Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

7. julija 2021
Priprave na I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria v polnem teku

Organizator enega največjih mednarodnih enodnevnih športnih tekmovanj za rekreativne športnike v Sloveniji se skupaj s partnerji dogodka ter domačimi in tujimi triatlonci že veseli letošnje izvedbe I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria, ki ga je lani moral odpovedati zaradi neugodne epidemiološke situacije v državi.

Včeraj dopoldne je, skupaj s svojimi glavnimi partnerji, ki tekmovanje podpirajo že od njegove prve edicije v letu 2018, predstavil potek priprav na letošnjo tretjo izvedbo, ki bo 19. septembra, ter glavne novosti oziroma spremembe glede na predhodna leta. Po dveh izredno uspešnih izvedbah tekmovanja, ki sta bili obe deležni visokih pozitivnih ocen s strani udeležencev, organizacija tretje izdaja ostaja izziv. Vse letošnje spremembe so v glavnem pogojene s trentuno zdravstveno situacijo covida-19 in vsemi potrebnimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa na tako velikem športnem dogodku. Tako letos ne bo znamenitega petkovega druženja tekmovalcev ob špagetih ter sobotnega teka za najmlajše IRONKIDS. Tudi predstavitev navodil tekmovalcem in pravil tekmovanja bo letos izjemoma potekala virtualno.

Ne glede na vse bo organizator tudi tokrat zagotovil visok nivo izvedbe. »Držali se bomo vseh zahtevanih covid-19 navodil in zagotovili varnost vseh sodelujočih. Zelo smo zadovoljni, da kljub negotovim časom prijave prihajajo. Pričakujemo 1200 prijav, čeprav se lahko vse spremeni v mesecu ali dveh, sploh, če bodo tujci videli, da je Slovenija varna država, da se izvajajo tudi druga tekmovanja. Tako se lahko zgodi, da pridemo do končne številke 1500 ali 1600 tekmovalcev na startni črti,« je v uvodu zbranim predstavil načrt Milan Eržen, generalni direktor organizacijskega odbora tekmovanja IRONMAN v Sloveniji.

Kakšnih večjih sprememb poteka tekmovalnih prog organizator ne načrtuje. Ostaja 1,9 kilometra plavanja v morju, 90 kilometrov kolesarjenja, najprej po koščku italijanskega ozemlja mimo občin Trst in Milje, nato pa po prečudoviti notranjosti slovenske Istre z dvema večjima vzponoma ter na koncu še 21 kilometrov teka po znameniti obmorski sprehajalni poti od Kopra do Izole in nazaj. Tekmovalci imajo 8 ur in pol časa, da prečkajo ciljno črto na koprski promenadi.

Prav tako tekmovanje ostaja trajnostno naravno, z najvišjo možno mero varovanja okolja in uporabe recikliranih materialov pri sami organizaciji in izvedbi.

Mag. Maja Pak, direktorica STO, ki podpira tekmovanje že od njegove prve izvedbe, je poudarila: »Mednarodni globalno odmevni športni dogodki so odlična priložnost za povečanje prepoznavnosti in ugleda naše dežele kot varne in k trajnosti zavezane destinacije za aktivna doživetjaVeseli me, da dogodek I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria znova povezuje vse štiri obalne občine, ob Luki Koper pa pri letošnjem triatlonu partnersko sodeluje tudi Triatlonska zveza Slovenije,« in dodala: »letošnji dogodek nadgrajuje vrsta trajnostnih ukrepov, ki komunicirajo osrednjo zavezo naše dežele in spoštljiv odnos do narave. Spremljevalni kulinarični dogodek

IRONMAN Slovenian Istria Restaurant Week, ki bo obiskovalcem dogodka našo deželo predstavil skozi edinstvena gastronomska doživetja, pa bo v letu, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, zaživel v razširjeni različici. Slovenska turistična organizacija z implementacijo znamke I feel Slovenia in predstavitvijo Slovenije kot destinacije za aktivna doživetja sodeluje pri najpomembnejših letošnjih športnih dogodkih, s čimer utrjujemo ugled Slovenije kot izjemne gostiteljice tudi v teh težkih časih. Glede na velik potencial bodo v letih 2022 in 2023 v ospredju promocije slovenskega turizma aktivne počitnice in športni turizem.«

