Življenje v Izoli

06 / Kultura

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

25. septembra 2020
Kultura.PIKA – istrska kulturna strategija

Istrske občine Piran, Izola, Koper in Ankaran pripravljajo skupno kulturno strategijo. K sodelovanju vabijo tudi svoje občane, da bi sooblikovali razvoj kulture po meri vseh. Več o načrtovani delavnici si lahko preberete na priloženem vabilu.

 

12. septembra 2020
Slovesnost ob obletnici dneva vrnitve Primorske k matični domovini

Vrnitve Primorske k matični domovini_ vabilo za občane

Danes ob 12. uri se bo odvila osrednja slovesnost ob državnem prazniku – obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Slovesnost gosti Občina Ankaran v sodelovanju z ankaranskim ZB za vrednote NOB ter s podporo vseh primorskih občin.

V luči covid-19 razmer bo organizirana kot slovesnost zaprtega tipa, brez občinstva. Program prireditve bo preplet dogajanja na prizorišču, posnetkov nastopajočih na različnih lokacijah v ankaranski občini ter arhivskih posnetkov zgodovinskih obdobij Primorske in njenih ljudi.

Slavnostna govornica bo gospa Majda Širca, častni gost pa bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Poleg pozdravnega nagovora predsednika Pahorja bosta občinstvo nagovorila tudi župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik, podžupanji Barbara Švagelj in mag. Martina Angelini ter predsednica ZB za vrednote NOB Ankaran Darinka Vovk.

Proslavo bosta neposredno prenašala TV Slovenija 2 in Radio Koper.

Vljudno vabljeni k ogledu slovesnosti v soboto, 12. 9. 2020 ob 12. uri, – tokrat v udobju svojega doma, pred televizijskim zaslonom ali radijskim sprejemnikom. 

10. septembra 2020
Osem naslovov iz kinootoškega programa na Cinesquare.net

V nedeljo, 30. avgusta, je 16. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema po petih razgibanih festivalskih dneh zapustil Izolo. Ta je festival tradicionalno gostila po tem, ko se je zaključil satelitski program, ki je od 16. julija dalje s filmi in filmarji obiskal Sv. Anton, Koper, Novo Gorico, Tolmin, Sežano, Idrijo, Cerknico in Ljubljano. V slednji bo Kino Otok živel še od 11. do 15. septembra, ko bo v Slovenski kinoteki potekala retrospektiva filmov portugalskega mojstra Pedra Coste, od 15. do 21. septembra pa si bo osem festivalskih filmov mogoče ogledati tudi na spletni platformi videa na zahtevo Cinesquare.net.

Retrospektiva Pedra Coste v Slovenski kinoteki

Retrospektiva Pedra Coste, ki jo je Kino Otok pripravil v sodelovanju s Slovensko kinoteko med 11. in 14. septembrom, ne prinaša celotnega avtorjevega opusa, a vendarle predstavlja njegova temeljna dela. Na ogled bodo filmi V hiši iz lave (Portugalska, Francija, Nemčija, 1994), Mladost na pohodu (Portugalska, Francija, Švica, 2006), V Vandini sobi (Portugalska, Nemčija, Švica, 2000), Naš človek (Portugalska, 2010), Konj po imenu denar (Portugalska, 2014) ter film Sacavém (Portugalska, 2018), v katerem Júlio Alves ponudi okno v filmski svet sodobnega mojstra – v to, kako Costovi filmi nastajajo in kako jih zaznavamo.

Ker so festivalska prizorišča v Izoli in drugje zaradi aktualnih okoliščin lahko sprejela manj gledalcev kot običajno, bomo del festivalskega programa med 15. in 21. septembrom ponudili na ogled tudi na spletni platformi videa na zahtevo Cinesquare (http://www.cinesquare.net/).


Več

17. julija 2020
Župan Markočič se je danes srečal z ministrom Počivalškom in ministrico dr. Kustec

Župan Občine Izola Danilo Markočič je danes gostil ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec. Skupaj s strokovnimi službami občinske uprave, direktorjem Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Izola Iztokom Škerličem ter direktorico raziskovalnega inštituta InnoRenew dr. Andrejo Kutnar je ministru predstavil projekt izgradnje podaljška Južne ceste, ki je ključna za nadaljnji razvoj Izole, ministrici pa idejno zasnovo zunanje ureditve območja ob osnovni šoli v Livadah, ki ga občina snuje v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom InnoRenew. Župan in minister sta podpisala tudi pismo o nameri vzpostavitve Interaktivnega muzeja ribiške industrije Slovenije v Izoli.
Več

22. junija 2020
Počastili bomo dan državnosti

Dan državnosti bomo v Izoli počastili z osrednjo občinsko proslavo, ki bo v sredo, 24. junija, ob 20. uri.

