Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

23. aprila 2020
Kandidatura EPK 2025 transformacijska priložnost za Istro

Izkazalo se je, da so prizadevanja vseh štirih občin Piran, Izola, Koper in Ankaran za pripravo kandidature “Piran-Pirano4Istria2025” za naslov Evropske prestolnice kulture 2025, ki temelji na dialogu in sodelovanju zainteresiranih strani, v predizboru doživela uspeh.

Kljub manjši zamudi zaradi epidemije COVID-19 je bilo pred kratkim objavljeno poročilo  mednarodnega strokovnega sveta, ki je opravil sestanek za predizbor EPK 2025 v Sloveniji. V čast nam je, da je bil osnutek naše prijavne knjige – ob prijavah Nove Gorice, Ljubljane in Ptuja – uvrščen v končni izbor, in z veseljem se bomo posvetili delu, ki ga bo, v skladu s priporočili strokovnega sveta, potrebno opraviti, da naše skupne sanje postanejo povezovalen akcijski načrt.

V omenjenem poročilu enajst članic in članov strokovnega sveta navaja razloge, zakaj se je prijavna knjiga Pirana uvrstila v končni izbor, in opozarja na kvalitete njenega umetniškega programa. Ugotavljajo, da si kandidatura v precejšnji meri prizadeva vključevati otroke in zagotavljati inkluzivnost, pa tudi, da ima načrtovana evropska razsežnost predlaganega programa velik potencial. Opozarjajo na zanimive in inovativne koncepte ter prakse, na našo zavezanost ukvarjanju s podnebnimi spremembami ter s starimi in novimi mejami, na pozitivno idejo, da povabimo umetnike iz drugih EPK in mest kandidatov, ki bi nastopili v okviru slovesnosti ob otvoritvi in zapiranju; pa tudi na naš cilj, da vzpostavimo še tesnejše vezi med občinami slovenske Istre, kar bo omogočilo utrditev in skupni razvoj njihove kulturne ponudbe in politike.

Strokovni svet je opozoril tudi na izzive, ki so pred nami. Skupno kulturno strategijo je treba razviti tako, da bomo poleg štirih občin nosilk kandidature temeljito nagovorili celotno istrsko regijo; pozvani smo bili, naj se bolj posvetimo kulturnemu programu in poglobimo obrazložitev nujnosti „Vala sprememb”; prizadevati si moramo, da razvoj našega projekta postane še bolj vključujoč, in sicer z iskanjem načinov, da v njem najdejo svoje mesto novi sodelavci; še natančneje moramo opredeliti naše ciljne skupine. Predvidene kapitalske naložbe je treba znova preučiti z vidika trajnosti. Treba je ponovno opredeliti strukturo upravljanja bodoče EPK, kakor tudi način vključitve italijanskih in hrvaških partnerjev, da bi zagotovili transparentnost in regionalno zastopanost.

Strokovni svet posebej ceni prizadevanja Pirana, da črpa iz izkušenj in umetniških dejavnosti prejšnjih in trenutnih EPK, da se uči iz njih in jih nadgrajuje, ter podpira naš namen uresničevati skupne projekte, ki jih označuje kot velik potencial za nadaljnji razvoj.

Poročilo poudarja ključno vlogo, ki jo ima pobuda EPK na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni; v zvezi s tem osvetljuje, kako je zdaj mednarodna pozornost namenjena političnim odločitvam, ki jih EPK sprejemajo na širši (ne le kulturni) ravni, in načinu, kako to učinkuje na ugled mest ter povratno na podobo EPK.

Strokovni svet je opozoril, v čem je treba prijavne knjige „Piran-Pirano4Istria2025“ in drugih treh mest kandidatov okrepiti in razviti: tu gre na primer za temeljit pristop k digitalnim kulturnim vsebinam kot integralnemu delu programa, za bolj razčlenjeno umetniško vizijo, za poglabljanje in širjenje programov, ki bi zagotavljalo izrazitejšo evropsko razsežnost z večjim poudarjanjem evropskih partnerstev (koprodukcije, sokuratorstva, konference, mreženje; tudi gostovanja umetnikov/izvajalcev); poleg tega je treba predvideti in jasno opredeliti tudi zapuščino EPK – na kulturni, ekološki, socialni in ekonomski ravni.

Pokazalo se je, da so naša prizadevanja za pripravo kandidature, ki temelji na dialogu in sodelovanju zainteresiranih strani, v predizboru doživela uspeh. Zdaj imamo priložnost, da – tudi spričo izziva, ki ga v teh časih predstavlja COVID-19 – resnično povečamo zavzetost za večplasten družbeni dialog, za širši participativni pristop k oblikovanju umetniškega programa na podlagi idej, ki so nastale znotraj lokalne skupnosti ustvarjalcev, in da okrepimo delo na področju ozaveščanja in razvoja občinstev, ki je po našem mnenju  bistven element takšnega projekta.

Ustvarjalna ekipa „Piran-Pirano4Istria2025“ je, glede na zavezo vseh štirih županov istrskih občin, pripravljena pospešiti pripravo druge prijavne knjige, ki bo izboljšala kulturno strategijo PIKA in omogočila njeno integracijo v širšo, čezmejno istrsko regijo, kar vključuje tudi stike z evropskimi in mednarodnimi partnerji. Tudi v prihodnje bomo omogočali lokalnim kulturnim akterjem, da postanejo aktivni udeleženci v evropskih kulturnih mrežah, k čemur spada izvedba velikih kulturnih dogodkov kot vidnih delov našega programa; prav tako bomo ovrednotili koristi in tveganja, ki izhajajo iz zaveze, da bomo izvajali trajnostne infrastrukturne projekte kot sestavni del „Vala sprememb”.

Zdaj, sredi krize COVID-19, se morda bolj kot kdajkoli zavedamo pomena naših razmišljanj o vsakovrstnih mejah, vzpostavljenih ali porušenih, in „Val sprememb“, ki ga ponujamo naši regiji in Evropi, postaja še pomembnejši simbol življenja in družbene povezanosti.

Ustvarjalna ekipa „Piran-Pirano4Istria2025“ se zahvaljuje za podporo vsem, ki so z nami sodelovali v fazi predizbora, strokovnemu svetu Evropske unije in Ministrstvu za kulturo RS ter ekipam Nove Gorice, Ljubljane in Ptuja za navdihujočo izkušnjo deljenja ustvarjalnega procesa: veselimo se dela v drugi fazi priprave kandidature. Znova vabimo tudi naše soobčane, prebivalce vseh štirih občin slovenske Istre in umetnike, da nam pomagajo in podprejo skupna prizadevanja, s katerimi sprejemamo „Val sprememb“.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< april 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

NOVO NA PORTALU

9. aprila 2021
Naj vas zajame val istrskega maratona

Organizatorji so z veliko mero kreativnosti uspeli izpeljati dogodek, ki...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!