Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

7. aprila 2020
Na dopisni seji je občinski svet Občine Izola potrdil vse predlagane sklepe

V sedanjih izrednih razmerah se je župan občine Izola odločil za sklic dopisne seje občinskega sveta, ki je potekala od 27. do 31. marca. Po pošti je bilo poslanih 23 glasovnic, 21 članov občinskega sveta se je s sklicem 2. dopisne seje strinjalo, dva člana se s sklicem seje nista strinjala, zato je župan ugotovil, da je dopisna seja sklicana. Vseh 23 članov občinskega sveta se je izjasnilo, da so na seji prisotni. Razlogi za sklic dopisne seje so bili predvsem v dejstvu, da je potrebno kljub omejitvam, ki jih nalaga zakonodaja in uredbe vlade, zaradi epidemije koronavirusa omogočiti nemoteno delovanje občinskih služb ter javnih zavodov, katerih ustanovitelj je občina Izola. Na dopisni seji, v okviru katere so skupaj opravili 25 glasovanj, so občinski svetniki potrdili dnevni red in sprejeli vse sklepe.Interventni ukrepi za pomoč občanom zaradi epidemije

V 4. glasovanju so občinski svetniki potrdili interventne ukrepe zaradi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Starše otrok, ki so vključeni v vrtce, katerih ustanovitelj je Občina Izola, so za čas zaprtja vrtcev zaradi epidemije nalezljive bolezni oprostili plačila vrtca. Plačila občinske takse bodo za obdobje od 15. marca do 30. maja letos oproščeni uporabniki javnih površin, v enakem obdobju so oproščeni plačila zavezanci takse za oglaševanje prodaje blaga in storitev v občini Izola. Najemniki poslovnih prostorov, za katere velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom na podlagi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji in društva, ki imajo v najemu poslovne prostore, ki so v lasti Občine Izola, se za obdobje od 16. marca do 30. aprila oprosti plačila najemnin. Občina bo zaprosila Finančno upravo Republike Slovenije, da podaljša rok plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za fizične osebe za leto 2020.

V naslednjih glasovanjih so občinski svetniki obravnavali in sprejeli v vednost letna poročila za preteklo leto, programe dela in razvoja ter finančne načrte za letošnje leto javnega zavoda Mestna knjižnica Izola, Centra za kulturo, šport in prireditve Izola ter javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola. Potrdili so razporeditev preteklih presežkov javnega vzgojno izobraževalnega zavoda Scuola Elementare Dante Alighieri Isola – Osnovna šola Dante Alighieri Izola, letno poročilo o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta Lokalnega energetskega koncepta občine Izola ter v 15. glasovanju program dela in finančni načrt Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Izola za leto 2020. Potrdili so tudi spremembe in dopolnitve pravilnika o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja podjetništva v občini Izola, ki določa namen, ukrepe, pogoje, merila in postopke za dodeljevanje finančnih sredstev za spodbujanje razvoja podjetništva v občini Izola. Med drugim se bo v skladu s spremenjenim pravilnikom omogočilo subvencioniranje večkratne udeležbe na sejmih tako doma kot v tujini in ne več samo prve udeležbe na sejmu v tujini ter spodbujalo začetne investicije in investicije v razširjanje dejavnosti in razvoj.

S sredstvi od prodaje starih stanovanj bodo zgrajena sodobnejša stanovanja

Občinski svet je potrdil tudi prodajo štirih stanovanj v starem mestnem jedru na naslovu Veliki trg 7, Skladiščna ulica 4, Ljubljanska ulica 13 in Gregorčičeva ulica 62, ki so v upravljanju JP Komunala Izola in katerih leto izgradnje sega med leti 1820 in 1900. Vsa stanovanja so v slabem stanju in potrebna temeljite obnove. Po preučitvi stanja, velikosti ter lege posameznih nepremičnin, je iz ekonomskega vidika nekatere prazne nepremičnine bolj racionalno prodati, kupnine od prodaj pa vložiti v obnovo drugih nepremičnin in novogradnjo. Na tak način bi pridobili nova stanovanja, zgrajena po sodobnih standardih in v lastniško zaokroženih celotah, kar omogoča učinkovitejše upravljanje. Obenem se stanovanjski fond v lasti Občine ne zmanjša, saj bodo pridobljena sredstva s prodajo stanovanj lahko investirana v obnovo objekta na Krpanovi ulici 5 in novogradnjo večstanovanjskega objekta na Cegnarjevi ulici 2 – 4. Na obeh lokacijah bomo pridobili po štiri stanovanja.

Zaradi zagotavljanja dodatnega števila neprofitnih najemnih stanovanj je Občina Izola pristopila k nakupu nepremičnine v Livadah, v bližini živilske trgovine Hofer, v izmeri 1.279 m2, ki je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank d. d. Občina je namreč lastnica sosednjega zemljišča. Svetniki so nakup potrdili.

