Življenje v Izoli

02 / Zdravstvo in socialno varstvo

OBČINA IZOLA
COMUNE DI ISOLA
Sončno nabrežje 8
Riva del sole 8
SI-6310 Slovenija

ID za DDV: SI16510801

T +386 5 66 00 100
E posta.oizola@izola.si

VLOŽIŠČE, uradne ure
Ponedeljek 8:00 - 12:00
Torek 8:00 - 12:00
Sreda 8:00 - 12:00 in 14:00 - 17:00
Četrtek 8:00 - 12:00
Petek 8:00 - 12:00

7. oktobra 2021
Osvetlitev Verdijeve palače v opomin na rožnati oktober

Združenje Europa Donna Slovenija in območno združenje Izola vsako leto oktobra osveščata o raku dojk in opozarjata na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni ter odgovornosti do svojega zdravja. Akciji se pridružuje Občina Izola, ki bo v opomin na rožnati oktober z rožnato barvo osvetlila Verdijevo palačo.

Dogajanje se bo pričelo v parku Borisa Benčiča z glasbo in petjem ter simbolnim obešanjem rožnatih pentljic na drevesa. Prireditev bo potekala 7. oktobra od 15.30 dalje v spremstvu krajinske arhitektke Tine Trampuž in kitaristke Marjetke Popovski. Vabljeni.

 

29. septembra 2021
V Izoli se nadaljuje organizirano cepljenje brez predhodnega naročanja

Zdravstveni dom Izola bo izvajal cepljenje na terenu brez predhodnega naročanja tudi danes in v petek, v času od 16. do 18. ure. Danes bo potekalo v zadružnem domu krajevne skupnosti Korte, v petek pa na sedežu Medgeneracijskega centra Izola v Livadah. Na voljo bodo cepiva Pfizer, Moderna ter Janssen. Občanke in občani morajo s seboj imeti veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja ter osebni dokument.

28. septembra 2021
Organizirano cepljenje brez predhodnega naročanja danes v Jagodju

Množično cepljenje proti koronavirusu bo danes, 28. 9. 2021, od 16. do 18. ure potekalo na sedežu krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava.

Zdravstveni dom Izola bo izvajal cepljenje na terenu tudi v sredo in petek. Na voljo bodo cepiva Pfizer, Moderna ter Janssen. Občanke in občani morajo s seboj imeti veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja ter osebni dokument.

Cepljenje bo potekalo po navedenem urniku.

DAN DATUM URA LOKACIJA
Sreda 29. 9. 2021 16.00–18.00 Krajevna skupnost Korte – Zadružni dom
Petek 1. 10. 2021 16.00–18.00 Medgeneracijski center Izola – Livade

 

Starostnikom, ki nimajo organiziranega prevoza do cepilnega mesta, bo na razpolago brezplačni prevoz Prostofer. Za rezervacijo pokličite čim prej na tel. št. 080 10 10.

 

15. septembra 2021
Z današnjim dnem dovoljen vstop na Občino Izola le ob izpolnjevanju pogoja PCT

Danes so stopili v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Po novem je pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike različnih storitev. 

V občinski upravi Občine Izola morajo izpolnjevati pogoje PCT poleg zaposlenih tudi vsi obiskovalci in uporabniki storitev. Za vstop v prostore morajo predložiti enega od navedenih dokazil:

– negativni PCR-test , ki ni starejši od 72 ur, oziroma HAG-test, ki ni starejši od 48 ur,

– dokazilo o cepljenju zoper covid-19 z dvema odmerkoma (oziroma enim v primeru cepljenja s cepivom Janssen),

– dokazilo o prebolevnosti oziroma pozitivnem PCR-testu, ki ni starejše od 180 dni.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT poteka v času uradnih ur ob vhodu v glavno pisarno (vložišče)  oz. centralnem vhodu na Sončnem nabrežju 8 za vse dogovorjene pri županu ter v tajništvu na Postojnski ulici 3.

Stranke naprošamo, naj oddajo vloge v poštni nabiralnik na pročelju. Naslov za pošiljanje elektronske pošte je posta.oizola@izola.si.

Z današnjim dnem je znova obvezna tudi uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih.

 

Občina Izola

13. septembra 2021
Novi vladni ukrepi, veljavni od srede, 15. septembra

 

– Pogoj PCT bodo (z redkimi izjemami) morali izpolnjevati vsi zaposleni – velja tudi enkrat tedensko samotestiranje, stroške krije delodajalec.

– Prav tako bo veljal pogoj PCT za vse uporabnike storitev ter udeležence izvajanja dejavnosti – stroške testiranja krijejo sami.

