Življenje v Izoli

06 / Kultura

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

24. septembra 2021
Kocjančičeva nagrada sinoči posthumno podeljena Bertu Pribcu

Vse štiri občine slovenske Istre so po nekajletnem premoru obudile Kocjančičevo nagrado. Podeljujejo jo za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre ter njene prepoznavnosti v širšem prostoru. Strokovna komisija jo je dodelila pesniku, publicistu in prevajalcu Bertu Pribcu, ki je preminil maja lani.

V slovenski književnosti je Pribac zapisan kot najpomembnejši predstavnik avstralske diaspore. Izdal je sedem pesniških zbirk, objavljal v Argentini, Trstu in Ljubljani. Vrsto let je v slovenskem in avstralskem časopisju sodeloval z izvirnimi pesmimi in prevodi, razmišljanji in eseji ter pripravljal tedenske radijske oddaje za avstralske Slovence. Pomembna sta tudi njegovo prevajalsko in antologijsko delo.

V enem starejših intervjujev je poudaril, da »prihaja s flišnega, bolj mehkega dela šavrinskih hribov slovenske Istre in da sta odločnost ter trdnost posledica izkustev; da pesem nastaja zlasti v okolju lastne duše in razuma, vplivi pa prihajajo od vsepovsod«.

Bert Pribac je bil leta 2012 s strani takratnega predsednika Republike Slovenije Danila Türka odlikovan tudi z redom za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Sinočnji slovesni večer je bil posvečen njegovemu opusu. Priznanje z nagrado je v imenu družine prevzela Ljuba Vrtovec Pribac.

 

Foto: T. Primožič za Primorske novice

23. septembra 2021
Dnevi evropske kulturne dediščine

V petek, 24. septembra, se začenjajo Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine. V 150 krajih širom Slovenije in v zamejstvu se bo zvrstilo več kot 350 dogodkov na temo Dober tek! – tudi v Izoli.

Pri oblikovanju programa sodelujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole, območne izpostave JSKD ter zavzeti posamezniki.

Pregledne in zanimive razstave, predavanja, predstavitve, posveti, delavnice, spoznavanje kuharskih skrivnosti naših prednikov, lokalnih posebnosti ter obujanje pozabljenih sestavin vključujejo le del dejavnosti, ki se bodo zvrstile med 25. septembrom in 9. oktobrom.

Ob voščilu Dober tek! resda najprej pomislimo na hrano, vendar pa so to vsakodnevno frazo snovalci programa razširili. Vzpostavili so vez s preteklostjo, tradicijo pridobivanja hrane in prehranjevanja, vse sestavine povezali in jih začinili s sodobnimi prizadevanji po bolj trajnostnem, zdravem in sonaravnem bivanju ter vračanju h koreninam.

Vabimo vas, da v organiziranih srečanjih s pomočjo dediščine spoznavate in sooblikujete nove navade, spletate nove vezi in prijateljstva ter se prepustite pestri snovni in nesnovni ponudbi letošnjih dogodkov.

 

7. septembra 2021
Forma viva Portorož praznuje jubilejnih 60 let

Forma viva Portorož 2021 je jubilejni dogodek, ki septembra obeležuje 60. obletnico. Praznovanje se bo pričelo v petek, 10. septembra 2021, ob 10. uri s tiskovno konferenco in kratkim spremljevalnim programom na kiparskem delovišču Forme vive. Prisotni bodo sodelujoči umetniki, predstavniki istrskih občin in pokrovitelji dogodka ter posebna mednarodna gostja. Slovesnosti ob odprtju bo sledil večerni koncert na osrednjem zgodovinskem prizorišču parka skulptur (predel Linder), v čudovitem naravnem amfiteatru, obdanem s cipresami, na konici polotoka Seča. Nastopil bo komorni orkester I Filarmonici di Roma s posebnim programom, v organizaciji Združenja »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran.

V znamenju narave in njene tesne prepletenosti s sodobno umetnostjo se letošnji simpozij ponuja kot navdih za ustvarjanje štirih kiparjev, ki so bili zaradi svoje mednarodne prepoznavnosti in uveljavljenosti neposredno povabljeni k udeležbi: Mario Lopes (1981) s Portugalske, Jure Markota (1985) iz Slovenije, Alberto Scodro (1984) iz Italije in Max M. Seibald (1968) iz Avstrije.

Z izborom Avstrijca Maxa Seibalda, enega od najpomembnejših zastopnikov avstrijskega sodobnega kiparstva, ki je tudi dobitnik prestižnih mednarodnih nagrad za likovne in arhitekturne dosežke, smo želeli opozoriti na pomen in izvor simpozijskega dogajanja, ki se je leta 1959 začelo v Avstriji in se kasneje razmahnilo po vsem svetu. Tudi drugi sodelujoči kiparji, Alberto Scodro, Jure Markota in Mario Lopes, so nepogrešljivi na evropskem umetniškem zemljevidu in predstavljajo kiparski vrh uveljavljenih umetnikov srednje generacije (mid-career), ki simbolno kleše kulturni in generacijski duh naše globalno povezane družbe 21. stoletja.

Ob tradicionalnem klesanju kamna bo jubilejni praznik podkrepil nadarjeni francoski vizualni in konceptualni umetnik Vincent Ceraudo (1986) iz Pariza. V parku skulptur na Seči bo ustvaril posebno umetniško intervencijo, ki jo bo predstavil ob zaključku simpozija. Rdeča nit njegovega posebnega projekta je iskanje simbioze med kamnom, glasbo, svetlobo, tradicijo in sodobnostjo.

Jubilejni simpozij bo potekal pod vodstvom v. d. direktorice Obalnih galerij Piran Mare Ambrožič Verderber in kustosinje dr. Majde Božeglav Japelj. Prvič v zgodovini te manifestacije bodo kiparske umetnine ustvarjene za štiri javne lokacije obalnih mest: v Piranu, Izoli, Kopru in Ankaranu. Občine slovenske Istre so s svojim sodelovanjem na letošnjem simpoziju podprle to edinstveno nacionalno prireditev, ki je v mednarodnih krogih prepoznavna že šest desetletij. Jubilejno simpozijsko leto (10. 9. 2021–16. 10. 2021) bo spremljal vsebinsko bogat program, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji, gospodarskimi akterji in lokalnimi skupnostmi.

Realizacijo projekta so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Piran, Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Ankaran v sodelovanju z Združenjem »Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini« Piran, Mediadomom Pyrhani, Avditorjem Portorož – Portorose, Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in Šolo za kustose iz Benetk ter pokrovitelji Turistično Združenje Portorož, g. i. z., Vinakoper, d. o. o.Javno podjetje OKOLJE Piran, d. o. o. , Cappuccino, Mestna Kavarna Piran in Trixin, d. o. o.

V času simpozija bodo potekale različne didaktične aktivnosti za vse starostne in družbene skupine v koordinaciji kustosinje Obalnih galerij Piran Ane Papež. Bogat program bo med drugim vključeval tako laboratorije za oblikovanje kamna, kjer se bodo udeleženci pod vodstvom kiparjev seznanjali z orodji in tehnikami klesanja, kot delavnice sodobnega plesa. Ponudba delavnic bo sproti objavljena na spletni strani Obalnih galerij Piran.

