Življenje v Izoli

06 / Kultura

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

5. maja 2021
Primorci beremo 2021

Začela se je bralna akcija Primorci beremo 2021. Na voljo je seznam 86 leposlovnih del slovenskih avtorjev, od tega 75 proznih in 11 pesniških zbirk. Letos jih je 26 med njimi mogoče brati tudi kot e-knjigo.

Bralni seznam je dosegljiv na povezavi: seznam, kjer si lahko preberete tudi podrobnosti o projektu. V letošnjem naboru literature sta med drugimi roman Kurji pastir Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka ter Zrno od frmntona Marjana Tomšiča.

Uvodni spletni dogodek bralne akcije je pripravila Goriška knjižnica Franceta Bevka. S pisateljem Ferijem Lainščkom se je o njegovem življenju, ustvarjalnem opusu in najnovejšem romanu pogovarjala Tina Podgornik. Ogled je mogoč na povezavi, medtem ko si literarno srečanje z Marjanom Tomšičem, ki ga je vodila Vesna Mikolič, lahko ogledate na strani: pogovor.

15. bralna sezona se bo zaključila novembra. Vabljeni k sodelovanju.

30. aprila 2021
Prvomajska budnica v Izoli

Pihalni orkester Izola bo tudi letos združil moči z izolskimi gasilci. Skupaj nam bodo popestrili praznik dela s prvomajsko budnico preko zvočnikov, nameščenih na gasilsko vozilo. Spremljate jih lahko po načrtovanem urniku.
Več

30. marca 2021
Postanite spletni žiranti za največjo evropsko filmsko nagrado mladih

Prihaja nova izdaja EFA Evropske nagrade mladega filmskega občinstva in z njo trije najnovejši vrhunski evropski filmi. Velik vseevropski dogodek mladih med 12. in 14. letom, ki vsako leto v več kot 35 državah izbirajo najboljšega med nominiranimi filmi, letos ponovno prestavljajo na splet. Si želite tudi vi biti del mednarodne žirije iz Slovenije? Prijavite se lahko do 9. aprila. Prijavljeni žiranti si bodo med 21. in 25. aprilom kar z domačega kavča brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme, se o njih pogovarjali prek spleta in nato glasovali za zmagovalca.

Gre za edinstveni dogodek v svetovnem merilu, ki pod okriljem Evropske filmske akademije enkrat letno poveže mlado generacijo gledalcev iz vse Evrope in širše. Mladi med 12. in 14. letom starosti iz vseh koncev Slovenije si bodo lahko med sredo, 21. aprila, in soboto, 24. aprila, prek spleta ogledali tri najnovejše evropske filme, ki jih je nominirala komisija njihovih sovrstnikov. V nedeljo, 25. aprila, bodo žiranti prav tako prek spleta glasovali za zmagovalca. K ogledu filmov lahko povabijo tudi starše in druge družinske člane ter tako z njimi delijo zares edinstveno filmsko izkušnjo. Za slovenske žirante bodo vsak dan pripravili moderiran pogovor prek spleta v slovenskem jeziku, v okviru katerega bodo lahko postavljali vprašanja o posameznem filmu in izmenjali vtise. S svojimi sožiranti iz Evrope se bodo v nedeljo lahko srečali v klepetalnici, ki bo potekala v angleščini. Zmagovalnemu filmu bo Evropska filmska komisija po preštetju glasov isto nedeljo v živo podelila EFA Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva, kar bo predvajano na spletni strani dogodka.

Udeležba je brezplačna in odprta za vse mlade med 12. in 14. letom, ki se želijo preizkusiti v vlogi filmske žirije. Število mest je omejeno, obvezna je prijava z izpolnjeno PRIJAVNICO, in sicer najkasneje do petka, 9. aprila 2021. Prijave zbirajo na e-naslovu: ana.persic@isolacinema.org.

Letošnji nominiranci:

OSTRŽEK (Pinocchio, Matteo Garrone, Italija-Francija, 2019, 105 min)

Nova različica priljubljene klasike Carla Collodija se vrača h koreninam zgodbe o leseni lutki, oskarjevec Roberto Benigni pa vdahne novo življenje staremu rezbarju. Odpre se bogat fantazijski svet skrivnosti in čudes, poln humornih in ganljivih trenutkov. Distribucija Cinemania.

THE CROSSING (Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 90 min)

December 1942. Desetletna Gerda in njen brat Otto pomagata pobegniti na Švedsko Danielu in Sarah, judovskima otrokoma, ki jima grozi deportacija. Film o zaupanju, prijateljstvu in velikemu pogumu, ki ga premorejo otroci.