– Zaščitne maske bodo obvezne za vse v zaprtih javnih prostorih in na prostem, če ne bo mogoče zagotoviti ustrezne razdalje 1,5 m, kot tudi v osebnih vozilih, če v njih ne bodo člani istega gospodinjstva.

– Pogoj PCT ne bo obvezen za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami ter v specializiranih prodajalnah s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki.

IZJEMA! ZA VSE PRODAJALNE ZNOTRAJ TRGOVSKEGA CENTRA JE POGOJ PCT OBVEZEN.

Pogoj PCT se izkazuje z dokazilom o negativnem testu, z dokazilom o prebolelosti ali z dokazilom o cepljenju. Prebolevnik ta pogoj izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni.

Izjeme, za katere pogoj PCT ni obvezen:

– otroci do 12. leta,

– osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, v prvo triado osnovne šole, v glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,

– osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,

– učenci in dijaki pri uporabi javnega potniškega prometa.

Izjeme pri uporabi zaščitnih mask:

– otroci do dopolnjenega 6. leta starosti,

– osnovnošolci do vključno 5. razreda, kadar so v matičnemu oddelku,

– učenci glasbene šole do vključno 2. razreda,

– vzgojitelji ter višji in visokošolski učitelji, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,

– govorniki v zaprtih javnih krajih,

– pri športni vadbi,

– gosti v gostinskih lokalih, če sedijo za mizo,

– osebe s posebnimi potrebami,

– nastopajoči na javnih kulturnih prireditvah ter

– učenci, dijaki in študenti pri pouku športne vzgoje, plesa, baleta ter določenih inštrumentov.

Odlok določa tudi OBVEZNO RAZKUŽEVANJE ROK Z RAZKUŽILOM OB VSTOPU V ZAPRT JAVNI KRAJ OZIROMA PROSTOR. Ravno tako morajo izvajalci dejavnosti poskrbeti za redno prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih opravljajo dejavnost oziroma jih upravljajo.

 

 

28. julija 2021
3. javni posvet: Vse o cepljenju proti covidu-19

O varnosti in učinkovitosti cepiv

Spoštovani prebivalci in prebivalke,

vabimo vas, da se nam v četrtek, 29. julija 2021, ob 17. uri pridružite na 3. javnem posvetu: Vse o cepljenju proti covidu-19. Posvet je namenjen vsem vam, ki bi želeli pridobiti več dodatnih strokovnih informacij o cepljenju proti covidu-19. Govorili bomo o številnih vprašanjih v povezavi s cepljenjem ter kakšna so s študijami in podatki podprta dejstva.

Z vami bodo vrhunski strokovnjaki za covid-19, zdravniki specialisti infektologije in klinične mikrobiologije: prof. dr. Bojana Beović, prof. dr. Janez Tomažič in prof. dr. Alojz Ihan ter specialistka ginekologije in porodništva Marijana Vidmar Šimic. Na dogodku bo sodeloval minister za zdravje Janez Poklukar.


Več

24. junija 2021
Podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom

Sinoči je v organizaciji izolske enote Rdečega križa in Občine Izola potekala slovesna podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom. Množica tistih, ki so darovali kri več kot tridesetkrat, je bila velika, med njimi pa so posebej izstopali štirje. Milan Frank in Robert Turk sta darovala kri že devetdesetkrat, Mitja Pavšič stokrat, Robert Šašek pa kar stodesetkrat – to pomeni, da je zaslužen za skoraj 50 litrov darovane krvi! Za plemenita dejanja je štirim najzaslužnejšim krvodajalcem podelil priznanja izolski župan Danilo Markočič.

Ob tej priložnosti se v imenu območne enote Rdečega križa Izola in Občine Izola zahvaljujemo vsem krvodajalcem, ostale pa pozivamo, naj tudi sami pomagajo na ta način, če lahko. Vaša kri je nenadomestljivo zdravilo in najdragocenejše, kar lahko podarite sočloveku.

20. maja 2021
V Izoli ob svetovnem dnevu čebel zasadili medovite lipe

V izolski občini si prizadevamo za zeleno mesto. S tem namenom vsako leto zasajamo nova medovita drevesa in nadomestimo tista, ki jih je bilo treba zaradi opravičljivih razlogov odstraniti. Ob svetovnem dnevu čebel so župan Danilo Markočič, direktor JP Komunala Izola Denis Bele ter čebelarji Dario in Valerija Renko ter Zvezdan Tavčar v Jagodju simbolno zasadili lipe.
Več

12. maja 2021
ZORA – program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu

Rak materničnega vratu je ena tistih oblik raka, ki jo lahko preprečimo, če pravočasno odkrijemo predrakave spremembe. Ker se bolezen dolgo let razvija neopazno in brez očitnih znakov, je pomembno, da ženske opravljajo preventivne in redne ginekološke preglede, tudi če nimajo ginekoloških težav.

