Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

3. junija 2021
Nov ukrep za umiritev hitrosti v Ulici Bogomirja Magajne

Neprilagojena hitrost je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov povzročitve prometnih nesreč tako na slovenskih kot evropskih cestah, saj je vzrok za tretjino prometnih nesreč s smrtnim izidom. Še posebej smiselno je uvajati ukrepe za umiritev hitrosti pred prehodi za pešce, šolami, vrtci, igrišči itd.

Občina Izola je v Ulici Bogomirja Magajne lani postavila montažno hitrostno oviro skupaj z novim znakom, ki označuje naprave za umirjanje prometa. Na pobudo občanov je bila ovira postavljena v območju umirjenega prometa v bližini igrišča, kjer se pogosto zadržujejo otroci, ulica pa je urejena brez pločnikov. Pred kratkim je bil kot dodatni ukrep za umiritev hitrosti na tem območju postavljen prikazovalnik hitrosti, ki vozniku s prikazom njegove trenutne hitrosti sporoči, kako hitro vozi. Voznik najbolj vpliva na varnost v prometu, saj nosi največjo mero tveganja. K zmanjšanju velikega števila nesreč lahko pomembno prispevata ozaveščanje o prometni kulturi in aktivno vplivanje na zmanjšanje hitrosti voznikov.

S tem ukrepom Občina Izola nadaljuje z zagotavljanjem večje varnosti v cestnem prometu. Napravo v vrednosti 2.395 evrov je dobavilo podjetje Intermatic, d. o. o. V ta znesek je všteta tudi naročnina za spletno prikazovanje rezultatov meritev naprave, do katerih lahko zainteresirani dostopajo prek spletne povezave: https://bit.ly/3gd3MU3.

2. junija 2021
Poletno dogajanje v Izoli

Občina Izola v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola pripravlja pester poletni program prireditev, ki bodo potekale v Letnem kinu Arrigoni, parku Pietro Coppo, na Manziolijevem trgu in drugih zunanjih prizoriščih.
Več

1. junija 2021
Projekt Uporabni odpadki – zgodba o uspehu

V Centru uporabnih predmetov (CUP) v mestu, ki deluje v sklopu Komunale Izola, je nedavno potekala spletna predstavitev rezultatov projekta Uporabni odpadki: prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način. Med glavne dosežke štejejo: odprtje CUP v mestu, CUP mobil in električne polnilne postaje, program Zelene javne institucije, ponovna uporaba tekstila ter inovativen turistični produkt in prenos dobrih praks.

Projekt je potekal v sklopu lokalne akcijske skupine LAS Istre, ki sta ga v višini 160.000 evrov sofinancirala gospodarsko ministrstvo in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projektni partnerji, deležniki in uporabniki so si bili enotni, da je nadaljevanje uspešne zgodbe o ponovni uporabi nujno.

Triletni projekt je bil zasnovan v Komunali Izola skupaj s sorodnim podjetjem Okolje Piran, turistično agencijo IstraTerra in samostojnim podjetnikom Elvisom Lakošeljcem (Laky sortiranje). Celotna vrednost projekta je znašala skoraj 200.000 evrov, od katerih je bilo 80 % nepovratnih sredstev. Aktivnosti partnerjev so bile usmerjene v inovativne pristope približevanja možnosti večkratne uporabe odsluženih predmetov širši javnosti, predvsem mlajšim generacijam, zmanjševanje količine odpadkov in krepitvi okolju prijaznega ter trajnostno naravnanega razmišljanja. Rezultati projekta so izpolnili zastavljene cilje in celo presegli pričakovanja. »Okolje ostaja pomembno področje naslednjega finančnega obdobja Evropske unije, zato je velika verjetnost, da bo projekt živel tudi v prihodnje,« je za LAS Istre povedal direktor Središča Rotunda Bojan Mevlja.