Potrjena je bila tudi prodaja nezazidanega stavbnega zemljišča v območju industrijske cone na vzhodu, med kompleksom Mehano in lokalno cesto do krožišča pri Petrolu. Pravni posel prodaje predmetnih nepremičnin je že bil potrjen na seji občinskega sveta aprila 2019, vendar ni bil realiziran v roku enega leta, zato je v skladu z zakonom sledila vnovična potrditev občinskega sveta.

Na območju nekdanje tovarne Argo se obeta interaktivni muzej ribiške industrije Slovenije

Svetniki so sprejeli tudi sklep o nakupu nepremičnine, v velikosti 3597 m2, ki v naravi predstavlja spomeniško zaščitena objekta nekdanje tovarne Argo z zemljiščem ob objektu. Nepremičnine so sicer v lasti podjetja Argolina Ljubljana, posredno pa z njimi upravlja hipotekarni upnik Družba za upravljanje terjatev bank d. d. iz Ljubljane. Na nepremičninah občina načrtuje izgradnjo interaktivnega muzeja ribiške industrije Slovenije, ki bo imel več funkcij. Želja je, da bi objekt deloval kot hiša eksperimentov za ribištvo, biodiverziteto in naravo Slovenije, z elementi klasičnega muzeja, ribiškega oz. morskega doma in centra odličnosti za inovativnost in usposabljanje ter promocijo za mari/akvakulturo. Občina Izola bo za nakup navedenih nepremičnin namenila 20.000 eurov kupnine in pripadajoči davek na promet nepremičnin.  Kot izbrano metodo pridobivanja nepremičnega premoženja se v konkretnem primeru izbere metodo neposredne pogodbe, saj gre pridobivanje nepremičnin, ki služijo izvrševanju nalog samoupravne lokalne skupnosti. Predmetne nepremičnine so obremenjene z maksimalno hipoteko Družbe za upravljanje terjatev bank d. o. o., ki se z navedenim prenosom strinja. Pred dejanskim prenosom lastništva bodo izbrisane vse hipoteke.

Potrjena je bila menjava nepremičnin med občino in KZ Agrario Koper

Gre za kompleks nepremičnin med mestnim stadionom in pokopališčem, v lasti občine Izola, ki je oddan KZ Agraria Koper za potrebe vrtnarije oz. cvetličarne ter nepremičnin v skupni izmeri 3698 m2, ki se v naravi nahajajo v območju industrijske cone jug, katerih lastnica je KZ Agraira Koper. Z navedeno menjavo bi Občina lastniško zaokrožila določeno območje, ki bi ga v drugi fazi lahko uspešno prodala na trgu, saj je povpraševanje po tovrstnih nepremičninah, ki so primerne za gradnjo trgovsko-poslovnih objektov, zelo veliko. Po drugi strani bi območje med stadionom in pokopališčem v izmeri 3033 m2, ki bi jih Občina dala v zameno Agrarii, z novim lastnikom zaživelo z novimi vsebinami in programi, ki so skladni z veljavnim prostorskim aktom na tem območju.

Sledila je še potrditev okvirnega programa dela Občinskega sveta Občine Izola za leto 2020 in podaja soglasja k imenovanju direktorja ZD Izola. Svet JZ ZD Izola je na 3. redni seji dne 7. februarja 2020 sprejel sklep, da se za direktorja Zdravstveni dom Izola imenuje Evgenija Komljanca, dr. dent. med. spec. za mandatno obdobje štirih let, ki prične teči 20. maja 2020. Funkcijo direktorja začne imenovani opravljati po pridobitvi soglasja ustanovitelja. Občinski svet je obravnaval in sprejelo soglasje k imenovanju Komljanca za direktorja javnega zavoda. Svetniki so pozitivno mnenje podali tudi k imenovanju Iztoka Babnika, za ravnatelja Glasbene šole Koper.

Dopisna seja Občinskega sveta Izola je bila zaključena 31. marca 2020. Vsi predlagani sklepi so bili sprejeti v skladu z določili statuta Občine Izola ter so veljavni. V pristojnosti župana Občine Izola pa ostaja presoja o časovnem okvirju, v katerem je možno določene sklepe občinskega sveta tudi izvesti. To se nanaša predvsem na sklepe občinskega sveta o nepremičninskih poslih, saj bodo sedanje izredne razmere, zelo verjetno povzročile velike pretrese na trgu. V skladu s statutom ima župan za izvedbo sklepov občinskega sveta eno leto časa, v tem času pa bo, kot vedno, ključen razmislek, ali bodo posli, ki so jih občinski svetni potrdili, tudi po zaključku izrednih razmer spodbujali razvojni preboj občine ter prispevali h kakovostnejšemu življenju občank in občanov občine Izola.

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

24. september 2020
Kino v parku: Milost

Arnaud Desplechin / Francija / 2019 / 119 min / francoščina

Po resničnem zločinu pos...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!