Državni program Zora omogoča ženskam, starim od 20 do 64 let, da brezplačno opravijo bris, s katerim se odkriva spremembe celic materničnega vratu, še preden bi lahko postale rakave. Če je izvid dveh zaporednih brisov, ki sta bila opravljena v razmaku enega leta, negativen, se osebo ponovno povabi na pregled po treh letih. Če pa je izvid pozitiven oziroma patološki, je treba z nadaljnjimi preiskavami ugotoviti, za kakšne spremembe gre. Le pravočasno odkrite spremembe in zgodnje zdravljenje uspešno preprečita nastanek raka.

Razvoj predrakavih sprememb in raka na materničnem vratu povzročajo tudi nekateri nevarnejši genotipi človeških papilomavirusov (HPV), ki živijo v naši koži in sluznici. Okužbe s HPV so zelo pogoste, saj se vsaj enkrat v življenju okužimo skoraj vsi. Prenašajo se s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, med različnimi deli telesa pa se lahko prenašajo tudi z rokami. Večina okužb s HPV poteka brez bolezenskih znakov, okužbe pa so po večini prehodnega značaja in brez posledic minejo v enem do dveh letih. Le več let trajajoče okužbe z nevarnejšimi HPV lahko povzročijo predrakave spremembe materničnega vratu in raka. Te spremembe so nevidne in ne povzročajo težav, zato jih lahko odkrijemo le z mikroskopskim pregledom brisa materničnega vratu, ki se ga vsaka tri leta opravi preko državnega presejalnega programa Zora.

Za čim boljšo zaščito pred okužbo s HPV se priporoča upoštevanje načel varne spolnosti, Program Zora pa priporoča tudi cepljenje 12-letnih deklic proti HPV v rednem programu cepljenj, saj se bo tako še dodatno izboljšala učinkovitost preprečevanja raka materničnega vratu.

V obdobju 2017–2020 je znašala pregledanost žensk v občini Izola 66,7 %. Želimo si, da bi se v program Zora vključilo še večje število žensk, zato vabimo vse, da se odzovejo vabilu in obiščejo svojega izbranega ginekologa.

Več informacij o programu Zora in o preventivnih ginekoloških pregledih si lahko zagotovite:

– pri izbranem osebnem zdravniku ali pri izbranem ginekologu,
– na spletni strani programa Zora: www.zora.onko-i.si,
– na elektronskem naslovu: zora@onko-i.si ali
– v Centru za krepitev zdravja ZD Izola (zaradi epidemiološke situacije začasno ne izvaja vseh svojih aktivnosti).

Živa Žerjal, NIJZ OE Koper

 

 

9. marca 2021
S preventivo v boj proti raku

V boju proti raku, ki letos poteka pod sloganom Obvladovanje raka s cepljenjem, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo na pomen odkrivanja rakavih obolenj tudi v času izrednih zdravstvenih razmer. Podatki namreč kažejo, da je bilo v prvem valu epidemije covida-19 ugotovljenih kar za tretjino manj diagnoz raka.
Več

4. marca 2021
Ob prebolelem covidu-19 organizem ne ustvari toliko protiteles, kot jih zagotovimo s cepljenjem

Če posameznik preboli covid-19 z blagimi oziroma zmernimi simptomi, imunost traja od tri do šest mesecev, pri težjem poteku bolezni pa pol leta in več, pravi infektolog v UKC Ljubljana, Janez Tomažič. A kaže, da cepljenje zagotavlja še daljšo imunost.

Pri osebah, ki so se okužile z novim koronavirusom, vendar so bile brez bolezenskih znakov, obstaja možnost, da niso razvile imunosti. Obenem je verjetno, da pri njih ni prišlo do tvorbe protiteles, kar pomeni, da se lahko znova okužijo in tudi zbolijo. Zato je tudi pri posamezniku, ki so mu v preteklosti potrdili okužbo, nujna preventiva.

Virus ob naravnem prebolevanju zavre delovanje našega imunskega sistema, zato v organizmu ne nastane toliko protiteles kot pri cepljenju. S cepivom proti covidu-19 se v telo vnese kodo, kjer je informacija za izdelavo proteina. Ta je najpomembnejša sestavina virusa, s katero se veže na naše celice. In ker ni drugih sestavin virusa, ni negativnega vpliva na imunske odzive, zato cepivo spodbuja daljšo imunost.

