Življenje v Izoli

05 / Promet

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec eleifend cursus felis, sit amet tempor dui facilisis in. Sed pharetra egestas ultrices. Curabitur lobortis aliquam malesuada. Fusce massa velit, mollis et nunc ut, viverra cursus purus. Integer vitae varius magna, ac lacinia dolor. Aliquam in iaculis nibh, vel imperdiet magna. Nulla sodales orci nec dapibus feugiat. Nunc convallis velit at est faucibus, quis imperdiet elit pharetra. Nulla in odio et enim euismod feugiat quis eget erat. Duis ut tincidunt lorem. In gravida sapien eu lacus accumsan vehicula. Cras tempus est vel enim eleifend, sit amet interdum odio imperdiet.


22. septembra 2021
Zahvala prostovoljcem

Tudi letos so za varno šolsko pot izolskih učencev v prvih septembrskih dneh intenzivneje skrbeli policisti, občinski redarji in izolski upokojenci.

Občina Izola je posebej hvaležna prostovoljcem, ki že vrsto let skrbijo za varnost otrok v prometu na izolskih prehodih za pešce. V ta namen jih je danes sprejel župan Danilo Markočič.

20. septembra 2021
Obvestilo o zapori hitre ceste

Vse udeležence v prometu obveščamo, da bo zaradi sanacije vozišča postavljena delna prometna zapora na odseku izolske obvoznice, od bencinskega servisa Petrol do krožišča Ruda. Promet bo izmenično urejen enosmerno oz. dvosmerno. Po potrebi bo v konicah ročno usmerjan, vendar le v svetlem delu dneva.

Začasna prometna ureditev bo veljala od 20. 9. 2021 do 3. 12. 2021.

Udeležence v prometu naprošamo za razumevanje in upoštevanje začasne prometne signalizacije.

 

31. avgusta 2021
Prometna varnost v Izoli ob začetku novega šolskega leta

Za varno šolsko pot izolskih učencev bodo v prvih septembrskih dneh intenzivneje skrbeli policisti in občinski redarji, ki se jim bodo pridružili tudi izolski upokojenci. Občina Izola poziva vse voznike in ostale udeležence v prometu, naj bodo previdni in pozorni na otroke ter naj upoštevajo cestnoprometne predpise.

Policisti, občinski redarji in izolski upokojenci bodo skrbeli za šolarje na bolj obremenjenih križiščih v občini. 1. septembra bodo prisotni v prometu od 7.45 do 8.30 in od 12.15 do 13.00, preostale delovne dni v tem tednu pa od 7.45 do 8.30 in predvidoma od 12.30 do 14.00.

Upokojenci bodo nosili odsevne jopiče, ki jih je zagotovil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Izola, da bodo lažje prepoznavni. Otroke bodo spremljali na prehodih za pešce v Cankarjevem drevoredu, Drevoredu 1. maja, na Prešernovi cesti, v Ulici oktobrske revolucije, na Južni cesti in v Kortah. Prav tako bo za varen in zabaven prvi šolski dan poskrbela izolska maskota Bepi.

Ukrepi za varno pot v šolo

Občina je poskrbela tudi za urejeno šolsko okolico, na novo so pobarvane talne označbe in modre ribice, ki označujejo šolsko pot. V mestu (na Cankarjevem drevoredu in Drevoredu 1. maja) sta razobešena transparenta, ki bosta do konca septembra opozarjala voznike na prisotnost otrok v prometu. Na poteh bodo postavljene dodatne opozorilne table oz. triopani z napisom šolska pot.

Za otroke in starše je Javna agencija RS za varnost prometa pripravila zbirni spletni portal Načrti šolskih poti, ki nudi pregled nad šolskimi potmi v slovenskih občinah in tudi po posameznih šolah: http://solskepoti.avp-rs.si/.

Vpis v izolske osnovne šole

Letos bo v izolske osnovne šole vstopilo 153 prvošolcev. 469 otrok je vpisanih v OŠ Livade, 670 v OŠ Vojke Šmuc, 64 na njeno podružnico v Kortah in 193 na OŠ Dante Alighieri. Skupaj bo v 67 oddelkih osnovno šolo v Izoli letos obiskovalo 1396 otrok.