Izola pionirka na področju ponovne uporabe

Začetki ponovne uporabe odsluženih predmetov v Komunali Izola segajo v leto 2015, ko je bil odprt prvi Center ponovne uporabe na Zbirnem centru. »Podjetje se ni ustavilo zgolj pri vsakdanjih predmetih, temveč je zagotovilo rešitev tudi za predelavo in ponovno uporabo gradbenih odpadkov,« je v uvodu v predstavitev povedal direktor Komunale Izola Denis Bele.

Svoj namen je večkratno presegel CUP v mestu, s katerim je Komunala Izola ponovno uporabo približala občanom. Center na Muzčevi ulici v Izoli je od odprtja maja 2019 obiskalo 6633 uporabnikov, ki so opravili 4750 izmenjav in izmenjali 22.980 predmetov. Ni minil dan, da uporabniki ne bi izmenjali rabljenih reči in tako zagotovili, da je kar 80 % prinesenih predmetov dobilo nove lastnike in s tem novo priložnost uporabe.

Uporabniki navdušeni

V predstavitev projekta so bili vključeni tudi uporabniki, med njimi upokojenka, družina z otrokoma in študentka, ki je v CUP v mestu kasneje tudi delala. Delili so navdušenje nad alternativno možnostjo potrošnje. Povedali so, da je zanje to tudi prostor druženja in povezovanja. »Ko potrebujemo nekaj novega, je naša prva misel CUP v mestu,« je dejala uporabnica Irena. Poleg okoljskih dobrobiti se je CUP v mestu uveljavil tudi kot socialni eksperiment solidarnosti in medgeneracijskega sodelovanja.

Eden ključnih pristopov za uveljavljanje ponovne uporabe so bili prenosi dobrih praks. Po vzoru CUP v mestu so odprli izmenjevalni kotiček v Podružnični šoli Korte in v Društvu prijateljev mladine. »Otroci in mladostniki prinesejo 120 predmetov na teden, zamenjajo pa jih po 60,« je povedala mentorica mladine Suzana Grižon in udeležencem preko kamere razkazala lično urejene prostore izmenjevalnega kotička.

Po vzoru CUP v mestu je v Mestni občina Nova Gorica zaživela in požela uspeh Muca CUPatarica, kjer se je poleg ponovne uporabe uveljavila predelava tekstila in pohištva.

Razvejan projekt

Raznolikost partnerjev se je odražala v razvejanosti projekta. Okolje Piran je preneslo dobro prakso iz piranske občine v izolsko. S programom Zelene javne institucije so izvedli usposabljanje zaposlenih v izolskih javnih institucijah, odpadkovni pregled in svetovanje o ravnanju z odpadki. »Sodelovali smo in se učili eden od drugega,« je pojasnila izvajalka programa in vodja enote za ravnanje z odpadki in urejanje javnih površin v Okolju Piran, Sandra Martinčić Loboda. Po vzoru CUP v mestu bo piranska občina odprla dva centra ponovne uporabe.

Z zavedanjem, da je tekstil poleg embalaže eden najbolj perečih odpadkov, je podjetje Laky sortiranje vstopilo v projekt z zbiranjem starih oblačil in drugega tekstila. Z namestitvijo štirih novih zabojnikov občani Izole sedaj oddajajo rabljena oblačila na 11 lokacijah. Podjetje zbrani tekstil pripravi za ponovno uporabo.

Lokalna turistična agencija Istraterra je zasnovala celostno grafično podobo za CUP v mestu in za inovativen turistični produkt, ki spodbuja uporabo obnovljenih ter nadgrajenih koles za obisk podeželja. Obnovo in elektrifikacijo rabljenih CUP-koles je prevzela Komunala Izola, v turistični agenciji pa so inovativno združili ponovno uporabo in zeleni turizem. Pri razvoju so izhajali iz razumevanja, da je turist vsak, ki zapusti domači kraj zaradi razvedrila in oddiha oziroma preživljanja prostega časa ali poslovno. K sodelovanju so povabili še lokalne ponudnike, h katerim bodo uporabniki koles odhajali po nakupih lokalnih surovin ter proizvodov ali samo na izlet.