Osrednja občinska proslava v počastitev dneva državnosti bo na Manziolijevem trgu. V sklopu kulturnega programa bodo nastopili Marina Mårtensson, otroški pevski zbor OŠ Livade, MoPZ Izola in Trobilni kvintet Pihalnega orkestra Izola. Proslavo bo povezovala Nataša Benčič. Na predvečer dneva državnosti bomo državni praznik obeležili kot posebno srečanje z Zanimivimi Izolani, predstavniki tistih ustanov, ki so skrbele za našo varnost v času epidemije. Vse obiskovalce vljudno naprošamo, da na dogodek pridejo z obrazno masko.

Ta dan bo župan Danilo Markočič podelil tudi priznanja uspešnim učencem vseh treh izolskih osnovnih šol in podružnične glasbene šole.

 

3. junija 2020
16. filmski festival Kino Otok – Isola Cinema na sporedu še to poletje, od 26. do 30. avgusta

Danes bi se moral v Izoli začeti 16. mednarodni festival Kino Otok – Isola Cinema, tradicionalni petdnevni filmski pozdrav poletju, ki vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev od blizu in daleč. Čeprav je epidemija prekrižala prvotni načrt organizatorjev, bo Kino Otok vendarle na sporedu še preden se bodo poletne radosti za letos zaključile. V Izoli bo festival potekal od 26. do 30. avgusta 2020, prej in potem pa tudi v Ljubljani in več krajih jugozahodne Slovenije. Izvedba bo potekala v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil.

Kino Otok za nove čase

Razglasitev epidemije sredi marca je ustvarjalno ekipo festivala 16. Kino Otoka ujela v trenutku, ko je bila sklenjena večina dogovorov z domačimi in mednarodnimi partnerji. Ko so sodelovanje potrdili vsi projektni sodelavci. Ko sta bila v polnem pogonu poziva za kratkometražno sekcijo Video na plaži in za prostovoljce z vseh vetrov. In ne nazadnje, ko je bil filmski, strokovni in družabni program v veliki meri sestavljen in se je ožja ekipa po skoraj letu priprav na novo izdajo že veselila srečanja z gosti in obiskovalci.

Odpoved tako ni prišla v poštev, pač pa smo se odločili za prestavitev in v zadnjih dveh mesecih na novo domislili program in način izvedbe letošnjega Kino Otoka. Tako bomo lahko kljub novim (in spremenljivim) okoliščinam zagotovili kar najbolj pristno kinootoško izkušnjo v živo in tudi na spletu. Filmski, strokovni in spremljevalni program festivala bomo natančno začrtali do konca junija ter ga čim prej predstavili javnosti. Že sedaj pa je znano, da je tudi letos uspel poziv za kratkometražno sekcijo Video na plaži, na katerega je prispelo rekordnih 179 prijav iz več kot 30 različnih držav.

Nihče ni otok, vsi smo otočje

Krilatica nihče ni otok festival Kino Otok spremlja od prvih izdaj festivala, ki je v Izoli kot nekdanjem otoku nastal z idejo, da okrog filmske in drugih umetnosti v skupnost poveže neštete posameznike. Nedavna kolektivna izkušnja nas je na novo spomnila, kako neznosna je odsotnost dotika in kako nujna je potreba po človeškem stiku, po živem srečanju. Zato bo letošnji Kino Otok na različnih ravneh še bolj kot doslej težil k združevanju in sodelovanju.

Med drugim se bomo v programsko otočje povezali z drugimi festivali filma, glasbe, gledališča ali umetnosti nasploh. V slovenski Istri bomo nadaljevali sodelovanje s Primorskim poletnim festivalom in festivalom JEFF, obenem pa začenjamo večletno sodelovanje s filmskim festivalom v Motovunu, ki nastaja na hrvaški strani Istre. Razširili in poglobili bomo sodelovanje s čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji, ki ga vsako jesen pripravlja goriški Kinoatelje. Povezali se bomo z mednarodnim festivalom kratkega filma FeKK, ki bo tik pred Kino Otokom v Izoli potekal v Ljubljani. Ne nazadnje nadaljujemo tudi najstarejšo mednarodno festivalsko navezo Kino Otoka z mednarodnim filmskim festivalom Innsbruck iz Avstrije.

Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor je partner festivala.

16.izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo naslednji javni sofinancerji: Slovenski filmski center, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Občina Izola, Ministrstvo za javno upravo RS in Ministrstvo za kulturo RS.

Kino otok – Isola Cinema

 

3. junija 2020
Rok za oddajo idejnih zasnov za oblikovanje promocijskih vzorčnih suvenirjev v okviru projekta KAŠTELIR se izteka

Občina Izola je v sodelovanju z Občino Komen (vodilni partner), Univerzo v Mariboru, Inštitutom IRRIS, Istrsko Županijo, Občino Lanišće, Občino Moščeniška Draga, Javno ustanovo Park Prirode in Javnim zavodom Komenski Kras razpisala javni, dvostopenjski poziv za oblikovanje promocijskih vzorčnih suvenirjev v okviru projekta KAŠTELIR – »Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa do Kvarnerja (preko Brkinov, Čičarije in Istre)«. Rok za oddajo prijav na poziv za oblikovanje promocijskih vzorčnih suvenirjev v okviru projekta KAŠTELIR se zaključi v petek, 5. junija 2020.

Predmet poziva je izbor petih promocijskih suvenirjev in sicer: a) štiri za štiri izbrana gradišča v okviru projekta »Kaštelir«: Štanjel, Korte nad Izolo, Rašpor (Lanišće, HR), Brseć in Ozida (Moščenička Draga, HR) in b) skupnega z imenom »KAŠTELIR«.

Besedilo poziva in obrazci so dosegljivi na spletni strani Občine Izola: https://bit.ly/2BwgFI9

 

12. maja 2020
Objavljen javni natečaj za izbor Županovega olja in vina

Občina Izola je danes objavila javna natečaja za izbor Županovega olja in vina za leto 2020. Na natečaju lahko sodelujejo registrirani oljkarji in vinarji, vinogradniki in vinske kleti s stalnim prebivališčem v občini Izola, ki imajo registrirano dejavnost pri pristojnem upravnem organu. Županovo olje in vino 2020 bosta razglašena v okviru Praznika oljk, vina in rib, ki bo predvidoma v soboto, 13. junija 2020, v kolikor bodo vladni ukrepi to dopuščali.

Pridelovalci olja lahko svoje vzorce in izpolnjen prijavni obrazec dostavijo v prostore Turistično informacijskega centra (TIC) na naslovu Sončno nabrežje 4 v Izoli, do vključno torka, 19. maja 2020.

Pridelovalci vin lahko tudi na letošnjem izboru sodelujejo z največ tremi vzorci vina kategorije belih, rose in/ali rdečih vin. Vzorce in izpolnjen prijavni obrazec je potrebno dostaviti v prostore TIC do vključno srede, 20. maja 2020.

Prijavitelji bodo o odločitvi ocenjevalne komisije seznanjeni v okviru Praznika oljk, vina in rib, predvidoma v soboto, 13. junija, ob 20. uri na Manziolijevem trgu. Najbolje ocenjeno olje bo razglašeno za Županovo olje 2020, najbolje ocenjeno vino iz kategorije belih, rose ali rdečih vin pa bo razglašeno za Županovo vino 2020.

Dokumentacija in prijavnica sta dosegljivi na spletni strani Občine Izola www.izola.si pod zavihkom oglasna deska. Zainteresirani prijavitelji pa jih lahko po predhodnem dogovoru prevzamejo tudi v glavni pisarni Občine Izola na naslovu Sončno nabrežje 8. Za dodatne informacije lahko zainteresirani pokličejo v kabinet župana na tel. 05 66 00 107.

Arhiv novic
KOLEDAR
< september 2020 >
PO TO SR ČE PE SO NE
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

NOVO NA PORTALU

28. september 2020
Tedenski program od 28. 9. do 4. 10. 2020

VSE DEJAVNOSTI LAHKO OBISKUJETE BREZPLAČNO, OB UPOŠTEVANJU PRIPOROČEN...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!