 

 

 

9. avgusta 2021
Občina Izola ureja pločnik ob Južni cesti

V sklopu investicijskega vzdrževanja občina ureja del dotrajanega pločnika ob Južni cesti. Dela v višini dobrih 20.000 evrov izvaja JP Komunala Izola in bodo zaključena konec prihodnjega tedna. V sklopu preplastitve pločnika v dolžini 170 metrov bo izvajalec zamenjal tudi vrtne robnike med pločnikom in zelenico.

 

4. avgusta 2021
Ministrstvo za infrastrukturo uvaja ugodne družinske/skupinske vozovnice za javni potniški promet

Ministrstvo za infrastrukturo uvaja vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom.

Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov

Vozovnica omogoča družinam ali skupinam potnikov do 5 oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vozovnice je 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Vikend popusti 75 %

Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike do 30. 6. 2022 lahko potovali s 75-% popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Ugodnosti, ki bodo v veljavi do 30. 6. 2022, se uvajajo z namenom dodatno spodbuditi oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji COVID-19 kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Ministrstvo za infrastrukturo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, naj preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji. Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

Poleg navedenega bo Ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije. Obenem je novost, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo znašala 25 evrov na mesec. Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša, saj mu ne bo omogočala le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj, temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države. Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. Na ta način si na ministrstvu prizadevajo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Republiki Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje ter podnebje.

 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

23. junija 2021
Znova vzpostavljena pomorska linija med obalnimi občinami

V okviru čezmejnega projekta Crossmoby bo tudi to sezono na voljo ladijski prevoz, ki bo povezal vse štiri občine slovenske Istre, Piran, Izolo, Koper in Ankaran. Če so bili lani prevozi organizirani samo ob koncih tedna, bodo zdaj na voljo vse dni razen ob ponedeljkih, bo pa treba zanje plačati simbolni prispevek od enega do treh evrov za najdaljšo relacijo.

Ladijska linija bo začela obratovati 26. junija in bo delovala vse do 3. oktobra, tako zjutraj kot popoldne.

Prevoze bodo izvajali z ladjo Zlatoperko, na kateri bo zaradi ukrepov v povezavi s koronavirusom lahko največ 21 potnikov oz. nekoliko več, če bo šlo za skupine. Poleg tega bo na voljo tudi 16 mest za kolesa. Rezervacije ne bodo možne, v primeru slabega vremena pa ladijskega prevoza ne bo.

Potniki se bodo lahko vkrcali oz. izkrcali na štirih postajah: v Ankaranu (pomol Valdoltra), Kopru (zunanja obala ob parkirišču na Ukmarjevem trgu), Izoli (na pomolu pred hotelom Marina) in Piranu (pristanišče na pomolu pri rdečem svetilniku).

22. aprila 2021
Dela na odseku ceste med Malijo in Kortami

Nekateri nevarni odseki ceste med Malijo in Kortami so na novo preplaščeni. Občina Izola je zaključila z lani začetim projektom. Urejen je tudi del ceste od križišča Malija – Cetore proti Nožedu. Za investicijsko vzdrževanje je občina namenila okrog 45.000 evrov proračunskih sredstev. Dela je izvajalo javno podjetje Komunala Izola. V letošnjem letu načrtujemo še obnovo nevarnega cestnega odseka med Morgani in Kortami.

 

16. aprila 2021
Informativne table za večjo prometno varnost na Parenzani

Odsek daljinske kolesarske poti Parenzana od priključka z Južno cesto do počivališča Pit-Stop je v celoti preplaščen in opremljen z javno razsvetljavo. Občina Izola namerava v kratkem vzpostaviti na tem območju tudi informativne table, na katerih bo natančneje pojasnjen prometni režim.

V skladu z veljavnimi predpisi je kolesarska pot namreč površina, prvenstveno namenjena kolesarjem. To pomeni, da se jim morajo vsi ostali udeleženci v prometu podrejati. Koristijo jo lahko tudi uporabniki kmetijskih zemljišč za dostop do njih, če ni druge povezave.

Bodimo strpni drug do drugega in poskrbimo za varnost v prometu.

