Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

1. junija 2021
Projekt Uporabni odpadki – zgodba o uspehu

V Centru uporabnih predmetov (CUP) v mestu, ki deluje v sklopu Komunale Izola, je nedavno potekala spletna predstavitev rezultatov projekta Uporabni odpadki: prenos dobre prakse zmanjševanja odpadkov na inovativen in okolju prijazen način. Med glavne dosežke štejejo: odprtje CUP v mestu, CUP mobil in električne polnilne postaje, program Zelene javne institucije, ponovna uporaba tekstila ter inovativen turistični produkt in prenos dobrih praks.

Projekt je potekal v sklopu lokalne akcijske skupine LAS Istre, ki sta ga v višini 160.000 evrov sofinancirala gospodarsko ministrstvo in Evropski sklad za regionalni razvoj. Projektni partnerji, deležniki in uporabniki so si bili enotni, da je nadaljevanje uspešne zgodbe o ponovni uporabi nujno.

Triletni projekt je bil zasnovan v Komunali Izola skupaj s sorodnim podjetjem Okolje Piran, turistično agencijo IstraTerra in samostojnim podjetnikom Elvisom Lakošeljcem (Laky sortiranje). Celotna vrednost projekta je znašala skoraj 200.000 evrov, od katerih je bilo 80 % nepovratnih sredstev. Aktivnosti partnerjev so bile usmerjene v inovativne pristope približevanja možnosti večkratne uporabe odsluženih predmetov širši javnosti, predvsem mlajšim generacijam, zmanjševanje količine odpadkov in krepitvi okolju prijaznega ter trajnostno naravnanega razmišljanja. Rezultati projekta so izpolnili zastavljene cilje in celo presegli pričakovanja. »Okolje ostaja pomembno področje naslednjega finančnega obdobja Evropske unije, zato je velika verjetnost, da bo projekt živel tudi v prihodnje,« je za LAS Istre povedal direktor Središča Rotunda Bojan Mevlja.

Izola pionirka na področju ponovne uporabe

Začetki ponovne uporabe odsluženih predmetov v Komunali Izola segajo v leto 2015, ko je bil odprt prvi Center ponovne uporabe na Zbirnem centru. »Podjetje se ni ustavilo zgolj pri vsakdanjih predmetih, temveč je zagotovilo rešitev tudi za predelavo in ponovno uporabo gradbenih odpadkov,« je v uvodu v predstavitev povedal direktor Komunale Izola Denis Bele.

Svoj namen je večkratno presegel CUP v mestu, s katerim je Komunala Izola ponovno uporabo približala občanom. Center na Muzčevi ulici v Izoli je od odprtja maja 2019 obiskalo 6633 uporabnikov, ki so opravili 4750 izmenjav in izmenjali 22.980 predmetov. Ni minil dan, da uporabniki ne bi izmenjali rabljenih reči in tako zagotovili, da je kar 80 % prinesenih predmetov dobilo nove lastnike in s tem novo priložnost uporabe.

Uporabniki navdušeni

V predstavitev projekta so bili vključeni tudi uporabniki, med njimi upokojenka, družina z otrokoma in študentka, ki je v CUP v mestu kasneje tudi delala. Delili so navdušenje nad alternativno možnostjo potrošnje. Povedali so, da je zanje to tudi prostor druženja in povezovanja. »Ko potrebujemo nekaj novega, je naša prva misel CUP v mestu,« je dejala uporabnica Irena. Poleg okoljskih dobrobiti se je CUP v mestu uveljavil tudi kot socialni eksperiment solidarnosti in medgeneracijskega sodelovanja.

Eden ključnih pristopov za uveljavljanje ponovne uporabe so bili prenosi dobrih praks. Po vzoru CUP v mestu so odprli izmenjevalni kotiček v Podružnični šoli Korte in v Društvu prijateljev mladine. »Otroci in mladostniki prinesejo 120 predmetov na teden, zamenjajo pa jih po 60,« je povedala mentorica mladine Suzana Grižon in udeležencem preko kamere razkazala lično urejene prostore izmenjevalnega kotička.

Po vzoru CUP v mestu je v Mestni občina Nova Gorica zaživela in požela uspeh Muca CUPatarica, kjer se je poleg ponovne uporabe uveljavila predelava tekstila in pohištva.

Razvejan projekt

Raznolikost partnerjev se je odražala v razvejanosti projekta. Okolje Piran je preneslo dobro prakso iz piranske občine v izolsko. S programom Zelene javne institucije so izvedli usposabljanje zaposlenih v izolskih javnih institucijah, odpadkovni pregled in svetovanje o ravnanju z odpadki. »Sodelovali smo in se učili eden od drugega,« je pojasnila izvajalka programa in vodja enote za ravnanje z odpadki in urejanje javnih površin v Okolju Piran, Sandra Martinčić Loboda. Po vzoru CUP v mestu bo piranska občina odprla dva centra ponovne uporabe.

Z zavedanjem, da je tekstil poleg embalaže eden najbolj perečih odpadkov, je podjetje Laky sortiranje vstopilo v projekt z zbiranjem starih oblačil in drugega tekstila. Z namestitvijo štirih novih zabojnikov občani Izole sedaj oddajajo rabljena oblačila na 11 lokacijah. Podjetje zbrani tekstil pripravi za ponovno uporabo.

Lokalna turistična agencija Istraterra je zasnovala celostno grafično podobo za CUP v mestu in za inovativen turistični produkt, ki spodbuja uporabo obnovljenih ter nadgrajenih koles za obisk podeželja. Obnovo in elektrifikacijo rabljenih CUP-koles je prevzela Komunala Izola, v turistični agenciji pa so inovativno združili ponovno uporabo in zeleni turizem. Pri razvoju so izhajali iz razumevanja, da je turist vsak, ki zapusti domači kraj zaradi razvedrila in oddiha oziroma preživljanja prostega časa ali poslovno. K sodelovanju so povabili še lokalne ponudnike, h katerim bodo uporabniki koles odhajali po nakupih lokalnih surovin ter proizvodov ali samo na izlet.

Zagnana projektna skupina

Junija se je zaključilo projektno obdobje. Zagnana ekipa zaposlenih na Komunali Izola ostaja enako aktivna in še dalje zavezana k visoki kakovosti storitev. Prav oni so tista nevidna sila, ki je bila ključna za dosego vseh zastavljenih ciljev. Enako pomembna na poti do uspešne zgodbe sta bili podpora in sodelovanje Občine Izola. Da bo CUP v mestu še dalje odprt vsak delovni dan po ustaljenem urniku, je zagotovo rezultat sodelovanja vseh.

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

08. julij 2021
PROSTE CELICE

Delavnice projekta Proste celice
Laboratorij raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE je gostil študen...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!