Forma viva 2021 nastaja s pomočjo mladih sodelavcev Mednarodnega programa Internship OGP, v sestavi: Clemente Miccichè (kustos), Samantha Chia (likovna kritičarka) in Giorgia Simioni (kreativni vodja). Zadnji so ob spominu na obletnico posodobili splet Obalnih galerij Piran in bodo pripravili priročni vodič Forma viva 2021. Ta bo vseboval informacije o kiparskem dogodku ter nekatere druge koristne podatke o krajih in kulturnih znamenitostih slovenske Istre.

Pomemben informativni presežek letošnje manifestacije predstavlja realizacija trojezičnega spletnega avdio-video vodiča z imenom VIRTUALNA FORMA VIVA s kratkimi opisi enaindvajsetih skulptur v parku in zunaj njega. Avtorja spletnega projekta sta režiser in montažer Črt Brajnik ter spletni informatik Marko Peršolja iz Kopra. Dostopen je na posodobljeni spletni strani www.obalne-galerije.si (Razstave – Virtualna Forma viva).

Program

12. avgusta 2021
17. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema v Izoli na sporedu konec avgusta

Mednarodnemu filmskemu festivalu Kino Otok – Isola Cinema so izjemne okoliščine tudi letos prekrižale tradicionalne junijske načrte. Zato se bo še ena ekstraserijska izdaja festivala filmske ustvarjalnosti in navdihujočega druženja v Izoli odvila ob koncu poletja, od 25. do 29. avgusta 2021. Kino Otok bo občinstvo vseh starosti in z vseh vetrov pričakal kot zanesljiva filmska stalnica: s svežim izborom vrhunskega filmskega in spremljevalnega programa, v družbi filmarjev in s povabilom k razširjanju pogledov na film, umetnost, kulturo, družbo in življenje nasploh.
Več

11. avgusta 2021
Utrip poletja slovenske Istre

Preostanek poletja v slovenski Istri bo v znamenju mnogih dogodkov. Manjkalo ne bo dogajanja na večjih glasbenih odrih, niti manjših, bolj intimnih koncertov. Poskrbljeno pa bo tudi za ljubitelje umetnosti, najmlajše in ker se v Istri vedno dobro jé in pije, seveda tudi za kulinarično dogajanje.
Več

20. julija 2021
Argo ne bo apartmajsko naselje

Z občinskim prostorskim načrtom (OPN) se zaključujeta ciklus izbora lokacije novega kulturnega centra in ureditev degradiranega območja nekdanje tovarne Argo.

Grafika

Proces umestitve novega kulturnega centra ob morje se je pričel že lansko pomlad. Občina je odkupila območje nekdanje Male opreme (IPA 3) in pristopila k pripravi dokumentacije za nov kulturni center – objekt, ki bo ustrezal tako potrebam kulturnih ustvarjalcev kot sodobnim arhitekturnim standardom, vključno z zunanjim prireditvenim prostorom, odprtim za obiskovalce.

S tem namenom je bilo treba izvesti javni urbanistični natečaj, ki ne vključuje le območja IPA 3, temveč tudi območje IPA 4 (nekdanja tovarna Argo), na katerem je občina že v letu 2018 odkupila objekt z okolico v velikosti 3600 m2, ki ga namerava nameniti za muzej ribiške industrije.

Javni natečaj v obliki urbanistične delavnice so izvedle tri strokovne skupine pod vodstvom uveljavljenih profesorjev, izr. prof. dr. Alenke Fikfak, prof. Janeza Koželja ter izr. prof. mag. Alessia Princica. Naloga vseh je bila v obravnavano območje umestiti zahtevane vsebine (bodoči kulturni center, zunanjo prireditveno ploščad, interaktivni muzej ribiške industrije) ter predlagati možnosti prometne ureditve s trajnostnega vidika in zunanjega prostora kot prostora dejavnosti (opredelitev novih parkovnih površin, trgov in ureditev obalne promenade).

Izbrana je bila rešitev, ki jo je oblikovala skupina pod mentorstvom prof. Janeza Koželja, ki omogoča hitrejšo izvedbo načrtovanih ureditev. Z rešitvijo se je v začetku letošnjega leta seznanil tudi izolski občinski svet, ki je zasnovo potrdil. Na tej osnovi je spomladi Občina Izola naročila izdelavo podrobnega občinskega prostorskega načrta (OPPN) za območje IPA 3. Ker je na njem kot javni objekt predviden kulturni center, je občina skladno z zakonom pristopila k razpisu arhitekturnega natečaja, ki bo objavljen predvidoma septembra letos. Skladno s pogoji občina pričakuje natečajne rešitve do konca koledarskega leta.

V vmesnem času občina pridobiva mnenja v povezavi z OPPN. Po pridobitvi arhitekturne rešitve bo ta vključena v OPPN za IPA 3, občini pa bo nato omogočila pridobivanje gradbenega dovoljenja (predvidoma do izteka leta 2022) za izgradnjo kulturnega centra. Gradnja je predvidena v letih 2023–2025.

Na območju IPA 4 (nekdanja tovarna Argo) je bil prav tako izveden javni natečaj. Občina bo naročila izdelavo dodatnega OPPN po sprejemu OPPN za IPA 3. V obeh primerih je občina zavezana k izbrani natečajni rešitvi prof. Koželja, saj OPN zahteva za katero koli umestitev predhodno izvedbo javnega natečaja.

Zmagovalna natečajna rešitev za območji IPA3 in IPA 4 je razvidna iz priložene grafike, ki zelo jasno kaže, da na teh območjih ni predvideno apartmajsko naselje. Če občina ne sprejme OPN, z načrtovanimi postopki ne bo mogoče nadaljevati, saj bodo s 1. januarjem 2022 razveljavljeni obstoječi planski akti, kar pomeni, da bodo izvedbeni akti brez temelja.

13. julija 2021
V načrtu celovita prenova nekdanje občinske palače

Nekdanja komunska palača, kjer so pred leti delovale tudi nekatere službe izolske občine, je razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Prav tako je z istim režimom varovana Verdijeva ulica.

Nedavno so se pod nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine zaključile zahtevne in obsežne arhitekturno-restavratorske ter arheološke raziskave celotnega objekta s sondiranjem, že prej pa so bile opravljene tudi geološko-geomehanske raziskave. Obenem je bilo pregledano vse dostopno gradivo v koprskem in tržaškem arhivu, arhivu samostana sv. Marije v Ogleju ter beneškem arhivu. Temeljito proučevanje navedenih področij je omogočilo izdelavo konservatorskega načrta.
Več

12. julija 2021
Letošnji občinski nagrajenci

Na včerajšnji proslavi ob občinskem prazniku so bila zaslužnim občankam in občanom podeljena priznanja in nagrade Občine Izola za leto 2021. Najvišje občinsko priznanje, plaketo z zlatim grbom in ustrezno listino Občine Izola, je letos prejela Dorina Beržan, in sicer za dolgoletno delovanje, ustvarjanje ter trud za ohranjanje izolske kulture in dialekta. Prejemnik občinske denarne nagrade z ustrezno listino je Zdenko Švab za dolgoletno trenersko delo v namiznem tenisu ter za odlične uspehe igralk in igralcev pod njegovim vodstvom. Švab letos beleži že 43 let aktivnega delovanja v namiznoteniški panogi, od tega 25 let v izolskem Namiznoteniškem klubu Arrigoni.

Župan Danilo Markočič je na slovesni prireditvi podelil tudi priznanja Občine Izola v obliki plakete s srebrnim občinskim grbom. Tokrat so si jih prislužili Branka Požar, Marjan Kralj in člani Lions cluba Izola – Isola.