6. aprila 2021
Tudi Obali ni prizaneslo zimsko vreme

Ceste so mokre in spolzke, zato vozite previdno.

Pristojne službe JP Komunala Izola skrbijo za urejanje prometnih razmer v zaledju Izole že od jutranjih ur. Če potrebujete pomoč, se le obrnite nanje.

Želimo vam varno vožnjo.

 

 

24. marca 2021
V Kortah novo interventno vozilo in garaže za gasilce

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Korte so se razveselili novih garaž in interventnega gasilskega vozila. Občina Izola je za izgradnjo odštela nekaj več kot 120.000 evrov, medtem ko je investicija v vozilo znašala 57.000 evrov.
Več

22. januarja 2021
Ureditev kolesarske poti na trasi Parenzane poteka po načrtu

V sklopu ureditve kolesarskih poti je bila do izteka leta 2020 prenovljena trasa od meje z občino Koper do krožišča pri Avtokampu Jadranka. Pot je bila preplaščena, opremljena s talnimi označbami in novo razsvetljavo. Odsek od nadvoza Ruda do krožišča pri avtokampu, ki je bil predhodno v nivoju z glavno cesto, je bil v sklopu urejanja nadvišan, kar je znatno pripomoglo k varnosti kolesarjev na tem delu.

Do konca januarja bosta zaključeni prva in druga faza ureditve kolesarske poti na trasi Parenzana. Pot bo osvetljena, preplaščena in dodatno označena. Tretja in četrta faza trase bosta končani do marca 2021. Po zaključku del na trasi Parenzane se bo pristopilo še k ureditvi manjkajočega dela kolesarske poti na Južni cesti (od dvignjenega platoja do križišča s cesto A). Trasa na delu Južne ceste bo končana do maja letos.

Parenzana je daljinska kolesarska pot v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo. V skladu z veljavnimi predpisi je kolesarska pot površina, prvenstveno namenjana kolesarjem, kar pomeni, da se jim morajo vsi ostali udeleženci v prometu podrejati. Koristijo jo lahko tudi uporabniki kmetijskih zemljišč za dostop do njih, če ni druge povezave.

Občina Izola načrtuje v prihodnje vzpostaviti na tem območju informativne table, na katerih bo natančneje pojasnjen prometni režim na Parenzani. V sklopu sprejetega predloga participativnega proračuna za prvo območje bo na posameznih odsekih poti urejeno tudi umirjanje prometa.

8. januarja 2021
V izolski občini se nadaljuje urejanje kolesarske poti na trasi Parenzane

Odsek kolesarske poti Parenzana od priključka z Južno cesto do počivališča Pit-Stop bo v celoti preplaščen in opremljen z javno razsvetljavo v okviru štirih izvedbenih faz.

Prva je bila zaključena ob izteku lanskega leta,  dela v okviru druge faze (do križišča s Podvozno cesto) pa bodo zaključena predvidoma prihodnji teden. V tem času je popolnoma zaprt del kolesarske poti, ki je na sliki obarvan rdeče. Za uporabnike je označen in urejen obvoz, ki je obarvan oranžno. Ob sobotah in nedeljah je omogočen dostop najemnikom in lastnikom zemljišč.

Po zaključku del na odseku druge faze bo izvajalec nadaljeval z deli na odseku Parenzane od Podvozne ceste  do vhoda v tunel (predvidoma do sredine februarja 2021) ter nazadnje še od izhoda iz tunela do počivališča Pit-Stop. Posamezni odseki bodo zaprti zaporedno. Zaključek vseh del je predviden do aprila.

7. januarja 2021
Zaključena dela na obalni cesti

Enosmerna zapora ceste pri Avtokampu Jadranka je bila z včerajšnjim dnem odpravljena. Podjetje CPK, d. o. o. je uredilo kolesarsko pot z javno razsvetljavo vse do meje z MO Koper. Vrednost investicije znaša 394.000 EUR proračunskih sredstev. Za celotno traso, od koprske do piranske občine, je namenjenih 800.000 EUR, kar bo v večini sofinancirano z evropskimi sredstvi.

