Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

16. junija 2021
Realizacija projektov participativnega proračuna

V pripravo proračuna za leti 2021 in 2022 je želela Občina Izola vključiti tudi občanke in občane. Pripravila je javni poziv Soustvarjam skupnost, na osnovi katerega ste občani sami predlagali in odločili, kateri projekti so za vas pomembni in bi lahko prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja v občini. V ta namen je za dveletno obdobje predvidenih 200.000 evrov z DDV. Da bi bila porazdelitev po celotnem območju občine čim bolj enakomerna, sta bili oblikovani dve območji. Prvo zajema krajevni skupnosti Jagodje-Dobrava in Korte, drugo pa krajevne skupnosti Izola staro mesto, Haliaetum in Livade. Vsakemu od območij je v letnem proračunu namenjenih 50.000 evrov.

V sprejetem dvoletnem proračunu je predvideno, da bo šest projektov participativnega proračuna izvedenih v letošnjem letu, preostali štirje pa prihodnje leto. Zaključena sta dva projekta, štirje še potekajo. Reševalni službi slovenske Istre sta bili v uporabo predani specializirani električni reševalni kolesi, prirejeni za izvajanje nujne medicinske pomoči v poletnih mesecih to in prihodnje leto. Na parkirišču ob ulici Alojza Valenčiča pa je postavljenih pet drogov, opremljenih z javno razsvetljavo. Osvetlitev služi tako obstoječemu parkirišču, kakor tudi pločniku ob njem. Vrednost investicije znaša 18.960 evrov z DDV.

Za projekt ureditve vaškega jedra na Šaredu se pripravlja vzporedne projekte, ki bodo dokončani predvidoma do izteka avgusta 2021. Po tem obdobju sledi postavitev ploščadi za bivalne kontejnerje.

Projekt participativnega proračuna, ki vključuje počivališče na Parenzani, bo zaključen predvidoma sredi septembra 2021.

Vzporedno s projektom Umirjanja kolesarskega prometa na Parenzani je Občina pričela tudi z ureditvijo kolesarskih poti in javne razsvetljave na tej trasi. Aktivnosti bodo zaključene po postavitvi dodatnih označevalnih/opozorilnih tabel, ki bodo opozarjale uporabnike na pravila pri uporabi skupnih površin za kolesarje oziroma pešce.

Poteka tudi prenova prostorov KIŠD, kjer so na objektu ravno zamenjali okna.

 

 

 

15. junija 2021
OBVESTILO: Občina Izola postopoma sprošča poslovanje s strankami

Obveščamo vas, da Občina Izola od 21. junija 2021 postopoma sprošča poslovanje s strankami.

V času uradnih ur bo odprta glavna pisarna, mogoč bo tudi stik med strankami in referenti, vendar pod posebnimi pogoji. Prav tako bo odprto vložišče glavne pisarne, in sicer v času uradnih ur, vse delovne dni od 8. do 12. ure, v sredo tudi od 14. do 17. ure. Stranke boste vstopale posamično.

Omogočen bo stik referentov občinske uprave s strankami, vendar pod posebnimi pogoji in ob predhodni najavi stranke. Za sestanek se lahko dogovorite po telefonu. Pokličete lahko na telefonsko številko centrale 05 66 00 100 oziroma na druge številke posameznih uradov in služb ali pišete na e-naslov: posta.oizola@izola.si.

Še naprej bodo na številki 05 66 00 350 v času uradnih ur dosegljivi na občinskem inšpektoratu in redarstvu. Tudi za reševanje zadev z njihovega področja delovanja boste stranke vstopale posamično.

Zaposleni in stranke boste morali med sestankom upoštevati vse trenutno veljavne vladne ukrepe in priporočila NIJZ, in sicer spoštovati medosebno varnostno razdaljo, si pred vstopom v zaprt prostor razkužiti roke in si nadeti obrazno masko oziroma drugo zaščitno opremo. Prav tako je priporočila NIJZ treba upoštevati ob čakanju pred stavbami občinske uprave.

Občanke in občani lahko sicer vloge, dokumentacijo, zahtevke in druga vprašanja pošljete tudi po elektronski ali navadni pošti. Plačilni promet se prioritetno izvaja z uporabo plačilnih ali kreditnih kartic (brezgotovinsko).

14. junija 2021
Odprtje informacijsko-interpretacijske točke Arheološki park Kašler

V četrtek, 17. junija, bo izolski župan Danilo Markočič slovesno odprl urejen arheološki park pri Kortah. Kašler, kot so ga poimenovali, je eden od dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja. Finančno je podprt s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška.