Pri doslej registriranih cepivih se kaže, da bodo do neke mere zagotavljala tudi zaščito pred prenosom virusa, torej bo posameznik po cepljenju zaščiten pred boleznijo in ob okužbi ne bo širil virusa.

Raziskovalci ugotavljajo, da so odkrite mutacije virusa bolj nalezljive in da proti posameznim med njimi obstoječa cepiva slabše preprečujejo okužbo. To nakazuje potrebo po razvoju novih različic cepiv. Večja nalezljivost virusa pomeni, da se več ljudi okuži in posledično več ljudi zboli, zaradi česar jih je več v bolnišnici in enotah intenzivnega zdravljenja, večja pa je tudi smrtnost. 

 

Povzeto po pispevku MMC RTV SLO

2. marca 2021
Poskrbimo za svoje dobro počutje

Epidemija pred nas postavlja posebne izzive in vnaša spremembe v naš vsakdanjik. Spreminja se naša dnevna rutina, več časa preživljamo doma – dom je postal delovno mesto, igralnica ali učilnica, kuhinja in mogoče tudi telovadnica. Ker nad trenutnimi razmerami nimamo nadzora, te za marsikoga lahko predstavljajo velik izziv za duševno in telesno zdravje. Zato je pomembno, da poskrbimo za svoje dobro počutje, kolikor je v naši moči. To lahko storimo tako, da ohranimo ali vzpostavimo vsakdanjo rutino, ki vključuje aktivnosti za krepitev in ohranjanje zdravja.

 

24. februarja 2021
Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že peto leto izvajajo projekt SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, s katerim povezujejo zdravstveni in socialni sektor ter nevladne organizacije v skupnem naslavljanju alkoholne problematike. Letos že četrtič aktivno sodelujejo tudi v akciji 40 dni brez alkohola, in sicer s skupnim ciljem vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi, saj ga velik delež populacije uživa čezmerno (skoraj vsak drugi Slovenec): alkohol je prisoten v naši kulturi in navadah ter lahko dostopen, vzorci, povezani s pitjem alkohola, pa se prenašajo iz roda v rod.

V povprečju naj bi Slovenec, star 15 let ali več, v letu 2019 spil 91 litrov piva in 48 litrov vina ter 3 litre žgane pijače. Skupno je registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca znašala skoraj 11 litrov, kar je en liter več kot leto prej, predvsem zaradi več popitega vina (za 10 litrov). Poleg registrirane porabe alkohola predstavlja za Slovenijo veliko težavo tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki po ocenah še za tretjino poviša številko porabe, kar nas uvršča v sam svetovni in evropski vrh. V Sloveniji vsak dan – izključno zaradi razlogov, povezanih s pitjem alkohola – umreta vsaj dve osebi. Iz istega razloga je dnevno v povprečju hospitaliziranih 10 oseb. Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša v povprečju 228 milijonov evrov letno. Trošarine od alkohola znašajo ok. 103 milijone na letni ravni.

Zavzemite se za spremembe. Poskrbite za zdrav življenjski slog in za svoje zdravje. Naučite se česa novega, obudite hobi iz preteklosti, spoznajte tehnike dihanja ali sproščanja. O stiski se pogovarjajte s tistimi, ki so vam blizu. Če je ta prehuda in ne veste, kako naprej, so na voljo različne oblike psihološke podpore. Posvetite se tudi svojim bližnjim. Skrb za drugega je hkrati skrb zase. Usmerite se na vire pomoči na spletni strani www.sopa.si ter pokličite na brezplačno telefonsko številko za psihološko podporo: 080 51 00.

 

23. februarja 2021
Mednarodni literarni natečaj kratkoproznih besedil na temo solidarnosti

V sklopu 22. Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza razpisan 16. Mednarodni literarni natečaj kratke proze Lapis Histriae na temo SOLIDARITÉ

V današnjem času epidemije in pre(po)tresov se klic k solidarnosti izvija iz najglobljih čustev, tistih, na katera računajo tudi številni politiki pri procesu konsolidacije „svojega“ ljudstva. Zato pojem zapisujemo samo v francoščini: solidarité. S tem želimo spomniti na zgodovino sodobne Evrope, na integracijske procese, ki vidijo v solidarnosti možnost skupnosti enakopravnih državljanov. Namesto krepitve kolektiva prek žrtve posameznika solidarnost varuje individualnost, vztraja pri kulturi različnosti in se strukturira v vzajemnosti. V času vse večjih družbenih razlik se solidarnost vzpostavlja tik ob vprašanju odgovornosti za ogrožene, trpeče, bolne in prezrte.

Pošljite nam zgodbe, v katerih živijo nove oblike solidarnosti in take, ki razgaljajo njeno odsotnost.