Ne nazadnje pa ima Izola tudi novega ambasadorja. To je Rajko Hrvat, ki bo ponos na domači kraj še naprej ponašal v svet.

Vsem dobitnikom odličij iskreno čestitamo!

Zdenko Švab

Pravite, da vas je to priznanje presenetilo.

»Res je, to je bilo čisto presenečenje, saj ga niti slučajno nisem pričakoval. Ko mi je zanj povedal predsednik kluba Igor Novel, sem potreboval kar nekaj časa, da sem dojel. Potem pa sem si rekel, da je to priznanje za več kot štirideset let, kolikor sem že aktiven v klubu. V vsem tem času mojega trenerstva se je zamenjalo že sedem generacij tekmovalk in tekmovalcev med sedmim in osemnajstim letom in vsaka je bila nekaj posebnega. Vsaka generacija mi je dala nov zagon in energijo za delo vnaprej. Vsekakor sem vesel in počaščen, da sem prejemnik tega priznanja, ki mi seveda veliko pomeni. Tudi za delovanje v prihodnje. Mislim pa, da bi si ga bolj od mene zaslužil kateri od neprofesionalcev, ki se s čim ukvarja volontersko.«

Kakšni so vaši načrti?

»Delati. Dokler me bo veselilo, dokler bom lahko in dokler me bodo potrebovali, bom nadaljeval s treningi tekmovalk in tekmovalcev po začrtani poti. Vedno smo vzgajali domače tekmovalke in tekmovalce, nismo jih uvažali od drugod in samo z njimi smo dosegali rezultate v mladinskih in članskih vrstah. Vedno s koraki, ki jih zmoremo. Moja generacija je začela pozno; šele pri štirinajstih ali petnajstih letih. Pri šestnajstih pa sem že postal trener in s tem nadaljeval do danes. Zaenkrat se še ne nameravam ustaviti (smeh).«

 Kaj menite o izolskem športu?

»Kar se športa tiče, smo v Izoli vrhunski. Glede na to, da so športni dosežki pogosto povezani z denarjem, ki ga v Izoli ni na pretek, dosegamo vrhunske rezultate. Šport ti da ritem, da znaš ceniti prosti čas.«

»Šport ti da ritem, da znaš ceniti prosti čas.« Zdenko Švab

Dorina Beržan

Na naša vprašanja je z veseljem odgovarjala v narečju (lingua işolana).

Kako ste sprejeli novico o prestižni občinski nagradi?

»Prima de duto gò pensà che şe un scherso. Dopo i me ga dito che şe vero. Gò pensà un poco e me go dito. Şe venti ani şà pasai che me ocupo del dialeto işolan. Questo dialeto şe sempre istro-veneto. Un poco diferente del capodistrian e del piranese. Go visto che tanta gente parla in işolan ma che nisun no lo scrivi.«

Kaj vam nagrada osebno pomeni?

»Stò premio par mi şe sai importante. Cusì penso da lavorar ancora de più in futuro. Sia con le mie poesie che con el studio del dialeto işolan.«

Kakšen je vaš pogled na sodobno Izolo?

»Sta nostra Işola, oramai la şe multietnica. Vol dir che parlemo tante lingue diferenti. Par far incontrar meio la gente ghe vol toleransa e tanto rispeto fra de noi. Quel che me piaşi de Işola şè la multicultura. Voio dir che a Işola se pratica più de dute le cità balneari la cultura. Parlo anche par la parte dei Işolani che i şe fora de Işola.«

Kaj pa izolska kultura?

»Işola credo che la gà tanta posibilità de crescer con la cultura parche şe tanti a Işola che i fa cultura. Poetese, scritrici, pitori, musicisti, balerini, cantanti ecc. Sti qua noi şe quasi mai pagai, specialmente in tel campo dei poeti, scritori e pitori.«

 »Işola credo che la gà tanta posibilità de crescer con la cultura parche şe tanti a Işola che i fa cultura.« Dorina Beržan

Branka Požar – prejemnica plakete s srebrnim grbom za delovanje v okviru izolskega Rdečega križa

Kaj vam pomeni občinska plaketa s srebrnim grbom, ki jo prejemate za svoje delo v izolskem Rdečem križu? Bo to spodbuda tudi za naprej?

»Veliko, res veliko mi pomeni to priznanje. Posebej sem počaščena, ker sem ga dobila za delo pri Rdečem križu, za našo humanitarno dejavnost in pomoč ljudem v stiski. Seveda pa je vsaka nagrada tudi spodbuda za še boljše delo, kakor tudi dolžnost, da bom še naprej skrbno uveljavljala načela Rdečega križa.«

Kakšni občutki so vas obšli, ko ste izvedeli, da ste tudi vi prejemnica letošnjega občinskega priznanja – plakete s srebrnim grbom?

»Težko je izraziti vse občutke; na eni strani je hvaležnost, da so moj trud in dobro delo videli, na drugi strani ponos, da sem v vseh letih dela na Rdečem križu delala prav, zaneseno in z vsem srcem za človeka v stiski. Ja, srečna sem, ponosna in hvaležna!«

»Ja, srečna sem, ponosna in hvaležna!« Branka Požar

Nagrada Občine Izola s posebno listino tudi v rokah Marjana Kralja

Marjan Kralj, ki že 70 let živi in ustvarja v Izoli, prejme občinsko priznanje za svoje številne prispevke k ohranjanju zgodovinskega spomina na izolsko preteklost, za svojo aktivnost na področju zbirateljskega in književnega dela ter tudi za organizacijo najrazličnejših vrst prireditev. Vse od leta 1966 se je kalil na področju rokometa kot trener in organizator turnirjev za Demšarjev memorial, organiziral pa je tudi tekaške prireditve. Pripomogel je celo k odprtju predora v Jagodju, ki danes povezuje Pot zdravja in prijateljstva. Dobršen del svojega časa je namenil alternativnemu turizmu. Med drugim je bil pobudnik prvih turističnih trgatev in obiranj oljk pri nas. Sodeloval je pri pripravi vsebinskega dela filma o Izoli, dolga leta je raziskoval zgodovino ladje Rex ter zbiral njene ostanke, trenutno pa se posveča predvsem pisanju. Nedavno je izšla knjiga o zgodbah iz njegovega življenja. Sogovornik je ob našem obisku izrazil žalost, da so morali zapreti društvo, posvečeno Rexu, ker skupaj z ostalimi deležniki v lokalnem okolju niso našli poti za ohranitev te zanimive zgodovinske zgodbe.

Kaj vas v tem času najbolj navdihuje?

»Tik pred izidom je moja druga knjiga z naslovom Sprehod skozi čas. Tudi ta je, tako kot knjiga Zgodbe mojega življenja, zelo osebne narave. Posvečena je moji družini, prijateljem in vsem, ki imajo radi Izolo. Sicer pa se najraje posvečam svoji njivi in lokostrelstvu. Zelo ljub mi je tudi klepet z dobrimi ljudmi.«

»Stisk roke iskrenega prijatelja mi pomeni mnogo več kot katerokoli priznanje.« Marjan Kralj

Prejemnik občinske plakete s srebrnim grbom in ustrezne listine je Lions club Izola – Isola

Kaj vam pomeni to priznanje?