WOLFWALKERS (Tomm Moore, Ross Stewart, Irska-Luksemburg-Francija, 2020, 103 min)

V časih vraževerja in magije za volkove velja prepričanje, da so demonska bitja zlo, ki ga je treba uničiti. Mlada lovska vajenka se z očetom odpravi na Irsko, da bi pomagala iztrebiti zadnje volčje krdelo, vendar se vse spremeni, ko se spoprijatelji z dekletom iz plemena, za katerega se šušlja, da se ponoči spreminja v volkove.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Poteka od leta 2012 kot uradna kategorija Evropskih filmskih nagrad, Zavod Otok kot slovenski predstavnik v dogodku sodeluje že od leta 2013. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je namreč oblikovati samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva predstavlja uvod v pomladne filmske dogodivščine za otroke, mlade in družine na krovu celoletnega filmsko-vzgojnega programa Podmornica – Otok za mularijo. Sledite jim na spletni strani ter na Facebook straneh Kino Otok in Podmornica.

25. marca 2021
Tudi Izola obeležuje 700 let smrti pesnika Danteja Alighierija

Letos septembra bo minilo okroglih 700 let od smrti enega največjih pesnikov srednjega veka, Danteja Alighierija, ki se je v večnost vpisal z versko-alegoričnim epom Božanska komedija. V Italiji, pa tudi drugod po svetu ob praznovanju jubilejnega leta pripravljajo številne dogodke, nekateri se začenjajo ravno na današnji dan, saj je 25. marec datum, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onstranstvo, v Božanski komediji. Pomembna obletnica Dantejeve smrti bo obeležena tudi v Izoli z odprtjem prostorske instalacije Dante copiosus v aprilu in z okroglo mizo Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine v juniju.
Več

23. februarja 2021
Mednarodni literarni natečaj kratkoproznih besedil na temo solidarnosti

V sklopu 22. Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza razpisan 16. Mednarodni literarni natečaj kratke proze Lapis Histriae na temo SOLIDARITÉ

V današnjem času epidemije in pre(po)tresov se klic k solidarnosti izvija iz najglobljih čustev, tistih, na katera računajo tudi številni politiki pri procesu konsolidacije „svojega“ ljudstva. Zato pojem zapisujemo samo v francoščini: solidarité. S tem želimo spomniti na zgodovino sodobne Evrope, na integracijske procese, ki vidijo v solidarnosti možnost skupnosti enakopravnih državljanov. Namesto krepitve kolektiva prek žrtve posameznika solidarnost varuje individualnost, vztraja pri kulturi različnosti in se strukturira v vzajemnosti. V času vse večjih družbenih razlik se solidarnost vzpostavlja tik ob vprašanju odgovornosti za ogrožene, trpeče, bolne in prezrte.

Pošljite nam zgodbe, v katerih živijo nove oblike solidarnosti in take, ki razgaljajo njeno odsotnost.

Le pišite!

MERILA IN POGOJI

– Besedilo mora biti izvirno in neobjavljeno.
– Besedilo ne sme biti daljše od 27.000 znakov in ne krajše od 5000 znakov, vključno z -razmaki.
– Napisano je lahko v vseh jezikih širše regije (slovenski, italijanski, hrvaški, srbski, bosanski in črnogorski).
– Avtorji lahko konkurirajo le z enim delom.
– Strokovno žirijo sestavljajo trije pisatelji.
– Žirija si pridržuje pravico, da ne podeli nagrade.
– Rok oddaje del je 4. 4. 2021.
– Dela pošljite pod šifro.
– Legendo šifre z osebnimi podatki avtorja (ime, priimek, leto rojstva, naslov, telefonska št., elektronski naslov in kratek življenjepis) priložite besedilu, vendar posebej.
– Delo odpošljite na elektronski naslov: lapis@gku-bcu.hr.
– Prispela besedila sortirajo in arhivirajo knjižničarji Mestne knjižnice Umag, ki imajo tudi edini vpogled v podatke o avtorjih; člani žirije zvedo za informacije o avtorjih šele po odločitvi o nagradi.
– Zmagovalno besedilo bo nagrajeno z denarno nagrado v višini 1050 EUR.
– Najboljša besedila po presoji žirije bodo objavljena v Zborniku Lapis Histriae 2021 konec leta 2021.
– Nagrada bo avtorju zmagovalnega dela slovesno podeljena na 22. Forumu Tomizza v Umagu, 21. 5. 2021.

Dodatne informacije: Mestna knjižnica Umag (lapis@gku-bcu.hr, +385 52 721 56).

