Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

4. junija 2021
Občinski svet se zavzema za oblikovanje samostojne pokrajine Istra – Istria

Na 16. redni seji Občinskega sveta Občine Izola so svetniki obravnavali osnutek pokrajinske zakonodaje, ki jo je lani novembra pripravil in obravnaval Državni svet RS. V drugi obravnavi so sprejeli Odlok o javnem redu in miru ter potrdili predloge sklepov o podelitvi občinskih priznanj in nagrad za leto 2021.

Uvodoma so svetniki obravnavali letno poročilo, finančni načrt ter program dela in razvoja javnega zavoda za lekarniško dejavnost Obalne lekarne Koper.

Nato je občinski svet v prvi obravnavi, po skrajšanem postopku, sprejel Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe na primarni ravni zdravstvene dejavnosti na področju zobozdravstva za odrasle v občini Izola. Dosedanji izvajalec zdravstvene dejavnosti s področja osnovnega zobozdravstva odraslih se je upokojil, dejavnost pa opravlja začasni prevzemnik koncesije do konca leta. Do takrat mora občina izvesti postopek podelitve koncesije za obdobje 15 let in za to potrebuje koncesijski akt v obliki občinskega odloka.

Sledila je obravnava letnega poročila JP Komunala Izola, d. o. o. za preteklo leto, ki so ga svetniki ravno tako potrdili. Direktor javnega podjetja Denis Bele je povedal, da so kljub izzivom, ki jih je prinesla epidemija, uspešno zaključili leto, zagotovili stabilno poslovanje in uresničili načrtovane cilje.

V nadaljevanju je občinski svet potrdil tudi prečiščeno besedilo predloga Odloka o zazidalnem načrtu za območje Kajuhova – hudournik Morer. Vsebina je preglednejša in lažje berljiva ter za občinski proračun nima dodatnih finančnih posledic.

Seja se je nadaljevala z obravnavo predloga Sklepa o mnenju istrskih občin k osnutkom pokrajinske zakonodaje. Istrske občine podpirajo proces oblikovanja pokrajin, vendar predlagajo, da se zaradi zgodovinskih, geografskih, gospodarskih značilnosti prostora in povezanosti istrskih občin, zaradi učinkovitejšega varovanja pravic italijanske narodne skupnosti ter velikosti oblikuje samostojno pokrajino s posebnim statusom pri izvrševanju pristojnosti in nalog, ki obsega območje štirih istrskih občin, in sicer Mestne občine Koper, Občine Piran, Občine Izola ter Občine Ankaran. Predlog imena samostojne pokrajine je Istra – Istria. Istrske občine soglašajo s sedežem pokrajine v Kopru. Poleg navedenega predlagajo več sprememb in dopolnitev predloga pokrajinske zakonodaje, npr. natančno opredelitev pristojnosti pokrajin, virov financiranja za izvajanje pokrajinskih nalog ter razmerja delitev virov med državo, pokrajinami in občinami ter da se ob uvedbi pokrajin zagotovi njihovo finančno moč in avtonomijo v odnosu do države. »Potrebujemo vmesni člen med občino in državo in ta člen bi lahko bile pokrajine, preko katerih bi občine lažje udejanjile svoje interese,« je poudaril župan Danilo Markočič.

V okviru razpolaganja z nepremičnim premoženjem Občine Izola je občinski svet potrdil prodajo parcele 2626 2589/3 v izmeri 2.313 m2, ki se nahaja v industrijski coni in ureja z odlokom o ZN Kajuhova – Hudournik Morer. V naravi gre za samostojno gradbeno parcelo, kjer je možna gradnja stavbe, namenjene proizvodni in drugi poslovni dejavnosti. Izklicna vrednost znaša 166,00 EUR/m2 oz. zaokroženo 384.000 EUR.

Predmet prodaje je tudi parcela 2626 2510/55 v izmeri 1.624 m2. Gre za zemljišče ob izolski vpadnici, tik ob krožišču in bencinskem servisu Petrol na vzhodu. Nepremičnina predstavlja gradbeno parcelo, ki je namenjena gradnji trgovske, servisne, poslovne, storitvene in skladiščne dejavnosti. Izklicna cena znaša 230,91 EUR/m2 oz. skupaj 375.000 EUR.

Naprodaj je še parcela 2626 2434/13 v izmeri 2.797 m2, ki bo po parcelaciji pridobila ID-znak: parcela 2626 2434/15. V naravi predstavlja nezazidano stavbno zemljišče v območju industrijske cone – vzhod, med kompleksom Mehano in lokalno cesto. Izklicna vrednost znaša 121 EUR/m2.

Svetniki so nadalje v drugi obravnavi sprejeli Odlok o javnem redu in miru. Sprememba se nanaša npr. na globe: predvidena kazen za fizične osebe, ki bodo kršile odlok, bo po novem nižja in bo znašala 200 evrov. Odlok je med drugim dopolnjen tudi na področju ravnanja z živalmi: nevarne živali, kot jih opredeljuje zakon, bodo morali lastniki voditi na povodcu, medtem ko bodo živali morale nositi še ustrezen nagobčnik. Ob sprehodih z živaljo bo moral njen skrbnik imeti s seboj ustrezno vrečko za začasno shranjevanje iztrebkov ter steklenico z vodo za splakovanje iztrebkov in urina. »Želimo si, da bi bilo naše mesto prijazno za domačine in obiskovalce. Namen odloka je vzpostaviti red in ne kaznovati. Globe so skrajni ukrep, kršitelje bomo predvsem opozarjali,« je ob sprejetju odloka izpostavil župan in dodal, da je občina v ta namen že pripravila zgibanko, ki jo bodo delili mimoidočim. Odlok bo začel veljati naslednji dan po uradni objavi Občine Izola.

Občinski svet je nazadnje sprejel predloge Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Svetniki so podali pozitivno mnenje k trem kandidatom, ki izpolnjujejo razpisne pogoje za ravnatelja Osnove šole Vojke Šmuc Izola, imenovali so predstavnike ustanoviteljice v Svet Javnega zavoda Obalne lekarne Koper ter razrešili in imenovali nadomestnega člana kot predstavnika ustanovitelja v Svet javnega zavoda Zdravstveni dom Izola. Nazadnje so sprejeli še predloge sklepov o podelitvi občinskih priznanj in nagrad za leto 2021. Denarno nagrado z ustrezno listino za leto 2021 prejme Zdenko Švab za dolgoletno trenersko delo v namiznem tenisu in uspehe športnikov, ki delujejo pod njegovim okriljem. Švab letos beleži že 43 let aktivnega delovanja v panogi namizni tenis, od tega 25 let v Namiznoteniškem klubu Arrigoni Izola. Priznanje Občine Izola v obliki plakete z zlatim grbom Občine Izola in ustrezno listino pa si je prislužila Dorina Beržan za doprinos k ohranjanju izolske kulture in dialekta.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine sl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!