»Deseta obletnica kluba je lep rojstni dan, ko se v mislih zavrtijo spomini na vsa humanitarna in prijateljska druženja. Če v klubu ne bi bili prijatelji, potem številni projekti minulih let zagotovo ne bi bili tako uspešni, in zato nas priznanje osrečuje. Začeli smo z dobrodelno stojnico, a smo kmalu ugotovili, da znamo in zmoremo več. Prva dobrodelna plesna predstava Rdeči čeveljčki v našem kulturnem domu leta 2013 je bila tista prelomnica, ki nas je naučila, da z dobro organizacijo velikega dogodka – koncerta, prireditve, predavanja – lahko pritegnemo veliko ljudi. Če vsakdo vrže v skrinjico le kak evro, donatorji pa jo še dodatno pomagajo napolniti, je izkupiček za pomoči potrebne lahko velik. Naši partnerji so bili vedno Center za socialno delo Izola, Rdeči križ Izola, Občina Izola, Društvo prijateljev mladine, Dom upokojencev Izola in mnogi drugi. Skupaj z njimi smo ciljno pomagali skupinam in posameznikom. Posebej ponosni smo na dva projekta: Božiček za otroke v rejniških družinah, ko za vsak božič srečamo in obdarimo izolske otroke, ki živijo v rejniških družinah, in na Plakat miru, svetovni in slovenski likovni natečaj, pri katerem že 10 let tkemo izjemne vezi s tremi osnovnimi šolami v Izoli, učenci iz našega mesta pa se redno uvrščajo v nacionalni finalni izbor. Osnovnim in srednjim šolam smo v času epidemije donirali 70 računalnikov. Prav njim je že nekaj let namenjen tudi Svetovalni center za pomoč otrokom in staršem, katerega prostor smo uredili,« pravi aktualni predsednik Lions cluba Izola – Isola, Milan Baškovič.           

Kateri so vaši cilji do konca letošnjega leta?

»Lionistično leto teče kot šolsko leto, kar pomeni, da bo že julija nov predsedniški mandat nastopil moj naslednik Martin Feder, Anglež, poročen z Izolanko, ki je v Izoli, tudi zaradi delovanja v klubu, še bolj pognal korenine. Radi bi se bolj povezali z mladimi, naša želja je tudi, da bi ob 10. obletnici ustanovili Leo klub, to je klub podmladka, ki bi zgodbo humanitarnosti pisal skupaj z nami na svoj, mlad in svež način. Sam pa se od mandata poslavljam z dobrim občutkom, da smo bili v letu epidemije izjemno dejavni ter povezani s starostniki in mladimi,« zaključi Baškovič.

Novi ambasador Izole, Rajko Hrvat, je ponosen, da je Izolan

Ob občinskem prazniku postajate novi ambasador Izole.

»Ja, sprva sem mislil, da je šala, potem pa sem dojel, da me je lokalna skupnost prepoznala in nagradila za vse, kar sem v 21 letih naredil in dosegel na svojem področju, za kar sem vsem zelo hvaležen in srečen, saj je za menoj tudi veliko truda in odrekanja. Kot do zdaj, bom Izolo še naprej predstavljal povsod, kjer bom tekmoval ali treniral in jo s seboj nosil po vsem svetu. Ponosen sem, da sem Izolan in da je tako majhno mesto, kot je naše, tako dobro prepoznano po vsem svetu tudi po odličnih športnikih in njihovih dosežkih.«

Športniki morate vedno gledati naprej. Oktobra odhajate na svetovno prvenstvo v Šanghaj. Kaj vas čaka do tedaj?

»Ha, predvsem trdo delo; vsakodnevni treningi – po dvanajst na teden, kar je prava služba. Treniral bom doma, v Bohinju, na Bledu, mogoče tudi zunaj, odvisno od pandemije. Kako bo v Šanghaju, pa ne bom napovedoval, saj je do tja še dolga pot. Ampak: vse se da, če se hoče! Želim si dobrega zdravja, da bom zmogel vse, kar si bom zadal, in da čim prej mine ta korona, da bomo lahko spet zaživeli brez strahu za jutri.«

 »Izolski športniki nosimo našo Izolo po vsem svetu!« Rajko Hrvat

 

7. julija 2021
Poseben bralni kotiček v Izoli tudi prizorišče poletnih dogodkov

V parku pri svetilniku so študentje ljubljanske univerze s svojimi mentorji postavili umetniško inštalacijo, natančneje inovativen bralni kotiček. Projekt je povezan z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU in odraža nov pristop pri mednarodnem sodelovanju v kulturi. Namen digitalne platforme Europe Readr je med predsedovanjem Slovenije Svetu EU približati bralcem aktualna družbena vprašanja in spodbujati razmislek o tem, v kakšnem svetu želimo živeti.
Več

5. julija 2021
Izola bogatejša za poseben bralni kotiček v naravi

V parku pri svetilniku so študentje naravoslovno-tehničnih in umetniških smeri ljubljanske univerze s svojimi mentorji postavili umetniško inštalacijo, natančneje inovativen bralni kotiček. Projekt je povezan z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU in odraža nov pristop pri mednarodnem sodelovanju v kulturi. Namen digitalne platforme Europe Readr je med predsedovanjem Slovenije Svetu EU približati bralcem aktualna družbena vprašanja in spodbujati razmislek o tem, v kakšnem svetu želimo živeti.

Ideja prostorske umetniške inštalacije, poimenovane Moja bralna soba, sledi konceptu knjižnice pod krošnjami. Mestna knjižnica Izola bo poskrbela za raznovrsten nabor knjižnega gradiva in za pravljične urice. Prostor okrog nje bo do konca septembra tudi prizorišče številnih prireditev, ki jih bo skupaj z nami sooblikovala mreža nacionalnih inštitutov za kulturo držav EU (EUNIC).

Prostorska umetniška inštalacija bo na eni strani del izolske urbane infrastrukture, na drugi strani pa prostor za spodbujanje bralne kulture in posledično kritičnega mišljenja. Slovenija si je za krovno temo izbrala prihodnost bivanja. Izolski bralni kotiček je trajnostno naravnan in predstavlja bralno kulturo kot temelj za aktivno družbeno delovanje. Naš cilj je pospešiti trajno zavedanje o kakovosti življenja, ki presega potrošnjo in potrošniški tempo, ter spodbuditi potrebo po pridobivanju znanja. Izola na ta način znova kaže na svojo odprtost do interdisciplinarnosti tehnično-raziskovalnega, kulturnega in družbenega področja. Europe Readr je osrednji projekt v Sloveniji v času predsedovanja Svetu EU.

Odprtje umetniške inštalacije v okviru projekta Europe Readr Izola – Isola bo v sredo, 7. julija 2021, ob 18. uri v parku pri svetilniku v Izoli.

 

24. junija 2021
V ponedeljek odprtje umetniške instalacije Dante Copiosus

V ponedeljek, 28. junija 2021, bo ob 10. uri v pritličju palače Besenghi degli Ughi v Izoli potekalo odprtje umetniške instalacije Dante Copiosus. Sledila bo spletna okrogla miza z naslovom Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine ob 700. obletnici Dantejeve smrti.

Dogodka sta del večletnih prizadevanj Občine Izola in izolske italijanske samoupravne narodne skupnosti za valoriziracijo palače Besenghi degli Ughi in Dantejeve dediščine v Izoli. Leta 2020 so se Občina Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola, Glasbena šola Koper, Turistično združenje Izola, ZRS Koper, Inštitut IRRIS, PiNA, Mestna knjižnica Izola in nekateri drugi akterji povezali ter v palačo Besenghi degli Ughi umestili vsebine, ki bodo del nastajajočega kulturno-turističnega itinerarija Izole.