 

3. decembra 2020
Občina Izola pospešeno pripravlja prostorske podlage za območji Argo in Mala oprema

Občina Izola se je junija letos povezala s profesorji Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, da bi sodelovali pri urbanistični preverbi območij IPA 3 in IPA 4, ki večinoma obsegajo območje nekdanjih delavnic Mala oprema in območje nekdanje tovarne Argo.

Izziva so se lotili v treh strokovnih skupinah, in sicer pod vodstvom uveljavljenih profesorjev, izr. prof. dr. Alenke Fikfak, prof. Janeza Koželja ter izr. prof. mag. Alessia Princica. Naloga vseh skupin je bila v obravnavano območje umestiti zahtevane vsebine (bodoči kulturni center, mestno hišo, interaktivni muzej ribiške industrije) ter predlagati možnosti prometne ureditve s trajnostnega vidika in zunanjega prostora kot prostora dejavnosti (opredelitev novih parkovnih površin, trgov in ureditev obalne promenade).

Strokovne rešitve urbanistične delavnice so bile včeraj, 30. novembra, prvič predstavljene strokovnim službam Občine Izola. Urbanistične preverbe prostora bodo služile kot strokovna podlaga za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Ta bo omogočil načrtovanje in izgradnjo želenih objektov ter celostno ureditev območja.

V prihodnjih dneh in tednih bodo sledile različne analize prikazanih rešitev. Ko bodo okoliščine dopuščale, bodo te predstavljene še ostalim deležnikom.

30. novembra 2020
V občini Izola nadaljujemo z urejanjem kolesarskih poti na trasi Parenzane

V sklopu urejanja kolesarskih poti in javne razsvetljave v občini Izola se bodo pričela dela na odseku obstoječe kolesarske poti na trasi Parenzana. Odsek kolesarske poti Parenzane od priključka z Južno cesto do počivališča Pit-Stop bo preplaščen in opremljen z javno razsvetljavo.

30. novembra 2020 bo izvajalec pričel z urejanjem obstoječe kolesarske poti na delu trase Parenzane. Dela bodo potekala do konca letošnjega leta, v dveh fazah. V ponedeljek, 30. novembra 2020, bodo stekla pripravljalna dela v okviru prve faze, ki bo sklenjena 3. decembra letos. V tem času bo popolnoma zaprt odsek, ki je na sliki obarvan rdeče. Uporabniki Parenzane bodo lahko izbrali obvoz, ki bo potekal tako, kot kaže pot, obarvana z rumeno.

Dela bo izvajalec v okviru druge faze nadaljeval 4. decembra in jih zaključil predvidoma predzadnji dan v letošnjem letu. Tudi v tem času bo popolna zapora dela odseka Parenzane (obarvano z rdečo na naslednji sliki). Za uporabnike bo označen in urejen obvoz, ki je na sliki obarvan z oranžno.

Ob sobotah in nedeljah, in sicer od 5. do 6., od 12. do 13., od 19. do 20 in od 24. do 27. decembra bo omogočen dostop najemnikom in lastnikom zemljišč.

Po zaključku del na že omenjenih lokacijah bo izvajalec pričel z deli na odseku Parenzane do vhoda v tunel (predvidoma od 2. januarja do 15. februarja 2021) ter nazadnje še od izhoda iz tunela do počivališča Pit-Stop, predvidoma od 15. februarja do 30. marca 2021.

Zapore zadnjih odsekov se bodo izvajale zaporedno v januarju 2021.

Zaključek vseh del na trasi Parenzane je predviden konec marca.

5. novembra 2020
Kolesarska pot po obalni cesti bo zaključena še ta mesec

Trenutno potekajo gradbena dela od meje z Mestno občino Koper do krožišča pri Avtokampu Jadranka. Na odseku obalne ceste (od meje s koprsko občino do t. i. nadvoza ruda) je bil prejšnji teden položen grobi asfalt. Zaključno plast bo izvajalec vgradil predvidoma do konca prihodnjega tedna. Na omenjenem delu bo nameščena tudi nova javna razsvetljava.