Dodatne informacije: Mestna knjižnica Umag  (lapis@gku-bcu.hr, +385  52  721 56).

 

 

 

18. februarja 2021
Februarska spletna ponudba Kina Istra

V pričakovanju dni, ko bo Kino Istra lahko znova zaživel na istrskem podeželju, nam organizatorji ponujajo bogat spletni filmski program. V času od 19. do 28. februarja si boste lahko ogledali več filmov, primernih za vse generacije: dokumentarni film o punk ikonah Istre – KUD Idijoti, politični triler Vlast, večkrat nagrajen družinski film Rdeči pes Modri ter sklopa kratkih otroških animiranih filmov Koyaa in Corti a Ponte.

Filmi bodo dosegljivi na platformi Cinesquare, vsi imajo na voljo slovenske in hrvaške podnapise. Cena ogleda posameznega filma znaša 2 EUR, za ogled petih filmov pa boste odšteli 5 EUR. Pred nakupom se je treba registrirati. Ogled posameznega filma je možen v 24 urah, v primeru nakupa celotnega paketa pa si lahko filme ogledate do 28. februarja oziroma še 72 ur po izteku tega dne.

16. februarja 2021
Brezplačna izobraževalno-informativna e-slikanica za otroke »Sveti meč pravice«

Občina Izola je v okviru projekta KAŠTELIR, ki se sofinancira iz programa Interreg Slovenija- Hrvaška 2014-2020 v sodelovanju s partnerjema omenjenega projekta Inštitutom za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja IRRIS in Fakulteto za naravoslovje in matematiko, Univerzo Maribor izdala slikanico »Sveti meč pravice«. Elektronsko obliko slikanice v slovenskem, hrvaškem, angleškem ali italijanskem jeziku si lahko brezplačno ogledate:

Sveti meč resnice:  https://issuu.com/zival/docs/sveti_me__pravice_slo_e

Sacra spada della giustizia: https://issuu.com/zival/docs/sveti_me__pravice_ita_e

Sveti mač pravde: https://issuu.com/igabibarun/docs/sveti_me__pravice_hrv_e

Holy Sword of Justice: https://issuu.com/igabibarun/docs/sveti_me__pravice_ang_e

Bogato ilustrirana slikanica na atraktiven in slikovit način predstavlja življenje starodavnih prebivalcev gradišč/kaštelirjev, in s tem tudi Izolskega oz. kortežanskega Kaštelirja pri Kortah oz Čedljah nad Izolo, tako mladim kot odraslim. Gradišča/kaštelirji so kulturna dediščina, ki izhaja iz prazgodovinskega obdobja iz bronaste in železne dobe. Njihova presenetljiva gostota na širšem območju Primorske, Istre ter Kvarnerja priča o skupnih naravnih danostih in skupni zgodovini ter enovitosti tega območja v prazgodovini.

Na zabaven in atraktiven način slikanica ponuja informacije o spomenikih naravne in kulturne dediščine, in sicer skozi celovito povest o kaštelirjih. Bogate ilustracije zajemajo starodavne običaje, ljudi, oblačila.

15. februarja 2021
Skozi slikanico Sveti meč pravice bomo spoznavali kulturo kaštelirjev

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena slikanica z naslovom Sveti meč pravice, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja (v nadaljevanju Kaštelir) in je dostopna v štirih jezikih. Slikanica nam skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev, njihovih vrednotah, navadah in ritualih, še zlasti pa za tedanje čase mogočnih utrdbah, na zanimiv in privlačen način približa kulturo kaštelirjev.
Več

15. januarja 2021
Preko filmov v Istro iz domačega naslanjača

Kino Istra/Cinema Istria je celoletni program filmskih projekcij v 12 krajih brez kinodvoran, ki se nahajajo v Istri. Program bo preko filma in drugih umetnosti na svojstven način povezal Istro na hrvaški in slovenski strani meje. Ideja je enostavna – Kino Istra nima svoje dvorane, ampak gostuje tam, kjer filmov primanjkuje, v mestih brez stalnega kina.

Za dober začetek novega leta so za čas od 15. do 24. januarja v Kinu Istra pripravili spletno ponudbo filmov, ki jih na takšen ali drugačen način lahko povežemo z Istro. V tem obdobju bodo dostopni na spletni povezavi. Ogled filmov bo možen v Sloveniji in na Hrvaškem, z izjemo filma Dolina miru, ki bo na voljo tudi v Italiji. Vsi filmi imajo na voljo izbiro med slovenskimi in hrvaškimi podnapisi. Cena ogleda posamičnega filma znaša 2 EUR oziroma 5 EUR za paket vseh štirih filmov.