Prostorska instalacija Dante Copiosus je nastala v  sklopu projekta RUK – Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Obeležuje ohranjena kodeksa, prepisa Božanske komedije s komentarji v latinščini, ki sta ob koncu 14. stoletja nastala v Izoli izpod peresa Pietra Campennija iz Tropee, notarja in sekretarja izolskega podestata v obdobju 1398–1399; komentarji (marginalije) so delo Benvenuta Rambaldija iz Imole. Izvirnik prvega kodeksa hranijo v Benetkah, drugega, ki je bil prepisan v Izoli leta 1395, pa v Parizu.

V valorizacijo bo vključena tudi Knjižnica Besenghi, ki deluje v palači. Knjižnično gradivo je bilo preseljeno v pritlične prostore, ki so ustrezno klimatizirani in zatemnjeni, da bi tako ločili šolsko in kulturno-turistično dejavnost ter olajšali dostop do gradiva.

PROGRAM DOGODKA

Odprtje instalacije in knjižnice na stopnišču pred Palačo, 10.00–10.30

Nagovor župana Občine Izola
Nagovor direktorja TIC
Nagovor Boruta Jermana, vodje projekta RUK (PiNA)
Nagovor Karla Hmeljaka, enega izmed avtorjev instalacije
Nagovor Martine Hrs o Knjižnici Besenghi

Odprtju bo sledila spletna okrogla miza z naslovom Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine ob 700. obletnici Dantejeve smrti. Prenos bomo pričeli ob 11. uri na povezavi Zoom.

 

21. junija 2021
Arhitekturna razstava idejnih projektov za ureditev obalne promenade

Študentje ljubljanske Fakultete za arhitekturo so pod mentorstvom prof. dr. Martine Zbašnik Senegačnik in asist. dr. Ljudmile Koprivec pripravili 18 idejnih projektov ekološke mikroarhitekture. Na biotsko raznovrstnem in kulturnovarstvenem območju promenade med Koprom in Izolo so izvedli arhitekturni ekološki eksperiment, ki dopolnjuje, bogati in soustvarja novo obalno promenado. Zeleno-modro območje je z mikroarhitekturnimi projekti zasnovano v skladu z načeli trajnostnega razvoja, prijetno za ljudi in prijazno do rastlin ter prostoživečih živali.
Več

17. junija 2021
Odprtje informacijsko-interpretacijske točke Arheološkega parka Kašler

Današnja novinarska konferenca je potekala pred svečanim odprtjem in predstavitvijo urejenega arheološkega parka Kašler pri Kortah nad Izolo, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja, financiranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška (v nadaljevanju Kaštelir). Aktivna izvedba projekta Kaštelir se je začela oktobra 2018 in se junija letos uspešno zaključuje s slavnostnim odprtjem informacijske točke ter arheološkega parka. Trak sta prerezala župan Občine Izola Danilo Markočič in predsednik Krajevne skupnosti Korte, Edi Kleva. Dogodek je popestrila glasbena skupina Vruja, za organizacijo pa je poskrbel Center za kulturo, šport in prireditve Izola.

Navzoče je uvodoma pozdravil Danilo Markočič, župan Občine Izola, ki je poudaril: »Ureditev gradišča z vzpostavljenimi učnimi arheo-botaničnimi potmi predstavlja za Izolo dodano vrednost na področju turizma in ohranjanja kulturne dediščine podeželja. Vesel sem, da so bila v okviru projekta obujena že skoraj pozabljena gradišča in povezana s preostalimi kaštelirji v unikatno celostno ponudbo, ki bo svoj pečat dala tudi Izoli.«

Aktivnosti in rezultati projekta Kaštelir so bili odlično sprejeti tudi med občani in Kortežani. Letos je bila v okviru projektnih dejavnosti izdana slikanica Sveti meč pravice avtorice Tine Rožac, ki bralcu skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev na zanimiv in privlačen način približa njihovo kulturo. Knjiga je na voljo v štirih jezikih in brezplačno dostopna na spletni strani Občine Izola ter v tiskani različici v informacijski točki zadružnega doma v Kortah. Oblikovani so bili avtorski spominki, kot npr. kašlerski gonič, najbolj znana najdba na gradišču v Kortah. Vsekakor pa je najtrajnostnejši dosežek to, da so projektni partnerji z vsemi aktivnostmi spodbudili zanimanje za kulturno dediščino pri ljudeh in vplivali na večjo prepoznavnost območja ter težnjo k nadaljnjemu ohranjanju teh danosti.

Astrid Prašnikar, vodja projekta Kaštelir pri vodilnem partnerju je predstavila projekt in njegove temeljne dosežke: »Glavni namen projekta je bilo aktivno ohranjati dediščino gradišč, in sicer z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo ter promocijo. S projektom smo predstaviti tudi tedanji način življenja – preko tradicionalne uporabe avtohtonih rastlin ter gojenja starih rastlinskih sort (botanika in etnobotanika). Z delavnicami, festivali, tematskimi potmi, novimi turističnimi produkti in usposabljanji prebivalcev, obiskovalcev ter turističnih vodnikov smo obudili starodavno povezanost ljudi z rastlinami. Dediščina je sedaj predstavljena na sodoben način z usmerjevalnimi informacijskimi tablami, 3D-prikazi, t. i. AR-aplikacijami (obogatena resničnost) in mobilno aplikacijo, ki nas popelje po Deželi prazgodovinskih gradič – kaštelirjev. Vanjo je vključenih 24 gradišč na slovenski in prav toliko na hrvaški strani, osem botaničnih poti ter druga naravna in kulturna dediščina, ponudniki lokalnih pridelkov in izdelkov ter štiri informacijsko-interpretacijske točke (poleg Kort še Štanjel, Rašpor in Vela Ozida), ki so postale lokalni arheološki parki. V okviru projekta so nastali tudi digitalni turistični vodič, botanični vodič in slikanica. Zasnovano je bilo prazgodovinsko doživetje, ki poleg obiska gradišč vključuje tudi ponudbo prazgodovinske jedi, postrežene v posodi, kakršno so uporabljali nekoč. Ta je oblikovana tudi kot spominek, ki ga izdelujejo v socialno- varstvenem Domu na Krasu.«

O vsebini novega arheološkega parka Kašler je spregovoril dr. Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper, ki prevzema upravljanje arheološkega parka: »Park predstavlja veliko pridobitev za vse občane in tudi pokrajinski muzej, saj je njegova vsebina zanimiva za širok spekter ciljnih skupin, od otrok, mladine do odraslih in starejših, predvsem pa je pomemben z vidika razvoja butičnega in trajnostnega turizma. K ureditvi se je pristopilo s pripravo upravljavskega načrta, v katerega se je vključilo znanje in izkušnje tako stroke kot lokalnih prebivalcev«. Informacijska točka, ki je urejena v notranjosti Zadružnega doma Korte, bo služila kot izhodišče za vodene oglede arheološkega parka, ki ga lahko obiskovalec obišče tudi samostojno, s pomočjo usmerjevalnih tabel in mobilne aplikacije. V samem arheološkem parku so bile v okviru projekta urejene poti in vzorčno tudi tlakovane, mestoma so bili obnovljeni suhozidi in kažeta. Poleg navedenega je na koncu arheološkega parka tudi didaktnična točka z dvema arheopeskovnikoma, oder s sedišči za učilnico na prostem ali prireditveni prostor ter fotookvir s figuro kašlerskega goniča – za spominsko fotografijo.