Predsednik TZS Jure Leben je navzočim izjavil: »Po covid obdobju je tak dogodek zagotovo lepa spodbuda za tekmovalce, da se lahko v tako velikem številu preizkusijo in tudi družijo. Za Triatlonsko zvezo Slovenije je pomembno, da se bolj aktivno posveti tudi rekreativnim triatloncem, ki jim taka tekma zagotovo predstavlja izziv. To lahko potrdim tudi iz lastne izkušnje izpred dveh let. Zato je Triatlonska zveza Slovenije vesela, da je lahko partner pri organizaciji mednarodnega triatlona.« Na vprašanje, kaj meni, kako bo s športnimi tekmovanji po covidu, je dejal, da upa, da se bodo razmere čim prej umirile. »Za organizacijo samih tekem v okviru prireditev ne bo velikih sprememb, verjetno pa bodo omejitve pri družabnih dogodkih pred in po tekmi ostale. Upam, da bo teh čim manj,« je zaključil.

Župani štirih obmorskih občin, prav tako partnerji dogodka že od samega začetka, se zavedajo, da je tako veliko mednarodno tekmovanje izrednega pomena za prepoznavnost in turizem tega dela Slovenije. IRONMAN s svojimi spremljevalnimi aktivnostmi pomembno vpliva tudi na vse ostale kapacitete v slovenski Istri, kar je pokazala statistika nočitev in obiska restavracij iz leta 2019, saj »IRONMAN ni le športni dogodek, je prav tako turistični dogodek in takih smo v slovenski Istri veseli,« pravi Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, ki je znana po športnih prireditvah.

Slovenija se letos ponaša z nazivom Evropska gastronomska regija, zato organizator ponovno načrtuje dodatno gastronomsko izkušnjo za športnike in njihove spremljevalce pod imenom IRONMAN Slovenian Istria Restaurant Week. »Gastronomski turizem je izrednega pomena za Portorož, Piran in celotno regijo slovenske Istre, še posebej v teh časih. Razvijamo eminentno turistično destinacijo, ki bo kos vsem zahtevam dogodkov takega mednarodnega dometa, in počaščen sem, da se IRONMAN dogaja prav v naših štirih občinah, saj je to velika priložnost za promocijo Slovenije. Nenazadnje so vsi naši ambasadorji vrhunski športniki in lahko smo ponosni na to, kar imamo,« meni župan občine Piran Đenio Zadkovič.

Gregor Strmčnik, župan občine Ankaran, se tudi strinja, da je IRONMAN za občino Ankaran pomemben dogodek. »Ankaran je znana turistična destinacija, če omenim samo ankaranski polotok, zeleno-modri zaklad, ki je vpet med dve sodobni pristanišči. S takimi dogodki, ki podpirajo zdrav način življenja, in seveda z upoštevanjem zaščitnih ukrepov, se lahko zoperstavimo virusu.«

Župan občine Izola Danilo Markočič je na vprašanje, kako v Izoli doživljajo in sprejemajo velike mednarodne športne dogodke, odgovoril: »Vesel sem, da končno lahko spregovorimo o pripravah na take dogodke. V Izoli smo veseli vseh, ki želijo doživeti Izolo skozi šport in ostala doživetja, ki jih nudimo. Turistično združenje Izola je pripravilo veliko zanimivih programov za vse strukture obiskovalcev našega mesta. Predolgo časa smo v gostinski in turistični panogi bili omejeni, zato se IRONMANA veselimo tako mi, odločevalci, kot tudi vsi gostinsko-turistični delavci. Trudimo se v taki meri, da bodo gostje odhajali iz slovenske Istre zadovoljni in se radi vračali.«

Organizator zagotavlja varno in nepozabno triatlonsko izkušnjo. Nekaj mest je še na voljo, zato velja opozoriti, naj vsi zainteresirani triatlonci ne odlašajo s prijavo. Vsa morebitna vprašanja lahko pošljete na e-naslov: slovenia70.3@ironman.com.

Team IRONMAN Slovenia

 

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

27. oktobra 2021
Kaj o OPN Izole menijo občinski svetniki?

Preberite na priloženi


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!