Življenje v Izoli

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

Življenje v Izoli

Izola, moj novi dom

Če si rojen ob vzhodnem robu Slovenije, od koder se oddaljenost od morske obale ne meri samo s kilometri, se ti lahko zgodi, da se zaljubiš v morje, ko ga prvič uzreš. To sem doživela tudi jaz pri dvajsetih na maturantskem izletu. Od takrat dalje sem vsa dolga leta študija in službovanja v Ljubljani ohranjala željo, da si nekoč ustvarim dom na obali. Po upokojitvi sem to tudi uresničila in kmalu bo dve leti, odkar živim v Izoli.

Toda zakaj v Izoli? Zakaj ne v mondenem turističnem Portorožu, ali idiličnem Piranu, ali industrijsko ambicioznem Kopru? Zato, ker Izola po kakovosti življenja, ki ga omogoča, presega vsa ostala obalna mesta. Življenje, v katerem ni na prvem mestu študij ali kariera, ampak so v ospredju vse druge temeljne dobrine za prijetno in zadovoljno življenje, lahko živiš le v Izoli.

V Izoli te najprej očara zelo lepo urejen obalni pas, ki je dostopen vsakomur in kjer lahko brezskrbno zaplavaš, nemoteno prebiraš knjige, poslušaš kričanje galebov, pozvanjanje jamborov na barkah in pljuskanje valov. Nič te pri tem ne moti, saj ni nobenega hrupa, zrak je kristalno čist, avtomobilskega prometa pa je le malo. Lahko se tudi sprehajaš po parkih, polnih cvetja in zelenja, s klopcami za počitek in pogovor. Ozke skrivnostne ulice z zanimivimi zgradbami v mestnem jedru kar vabijo k ogledu, prijetni lokali na pomolu dišijo po odlični kavi in sladicah, številne trgovinice z živili pa nudijo vse potrebno, da sploh ne pomisliš na velike oddaljene trgovske centre z njihovim navideznim bliščem.

Največ pa k tej kakovosti prispevajo njeni prebivalci. Uspešna občinska politika skrbi, da javne službe učinkovito opravljajo svoje delo. Izolani organizirajo vrsto športnorekreativnih in razvedrilnih prireditev ter družabnih srečanj, ki potekajo vse leto, ne le v času turistične sezone. Lahko se družiš, spoznavaš domače specialitete, uživaš ob glasbi. Lahko se izpopolnjuješ v strokovnih krožkih društva Morje Univerze za tretje življenjsko obdobje. Sama sodelujem v vadbi joge, kjer s prijetnimi dekleti in fanti po naporni vadbi posedimo ob kavi in izmenjujemo znanje in izkušnje o varovanju in krepitvi zdravja. Meni je z intenzivno vadbo uspelo bistveno izboljšati fizično kondicijo in psihično počutje. Ob pomembnih dogodkih pa nazdravimo s kozarcem penine.

V trenutkih samote, ko oživijo spomini na izgubljena prijateljstva in dogodke iz preteklosti, pa vzamem superge in odhitim ob obali mimo Simonovega zaliva navzgor do Belvederja in naprej po prelepih sprehajalnih poteh visoko nad klifi. Tam pogled objame Izolo in širno modrino morja proti Benetkam in čas se ustavi. To je dom.

dr. Slavica Ritonja

NOVO NA PORTALU

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine sl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!