Spletni filmski izbor, ki sta ga skupaj pripravila Zavod Otok in Motovun Film Festival, predstavlja ogrevanje pred ponovnimi projekcijami v živo, ki jih bodo izvajali, ko bodo epidemološke razmere to dovoljevale. Kino Istra pripravlja okrog 150 projekcij, posebnih dogodkov, delavnic in gostovanj, ki bodo prebivalce Istre skozi vse leto vabili v čarobni svet filmskih dogodivščin. Projekcije bodo potekale v dvoranah in na prostem, z namenom popularizirati kino izkušnje na velikem platnu. Končni cilj projekta je spodbuditi odprtost do evropskega (in) avtorskega filma kot tudi lokalne skupnosti, da projekt prepoznajo kot dobro prakso, preko katere lahko trajnostno razvijajo kulturna stičišča tudi v prihodnosti.

 

17. decembra 2020
Učilnica skozi čas

V Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola so razstavili in posneli zbirko predmetov iz različnih šolskih obdobij, ki segajo tudi v čas ustanovitve šole po drugi vojni. Projekt so poimenovali Učilnica skozi čas.

Video
11. decembra 2020
Italijanska narodna skupnost podprla projekt štirih obalnih občin PI2025

Danes popoldne so predstavniki italijanske narodne skupnosti v Sloveniji – predsednik Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Alberto Scheriani, predsednik Italijanske Unije Slovenije in Hrvaške Maurizio Tremul, italijanski podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè, italijanska podžupanja Občine Izola Agnese Babič in italijanska podžupanja Občine Piran Manuela Rojec, izrazili podporo italijanske narodne skupnosti Občini Piran, kot nosilki kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025 Piran-Pirano 4 Istria 2025 skupaj s partnerji.

Župan občine Piran Đenio Zadković je skupini izrekel dobrodošlico. Hkrati so jim pripravljalci kandidaturne prijave PI2025 z vodjo kandidaturnega procesa Martino Gamboz predstavili italijansko jezikovno različico prijavne knjige Val sprememb. Italijanska Unija in Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti sta podpisnici Memoranduma o sodelovanju, ki podpirata projekt PI2025. Val sprememb podpira 512 partnerjev.

Vsi prisotni so potrdili podporo projektu PI2025 in nadaljevanje sodelovanja, ki se je vzpostavilo ob pripravi prijavne knjige.

4. decembra 2020
Franček – spletni portal, ustvarjen za ta čas

Franček je inovativno e-orodje, neposredno uporabno pri pouku slovenščine. Razvili so ga na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in je trenutno na voljo v beta verziji. Učence in dijake uvaja v delo s spletnimi slovarji ter spletnimi slovničnimi priročniki. Portal ponuja vsebine, ki so posebej prilagojene posamezni triadi osnovnošolcev in srednješolcem.
Več

3. decembra 2020
Občina Izola pospešeno pripravlja prostorske podlage za območji Argo in Mala oprema

Občina Izola se je junija letos povezala s profesorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, da bi sodelovali pri urbanistični preverbi območij IPA 3 in IPA 4, ki večinoma obsegajo območje nekdanjih delavnic Mala oprema in območje nekdanje tovarne Argo.

Izziva so se lotili v treh strokovnih skupinah, in sicer pod vodstvom uveljavljenih profesorjev, izr. prof. dr. Alenke Fikfak, prof. Janeza Koželja ter izr. prof. mag. Alessia Princica. Naloga vseh skupin je bila v obravnavano območje umestiti zahtevane vsebine (bodoči kulturni center, mestno hišo, interaktivni muzej ribiške industrije) ter predlagati možnosti prometne ureditve s trajnostnega vidika in zunanjega prostora kot prostora dejavnosti (opredelitev novih parkovnih površin, trgov in ureditev obalne promenade).

Strokovne rešitve urbanistične delavnice so bile včeraj, 30. novembra, prvič predstavljene strokovnim službam Občine Izola. Urbanistične preverbe prostora bodo služile kot strokovna podlaga za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Ta bo omogočil načrtovanje in izgradnjo želenih objektov ter celostno ureditev območja.

V prihodnjih dneh in tednih bodo sledile različne analize prikazanih rešitev. Ko bodo okoliščine dopuščale, bodo te predstavljene še ostalim deležnikom.