Učinkovita izvedba projekta seveda ne bi bila možna brez sodelovanja in pomoči lokalnih prebivalcev, ki so ves čas tesno sodelovali z Občino Izola. Rozana Prešern in Slavica Hrvatin iz Turističnega in kulturnega društva Šparžin iz Kort sta poudarili, da so rezultati projekta že zaživeli med prebivalci. V soboto, 19. 6. 2021, bo potekal tradicionalni Festival od Histrov do Rimljanov, organiziran s pomočjo CKŠP, ki je postal dobro obiskan dogodek, otroci z okoliške šole tedensko obiskujejo gradišče in spoznavajo kulturno dediščino, slikanica Sveti meč pravice je bila toplo sprejeta, vodiči uporabljajo novo pridobljeno znanje z delavnic za vodenje po gradišču, prav tako pa je v uporabi zaživela tudi aplikacija Kaštelir Road. »Ocenjujemo, da bodo tudi v prihodnje Kortežani stopili skupaj za ohranjanje, nadgrajevanje, promocijo in trženje raznovrstnih kakovostnih produktov projekta Kaštelir, ki prikazujejo celostno in zanimivo zgodbo preko predstavitve kulturne dediščine,« je dodala Rozana Prešern. Vodja aktivnosti projekta v Občini Izola je bil Iztok Škerlič z Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojnih projektov Občine Izola (JZP Izola).

12. junija 2021
Izbrana Županovo oljčno olje in vino za leto 2021

V okviru Festivala Zlate oljčne vejice, ki je včeraj potekal v Izoli, je bilo izbrano županovo oljčno olje. Posebna strokovna komisija je ocenjevala in izbrala tudi županovo vino. Tako najboljše olje kot vino predstavljata Občino Izola in bosta uporabljena v protokolarne namene leto dni. Župan je nocoj v parku Pietro Coppo slovesno sprejel nagrajence. Vikend sicer zaznamuje pester kulturno-zabavni in kulinarični program ter obisk delegacije iz Tolentina.
Več

10. junija 2021
Konec tedna bodo znani zmagovalci Županovega vina in olja

V parku Pietro Coppo bo v okviru Dobre zgodbe ta petek potekal Festival Zlate oljčne vejice, v soboto pa razglasitev Županovega vina in olja za leto 2021. Sobotno dogajanje bo popestril tudi Pomol okusov, že jutri pa bo Izolo obiskala delegacija iz  Tolentina.
Več

9. junija 2021
Odkrijte izolsko skrivnost in okusite rimsko kulinariko

Ste za radovedno in aktivno ali razkošno in gurmansko? Na Turističnem združenju Izola (TZI) so v zadnjih letih naredili pomemben preskok v delovanju. Poleg informacijske in promocijske funkcije so se z zavedanjem drugačnih razmer in pomena povezovanja poglobljeno posvetili tudi razvoju destinacije Izola. Rdeča nit delovanja TZI je že vsa leta grajenje skupne zgodbe in sodelovanje ponudnikov, ki se združujejo v raznolikih kulinaričnih akcijah, letos pa so se z dodatnimi sredstvi javnih razpisov posvetili tudi razvoju novih turističnih produktov in doživetij. Z oblikovanjem pestre turistične ponudbe si želijo zasledovati vizijo novonastale strategije razvoja turizma destinacije (2021–2025), ki je naravnana k desezonalizaciji in usmerja destinacijo k iskanju trajnostnih rešitev.

Po lanskoletnem projektu Fakultete za humanistične študije (FHŠ) je v letošnjem letu fakulteta kot izbrani snovalec koncepta doživetja rimske kulinarike s strokovnim znanjem podprla razvoj doživetja. Izjemen rezultat Rimskih okusov pod zvezdami je zato posledica sodelovanja dveh strok, ki sta se izziva lotili z različnih izhodišč in pri tem znali prisluhniti druga drugi. Andrej Preložnik s FHŠ: »Ekipa Fakultete za humanistične študije je na podlagi védenja, ki ga imamo o rimskih gostijah in jedeh iz literarnih opisov, likovnih upodobitev in arheoloških ostankov, pripravila scenarij doživetja Rimskih okusov pod zvezdami. Za Rimljane so bile večerje namreč veliko več kot obrok: gre za družabni dogodek, ki je razen kulinaričnih užitkov in vina vključeval tudi zabavo, kulturo, igre in smeh. Želimo skratka, da bi gostje park zapuščali ne le siti, temveč tudi polni vtisov o tem, kakšni so bili večeri v Simonovem zalivu pred 2000 leti.«

Vzpodbuda k razvojni usmeritvi in sledenju zastavljenim ciljem so nedvomno sredstva, pridobljena na osnovi evropskih razpisov. Glavnino teh v letošnjem letu predstavljajo viri projekta Izola – digitalni otok, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dean Kocjančič, direktor TZ: »Nastajanje novih doživetij je bilo tako pod velikim vtisom vrednot strategije, poleg tega pa je ideja za snovanje le-teh izhajala tudi iz raziskave t. i. izolskih person, ki so jo na TZI izvedli v preteklih letih. Ta raziskava je razkrila, kdo so tipične persone, ki destinacijo obiskujejo, in kakšni so njihovi interesi. Novo razviti doživetji tako na privlačen način vsebujeta preplet kulturne dediščine, kulinarike, trajnosti in avtentičnosti. Dve popolnoma različni doživetji, ki zadovoljita pisan krog publike in predstavita dediščino destinacije na izviren in dovršen način.«

RIMSKI OKUSI POD ZVEZDAMI

Butično doživetje mami, da izkusite rimsko dediščino z vsemi čuti, na način, ki ga niste vajeni. V čarobnem ambientu arheološkega parka Simonov zaliv, ki se ponaša z največjimi površinami rimskega mozaika, vas bo pričakala prava rimska obedovalnica na prostem (t.i. triklinij). Dramaturško zasnovan večer, kjer samo za vas s svojo pozornost jo in pripovedmi skrbi oskrbnik rimske vile (t.i. vilikus), vas popelje 2000 let nazaj. Okušanje trihodnega menija je začinjeno s čudovitim sončnim zahodom arheološkega parka in dih jemajočim nastopom umetnice iz Akvileje ter drobnimi malenkosti, ki bodo večer vtisnile v nepozaben spomin.

POZABLJENA IZOLSKA SKRIVNOST

Pustolovska igra na prostem je navdihnjena z idejo t. i. sobe pobega, le da poteka zunaj. Popelje vas na raziskovanje zgodb izolskih uličic in trgov ter razkriva skrivnosti, ki ob običajnem sprehajanju po strnjenem mestnem jedru ostanejo skrite. Ob prijaznem sprejemu vodiča v Izolani, hiši morja, ste kmalu predani v okrilje skrivnostne osebe, ki vas popelje skozi pustolovsko igro in njenih 11 ugank. Skrivnostna oseba izhaja iz nekega drugega časa, a vas nagovarja preko aplikacije. Namigi so zabavni, zaključek igre pa presenetljiv! Igra ne omogoča le odkrivanja biserov izolske dediščine, temveč vas na zanimiv način poveže tudi z lokalnim okoljem in vas postavlja pred izzive, kjer so na preizkušnji mnoge vaše sposobnosti.

2. junija 2021
Poletno dogajanje v Izoli

Občina Izola v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola pripravlja pester poletni program prireditev, ki bodo potekale v Letnem kinu Arrigoni, parku Pietro Coppo, na Manziolijevem trgu in drugih zunanjih prizoriščih.
Več

5. maja 2021
Primorci beremo 2021

Začela se je bralna akcija Primorci beremo 2021. Na voljo je seznam 86 leposlovnih del slovenskih avtorjev, od tega 75 proznih in 11 pesniških zbirk. Letos jih je 26 med njimi mogoče brati tudi kot e-knjigo.