Aktivna izvedba projekta Kaštelir se je začela oktobra 2018 in se junija uspešno zaključuje s podpisom Listine o ustanovitvi in delovanju čezmejnega konzorcija Dežela prazgodovinskih gradišč – Kaštelirjev. Letos so projektni partnerji izdali tudi slikanico Sveti meč pravice, ki skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev bralcu na zanimiv in privlačen način približa njihovo kulturo. Knjiga je na voljo v štirih jezikih in brezplačno dostopna na spletni strani Občine Izola ter v fizični obliki v informacijski točki zadružnega doma v Kortah.

Učinkovita izvedba projekta pa ne bi bila možna brez lokalnih prebivalcev, ki so ves čas tesno sodelovali z Občino Izola. Krajani so v projektu začutili dodano vrednost. Otroci z okoliške šole tedensko obiskujejo gradišče in spoznavajo kulturno dediščino, vodiči uporabljajo novo pridobljeno znanje z delavnic za vodenja po gradišču, prav tako pa je zaživela tudi aplikacija Kaštelir Road.

Kortežani bodo stopili skupaj tudi v soboto, 19. junija, ko bo v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola znova zaživel tradicionalni Festival od Histrov do Rimljanov.

 

 

 

 

12. junija 2021
Izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2021

V okviru Festivala Zlate oljčne vejice, ki je včeraj potekal v Izoli, je bilo izbrano županovo oljčno olje. Posebna strokovna komisija je ocenjevala in izbrala tudi županovo vino. Tako najboljše olje kot vino predstavljata Občino Izola in bosta uporabljena v protokolarne namene leto dni. Župan je nocoj v parku Pietro Coppo slovesno sprejel nagrajence. Vikend sicer zaznamuje pester kulturno-zabavni in kulinarični program ter obisk delegacije iz Tolentina.
Več

10. junija 2021
Rajko Hrvat si je prislužil bron

Rajko Hrvat iz Veslaškega kluba Argo Izola je pretekli vikend domov prinesel bronasto medaljo, ki si jo je prislužil na tekmovanju za svetovni pokal v Sabaudiji (jug Italije) v konkurenci lahkih skifistov.  V soboto je polfinale zaključil s prvim mestom, v nedeljo pa je v finalu osvojil 3. mesto, za dvema Italijanoma.  Čaka ga še svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Šanghaju, prihodnji teden pa bo zastopal klub na mednarodni regati, ki bo potekalo na Bledu. Danes sta mu za uspeh čestitala župan Danilo Markočič in vodja Urada za družbene dejavnosti Martina Gamboz. K uspehom Rajka je gotovo prispeval trener Anže Blažič.

Rajku želimo veliko uspehov tudi v prihodnje!

10. junija 2021
Konec tedna bodo znani zmagovalci Županovega vina in olja

V parku Pietro Coppo bo v okviru Dobre zgodbe ta petek potekal Festival Zlate oljčne vejice, v soboto pa razglasitev Županovega vina in olja za leto 2021. Sobotno dogajanje bo popestril tudi Pomol okusov, že jutri pa bo Izolo obiskala delegacija iz  Tolentina.
Več

10. junija 2021
Spremembe parkirnega režima: več možnosti parkiranja za stanovalce starega mestnega jedra

V občini Izola se konec junija uvaja nekaj sprememb na področju javnih parkirišč, ki so primarno namenjene olajšati možnost parkiranja stanovalcem izolskega starega mestnega jedra. Glavno vodilo je zagotoviti večjo pretočnost parkirišč, poenotiti parkirni režim in odpraviti pomanjkljivosti cenika. Končni cilj je, da se v največji meri ohrani sedanje cenovne ugodnosti za občane Izole. Glavne novosti, ki jih prinašajo spremembe parkirnega režima, so združevanje parkirišč v cone, uvedba poletnega oz. zimskega parkirnega režima ter vzpostavitev dodatnih treh plačljivih javnih parkirišč.
Več

9. junija 2021
Odkrijte izolsko skrivnost in okusite rimsko kulinariko

Ste za radovedno in aktivno ali razkošno in gurmansko? Na Turističnem združenju Izola (TZI) so v zadnjih letih naredili pomemben preskok v delovanju. Poleg informacijske in promocijske funkcije so se z zavedanjem drugačnih razmer in pomena povezovanja poglobljeno posvetili tudi razvoju destinacije Izola. Rdeča nit delovanja TZI je že vsa leta grajenje skupne zgodbe in sodelovanje ponudnikov, ki se združujejo v raznolikih kulinaričnih akcijah, letos pa so se z dodatnimi sredstvi javnih razpisov posvetili tudi razvoju novih turističnih produktov in doživetij. Z oblikovanjem pestre turistične ponudbe si želijo zasledovati vizijo novonastale strategije razvoja turizma destinacije (2021–2025), ki je naravnana k desezonalizaciji in usmerja destinacijo k iskanju trajnostnih rešitev.

