Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

30. marca 2021
Postanite spletni žiranti za največjo evropsko filmsko nagrado mladih

Prihaja nova izdaja EFA Evropske nagrade mladega filmskega občinstva in z njo trije najnovejši vrhunski evropski filmi. Velik vseevropski dogodek mladih med 12. in 14. letom, ki vsako leto v več kot 35 državah izbirajo najboljšega med nominiranimi filmi, letos ponovno prestavljajo na splet. Si želite tudi vi biti del mednarodne žirije iz Slovenije? Prijavite se lahko do 9. aprila. Prijavljeni žiranti si bodo med 21. in 25. aprilom kar z domačega kavča brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme, se o njih pogovarjali prek spleta in nato glasovali za zmagovalca.

Gre za edinstveni dogodek v svetovnem merilu, ki pod okriljem Evropske filmske akademije enkrat letno poveže mlado generacijo gledalcev iz vse Evrope in širše. Mladi med 12. in 14. letom starosti iz vseh koncev Slovenije si bodo lahko med sredo, 21. aprila, in soboto, 24. aprila, prek spleta ogledali tri najnovejše evropske filme, ki jih je nominirala komisija njihovih sovrstnikov. V nedeljo, 25. aprila, bodo žiranti prav tako prek spleta glasovali za zmagovalca. K ogledu filmov lahko povabijo tudi starše in druge družinske člane ter tako z njimi delijo zares edinstveno filmsko izkušnjo. Za slovenske žirante bodo vsak dan pripravili moderiran pogovor prek spleta v slovenskem jeziku, v okviru katerega bodo lahko postavljali vprašanja o posameznem filmu in izmenjali vtise. S svojimi sožiranti iz Evrope se bodo v nedeljo lahko srečali v klepetalnici, ki bo potekala v angleščini. Zmagovalnemu filmu bo Evropska filmska komisija po preštetju glasov isto nedeljo v živo podelila EFA Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva, kar bo predvajano na spletni strani dogodka.

Udeležba je brezplačna in odprta za vse mlade med 12. in 14. letom, ki se želijo preizkusiti v vlogi filmske žirije. Število mest je omejeno, obvezna je prijava z izpolnjeno PRIJAVNICO, in sicer najkasneje do petka, 9. aprila 2021. Prijave zbirajo na e-naslovu: ana.persic@isolacinema.org.

Letošnji nominiranci:

OSTRŽEK (Pinocchio, Matteo Garrone, Italija-Francija, 2019, 105 min)

Nova različica priljubljene klasike Carla Collodija se vrača h koreninam zgodbe o leseni lutki, oskarjevec Roberto Benigni pa vdahne novo življenje staremu rezbarju. Odpre se bogat fantazijski svet skrivnosti in čudes, poln humornih in ganljivih trenutkov. Distribucija Cinemania.

THE CROSSING (Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 90 min)

December 1942. Desetletna Gerda in njen brat Otto pomagata pobegniti na Švedsko Danielu in Sarah, judovskima otrokoma, ki jima grozi deportacija. Film o zaupanju, prijateljstvu in velikemu pogumu, ki ga premorejo otroci.

WOLFWALKERS (Tomm Moore, Ross Stewart, Irska-Luksemburg-Francija, 2020, 103 min)

V časih vraževerja in magije za volkove velja prepričanje, da so demonska bitja zlo, ki ga je treba uničiti. Mlada lovska vajenka se z očetom odpravi na Irsko, da bi pomagala iztrebiti zadnje volčje krdelo, vendar se vse spremeni, ko se spoprijatelji z dekletom iz plemena, za katerega se šušlja, da se ponoči spreminja v volkove.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Poteka od leta 2012 kot uradna kategorija Evropskih filmskih nagrad, Zavod Otok kot slovenski predstavnik v dogodku sodeluje že od leta 2013. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je namreč oblikovati samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva predstavlja uvod v pomladne filmske dogodivščine za otroke, mlade in družine na krovu celoletnega filmsko-vzgojnega programa Podmornica – Otok za mularijo. Sledite jim na spletni strani ter na Facebook straneh Kino Otok in Podmornica.

26. marca 2021
Dražba občinskih stanovanj bo 20. aprila

Naprodaj je pet občinskih stanovanj v izolskem starem mestnem jedru: na Gregorčičevi, Skladiščni, Ljubljanski in Koprski ulici ter Velikem trgu.

Stanovanje na Gregorčičevi ulici 62 je mansardno in se nahaja v neposredni bližini Besenghijeve palače. Veliki trg 7 ponuja stanovanje v prvem in drugem nadstropju – s pogledom na morje in park Borisa Benčiča. Obnovljeno stanovanje v Skladiščni ulici 4 je v zadnjem nadstropju večstanovanjskega objekta, locirano neposredno ob morju. Stanovanje v Ljubljanski ulici vključuje drugo nadstropje ter mansardo,  stanovanje na Koprski ulici 17 pa je troetažno – obe sta od morja in mestne promenade oddaljeni le 50 m.