Bralni seznam je dosegljiv na povezavi: seznam, kjer si lahko preberete tudi podrobnosti o projektu. V letošnjem naboru literature sta med drugimi roman Kurji pastir Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka ter Zrno od frmntona Marjana Tomšiča.

Uvodni spletni dogodek bralne akcije je pripravila Goriška knjižnica Franceta Bevka. S pisateljem Ferijem Lainščkom se je o njegovem življenju, ustvarjalnem opusu in najnovejšem romanu pogovarjala Tina Podgornik. Ogled je mogoč na povezavi, medtem ko si literarno srečanje z Marjanom Tomšičem, ki ga je vodila Vesna Mikolič, lahko ogledate na strani: pogovor.

15. bralna sezona se bo zaključila novembra. Vabljeni k sodelovanju.

30. aprila 2021
Prvomajska budnica v Izoli

Pihalni orkester Izola bo tudi letos združil moči z izolskimi gasilci. Skupaj nam bodo popestrili praznik dela s prvomajsko budnico preko zvočnikov, nameščenih na gasilsko vozilo. Spremljate jih lahko po načrtovanem urniku.
Več

30. marca 2021
Postanite spletni žiranti za največjo evropsko filmsko nagrado mladih

Prihaja nova izdaja EFA Evropske nagrade mladega filmskega občinstva in z njo trije najnovejši vrhunski evropski filmi. Velik vseevropski dogodek mladih med 12. in 14. letom, ki vsako leto v več kot 35 državah izbirajo najboljšega med nominiranimi filmi, letos ponovno prestavljajo na splet. Si želite tudi vi biti del mednarodne žirije iz Slovenije? Prijavite se lahko do 9. aprila. Prijavljeni žiranti si bodo med 21. in 25. aprilom kar z domačega kavča brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme, se o njih pogovarjali prek spleta in nato glasovali za zmagovalca.

Gre za edinstveni dogodek v svetovnem merilu, ki pod okriljem Evropske filmske akademije enkrat letno poveže mlado generacijo gledalcev iz vse Evrope in širše. Mladi med 12. in 14. letom starosti iz vseh koncev Slovenije si bodo lahko med sredo, 21. aprila, in soboto, 24. aprila, prek spleta ogledali tri najnovejše evropske filme, ki jih je nominirala komisija njihovih sovrstnikov. V nedeljo, 25. aprila, bodo žiranti prav tako prek spleta glasovali za zmagovalca. K ogledu filmov lahko povabijo tudi starše in druge družinske člane ter tako z njimi delijo zares edinstveno filmsko izkušnjo. Za slovenske žirante bodo vsak dan pripravili moderiran pogovor prek spleta v slovenskem jeziku, v okviru katerega bodo lahko postavljali vprašanja o posameznem filmu in izmenjali vtise. S svojimi sožiranti iz Evrope se bodo v nedeljo lahko srečali v klepetalnici, ki bo potekala v angleščini. Zmagovalnemu filmu bo Evropska filmska komisija po preštetju glasov isto nedeljo v živo podelila EFA Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva, kar bo predvajano na spletni strani dogodka.

Udeležba je brezplačna in odprta za vse mlade med 12. in 14. letom, ki se želijo preizkusiti v vlogi filmske žirije. Število mest je omejeno, obvezna je prijava z izpolnjeno PRIJAVNICO, in sicer najkasneje do petka, 9. aprila 2021. Prijave zbirajo na e-naslovu: ana.persic@isolacinema.org.

Letošnji nominiranci:

OSTRŽEK (Pinocchio, Matteo Garrone, Italija-Francija, 2019, 105 min)

Nova različica priljubljene klasike Carla Collodija se vrača h koreninam zgodbe o leseni lutki, oskarjevec Roberto Benigni pa vdahne novo življenje staremu rezbarju. Odpre se bogat fantazijski svet skrivnosti in čudes, poln humornih in ganljivih trenutkov. Distribucija Cinemania.

THE CROSSING (Johanne Helgeland, Norveška, 2020, 90 min)

December 1942. Desetletna Gerda in njen brat Otto pomagata pobegniti na Švedsko Danielu in Sarah, judovskima otrokoma, ki jima grozi deportacija. Film o zaupanju, prijateljstvu in velikemu pogumu, ki ga premorejo otroci.

WOLFWALKERS (Tomm Moore, Ross Stewart, Irska-Luksemburg-Francija, 2020, 103 min)

V časih vraževerja in magije za volkove velja prepričanje, da so demonska bitja zlo, ki ga je treba uničiti. Mlada lovska vajenka se z očetom odpravi na Irsko, da bi pomagala iztrebiti zadnje volčje krdelo, vendar se vse spremeni, ko se spoprijatelji z dekletom iz plemena, za katerega se šušlja, da se ponoči spreminja v volkove.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Poteka od leta 2012 kot uradna kategorija Evropskih filmskih nagrad, Zavod Otok kot slovenski predstavnik v dogodku sodeluje že od leta 2013. Cilj tega izjemnega evropskega projekta filmske vzgoje je namreč oblikovati samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev, ki bodo v prihodnjih desetletjih prispevali k izboljšanju družbenega okolja.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva predstavlja uvod v pomladne filmske dogodivščine za otroke, mlade in družine na krovu celoletnega filmsko-vzgojnega programa Podmornica – Otok za mularijo. Sledite jim na spletni strani ter na Facebook straneh Kino Otok in Podmornica.

25. marca 2021
Tudi Izola obeležuje 700 let smrti pesnika Danteja Alighierija

Letos septembra bo minilo okroglih 700 let od smrti enega največjih pesnikov srednjega veka, Danteja Alighierija, ki se je v večnost vpisal z versko-alegoričnim epom Božanska komedija. V Italiji, pa tudi drugod po svetu ob praznovanju jubilejnega leta pripravljajo številne dogodke, nekateri se začenjajo ravno na današnji dan, saj je 25. marec datum, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onstranstvo, v Božanski komediji. Pomembna obletnica Dantejeve smrti bo obeležena tudi v Izoli z odprtjem prostorske instalacije Dante copiosus v aprilu in z okroglo mizo Predstavitev izolske pisne in vizualne srednjeveške kulturne dediščine v juniju.
Več

23. februarja 2021
Mednarodni literarni natečaj kratkoproznih besedil na temo solidarnosti

V sklopu 22. Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza razpisan 16. Mednarodni literarni natečaj kratke proze Lapis Histriae na temo SOLIDARITÉ

V današnjem času epidemije in pre(po)tresov se klic k solidarnosti izvija iz najglobljih čustev, tistih, na katera računajo tudi številni politiki pri procesu konsolidacije „svojega“ ljudstva. Zato pojem zapisujemo samo v francoščini: solidarité. S tem želimo spomniti na zgodovino sodobne Evrope, na integracijske procese, ki vidijo v solidarnosti možnost skupnosti enakopravnih državljanov. Namesto krepitve kolektiva prek žrtve posameznika solidarnost varuje individualnost, vztraja pri kulturi različnosti in se strukturira v vzajemnosti. V času vse večjih družbenih razlik se solidarnost vzpostavlja tik ob vprašanju odgovornosti za ogrožene, trpeče, bolne in prezrte.