Le pišite!

MERILA IN POGOJI

– Besedilo mora biti izvirno in neobjavljeno.
– Besedilo ne sme biti daljše od 27.000 znakov in ne krajše od 5000 znakov, vključno z -razmaki.
– Napisano je lahko v vseh jezikih širše regije (slovenski, italijanski, hrvaški, srbski, bosanski in črnogorski).
– Avtorji lahko konkurirajo le z enim delom.
– Strokovno žirijo sestavljajo trije pisatelji.
– Žirija si pridržuje pravico, da ne podeli nagrade.
– Rok oddaje del je 4. 4. 2021.
– Dela pošljite pod šifro.
– Legendo šifre z osebnimi podatki avtorja (ime, priimek, leto rojstva, naslov, telefonska št., elektronski naslov in kratek življenjepis) priložite besedilu, vendar posebej.
– Delo odpošljite na elektronski naslov: lapis@gku-bcu.hr.
– Prispela besedila sortirajo in arhivirajo knjižničarji Mestne knjižnice Umag, ki imajo tudi edini vpogled v podatke o avtorjih; člani žirije zvedo za informacije o avtorjih šele po odločitvi o nagradi.
– Zmagovalno besedilo bo nagrajeno z denarno nagrado v višini 1050 EUR.
– Najboljša besedila po presoji žirije bodo objavljena v Zborniku Lapis Histriae 2021 konec leta 2021.
– Nagrada bo avtorju zmagovalnega dela slovesno podeljena na 22. Forumu Tomizza v Umagu, 21. 5. 2021.

Dodatne informacije: Mestna knjižnica Umag (lapis@gku-bcu.hr, +385 52 721 56).

Dodatne informacije: Mestna knjižnica Umag  (lapis@gku-bcu.hr, +385  52  721 56).

 

 

 

22. februarja 2021
Prijava interesa za cepljenje proti COVIDU-19

Državljanom je dana možnost z oddajo vloge izraziti željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Vaš interes bo uporabljen v sistemu naročanja na cepljenje v zdravstvenih ustanovah. Obrazec lahko izpolnite na povezavi oz. se za cepljenje prijavite pri izbranem osebnem zdravniku.

 

 

15. februarja 2021
Skozi slikanico Sveti meč pravice bomo spoznavali kulturo kaštelirjev

Na današnji novinarski konferenci je bila predstavljena slikanica z naslovom Sveti meč pravice, ki je eden izmed dosežkov projekta Kaštelir – Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa (preko Brkinov, Čičarije in Istre) do Kvarnerja (v nadaljevanju Kaštelir) in je dostopna v štirih jezikih. Slikanica nam skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev, njihovih vrednotah, navadah in ritualih, še zlasti pa za tedanje čase mogočnih utrdbah, na zanimiv in privlačen način približa kulturo kaštelirjev.
Več

9. februarja 2021
Hidrološka napoved – na Obali možnost razlivanja rek in morja

Reke v slovenski Istri so začele poplavljati, nevarnost razlivanja je napovedana še za prihodnja dva dni. Tudi morje v manjšem obsegu že prestopa bregove na izpostavljenih delih obale. Njegova gladina bo povišana tudi v sredo zjutraj. Obstaja nevarnost razlivanja v višini 15 cm.

25. januarja 2021
S cepljenjem in udeležbo na presejalnih pregledih je mogoče preprečiti raka materničnega vratu
Pregledanost v občini Izola nižja od državnega povprečja

Rak materničnega vratu je edini tip raka, o katerem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za tem rakom, izjemno majhna.

V Sloveniji imamo organiziran presejalni program ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu. Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusne bolezni se je triletna pregledanost prvič v 15 letih zmanjšala pod ciljno vrednost, v občini Izola pa še nekoliko bolj, kar jo uvršča med 212 občinami na 161. mesto.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana podajajo v ta namen ključna sporočila.

– Svetovna zdravstvena organizacija je v času lansiranja globalne strategije za eliminacijo raka materničnega vratu med vsemi evropskimi državami prepoznala prav Slovenijo kot primer dobre prakse pri obvladovanju bremena raka materničnega vratu z organiziranim presejanjem.

– Zaradi okrnjenega delovanja programa ZORA je bilo do konca septembra 2020 (v primerjavi s 3-letnim povprečjem) odkritih za 19 % manj predrakavih sprememb visoke stopnje pri ženskah, starih od 30 do 39 let. To je zelo zaskrbljujoče, saj se vrh obolelih za rakom materničnega vratu v nepresejani populaciji pojavlja med 40. in 49. letom starosti, če pri mlajših ženskah pravočasno ne odkrivajo in zdravijo predrakavih sprememb. V starostni skupini od 30 do 39 let je odkrita kar tretjina predrakavih sprememb visoke stopnje.

