Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

7. julija 2021
Poseben bralni kotiček v Izoli tudi prizorišče poletnih dogodkov

V parku pri svetilniku so študentje ljubljanske univerze s svojimi mentorji postavili umetniško inštalacijo, natančneje inovativen bralni kotiček. Projekt je povezan z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU in odraža nov pristop pri mednarodnem sodelovanju v kulturi. Namen digitalne platforme Europe Readr je med predsedovanjem Slovenije Svetu EU približati bralcem aktualna družbena vprašanja in spodbujati razmislek o tem, v kakšnem svetu želimo živeti.

Ideja prostorske umetniške inštalacije, poimenovane Moja bralna soba, sledi konceptu knjižnice pod krošnjami. Izr. prof. dr. Alenka Fikfak s Fakultete za arhitekturo UL je pojasnila, da »na njej ni napisa, ker smo že v času postavitve ugotovili, da so jo v lokalni skupnosti lepo sprejeli; spraševali so nas o projektu in nam pomagali. Zato upamo, da bodo v prihodnjih mesecih Izolani sami izbrali ime te inštalacije.« Mestna knjižnica Izola bo poskrbela za raznovrsten nabor knjižnega gradiva in za pravljične urice. Prostor okrog nje bo do konca septembra tudi prizorišče številnih prireditev, ki jih bo skupaj z nami sooblikovala mreža nacionalnih inštitutov za kulturo držav EU (EUNIC).

»Prostorska umetniška inštalacija bo na eni strani del izolske urbane infrastrukture, na drugi strani pa prostor za spodbujanje bralne kulture in posledično kritičnega mišljenja,« je pojasnil župan Občine Izola Danilo Markočič. Predsednik združenja EUNIC Slovenia, Andreas Pawlitschek, pa je poudaril, da je »kultura vedno igrala ključno vlogo pri napredku v znanosti, v razumevanju in posredovanju vrednot. Evropska unija pa pri tem deluje kot mreža, ki presega državne meje.«

Slovenija si je za krovno temo izbrala prihodnost bivanja. Izolski bralni kotiček je trajnostno naravnan in predstavlja bralno kulturo kot temelj za aktivno družbeno delovanje. Gašper Dovžan, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve, se je ob tem vprašal, »zakaj je knjiga tako pomembna?« In našel odgovor na zastavljeno vprašanje: »Že Tomaž Akvinski je ugotovil, da se je človeka, ki je prebral eno samo knjigo, treba bati, saj ima – preprosto rečeno – preozko percepcijo.« V nadaljevanju je izrazil zadovoljstvo, da je dogodek potekal ravno v Izoli, na dvojezičnem območju, ki odlično povezuje dva naroda in dva jezika v eno skupnost.

Podobne inštalacije nastajajo po vsem svetu. Trenutno je načrtovanih 24, vendar se njihovo število še povečuje. Poseben bralni kotiček so včeraj odprli v Helsinkih, v kratkem ga bodo v Tokiu in Bruslju. Cilj sodelujočih pri projektu je pospešiti trajno zavedanje o kakovosti življenja, ki presega potrošnjo in potrošniški tempo, ter spodbuditi potrebo po pridobivanju znanja. »Izola na ta način znova kaže na svojo odprtost do interdisciplinarnosti tehnično-raziskovalnega, kulturnega in družbenega področja,« je zaključil župan.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine sl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!