24. novembra 2020
Izolski ledeni otok in prižig lučk letos malo drugače

Praznični december bo letos drugačen, kot smo ga vajeni, Izola pa si bo kljub vsemu nadela praznično podobo in postala Ledeni otok. V petek bo mesto zažarelo v prazničnih lučkah, a jih bomo tokrat prižgali malo drugače, kar prek spleta.


Več

17. novembra 2020
Odločitev o zmagovalcu EPK 2025 bo znana decembra

Še mesec dni nas loči do razglasitve zmagovalca med slovenskimi mesti, ki se potegujejo za prestižni naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Pripravljalna ekipa bo oddala mednarodni komisiji kandidaturno knjigo 24. novembra, odločitev o izboru pa bo znana konec decembra.

Priprava vsebine projekta Piran-Pirano 4 Istria 2025 (skrajšano PI2025) je trajala več kot dve leti. Pri tem je sodelovalo preko 50 kulturnih ustanov in zavodov, profesorjev s področja kulturne znanosti in mednarodno uveljavljenih strokovnjakov, svoja mnenja in pobude je podala tudi širša javnost, občanke in občani štirih istrskih občin. H kandidaturi Pirana so kot enakopravne partnerice že v samem začetku pristopile tudi občine Koper, Izola in Ankaran. Projektu so se pridružili še številni mednarodni partnerji, ki so se s podpisom memoranduma zavezali k finančni podpori projekta, med drugim mesta hrvaške Istre z Istrsko županijo in občine Trst, Milje ter Benetke, vključno z regijo Veneto.

Projektni partnerji so pred dnevi objavili novo trojezično spletno stran, ki si jo lahko ogledate na povezavi.

16. novembra 2020
Oreste Dequel
Pozabljeni umetnik, ki je v svojih delih ohranil izkušnjo zgodovinskega prepiha Istre.

Lahko bi rekli, da sta likovna kritika in umetnostna zgodovina pozabili nanj, na kiparja in svetovljana, ki je bil v začetku 50. let 20. stoletja poleg Pohlena vodilni umetnik na slovenski Obali.

Spomin na Dequela so z razstavo na petih obalnih razstaviščih obudili Pokrajinski muzej Koper, Obalne galerije Piran in Galerija Insula ter italijanski skupnosti v Izoli in Kopru. Večletne priprave so omogočile pregledno predstavitev njegovega obsežnega opusa, ki je večinoma v lasti zasebnika Fabia Zorzeta iz Trsta. Ob tej priložnosti je Skupnost Italijanov »Santorio Santorio« izdala tudi katalog, pod katerega so se podpisali urednik Mario Steffè in kustos razstave Dejan Mehmedovič ter soavtorici besedil, dr. Neža Čebron Lipovec in Eleonora Bianca Battelli.

Oreste Dequel je bil rojen v Žusterni leta 1923, od koder se je družina štiri leta kasneje preselila v Trst. Tam je zaključil srednješolsko izobraževanje in med drugo svetovno vojno sodeloval v narodnoosvobodilnem boju kot pripadnik brigade Garibaldi. Po vojni se je znašel na tržaškem ozemlju in bil prvi nosilec Titove štafete v imenu športnikov cone A. Kot štipendist jugoslovanske države je doštudiral na ljubljanski Akademiji upodabljajočih umetnosti pod mentorstvom Frančiška Smerduja. V Koper se je vrnil leta 1951 in veliko ustvarjal po naročilu lokalnih oblasti. Dvakrat je bil izbran na natečajih za izdelavo kipa. V Kopru je postavil pomembno javno plastiko, doprsni kip Petra Pavla Vergerija mlajšega, ki še vedno stoji na istoimenskem trgu. Nekoliko bolj se je zapletlo pri drugem kipu, ki je danes postavljen v parku pred izolskim pokopališčem. T. i. strokovno-politična komisija je presodila, da ni primeren za javno predstavitev. Bil je umaknjen in po vsej verjetnosti namenjen uničenju. Morda je bila ravno ta zavrnitev vzrok za njegov vnovični odhod v Trst. Obalo je zapustil star 33 let.

Kip Padlim mornarjem (kasneje poimenovan Solidarnost) je bil postavljen 11. junija 1992. Izolani so ga na pobudo lokalne borčevske organizacije sicer naročili in plačali s samoprispevkom že l. 1953. Narejen je bil v poklon izolskim padlim partizanom. Verodostojnega dokumenta o tem, da ga je strokovno-politična komisija zavrnila, ni, prav tako ni znano, kje je bil kip naslednja štiri desetletja. »Ljudski glas pravi, da so se člani komisije spotaknili ob goloto, neprimerno pozo in obrazno fizionomijo enega od upodobljenih junakov, vendar ga je avtor poimenoval Trpljenje, zato je tudi na tej osnovi težko reči, da je bilo delo zasnovano provokativno. Figuri izražata požrtvovalnost in sočutje, golota na tem mestu poudarja nemoč in izgubo vsega; napetost telesnine nakazuje moč volje, vztrajnost in upanje,« je zapisal Mehmedovič.