Na odseku od nadvoza ruda do krožišča pri avtokampu je izvajalec odstranil montažno pregrado med voziščem in kolesarsko potjo, ki jo bo nadomestil z robnikom. Vsa dela bodo zaključena v skladu s terminskim načrtom, do novembra letos.

V naslednji projektni fazi bo izvajalec uredil še obstoječe kolesarske poti na delu trase Parenzane ter zgradil manjkajoči del kolesarske poti ob Južni cesti. Vsa omenjena dela bodo zaključena do marca 2021.

28. oktobra 2020
Brezplačni prevoz Prostofer obratuje, vendar z določenimi omejitvami

Kot ste seznanjeni, je naše gibanje trenutno omejeno na občine. Kljub vsemu nekateri občani še zmeraj potrebujejo nujni prevoz, zato je pomembno, da jim tega tudi zagotavljamo.

Brezplačni prevoz Prostofer deluje, a pod posebnimi pogoji in z določenimi omejitvami.
– Prevoz se izvede samo za nujne primere (npr. do zdravnika).
– Prevoz se opravi samo v primeru, ko je oseba popolnoma zdrava oz. brez vseh bolezenskih znakov.
– Prevoz se izvede samo znotraj občine (v primeru, da gre za nujni prevoz izven občine, uporabnik potrebuje dokazilo, npr. zdravniško napotnico).

Za ozaveščenost uporabnikov glede vseh omejitev poskrbijo že v klicnem centru, saj uporabnika ob vsakem klicu vprašajo, ali je prevoz res nujen ali ga je mogoče preložiti. Individualni prevoz za starejše, ki sodijo v najranljivejšo skupino, je varnejši od javnih prevoznih sredstev.

Klicni center: 080 10 10
27. oktobra 2020
Evropska sredstva za nove kolesarske povezave v Izoli

Občina Izola je v sodelovanju z JZP Izola s strani Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prejela sredstva v višini 763.000 evrov za izvedbo projekta Kolesarske poti z javno razsvetljavo in drugo infrastrukturo.

V okviru projekta bodo urejene nove kolesarske poti in zagotovljena njihova povezanost. Trenutno poteka ureditev odseka nekdanje obalne ceste od Avtokampa Jadranka do meje z Mestno občino Koper, ki bo zaključen do izteka koledarskega leta. Druga faza vključuje ureditev infrastrukture na Južni cesti, ki bo zaključena do marca 2021, v sklepni fazi pa bo urejen še odsek Parenzane, vključno do tunela Šalet, predvidoma do maja drugo leto. Dela izvaja podjetje CPK, d. o. o.

Občina želi s projektom povečati uporabo trajnostnih oblik transporta, kar bo dosegla z ureditvijo ustreznih površin za kolesarje, ki bodo privlačnejše za vse udeležence v prometu.
Več

28. septembra 2020
Obalne občine združene tudi preko nove vizualne podobe Love Istria

Blagovna znamka Love Istria združuje Koper, Izolo, Ankaran in Piran od leta 2017. Namen tovrstnega povezovanja je promovirati destinacijo slovenska Istra ter skrbeti za vzajemno nastopanje na domačem in tujem trgu.

Na javni natečaj za oblikovanje predloga novega grafičnega znaka je prispelo 33 vlog. Med njimi je strokovno ocenjevalno komisijo predstavnikov vseh štirih destinacij in turističnega gospodarstva najbolj prepričala ideja grafičnega studia Logologa iz Ljubljane. Izbrani predlog združuje sonce, morje, zeleno podeželje in beneško arhitekturo, obenem pa raznovrstnost, butičnost, avtentičnost in kakovost destinacije, je utemeljila komisija.

Luca Stančič Kodarin s Turističnega združenja Izola je poudarila, da bo nov logotip doprinesel k učinkovitejšemu trženju turističnih produktov in storitev, povezovanju deležnikov ter spodbujanju kakovostne ponudbe. Direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, Mojca Vojska, pa je med prihodnjimi načrti izpostavila izid kataloga za skupno destinacijo ter oblikovanje znaka kakovosti Odlično Istra, ki ga bodo za različne proizvode in storitve vpeljali v sklopu skupnega projekta LAS Istra – Gastronomski zakladi Istre in morja – Maristra.

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine sl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!