Medijsko središče

10 / Novice

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

9. novembra 2020
Šolanje na daljavo – ohranjajte dnevno rutino

Negotovo obdobje, ki ga živimo, nas vsakodnevno sooča z izzivi. Ena večjih preizkušenj za starše in šolajoče se otroke je gotovo izobraževanje na daljavo. Da bi obojim vsaj nekoliko olajšali proces šolanja od doma, v nadaljevanju podajamo zbrane praktične nasvete.

Otrok potrebuje dnevno rutino, saj mu ta daje občutek reda in pozitivno učinkuje na njegovo samopodobo. Z izdelanim urnikom natančno ve, kako bo potekal dan. Obenem se lažje prebije skozi manj prijetne dejavnosti, sploh če jim sledijo take, ki se jih veseli. Zato je priporočljivo vsak dan začeti enako. Otrok naj vstane in se pripravi, kot bi šel v šolo. Nato skupaj sestavite enostaven in razumljiv urnik. Po želji naj ga otrok okrasi z barvami in sličicami.

Če se kljub temu obotavlja, mu pomagajte. Dopustite mu, da si sam izbere vrstni red opravljanja nalog. Dogovorite se, koliko časa bo posvetil prvi nalogi, in načrtujte več krajših (nekajminutnih) odmorov. Otrok naj se vsake pol ure razgiba, kaj popije ipd. Če mora slediti pouku na daljavo, ga naučite izključiti zvok in sliko, ko začuti, da ne zmore več (pogovorite se z učiteljico oz. učiteljem, če se vam zdi, da je za vašega otroka takšen način dela preobremenjujoč; s skupnimi močmi boste zagotovo našli ustrezno rešitev, ki bo najboljša za otroka). In nikar ne pričakujte, da bo šolanje doma potekalo v takem časovnem okvirju kot v šoli. Količino snovi in hitrost usvajanja znanja prilagodite njegovim zmožnostim.

Če se otrok upira delu, skušajte obveznosti opravljati na zabaven način. Poiščite kakšen prijeten kraj, npr. park ali šotor sredi dnevne sobe, kjer bo delo zagotovo bolje steklo. Uredite mu kotiček, kjer bo opravljal šolsko delo, pri tem pa pazite, da v njegovem vidnem polju ne bo predmetov, ki bi motili njegovo zbranost.

V nekaterih družinah se dobro obnese tudi plakat/tabla, kamor z otrokom zapišete naloge in zadolžitve, ki jih otrok odkljuka, ko so opravljene. Podobno možnost nudijo lističi oz. kartice z zapisanimi zadolžitvami za posamezni predmet. Otrok npr. vsak dan izpolni nekaj kartic (določite število). Ko zaključi z obveznostmi, vam narejeno prinese na vpogled. Če po opravljenih nalogah sledi še majhna nagrada, je motivacija zagotovljena.

Razvijanje samostojnosti pri šolskem delu je dolgotrajen proces, ki ga je treba vaditi. Vzpodbujajte otroka k delovnim navadam, tako za šolsko delo kot hišna opravila. Ko bo spoznal, da je njegov trud obrodil sadove, bo bolj motiviran in samostojnejši. Ključno je, da ga pri tem nadzirate, saj sam vendarle ne bo zmogel vsega.

Vsak dan si vzemite tudi čas za dejavnosti, ki otroka veselijo in mu dajejo energijo. Dovolj časa mora imeti tudi za lenarjenje, sanjarjenje in prosto igro. Bližnjic pri vzgoji ni in otroci se zelo razlikujejo med seboj. Sprejmite jih takšne, kot so, z vso potrpežljivostjo in dobro voljo.

Vir: https://zastarse.si/

 

 

 

Nazaj na seznam novic
Arhiv novic
KOLEDAR
< junij 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

21. junija 2021
Arhitekturna razstava idejnih projektov za ureditev obalne promenade

Študentje ljubljanske Fakultete za arhitekturo so pod mentorstvom prof....


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!