Po lanskoletnem projektu Fakultete za humanistične študije (FHŠ) je v letošnjem letu fakulteta kot izbrani snovalec koncepta doživetja rimske kulinarike s strokovnim znanjem podprla razvoj doživetja. Izjemen rezultat Rimskih okusov pod zvezdami je zato posledica sodelovanja dveh strok, ki sta se izziva lotili z različnih izhodišč in pri tem znali prisluhniti druga drugi. Andrej Preložnik s FHŠ: »Ekipa Fakultete za humanistične študije je na podlagi védenja, ki ga imamo o rimskih gostijah in jedeh iz literarnih opisov, likovnih upodobitev in arheoloških ostankov, pripravila scenarij doživetja Rimskih okusov pod zvezdami. Za Rimljane so bile večerje namreč veliko več kot obrok: gre za družabni dogodek, ki je razen kulinaričnih užitkov in vina vključeval tudi zabavo, kulturo, igre in smeh. Želimo skratka, da bi gostje park zapuščali ne le siti, temveč tudi polni vtisov o tem, kakšni so bili večeri v Simonovem zalivu pred 2000 leti.«

Vzpodbuda k razvojni usmeritvi in sledenju zastavljenim ciljem so nedvomno sredstva, pridobljena na osnovi evropskih razpisov. Glavnino teh v letošnjem letu predstavljajo viri projekta Izola – digitalni otok, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dean Kocjančič, direktor TZ: »Nastajanje novih doživetij je bilo tako pod velikim vtisom vrednot strategije, poleg tega pa je ideja za snovanje le-teh izhajala tudi iz raziskave t. i. izolskih person, ki so jo na TZI izvedli v preteklih letih. Ta raziskava je razkrila, kdo so tipične persone, ki destinacijo obiskujejo, in kakšni so njihovi interesi. Novo razviti doživetji tako na privlačen način vsebujeta preplet kulturne dediščine, kulinarike, trajnosti in avtentičnosti. Dve popolnoma različni doživetji, ki zadovoljita pisan krog publike in predstavita dediščino destinacije na izviren in dovršen način.«

RIMSKI OKUSI POD ZVEZDAMI

Butično doživetje mami, da izkusite rimsko dediščino z vsemi čuti, na način, ki ga niste vajeni. V čarobnem ambientu arheološkega parka Simonov zaliv, ki se ponaša z največjimi površinami rimskega mozaika, vas bo pričakala prava rimska obedovalnica na prostem (t.i. triklinij). Dramaturško zasnovan večer, kjer samo za vas s svojo pozornost jo in pripovedmi skrbi oskrbnik rimske vile (t.i. vilikus), vas popelje 2000 let nazaj. Okušanje trihodnega menija je začinjeno s čudovitim sončnim zahodom arheološkega parka in dih jemajočim nastopom umetnice iz Akvileje ter drobnimi malenkosti, ki bodo večer vtisnile v nepozaben spomin.

POZABLJENA IZOLSKA SKRIVNOST

Pustolovska igra na prostem je navdihnjena z idejo t. i. sobe pobega, le da poteka zunaj. Popelje vas na raziskovanje zgodb izolskih uličic in trgov ter razkriva skrivnosti, ki ob običajnem sprehajanju po strnjenem mestnem jedru ostanejo skrite. Ob prijaznem sprejemu vodiča v Izolani, hiši morja, ste kmalu predani v okrilje skrivnostne osebe, ki vas popelje skozi pustolovsko igro in njenih 11 ugank. Skrivnostna oseba izhaja iz nekega drugega časa, a vas nagovarja preko aplikacije. Namigi so zabavni, zaključek igre pa presenetljiv! Igra ne omogoča le odkrivanja biserov izolske dediščine, temveč vas na zanimiv način poveže tudi z lokalnim okoljem in vas postavlja pred izzive, kjer so na preizkušnji mnoge vaše sposobnosti.

9. junija 2021
Vojteh Dovč – krvodajalec, ki mu ni para

Izolan Vojteh Dovč sodi med Slovence, ki so največkrat darovali kri. Kljub intenzivnemu udejstvovanju – zadnja leta je daroval kri vsako tromesečje – se odlično počuti. Petinšestdesetletnik je v dobri zdravstveni kondiciji in rad pomaga ljudem.
Več

8. junija 2021
Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja so 1. januarja letos pričeli izvajati projekt Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo – SOS za žrtve nasilja v družini 24 ur na dan (SOS 24/7), ki ga financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S projektom želijo približati dostopnost ter dosegljivost programov za ženske in otroke – žrtve nasilja predvsem najranljivejšim skupinam ter hkrati informirati in ozaveščati strokovno in širšo javnost.
Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

27. september 2021
Tedenski program od 27. 9. do 1. 10. 2021

PONEDELJEK, 27. 9. 2021 7.30 – 8.30: Jutranja telovadba ...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!