– Zaradi zaustavitve presejanja v spomladanskem valu epidemije se je prvič v 15 letih delovanja progama ZORA 3-letna pregledanost zmanjšala pod 70 %. Zaradi večjega obsega dela ginekologov čez poletje in dobrega odziva žensk je konec septembra 2020 pregledanost ponovno dosegla 70 %.

Dr. Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, poziva ženske, naj tudi v času pandemije COVID-19 celostno skrbijo za svoje zdravje, upoštevajo 12 priporočil proti raku, se redno udeležujejo presejalnih pregledov in se odločijo za cepljenje otrok proti HPV. Mlade ženske v starosti od 30 do 39 let naj kljub spremembam v vsakdanjem življenju ne pozabijo na lastno zdravje. V tej starostni skupini je bilo v programu ZORA v času pandemije odkritih 19 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu, ki bodo lahko, neodkrite in nezdravljene, napredovale v raka materničnega vratu. Dr. Ivanuš obenem poziva vse prebivalce, naj se cepijo proti bolezni COVID-19, saj bodo s tem pripomogli tudi k polnemu delovanju programa ZORA in omogočili čim prejšnjo eliminacijo raka materničnega vratu pri nas.

 Izjava NIJZ o cepljenju proti HPV

13. januarja 2021
Kakovostna, polnovredna in varna hrana v lokalnem okolju

Izšel je Vodič po ekoloških kmetijah slovenske Istre. Prvo tovrstno knjižico je pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica Nova Gorica in na enem mestu združuje 53 kmetij, ki potrošnikom zagotavljajo kakovostne lokalne proizvode.

Ekološki kmetje so zavezani h kmetovanju v skladu z naravnimi zakonitostmi in predpisanimi zahtevami, kar je zagotovilo za kakovostno in varno hrano z bogato prehransko vrednostjo.

Slovenska Istra zaradi svoje specifične lege in ugodnih klimatskih pogojev omogoča kmetovanje skozi vse leto in posledično velik nabor pridelkov. Izstopa ponudba oljkarjev in vinarjev ter zelenjadarjev, vendar vodič vključuje tudi čebelarje, zeliščarje, pridelovalce žita in tiste kmete, ki ponujajo meso ter mesne izdelke in jajca. Specifičnost so ribiči s ponudbo ekološko gojenih školjk.

Ekološka pridelava je trajnostno naravnana. S spodbujanjem zelenega podjetništva potrošnik skrbi za zdravo prehrano in varstvo okolja, pa tudi za lokalno samooskrbo ter ustvarjanje zelenih delovnih mest.

Fotografija: Jaka Ivančič

5. januarja 2021
Hitro testiranje na Obali pogojeno s kadrovskimi zmožnostmi zdravstvenih domov

V izolskem zdravstvenem domu je omogočeno testiranje ob delavnikih, od 10. do 12. ure. Nanj se je treba predhodno naročiti (tel. 05 6635 010), in sicer v času od 12.30 do 13.30.

Zdravstveni dom Piran bo izvajal testiranje s hitrimi testi v Luciji, in sicer v sredo in četrtek, 6. ter 7. januarja, od 9. do 11. ure. Brezplačno testiranje bo potekalo po sistemu drive-in pod nadstreškom Nujne medicinske pomoči.

Iz koprskega zdravstvenega doma so sporočili, da bo testiranje s hitrimi antigenskimi testi omogočeno takoj, ko se bodo uspeli organizirati, saj so vsi zaposleni polno zasedeni.

 

28. decembra 2020
Strah pred boleznijo COVID-19

Vsakodnevno se soočamo s številnimi novicami glede trenutnega stanja v povezavi s pandemijo koronavirusne bolezni. Nenehno poslušanje vesti in razmišljanje o pandemiji vzbudi različna čustva, vodi pa lahko tudi do strahu pred obolelostjo in smrtjo. Strah je popolnoma normalen odziv na neznane razmere, ki bi lahko bile za nas nevarne, vendar postane nefunkcionalen in nevaren za nas same, ko je premočen in kroničen.

V trenutnem stanju pandemije pretiran strah vodi do večje anksioznosti in zaznane ravni stresa v zdravi populaciji, pri duševnih bolnikih pa lahko dodatno poslabša simptome psihičnih bolezni.

Raziskovalci navajajo, da lahko strah pred virusom razvrstimo v štiri kategorije. Navedenih je nekaj nasvetov za samopomoč, s katerimi si lahko pomagate zmanjšati doživljanje strahu.