Obdobje druge polovice 20. stoletja je bilo informacijsko zelo odprto, umetniki so dobro poznali razmere doma in na tujem. Dequel je bil na drugi strani meje obremenjen z glorifikacijo sistema in omejen v tem, kar je želel ustvarjati. Nihal je med svojim izrazom in pričakovanjem naročnikov. Vendar je vseskozi ostajal zvest sebi. Ni sledil trendom, ki so v 60. in 70. letih 20. stol. burno spreminjali svet. Pot ga je iz Trsta popeljala v Rim in leta 1964 v New York. Bil je zelo odprta osebnost in je poznal veliko umetnikov, intelektualcev. Prvenstveno pa je bil vseskozi v stiku in morda celo v določenem rivalstvu s svojim sošolcem, soustvarjalcem in prijateljem Jožetom Pohlenom.

Dequela uvrščamo v modernizem, čas človeške in socialne tragike zaradi ekonomske krize, svetovnih vojnih konfliktov, procesa demokratizacije družbe. Deloval je na osnovi zgodovinske dediščine in ustvaril obsežen opus kiparskih stvaritev, risb ter slikarskih del. Njegova primarna strokovna opredelitev je bilo kiparstvo (keramika in kamen; občasno vlivanje v bron). Skozi vse svoje ustvarjalno obdobje je obravnaval le nekaj motivičnih subjektov: žensko, par, kopalke, akrobate bojevnika/-e, človeški torzo in živali, zlasti mačko, petelina in bika (v katerem je tudi opazna tradicija Istre). Njegovi kiparsko ali slikarsko upodobljeni liki so izolirani v okolju, samostoječi. Slikarska dela nimajo ozadja in so velikokrat osnutek za kiparsko delo.

Dequel je bil ustvarjalno aktiven vse do svoje smrti leta 1985. »Njegova presežnost se kaže v izkušnji Zahoda in Vzhoda, predvsem pa izkušnji Istre, njenega zgodovinskega prepiha, sonca, kamna«, je zapisal v katalogu kustos razstave Mehmedovič.

 

 

 

10. novembra 2020
Val sprememb – skupna kandidatura istrskih občin za Evropsko prestolnico kulture 2025

Občinski svetniki se bodo na četrtkovi seji seznanili tudi s pripravo kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) v drugi fazi. Gre za pobudo Evropske unije na področju kulture, v okviru katere izbrani mesti iz držav članic vsako leto prejmeta ta prestižni naziv. Izbrani mesti imata v letu dni izjemno priložnost predstaviti širšemu evropskemu občinstvu svoj umetniški in kulturni program ter usmeriti pozornost Evrope v svojo regijo in kulturno ponudbo države.

Leta 2025 bosta naziv EPK 2025 osvojili dve mesti, eno iz Slovenije in eno iz Nemčije. Člani mednarodnega strokovnega sveta so v prvi fazi ocenjevali kandidature na podlagi prijavnih knjig in predstavitev mest. Piran s sosednjimi istrskimi občinami je postal eno izmed štirih slovenskih mest, ki so se 27. februarja letos uvrstila v drugi krog kandidacijskega postopka. Vsako izmed mest, ki se poteguje za naziv EPK, je dobilo priporočila strokovnega sveta, kako lahko v drugi fazi izboljša in dopolni svojo kandidaturo.

Prijava Pirana, Izole, Kopra in Ankarana za Evropsko prestolnico kulture 2025 nosi naslov Val sprememb. Kratki, a pomenljivi slogan projekta poziva k temu, da bi s pomočjo umetnosti in kulture sprožili močan val sprememb. Prepričani smo, da ga (že dolgo) potrebujemo, in zdaj je prava priložnost, da ga spodbudimo in da nas poveže: med sabo in z naravo.

 

 

4. novembra 2020
Obvestilo uporabnikom knjižnice

Knjižnica je skladno z novim odlokom spet odprta, in sicer ob delavnikih, od 10. do 18. ure. Omogočen je prevzem naročenega ali rezerviranega gradiva ob izposojevalnem okencu glavnega vhoda, prav tako tudi vračilo (pred izposojevalnim okencem glavnega vhoda ali preko knjigomata).

