nasilja predvsem najranljivejšim skupinam ter hkrati informirati in ozaveščati strokovno in širšo javnost.
Več

4. junija 2021
Občinski svet se zavzema za oblikovanje samostojne pokrajine Istra – Istria

Na 16. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki obravnavali osnutek pokrajinske zakonodaje, ki jo je lani novembra pripravil in obravnaval Državni svet RS. V drugi obravnavi so sprejeli Odlok o javnem redu in miru ter potrdili predloge sklepov o podelitvi občinskih priznanj in nagrad za leto 2021.
Več

3. junija 2021
Nov ukrep za umiritev hitrosti v Ulici Bogomirja Magajne

Neprilagojena hitrost je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov povzročitve prometnih nesreč tako na slovenskih kot evropskih cestah, saj je vzrok za tretjino prometnih nesreč s smrtnim izidom. Še posebej smiselno je uvajati ukrepe za umiritev hitrosti pred prehodi za pešce, šolami, vrtci, igrišči itd.

Občina Izola je v Ulici Bogomirja Magajne lani postavila montažno hitrostno oviro skupaj z novim znakom, ki označuje naprave za umirjanje prometa. Na pobudo občanov je bila ovira postavljena v območju umirjenega prometa v bližini igrišča, kjer se pogosto zadržujejo otroci, ulica pa je urejena brez pločnikov. Pred kratkim je bil kot dodatni ukrep za umiritev hitrosti na tem območju postavljen prikazovalnik hitrosti, ki vozniku s prikazom njegove trenutne hitrosti sporoči, kako hitro vozi. Voznik najbolj vpliva na varnost v prometu, saj nosi največjo mero tveganja. K zmanjšanju velikega števila nesreč lahko pomembno prispevata ozaveščanje o prometni kulturi in aktivno vplivanje na zmanjšanje hitrosti voznikov.

S tem ukrepom Občina Izola nadaljuje z zagotavljanjem večje varnosti v cestnem prometu. Napravo v vrednosti 2.395 evrov je dobavilo podjetje Intermatic, d. o. o. V ta znesek je všteta tudi naročnina za spletno prikazovanje rezultatov meritev naprave, do katerih lahko zainteresirani dostopajo prek spletne povezave: https://bit.ly/3gd3MU3.

2. junija 2021
Poletno dogajanje v Izoli

Občina Izola v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola pripravlja pester poletni program prireditev, ki bodo potekale v Letnem kinu Arrigoni, parku Pietro Coppo, na Manziolijevem trgu in drugih zunanjih prizoriščih.
Več

1. junija 2021
Projekt Uporabni odpadki – zgodba o uspehu

V Centru uporabnih predmetov (CUP) v mestu, ki deluje v sklopu Komunale Izola, je nedavno potekala spletna predstavitev rezultatov projekta Uporabni odpadki: prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način. Med glavne dosežke štejejo: odprtje CUP v mestu, CUP mobil in električne polnilne postaje, program Zelene javne institucije, ponovna uporaba tekstila ter inovativen turistični produkt in prenos dobrih praks.

Projekt je potekal v sklopu lokalne akcijske skupine LAS Istre, ki sta ga v višini 160.000 evrov sofinancirala gospodarsko ministrstvo in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projektni partnerji, deležniki in uporabniki so si bili enotni, da je nadaljevanje uspešne zgodbe o ponovni uporabi nujno.

Triletni projekt je bil zasnovan v Komunali Izola skupaj s sorodnim podjetjem Okolje Piran, turistično agencijo IstraTerra in samostojnim podjetnikom Elvisom Lakošeljcem (Laky sortiranje). Celotna vrednost projekta je znašala skoraj 200.000 evrov, od katerih je bilo 80 % nepovratnih sredstev. Aktivnosti partnerjev so bile usmerjene v inovativne pristope približevanja možnosti večkratne uporabe odsluženih predmetov širši javnosti, predvsem mlajšim generacijam, zmanjševanje količine odpadkov in krepitvi okolju prijaznega ter trajnostno naravnanega razmišljanja. Rezultati projekta so izpolnili zastavljene cilje in celo presegli pričakovanja. »Okolje ostaja pomembno področje naslednjega finančnega obdobja Evropske unije, zato je velika verjetnost, da bo projekt živel tudi v prihodnje,« je za LAS Istre povedal direktor Središča Rotunda Bojan Mevlja.

Izola pionirka na področju ponovne uporabe

Začetki ponovne uporabe odsluženih predmetov v Komunali Izola segajo v leto 2015, ko je bil odprt prvi Center ponovne uporabe na Zbirnem centru. »Podjetje se ni ustavilo zgolj pri vsakdanjih predmetih, temveč je zagotovilo rešitev tudi za predelavo in ponovno uporabo gradbenih odpadkov,« je v uvodu v predstavitev povedal direktor Komunale Izola Denis Bele.