Zagnana projektna skupina

Junija se je zaključilo projektno obdobje. Zagnana ekipa zaposlenih na Komunali Izola ostaja enako aktivna in še dalje zavezana k visoki kakovosti storitev. Prav oni so tista nevidna sila, ki je bila ključna za dosego vseh zastavljenih ciljev. Enako pomembna na poti do uspešne zgodbe sta bili podpora in sodelovanje Občine Izola. Da bo CUP v mestu še dalje odprt vsak delovni dan po ustaljenem urniku, je zagotovo rezultat sodelovanja vseh.

31. maja 2021
Turizem UP: energija in znanje za nov zagon

Vabilo na delavnico

Turistično združenje Izola organizira v sodelovanju z Agencijo za razvoj in komunikacije v turizmu Nea Culpa motivacijsko in izobraževalno srečanje ob zagonu nove sezone po pandemiji.
Več

31. maja 2021
31. maj – svetovni dan brez tobaka: Odločeni! Opuščamo kajenje

Danes obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki je letos posvečen opuščanju kajenja in poteka pod geslom Odločeni! Opuščamo kajenje. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji zmanjšuje. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covida–19 pa predstavlja še dodatne koristi za zdravje. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covida-19. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, na NIJZ svetujejo, naj se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno.

https://bit.ly/2TjWcPp

26. maja 2021
V Izoli prva tehnološko napredna podzemna zbiralnica odpadkov na Obali

Komunala Izola izvaja dela v Cankarjevem drevoredu, kjer bo od poletja v uporabi prva napredna podzemna zbiralnica odpadkov na Obali z v celoti vkopanimi zabojniki. Vse vgrajene zbiralnice bodo opremljene s senzorji za zaznavanje količine odpadkov, kar bo omogočalo še natančnejše načrtovanje odvoza odpadkov iz mestnega središča. To pomeni znatno zmanjšano frekvenco odvoza in hkrati občutno nižjo obremenjenost okolja s hrupom. Komunala Izola ima jasno začrtane cilje in stremi k stalnemu napredku na vseh delovnih področjih. Tokrat uvaja nov, tehnološko napreden in visokokakovosten standard ravnanja z odpadki, ki že vzbuja zanimanje tudi v sosednjih komunalnih podjetjih.

S tehnološko naprednimi podzemnimi zbiralnicami odpadkov bo Komunala Izola nadomestila individualne zabojnike za odpadke in manjše ekološke otoke v središču Izole. Ker je nadzemni del zbiralnic nižji od obstoječih zabojnikov, bo njihova uporaba lažja predvsem za starejše, gibalno ovirane osebe in otroke.

Ta sistem za ločeno zbiranje odpadkov bo prispeval k sprostitvi javnih površin in večji prometni varnosti v mestu, predvsem pa bo na lokaciji zbiranja odpadkov zagotovil nižjo stopnjo neprijetnih vonjav in višjo raven splošne čistoče. Vizualno privlačen izgled nadzemnega dela zbiralnic bo še dodatno prispeval k lepšemu izgledu mesta.

Klasični zabojniki za odpadke bodo postopno odstranjeni iz starega mestnega jedra do leta 2025.

Prva napredna podzemna zbiralnica odpadkov v Izoli bo sestavljena iz petih podzemnih zabojnikov za zbiranje papirja in kartonske embalaže, mešane embalaže, steklene embalaže, bioloških odpadkov ter mešanih komunalnih odpadkov, ki bodo v celoti vgrajeni pod nivo terena. Namenjena bo okvirno 200 uporabnikom, stanujočih na delu Cankarjevega drevoreda ter delu Kosovelove in Plenčičeve ulice. Dostop do odlagališča odpadkov bo urejen po pločnikih in pešpoteh.

Sledila bo vgradnja še dveh tovrstnih naprednih podzemnih zbiralnic, in sicer na Velikem trgu ter na korenu ribiškega pomola (zadnja bo vzpostavljena v sklopu obnove občinskega pristanišča).

Drugačen pristop zbiranja in odvoza odpadkov bo prispeval k opazno večji urejenosti mesta in dodatnemu dvigu kakovosti bivanja v občini.