Pred obiskom knjižnice gradivo predhodno naročite/rezervirate preko spletne aplikacije COBISS, storitve Moja knjižnica, ki deluje 24 ur dnevno, ali preko elektronske pošte knjiznica.izola@guest.arnes.si oz. telefona:  05 66 31 284 oz. 031 369 283 (ob delavnikih od 10. do 15. ure). Ostaja tudi plačljiva možnost pošiljanja gradiva po pošti.

Rok že izposojenega gradiva je avtomatično podaljšan do 2. decembra 2020.

Naročeno gradivo lahko prevzamete šele po prejetem obvestilu.

3. novembra 2020
Izzivi srebrne generacije – dokumentarna serija

Dokumentarna serija Izzivi srebrne generacije bo na programu TV SLO 1 prihodnje tri srede (4., 11. in 18. novembra 2020) ob 17:25, obravnava pa najaktualnejša vprašanja, ki jih prinaša starost.

Serija v ospredje postavlja starostnike, njihove izzive in teme, ki nemalokrat ostajajo odrinjeni na obrobju medijske pozornosti. Scenaristka in urednica Neva Novljan ter režiser Vojko Boštjančič v treh novih delih dajeta besedo trem zelo čilim in vitalnim starostnikom, pod drobnogled pa vzameta tudi poskusni projekt dolgotrajne oskrbe.

Ohranjanje vitalnosti, 4. 11. 2020 ob 17:25
Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe, 1. del, 11. 11. 2020 ob 17:25
Pilotni projekt dolgotrajne oskrbe, 2. del, 18. 11. 2020 ob 17:25

22. oktobra 2020
Izola med najbolj priljubljenimi destinacijami domačih gostov

Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija do 1. oktobra 2020 v Izoli unovčenih 41.021 turističnih bonov v skupni vrednosti dobrih 6 milijonov EUR, kar jo uvršča na 3. mesto med vsemi slovenskimi občinami po vrednosti unovčenih bonov. Statistični podatki kažejo, da se je število gostov v primerjavi s preteklim letom povečalo za 33 %, število nočitev pa za 49 %. Septembra je bil zabeležen 80-% obisk slovenskih gostov.
Več

15. oktobra 2020
Izola med najbolj priljubljenimi destinacijami domačih gostov

Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija do 1. oktobra 2020 v Izoli unovčenih 41.021 turističnih bonov v skupni vrednosti dobrih 6 milijonov EUR, kar jo uvršča na 3. mesto med vsemi slovenskimi občinami po vrednosti unovčenih bonov. Statistični podatki kažejo, da se je število gostov v primerjavi s preteklim letom povečalo za 33 %, število nočitev pa za 49 %. Septembra je bil zabeležen 80-% obisk slovenskih gostov.
Več

6. oktobra 2020
Kocjančičeva nagrada posthumno podeljena Bertu Pribcu

Obalne občine, Koper, Izola, Piran in Ankaran, podeljujejo Kocjančičevo nagrado za oblikovanje, raziskovanje in ohranjanje kulturne identitete Istre ter njene prepoznavnosti v širšem prostoru. Strokovna komisija v sestavi uveljavljenih umetnikov in kulturnih delavcev, Ines Cergol, Roberta Vincoletta, Edelmana Jurinčiča, Neve Zajc in Natalije Planinc, je letos med dvema kandidatoma z večino glasov izbrala nedavno preminulega Berta Pribca.
Več

6. oktobra 2020
Nov potujoči kino zavoda Otok – Kino Istra

Zaživel je Kino Istra, potujoči kino, ki bo bogatil filmski in kulturni program na istrskem podeželju. Gre za nov evropski projekt v sodelovanju zavoda Otok s filmskim festivalom Motovun, Hrvaško filmsko zvezo, Mednarodno filmsko akademijo iz Bologne ter britansko Live Cinema LTD.
Več

28. septembra 2020
Obalne občine združene tudi preko nove vizualne podobe Love Istria

Blagovna znamka Love Istria združuje Koper, Izolo, Ankaran in Piran od leta 2017. Namen tovrstnega povezovanja je promovirati destinacijo slovenska Istra ter skrbeti za vzajemno nastopanje na domačem in tujem trgu.

Na javni natečaj za oblikovanje predloga novega grafičnega znaka je prispelo 33 vlog. Med njimi je strokovno ocenjevalno komisijo predstavnikov vseh štirih destinacij in turističnega gospodarstva najbolj prepričala ideja grafičnega studia Logologa iz Ljubljane. Izbrani predlog združuje sonce, morje, zeleno podeželje in beneško arhitekturo, obenem pa raznovrstnost, butičnost, avtentičnost in kakovost destinacije, je utemeljila komisija.