  1. Strah za lastno zdravje

Samopomoč: izvajanje športnih aktivnosti (sprehod, tek, joga …) in mentalne »telovadbe« (npr. reševanje križank); vsak dan pomislite na vsaj tri stvari, za katere ste hvaležni; ideje lahko zapisujete v dnevnik, na listke ali zgolj razmišljate o njih. Te aktivnosti povečajo občutek varnosti in nadzora nad lastnim telesom.

  1. Strah za zdravje drugih

Samopomoč: komunikacija z bližnjimi (parterjem, otroki, starši, sorodniki, prijatelji, sosedi idr.) in negovanje odnosov (npr. igranje družabnih iger, ogled filma).

  1. Strah pred informacijami/neinformiranostjo

Samopomoč: omejite poslušanje in branje novic na določen čas v dnevu. Pridobivajte informacije iz zanesljivih virov.

  1. Strah pred ukrepanjem/neukrepanjem

Samopomoč: osredotočite se na tisto, kar lahko nadzirate (npr. s pomočjo meditacije); zavedati se morate, da lahko vsakdo komu pomaga (že z upoštevanjem zdravstvenih ukrepov), vendar ni možno pomagati vsem. Sodelujte v različnih projektih, kjer lahko z majhnimi pozornostmi razveselite druge, npr. akcija Božiček za en dan, Mala pozornost za veliko veselje, Naj bo letošnjo zimo vsem toplo.

Ti napotki ne morejo nadomestiti psihološke obravnave, zato se ob poslabšanju svojega duševnega zdravja obrnite na kvalificirano osebo, ki vam bo znala najbolje svetovati. Na spletni povezavi so navedeni osnovni kontaktni podatki za primer duševne stiske (prav tako se lahko obrnete tudi na drugostopenjske študente psihologije, ki vas bodo z veseljem poslušali: Svetovalnica pogovori se in Društvo kameleon).

Vir: Projekt Imuno

1. decembra 2020
Lažna novica o delovanju izolskega doma upokojencev

V nedeljo, 29. novembra 2020, je uporabnik družbenega omrežja Facebook, poimenovan Mihael Bellis, prav tam objavil lažno novico o delovanju Doma upokojencev Izola. Vsebino, ki je v celoti neresnična ter neutemeljena, v vodstvu zavračamo.
Več

25. novembra 2020
25. november – mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami
Niste same

»Stara sem 54 let, poročena sem bila 34 let. Vse življenje sem trpela, v upanju, da bo nekoč bolje. Ko so otroci odrasli in odšli na svoje, je postalo neznosno. Če sedaj pogledam nazaj, se zdi kot najhujša nočna mora. Preživela sem srčno kap in po tej izkušnji dojela, da če želim živeti, moram proč. Tako se je začelo moje potovanje k svobodi.« To je izsek življenjske zgodbe gospe, ki je zaradi nasilja v družini poiskala pomoč v programu Regijske varne hiše Kras.

Nasilje nad ženskami je najbolj razširjena kršitev človekovih pravic na svetu, ki pa najpogosteje ostane skrita. Znano je, da se v času kriznih situacij nasilje še poveča. Žal je veliko žensk najbolj ogroženih doma, kjer bi se vsakdo moral počutiti varno. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je poročala, da je prišlo v času omejitve gibanja zaradi potrebe po zajezitvi koronavirusa do porasta nasilja v družini. Aprila 2020 je v državah članicah do 60 % več žensk poiskalo nujno pomoč zaradi nasilja v družini kot v enakem obdobju lani.

Žrtve nasilja v družini so pogosto prepričane, da so same odgovorne za nasilno vedenje povzročitelja, ki je najpogosteje njihov partner, lahko pa tudi kdo izmed odraslih otrok ali drugih družinskih članov. Nasilje največkrat opravičujejo z različnimi osebnimi ali družbenimi okoliščinami, kot so preobremenjenost, brezposelnost idr., ter upajo, da se bo nasilnež spremenil. In vendar se nasilje nikoli ne konča samo od sebe, brez korenitih sprememb. Ob tem je pomembno poudariti, da je zanj vedno odgovoren tisti, ki ga povzroča, saj se vsakdo lahko odloča, kako bo ravnal v posamezni situaciji. Spremembe se tako začnejo največkrat šele takrat, ko žrtve ne zmorejo več, ko se posledice nasilja odražajo na njihovem fizičnem in psihičnem zdravju in se odločijo poiskati pomoč. Da nikoli ni prepozno za to, dokazujejo ženske, ki so se umaknile v program Regijske varne hiše Kras. V času bivanja v varni hiši, ki lahko traja do enega leta, so občutile, kaj je mirno življenje in si ustvarile novo pot, bodisi same ali z otroki.