Pred uvedbo drugačnega načina odlaganja odpadkov bodo uporabniki prejeli vse potrebne informacije. Prve mesece bo uporaba podzemnih zbiralnic prosta. Naknadno bodo tehnološko nadgrajene, tako da bo uporaba mogoča le s posebno pristopno kartico, ki jo bo prejelo posamezno gospodinjstvo.

Podzemne zbiralnice odpadkov veljajo za sodobno in učinkovito metodo ravnanja z odpadki. Z njimi se kakovost komunalnih storitev še nadgrajuje. Hkrati se izolsko javno podjetje še bolj približuje uporabnikom in skupaj z njimi krepi odgovoren odnos do narave ter okolja, v katerem živimo. V podjetju so prepričani, da bodo uporabniki podzemne zbiralnice sprejeli z največjim zadovoljstvom.

25. maja 2021
Spomladanska akcija zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev v Občini Izola

Komunala Izola ta teden organizira spomladansko akcijo zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev s premično zbiralnico.

Občani lahko tako na priročen, predvsem pa ustrezen način poskrbijo za oddajo nevarnih odpadkov. Akcija bo potekala od 25. do vključno 29. maja 2021.

Nevarni odpadki vsebujejo večje koncentracije okolju nevarnih snovi, zato jih ne smemo odlagati skupaj s komunalnimi oziroma gospodinjskimi odpadki. So težko razgradljivi, predvsem pa izredno škodljivi za naravo in ljudi.

Stara zdravila, kozmetiko, uporabljeno jedilno olje, odslužena svetila, razne kemikalije, barve, lake, spreje, topila, pa tudi manjše električne aparate, bo možno oddati v posebno dostavno vozilo, ki bo imelo postanke na navedenih zbirnih točkah.

Torek, 25. maj 2021:
– od 12.00 do 13.00: Polje, ob ekološkem otoku (nasproti hišne št. Polje 13 b),
– od 13.30 do 14.30: Korte, cesta proti turistični kmetiji Kotrle (na parkirišču pri transformatorski postaji),
– od 15.00 do 16.00: Malija – Mala seva (ob ekološkem otoku),
– od 16.30 do 17.30: Šared, cesta proti Jagodju (ob ekološkem otoku v bližini hišne št. Šared 18 e).

Sredo, 26. maj 2021:
– od 12.00 do 13.00: Korte, pri zadružnem domu,
– od 13.30 do 14.30: Medoši, avtobusna postaja,
– od 15.00 do 16.00: Malija, avtobusna postaja,
– od 16.30 do 17.30: Cetore, parkirišče pred vasjo.

Četrtek, 27. maj 2021:
– od 12.00 do 13.00: Korte, pri stari šoli – hostel
– od 13.30 do 14.30: Malija, pri nogometnem igrišču,
– od 15.00 do 16.00: Šared, parkirišče nad barom Šaredin,
– od 16.30 do 17.30: Baredi, avtobusna postaja.

Petek, 28. maj 2021:
– od 12.00 do 13.00: parkirišče pri cerkvi sv. Mavra,
– od 13.30 do 14.30: Drevored 1. maja, pri baru Oljka,
– od 15.00 do 16.00: Morova ulica, na parkirišču pri gostilni Sonja,
– od 16.30 do 17.30: Jagodje (križišče za Košterlag, šolska avtobusna postaja Montekalvo – most)

Sobota, 29. maj 2021:
– od 8.00 do 9.00: Veliki trg, pri gostilni Ribič,
– od 9.30 do 10.30: parkirišče pri Ladjedelnici, ob črpališču,
– od 11.00 do 12.00: Veluščkova – Partizanska ulica,
– od 12.30 do 13.30: Livade, na parkirišču pri OŠ Livade,
– od 14.00 do 15.00: Jagodje, Ulica Proletarskih brigad, nasproti bloka št. 18,
– od 15.30 do 16.30: Jagodje – Dobrava, parkirišče pri krajevni skupnosti,
– od 17.00 do 18.00: Ulica Oktobrske revolucije, pri transformatorski postaji.