Luca Stančič Kodarin s Turističnega združenja Izola je poudarila, da bo nov logotip doprinesel k učinkovitejšemu trženju turističnih produktov in storitev, povezovanju deležnikov ter spodbujanju kakovostne ponudbe. Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, Mojca Vojska, pa je med prihodnjimi načrti izpostavila izid kataloga za skupno destinacijo ter oblikovanje znaka kakovosti Odlično Istra, ki ga bodo za različne proizvode in storitve vpeljali v sklopu skupnega projekta LAS Istra – Gastronomski zakladi Istre in morja – Maristra.

 

25. septembra 2020
Kultura.PIKA – istrska kulturna strategija

Istrske občine Piran, Izola, Koper in Ankaran pripravljajo skupno kulturno strategijo. K sodelovanju vabijo tudi svoje občane, da bi sooblikovali razvoj kulture po meri vseh. Več o načrtovani delavnici si lahko preberete na priloženem vabilu.

 

12. septembra 2020
Slovesnost ob obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini

Vrnitve Primorske k matični domovini_ vabilo za občane

Danes ob 12. uri se bo odvila osrednja slovesnost ob državnem prazniku – obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Slovesnost gosti Občina Ankaran v sodelovanju z ankaranskim ZB za vrednote NOB ter s podporo vseh primorskih občin.

V luči covid-19 razmer bo organizirana kot slovesnost zaprtega tipa, brez občinstva. Program prireditve bo preplet dogajanja na prizorišču, posnetkov nastopajočih na različnih lokacijah v ankaranski občini ter arhivskih posnetkov zgodovinskih obdobij Primorske in njenih ljudi.

Slavnostna govornica bo gospa Majda Širca, častni gost pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Poleg pozdravnega nagovora predsednika Pahorja bosta občinstvo nagovorila tudi župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, podžupanji Barbara Švagelj in mag. Martina Angelini ter predsednica ZB za vrednote NOB Ankaran Darinka Vovk.

Proslavo bosta neposredno prenašala TV Slovenija 2 in Radio Koper.

Vljudno vabljeni k ogledu slovesnosti v soboto, 12. 9. 2020 ob 12. uri, – tokrat v udobju svojega doma, pred televizijskim zaslonom ali radijskim sprejemnikom. 

10. septembra 2020
Osem naslovov iz kinootoškega programa na Cinesquare.net

V nedeljo, 30. avgusta, je 16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema po petih razgibanih festivalskih dneh zapustil Izolo. Ta je festival tradicionalno gostila po tem, ko se je zaključil satelitski program, ki je od 16. julija dalje s filmi in filmarji obiskal Sv. Anton, Koper, Novo Gorico, Tolmin, Sežano, Idrijo, Cerknico in Ljubljano. V slednji bo Kino Otok živel še od 11. do 15. septembra, ko bo v Slovenski kinoteki potekala retrospektiva filmov portugalskega mojstra Pedra Coste, od 15. do 21. septembra pa si bo osem festivalskih filmov mogoče ogledati tudi na spletni platformi videa na zahtevo Cinesquare.net.

Retrospektiva Pedra Coste v Slovenski kinoteki

Retrospektiva Pedra Coste, ki jo je Kino Otok pripravil v sodelovanju s Slovensko kinoteko med 11. in 14. septembrom, ne prinaša celotnega avtorjevega opusa, a vendarle predstavlja njegova temeljna dela. Na ogled bodo filmi V hiši iz lave (Portugalska, Francija, Nemčija, 1994), Mladost na pohodu (Portugalska, Francija, Švica, 2006), V Vandini sobi (Portugalska, Nemčija, Švica, 2000), Naš človek (Portugalska, 2010), Konj po imenu denar (Portugalska, 2014) ter film Sacavém (Portugalska, 2018), v katerem Júlio Alves ponudi okno v filmski svet sodobnega mojstra – v to, kako Costovi filmi nastajajo in kako jih zaznavamo.

Ker so festivalska prizorišča v Izoli in drugje zaradi aktualnih okoliščin lahko sprejela manj gledalcev kot običajno, bomo del festivalskega programa med 15. in 21. septembrom ponudili na ogled tudi na spletni platformi videa na zahtevo Cinesquare (http://www.cinesquare.net/).


Več

Arhiv novic
KOLEDAR
< maj 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

NOVO NA PORTALU

12. maj 2021
Pogovori ob sredah: Janez Koželj

Janez Koželj je slovenski arhitekt, politik in pedagog.  Med njegov...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!