Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

21. junija 2021
Arhitekturna razstava idejnih projektov za ureditev obalne promenade

Študentje ljubljanske Fakultete za arhitekturo so pod mentorstvom prof. dr. Martine Zbašnik Senegačnik in asist. dr. Ljudmile Koprivec pripravili 18 idejnih projektov ekološke mikroarhitekture. Na biotsko raznovrstnem in kulturnovarstvenem območju promenade med Koprom in Izolo so izvedli arhitekturni ekološki eksperiment, ki dopolnjuje, bogati in soustvarja novo obalno promenado. Zeleno-modro območje je z mikroarhitekturnimi projekti zasnovano v skladu z načeli trajnostnega razvoja, prijetno za ljudi in prijazno do rastlin ter prostoživečih živali.

Študentje od tretjega do petega letnika so v okviru študijskega procesa v zimskem semestru izvedli arhitekturno delavnico. Obravnavali so ozek podolgovat severno orientiran priobalni pas – tako morski kot kopenski del – nekdanje obalne ceste med Koprom in Izolo. Trikilometrsko območje je študentom služilo kot izhodišče za arhitekturni eksperiment. Njihova naloga je bila povečati uporabnost obalne ceste (predvsem) za lokalno prebivalstvo ob hkratni ohranitvi oz. izboljšanju naravnih danosti lokacije in upoštevanju kulturne dediščine. »Projekti, ki so nastali, prepletajo morje, klif, zeleno grapo, trajnostno in prostočasno mobilnost. Študentje so sami lahko predlagali programe, ki smo jih skupaj sooblikovali v trajnostno ekološko mikroarhitekturo,« je povedala asist. dr. Ljudmila Koprivec.

Predlagani projekti, kot so manjša kopališča, ki delujejo na principu plimovanja, učne in kulturne točke, ki spodbujajo izkustveno učenje, obalna knjigobežnica za branje in izposojo knjig, kolesarske postaje, informacijske ter športne točke, meditacijski paviljoni, umetniška središča, muzejske točke podvodne arheologije, sprehajalne poti z razglednimi ploščadmi, raziskovalne morske biološke enote, revitalizacija Moleta s postavitvijo začasnih tržnic, predlogi nove urbane opreme, trajnostna osvetlitev obalne promenade in drugi predlogi so povezali odprt obalni prostor med Koprom in Izolo v novo, trajnostno uravnoteženo, zdravo, socialno povezano in biološko raznoliko urbano zeleno-modro obalno promenado. »Ta arhitektura je ustvarjena z gradivi, ki ne bodo obremenjevala okolja, in z minimalnimi posegi. Na tak način, da se vse z lahkoto odstrani, ne da bi pri tem povzročili okoljsko škodo,« je pojasnila prof. dr. Martina Zbašnik Senegačnik. Na ta način so študentje z mentoricama prispevali tudi k razmisleku o trajnostnem razvoju obalnih območij drugod.

Preko razstave dajemo ideje v javno obravnavo vsem občanom in uporabnikom tega območja. Želimo si konstruktivnih komentarjev različnih deležnikov in zainteresiranih posameznikov, ki jih bomo tudi upoštevali. Ocenjujemo, da so nekatere ideje konkretno uresničljive že v prihodnjem letu, če se bo seveda izkazal interes uporabnikov in bomo uspeli pridobiti potrebna dovoljenja (države za posege v morje).

Arhitekturno delavnico je finančno podprla Občina Izola. Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti poudaril: »Potrebujemo sveže in napredne ideje za oživitev prostora. Fakulteti za arhitekturo in študentom sem hvaležen za razmislek o naši obalni promenadi. Zelo bom zadovoljen, ko bomo nekatere od idej tudi udejanjili.«

Razstava projektov je bila že del 6. foruma Strategije Evropske unije za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), ki je potekal maja v Portorožu. V virtualni obliki je dostopna na spletni povezavi, v živo pa si jo lahko ogledate v izolskem kulturnem domu vse do 15. julija.

Avtorja slik: Leon Božič in Žiga Kodelič

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

26. oktobra 2021
Sprememba prometnega režima na parkirišču Lonka

Za izboljšanje pretočnosti prometa in večje prometne varnosti je Obč...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!