Za natančnejše podatke prelistajte priloženi katalog, več o poteku javne dražbe pa si lahko preberete na povezavi.

 

25. marca 2021
Tudi Izola obeležuje 700 let smrti pesnika Danteja Alighierija

Letos septembra bo minilo okroglih 700 let od smrti enega največjih pesnikov srednjega veka, Danteja Alighierija, ki se je v večnost vpisal z versko-alegoričnim epom Božanska komedija. V Italiji, pa tudi drugod po svetu ob praznovanju jubilejnega leta pripravljajo številne dogodke, nekateri se začenjajo ravno na današnji dan, saj je 25. marec datum, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onstranstvo, v Božanski komediji. Pomembna obletnica Dantejeve smrti bo obeležena tudi v Izoli z odprtjem prostorske instalacije Dante copiosus v aprilu in z okroglo mizo Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine v juniju.
Več

25. marca 2021
Strategija EUSAIR ključna za nadaljnji razvoj okoljskih projektov v jadransko-jonski regiji

Evropska makroregionalna strategija EUSAIR temelji na štirih tematskih stebrih, Slovenija, v njenem imenu Ministrstvo za zunanje zadeve, pa ji s ključnimi partnerji (JZP Izola in Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko) predseduje do konca maja letos. Osrednja tema predsedovanja je zeleno povezovanje, saj Slovenija skupaj z Bosno in Hercegovino koordinira področje kakovosti okolja, katerega cilj je izboljšati kakovosti življenja na obali, ob skupnem morju
Več

24. marca 2021
V Kortah novo interventno vozilo in garaže za gasilce

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Korte so se razveselili novih garaž in interventnega gasilskega vozila. Občina Izola je za izgradnjo odštela nekaj več kot 120.000 evrov, medtem ko je investicija v vozilo znašala 57.000 evrov.
Več

24. marca 2021
Že 17. edicija mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema

Kino Otok – Isola Cinema se bo letos v Izoli ponovno dogajal poleti, natančneje od 25. do 29. avgusta. V že tradicionalni sekciji Video na plaži bo na platno pod zvezdami in predenj pripeljal izbor svežih udarnih kratkometražcev odprtega duha in njihove avtorje. Vabljeni k prijavi filmov do 3. maja 2021.


Več

22. marca 2021
Zlata plaketa Občini Izola

Univerza na Primorskem je pretekli teden podelila Občini Izola zlato plaketo za prispevek h krepitvi ugleda in prepoznavnosti primorske univerze. V utemeljitvi nagrade je posebej izpostavljeno zaupanje, ki ga je vodstvo Občine izkazalo razvoju univerze v obdobju od njene ustanovitve do danes.

Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti povedal, da na Občini sprejemajo plaketo kot priznanje za uspešno sodelovanje obeh institucij. Razumejo jo kot vzpodbudo ter zavezo za nadaljnje tvorno delo. »Občina Izola se zaveda pomena in doprinosa znanosti za lokalno okolje ter širše. Zadovoljen sem, da je v Izoli našla svoj prostor Fakulteta za vede o zdravju, pa tudi vsebine Fakultete za management, Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter Arheološki park Simonov zaliv – reprezentativen del zgodovinske ter kulturne dediščine Izole, ki je urejen tudi zahvaljujoč Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Konstruktivno partnerstvo pomeni regionalni razvoj na gospodarskem področju in napredek znanstveno-raziskovalne dejavnosti.«
Več

19. marca 2021
V Strunjanu so se poklonili otrokom, nedolžnim žrtvam fašizma

V spomin na 100. obletnico tragičnega dogodka, ko so 19. marca 1921 strunjanski otroci postali prve žrtve fašističnega nasilja v Evropi, so se ob predsedniku Republike Slovenije v Strunjanu poklonili žrtvam. Slovesnost, ki se je vsako leto množično udeležijo Slovenci ter predstavniki sosednjih držav, Hrvaške in Italije, je letos zaradi pandemije potekala v ožjem krogu.

19. marca 2021
V Livadah bo zgrajen stolpič z 31 stanovanji, prednostno namenjenimi Izolanom

Na 14. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki sprejeli zaključni račun proračuna Občine Izola za leto 2020. Obenem so potrdili prodajo več nepremičnin v starem mestnem jedru v skupni vrednosti 549.500 evrov. V drugi obravnavi so potrdili zazidalni načrt za območje Livade I, kjer Občina s Stanovanjskim skladom RS načrtuje gradnjo stolpiča z 31 javnimi stanovanji, prednostno namenjenimi Izolanom.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

22. junija 2021
Proslava ob dnevu državnosti

Spoštovane občanke in občani,

            vabimo vas na osrednjo ob..


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!