Nevarne odpadke lahko občani kadar koli v letu brezplačno pripeljejo v izolski zbirni center, ki se nahaja ob cesti za Korte. Ob predaji je treba predložiti zadnji odrezek potrdila o plačilu storitev zbiranja in odvoza odpadkov. Komunala Izola nevarne odpadke preda pooblaščenemu prevzemniku za zbiranje, predelavo in odstranjevanje nevarnih odpadkov.

Uporabnike naprošajo, da na akcijo zbiranja nevarnih odpadkov ne prinašajo kosovnih odpadkov in zelenega reza, saj je akcija namenjena izključno zbiranju in odvozu nevarnih odpadkov. Naročila brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov ali zelenega reza sprejemajo na tel. št. 05 66 34 950 oziroma na elektronski naslov odvozi@komunala-izola.si.

Za dodatna pojasnila o akciji zbiranja nevarnih odpadkov je na voljo telefonska številka 05 66 34 950 ali elektronski naslov odvozi@komunala-izola.si.

24. maja 2021
Novi specializirani električni kolesi v rokah Reševalne službe slovenske Istre

Župan Danilo Markočič je danes slovesno predal specializirani električni kolesi Reševalni službi slovenske Istre. Nakup reševalnih koles je bil omogočen z naslova participativnega proračuna Občine Izola. Predlog je vključeval financiranje dveh specializiranih električnih koles, prirejenih za izvajanje nujne medicinske pomoči, ter stroške dela dveh reševalcev za letošnje in prihodnje leto.

Kolesi v velikostih L oz. XL sta prilagojeni za vožnjo po neutrjenih poteh, vsebujeta dodatne prtljažnike za opremo reševalcev, opremljeni sta s posebno svetlobno in zvočno signalizacijo ter z nalepkami v barvah reševalne službe. Dobavilo ju je podjetje DEJST, d. o. o. Skupna vrednost investicije koles je znašala 11.400 evrov, medtem ko znaša vrednost projekta v celoti slabih 24.000 evrov in vključuje stroške dela dveh reševalcev v poletnih mesecih za letošnje in prihodnje leto.

Župan Občine Izola Danilo Markočič je reševalni kolesi slovesno predal Dominiku Koncu, vodji Reševalne službe slovenske Istre, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Izola in pokriva vse štiri istrske občine, Piran, Izolo, Koper ter Ankaran. »Reševalca na kolesih bosta na območju nekdanje obalne ceste pa vse do območja pod Belvederjem prisotna v poletnih mesecih, ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 10. do 18. ure,« je povedal Konc. Dogodka se je udeležil tudi direktor ZD Izola, Evgenij Komljanec, ki je poudaril, da v času poletne sezone že vrsto let deluje turistična ambulanta, reševalca na kolesih pa sta dodatna pridobitev in bosta razbremenila zdravstveno osebje. »V dobrem mesecu smo lani v turistični ambulanti obravnavali skoraj 600 primerov, od tega smo zdravstvene storitve nudili nekaj manj kot 200 odraslim in kar 400 otrokom,« je o delovanju ambulante povedal direktor. Sredstva za delovanje turistične ambulante so zagotovljena v proračunu.

»V letošnjem letu bo Reševalna služba slovenske Istre bogatejša tudi za reševalno vozilo za nujne prevoze. Vozilo bodo iz svojih proračunov kupile vse istrske občine, ki tudi prihodnje leto načrtujejo nakup novega reševalnega vozila iz proračunskih sredstev. Postopek javnega naročila je v zaključni fazi, dobava vozila je načrtovana jeseni,« je z optimizmom zaključil dogodek župan Danilo Markočič in dodal, da poteka tudi projekt nadgradnje teras obstoječega objekta zdravstvenega doma. Ocena investicije je 600.000 evrov. Pristojne občinske službe aktivno pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja. V novih prostorih je predvidena dejavnost družinske medicine.

Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

24. junija 2021
V ponedeljek odprtje umetniške instalacije Dante Copiosus

V ponedeljek, 28. junija 2021, bo ob 10. uri v pritličju palače Beseng...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!