Svoj namen je večkratno presegel CUP v mestu, s katerim je Komunala Izola ponovno uporabo približala občanom. Center na Muzčevi ulici v Izoli je od odprtja maja 2019 obiskalo 6633 uporabnikov, ki so opravili 4750 izmenjav in izmenjali 22.980 predmetov. Ni minil dan, da uporabniki ne bi izmenjali rabljenih reči in tako zagotovili, da je kar 80 % prinesenih predmetov dobilo nove lastnike in s tem novo priložnost uporabe.

Uporabniki navdušeni

V predstavitev projekta so bili vključeni tudi uporabniki, med njimi upokojenka, družina z otrokoma in študentka, ki je v CUP v mestu kasneje tudi delala. Delili so navdušenje nad alternativno možnostjo potrošnje. Povedali so, da je zanje to tudi prostor druženja in povezovanja. »Ko potrebujemo nekaj novega, je naša prva misel CUP v mestu,« je dejala uporabnica Irena. Poleg okoljskih dobrobiti se je CUP v mestu uveljavil tudi kot socialni eksperiment solidarnosti in medgeneracijskega sodelovanja.

Eden ključnih pristopov za uveljavljanje ponovne uporabe so bili prenosi dobrih praks. Po vzoru CUP v mestu so odprli izmenjevalni kotiček v Podružnični šoli Korte in v Društvu prijateljev mladine. »Otroci in mladostniki prinesejo 120 predmetov na teden, zamenjajo pa jih po 60,« je povedala mentorica mladine Suzana Grižon in udeležencem preko kamere razkazala lično urejene prostore izmenjevalnega kotička.

Po vzoru CUP v mestu je v Mestni občina Nova Gorica zaživela in požela uspeh Muca CUPatarica, kjer se je poleg ponovne uporabe uveljavila predelava tekstila in pohištva.

Razvejan projekt

Raznolikost partnerjev se je odražala v razvejanosti projekta. Okolje Piran je preneslo dobro prakso iz piranske občine v izolsko. S programom Zelene javne institucije so izvedli usposabljanje zaposlenih v izolskih javnih institucijah, odpadkovni pregled in svetovanje o ravnanju z odpadki. »Sodelovali smo in se učili eden od drugega,« je pojasnila izvajalka programa in vodja enote za ravnanje z odpadki in urejanje javnih površin v Okolju Piran, Sandra Martinčić Loboda. Po vzoru CUP v mestu bo piranska občina odprla dva centra ponovne uporabe.

Z zavedanjem, da je tekstil poleg embalaže eden najbolj perečih odpadkov, je podjetje Laky sortiranje vstopilo v projekt z zbiranjem starih oblačil in drugega tekstila. Z namestitvijo štirih novih zabojnikov občani Izole sedaj oddajajo rabljena oblačila na 11 lokacijah. Podjetje zbrani tekstil pripravi za ponovno uporabo.

Lokalna turistična agencija Istraterra je zasnovala celostno grafično podobo za CUP v mestu in za inovativen turistični produkt, ki spodbuja uporabo obnovljenih ter nadgrajenih koles za obisk podeželja. Obnovo in elektrifikacijo rabljenih CUP-koles je prevzela Komunala Izola, v turistični agenciji pa so inovativno združili ponovno uporabo in zeleni turizem. Pri razvoju so izhajali iz razumevanja, da je turist vsak, ki zapusti domači kraj zaradi razvedrila in oddiha oziroma preživljanja prostega časa ali poslovno. K sodelovanju so povabili še lokalne ponudnike, h katerim bodo uporabniki koles odhajali po nakupih lokalnih surovin ter proizvodov ali samo na izlet.

Zagnana projektna skupina

Junija se je zaključilo projektno obdobje. Zagnana ekipa zaposlenih na Komunali Izola ostaja enako aktivna in še dalje zavezana k visoki kakovosti storitev. Prav oni so tista nevidna sila, ki je bila ključna za dosego vseh zastavljenih ciljev. Enako pomembna na poti do uspešne zgodbe sta bili podpora in sodelovanje Občine Izola. Da bo CUP v mestu še dalje odprt vsak delovni dan po ustaljenem urniku, je zagotovo rezultat sodelovanja vseh.

31. maja 2021
Turizem UP: energija in znanje za nov zagon

Vabilo na delavnico

Turistično združenje Izola organizira v sodelovanju z Agencijo za razvoj in komunikacije v turizmu Nea Culpa motivacijsko in izobraževalno srečanje ob zagonu nove sezone po pandemiji.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

22. junija 2021
Proslava ob dnevu državnosti

Spoštovane občanke in občani,

            vabimo vas na osrednjo ob..


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!