Pošljite nam zgodbe, v katerih živijo nove oblike solidarnosti in take, ki razgaljajo njeno odsotnost.

Le pišite!

MERILA IN POGOJI

– Besedilo mora biti izvirno in neobjavljeno.
– Besedilo ne sme biti daljše od 27.000 znakov in ne krajše od 5000 znakov, vključno z -razmaki.
– Napisano je lahko v vseh jezikih širše regije (slovenski, italijanski, hrvaški, srbski, bosanski in črnogorski).
– Avtorji lahko konkurirajo le z enim delom.
– Strokovno žirijo sestavljajo trije pisatelji.
– Žirija si pridržuje pravico, da ne podeli nagrade.
– Rok oddaje del je 4. 4. 2021.
– Dela pošljite pod šifro.
– Legendo šifre z osebnimi podatki avtorja (ime, priimek, leto rojstva, naslov, telefonska št., elektronski naslov in kratek življenjepis) priložite besedilu, vendar posebej.
– Delo odpošljite na elektronski naslov: lapis@gku-bcu.hr.
– Prispela besedila sortirajo in arhivirajo knjižničarji Mestne knjižnice Umag, ki imajo tudi edini vpogled v podatke o avtorjih; člani žirije zvedo za informacije o avtorjih šele po odločitvi o nagradi.
– Zmagovalno besedilo bo nagrajeno z denarno nagrado v višini 1050 EUR.
– Najboljša besedila po presoji žirije bodo objavljena v Zborniku Lapis Histriae 2021 konec leta 2021.
– Nagrada bo avtorju zmagovalnega dela slovesno podeljena na 22. Forumu Tomizza v Umagu, 21. 5. 2021.

Dodatne informacije: Mestna knjižnica Umag (lapis@gku-bcu.hr, +385 52 721 56).

Dodatne informacije: Mestna knjižnica Umag  (lapis@gku-bcu.hr, +385  52  721 56).

 

 

 

18. februarja 2021
Februarska spletna ponudba Kina Istra

V pričakovanju dni, ko bo Kino Istra lahko znova zaživel na istrskem podeželju, nam organizatorji ponujajo bogat spletni filmski program. V času od 19. do 28. februarja si boste lahko ogledali več filmov, primernih za vse generacije: dokumentarni film o punk ikonah Istre – KUD Idijoti, politični triler Vlast, večkrat nagrajen družinski film Rdeči pes Modri ter sklopa kratkih otroških animiranih filmov Koyaa in Corti a Ponte.

Filmi bodo dosegljivi na platformi Cinesquare, vsi imajo na voljo slovenske in hrvaške podnapise. Cena ogleda posameznega filma znaša 2 EUR, za ogled petih filmov pa boste odšteli 5 EUR. Pred nakupom se je treba registrirati. Ogled posameznega filma je možen v 24 urah, v primeru nakupa celotnega paketa pa si lahko filme ogledate do 28. februarja oziroma še 72 ur po izteku tega dne.

16. februarja 2021
Brezplačna izobraževalno-informativna e-slikanica za otroke »Sveti meč pravice«

Občina Izola je v okviru projekta KAŠTELIR, ki se sofinancira iz programa Interreg Slovenija- Hrvaška 2014-2020 v sodelovanju s partnerjema omenjenega projekta Inštitutom za raziskave, razvoj in strategije družbe, kulture in okolja IRRIS in Fakulteto za naravoslovje in matematiko, Univerzo Maribor izdala slikanico »Sveti meč pravice«. Elektronsko obliko slikanice v slovenskem, hrvaškem, angleškem ali italijanskem jeziku si lahko brezplačno ogledate:

Sveti meč resnice:  https://issuu.com/zival/docs/sveti_me__pravice_slo_e

Sacra spada della giustizia: https://issuu.com/zival/docs/sveti_me__pravice_ita_e

Sveti mač pravde: https://issuu.com/igabibarun/docs/sveti_me__pravice_hrv_e

Holy Sword of Justice: https://issuu.com/igabibarun/docs/sveti_me__pravice_ang_e

Bogato ilustrirana slikanica na atraktiven in slikovit način predstavlja življenje starodavnih prebivalcev gradišč/kaštelirjev, in s tem tudi Izolskega oz. kortežanskega Kaštelirja pri Kortah oz Čedljah nad Izolo, tako mladim kot odraslim. Gradišča/kaštelirji so kulturna dediščina, ki izhaja iz prazgodovinskega obdobja iz bronaste in železne dobe. Njihova presenetljiva gostota na širšem območju Primorske, Istre ter Kvarnerja priča o skupnih naravnih danostih in skupni zgodovini ter enovitosti tega območja v prazgodovini.

Na zabaven in atraktiven način slikanica ponuja informacije o spomenikih naravne in kulturne dediščine, in sicer skozi celovito povest o kaštelirjih. Bogate ilustracije zajemajo starodavne običaje, ljudi, oblačila.

15. februarja 2021
Skozi slikanico Sveti meč pravice bomo spoznavali kulturo kaštelirjev

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena slikanica z naslovom Sveti meč pravice, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja (v nadaljevanju Kaštelir) in je dostopna v štirih jezikih. Slikanica nam skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev, njihovih vrednotah, navadah in ritualih, še zlasti pa za tedanje čase mogočnih utrdbah, na zanimiv in privlačen način približa kulturo kaštelirjev.
Več

15. januarja 2021
Preko filmov v Istro iz domačega naslanjača

Kino Istra/Cinema Istria je celoletni program filmskih projekcij v 12 krajih brez kinodvoran, ki se nahajajo v Istri. Program bo preko filma in drugih umetnosti na svojstven način povezal Istro na hrvaški in slovenski strani meje. Ideja je enostavna – Kino Istra nima svoje dvorane, ampak gostuje tam, kjer filmov primanjkuje, v mestih brez stalnega kina.

Za dober začetek novega leta so za čas od 15. do 24. januarja v Kinu Istra pripravili spletno ponudbo filmov, ki jih na takšen ali drugačen način lahko povežemo z Istro. V tem obdobju bodo dostopni na spletni povezavi. Ogled filmov bo možen v Sloveniji in na Hrvaškem, z izjemo filma Dolina miru, ki bo na voljo tudi v Italiji. Vsi filmi imajo na voljo izbiro med slovenskimi in hrvaškimi podnapisi. Cena ogleda posamičnega filma znaša 2 EUR oziroma 5 EUR za paket vseh štirih filmov.

Spletni filmski izbor, ki sta ga skupaj pripravila Zavod Otok in Motovun Film Festival, predstavlja ogrevanje pred ponovnimi projekcijami v živo, ki jih bodo izvajali, ko bodo epidemološke razmere to dovoljevale. Kino Istra pripravlja okrog 150 projekcij, posebnih dogodkov, delavnic in gostovanj, ki bodo prebivalce Istre skozi vse leto vabili v čarobni svet filmskih dogodivščin. Projekcije bodo potekale v dvoranah in na prostem, z namenom popularizirati kino izkušnje na velikem platnu. Končni cilj projekta je spodbuditi odprtost do evropskega (in) avtorskega filma kot tudi lokalne skupnosti, da projekt prepoznajo kot dobro prakso, preko katere lahko trajnostno razvijajo kulturna stičišča tudi v prihodnosti.

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

NOVO NA PORTALU

27. september 2021
Tedenski program od 27. 9. do 1. 10. 2021

PONEDELJEK, 27. 9. 2021 7.30 – 8.30: Jutranja telovadba ...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!