Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

8. oktobra 2019
Na 2. dnevu Kaštelirjev pripravljali jedi iz divjih rastlin in razmišljali o inovativnih spominkih

V soboto, 5. oktobra 2019, so v Kortah potekale delavnice ob 2. dnevu Kaštelirjev, na katerih so udeleženci pripravili jedi iz divjih rastlin, ki rastejo na Kaštelirju, razmišljali in predlagali spominke za turiste za vse štiri kaštelirje, ki so vključeni mednarodni projekt ter spoznavali rastline in njihovo uporabnost v takratnem in današnjem življenju.

Dogodek organiziran s pomočjo Občine Izola, ki je projektni partner projekta KAŠTELIR, ter lokalih kulturnih društev, je v Korte privabil skoraj 50 udeležencev. Pester program se je odvijal tako na terenu kot v prostorih kulturnega doma Korte. Kako daleč sega zgodovina življenja na gradiščih, sta uvodoma predstavila dr. Darko Darovec in dr. Maša Sakara. Da so naši predniki poseljevali območja, ki so imela strateško lego na hribu, priča kar 500 evidentiranih kaštelirjev na območju od Krasa in Slovenske Istre.

Na kulinarični delavnici so se udeleženci pod budnim očesom Guida Trebca in društva ŠPARŽIN podučili o uporabi lokalnih plodov in zelišč v kuhinji. Iz divjih zelišč, domačega mandljevega mleka in lokalnih plodov so pripravili smoothie, namaz s semeni, šugo (omako) za pašto, ter celo čokolado. Spekli so ajdov kruh s pomočjo vinskega kamna ter spoznali kar nekaj divjih rastlin, katere posušene lahko uporabimo za čaje.

Dr. Mitja Kaligarič, je udeležencem botanične in etnobotanične delavnice predstavil rastline, ki rasejo na območju slovenske Istre. Na praktičnih primerih je pokazal kako se po listju, lubju, plodovih prepozna drevesa in grme. Poleg tega, so bili prikazani tudi rezultati raziskave, ki je potekala na območju Kaštelirja nad Kortami, kjer so strokovnjaki identificirali avtohtone rastline, katere so uporabljali že stari naseljenci gradišča.

Sočasno je potekal tudi posvet umetnikov, ki so se seznanili s 4 gradišči, katera želi obuditi projekt Kaštelir. V Sloveniji sta ti gradišči Kaštelir nad Kortam ter Štanijel, kot višinska naselbina, s kaštelirji Gledanca, Debela griža, itd., Na Hrvaškem pa sta to gradišče Rašpor v občini Lanišće in Brseč na območju Moščeniške drage na Kvarnerju. Na podlagi novih znanj so si umetniki zamislili primere protokolarnih in drugih spominkov, ki bi predstavljali pomen posameznega gradiča.

Spremljevalni program je prestavljala tudi predstavitev upravljalskega načrta, ki ga v sodelovanju z vaščani Kort pripravlja Občina Izola. Načrt bo podlaga za urbano in naravno ureditev območja Kaštelirja nad Kortami. Ta predvideva postavitev in ureditev učnega parka, kjer bodo lahko obiskovalci samostojno ali s pomočjo turističnih vodičev uživali v urejenih razglednih točkah, v izkopavanju v arheopeskovniku, spoznavanju gradnje suhozidov in drugih aktivnostih. Nove usmerjevalne in informacijske table pa jih bodo vodile tudi po tematskih poteh po gradišču in okolici Kort.

Več informacij o projektu: http://izola.si/medijsko-sredisce/novice/tudi-izola-je-del-dezele-kastelirjev/

 

 

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< marec 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

NOVO NA PORTALU

8. marca 2021
Ob mednarodnem dnevu žena

Na današnji dan obeležujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo zanj je dala nemška femin...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!