Gospa, ki se je po 34 letih umaknila iz nasilnega odnosa, je zapisala: »V varni hiši ste dobrodošle, zaposlene vas cenijo, spoštujejo in vam prisluhnejo. V tej hiši sem se počutila svobodno in sprejeto vseh osem mesecev bivanja. Bila sem deležna lepih besed in objemov. Tudi moja skupina souporabnic je bila enkratna. Skupaj smo druga drugi jokale na ramenih, se skupaj veselile, smejale, zabavale. Še sedaj, po mojem odhodu, se slišimo, obiskujemo in spominjamo najlepših trenutkov v varni hiši. Drage moje ženske, pogumno naprej in nikar se ne ozirajte nazaj. Začnite živeti, saj ste tega vsekakor vredne!«

Naj vas njene besede spodbudijo, da ob nasilju v družini poiščete pomoč, ki jo nudijo:
Policija in centri za socialno delo,
koordinatorica za preprečevanje nasilja, mag. Damjana Jurman (CSD Južna Primorska), tel.: 05 66 34 579, e-pošta: damjana.jurman@gov.si; gp-csd.jprim@gov.si, Prisoje 1, Koper;
Krizni center za žrtve nasilja Južna Primorska (CSD Južna Primorska), tel.: 040 303 669, 059 039 590 e-pošta: kczn.csdjprim@gov.si;
Regijska varna hiša Kras (CSD Južna Primorska), tel.: 070 754 730, 056 202 442, e-pošta: vhkras@gmail.com, spletna stran: www.vhkras.si;
Krizni center za otroke in mladostnike – Marelična hiša, tel.: 040 303 203, e-pošta: kcm@gov.si, Kolarska 10, Koper;
Društvo za nenasilno komunikacijo, Enota Koper, tel.: 031 546 098, 05 63 93 170, e-pošta: dnk.koper@siol.net, spletna stran: www.drustvo-dnk.si.

Nataša Prelesnik Korošic, Regijska varna hiša Kras, CSD Južna Primorska

24. novembra 2020
Duševno zdravje mladih – Zmoremo drugače? Zmoremo skupaj?
okrogla miza

November je mesec preventive in v naši državi poteka vrsta aktivnosti, namenjenih ozaveščanju o različnih oblikah boja proti odvisnostim in boleznim. Zavod NewPrevent v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola pripravlja pogovor s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z mladostniki: o stiskah, ki jih otroci in mladostniki doživljajo v času protikoronksih ukrepov, o posledicah šolanja na daljavo in naraščanja uporabe digitalnih tehnologij; o vse pogostejših težavah v duševnem zdravju in vlogi ter poročanju medijev o dogodkih, povezanih z duševno stisko. Pogovor bo sklenjen s pomembnostjo sodelovanja javnih in nevladnih organizacij v skupnostnem pristopu pri nudenju pomoči mladostnikom.

V času epidemije se vse prevečkrat osredotočamo na duševne bolezni in motnje, veliko je informacij z negativnim predznakom, ki mladega človeka lahko plašijo. Namen pogovora je postaviti v ospredje pozitivna sporočila, uporabne nasvete: kako aktivirati svoje lastne vire moči za ohranjanje zdravega življenjskega sloga, predvsem pa povedati, kam in kdaj se obrniti po pomoč v lokalnem okolju, če je stiska velika.

Dogodek bo potekal danes, 24. novembra 2020, ob 18. uri v izolskem kulturnem domu. Zaradi epidemije bo neposredni prenos na družbenem omrežju Facebook, straneh Zavoda NewPrevent ter Ckšp Izola. Okroglo mizo bo moderirala Daša Šarkanj.

19. novembra 2020
Izolski dom upokojencev vzpostavil zunanjo enoto za okužene stanovalce

Po pojavu okužbe s koronavirusno boleznijo v Domu upokojencev Izola so prilagodili življenje stanovalcev z vzpostavitvijo zunanje enote v Pacugu.

Z današnjim dnem je v domu potrjenih 28 okužb s covidom-19, od tega 23 med varovanci in pet pri zaposlenih. Trenutno so pri vseh izraženi blagi simptomi. Večino okuženih stanovalcev so namestili v Domu paraplegikov v Pacugu, sicer namenjenem letovanju invalidnih oseb. Danes bodo tja prepeljali še devet obolelih.

Direktorica Doma upokojencev Izola, Romina Zajc, je povedala, da jih je najbolj skrbel odziv stanovalcev na informacijo o potrebni premestitvi, a so jo sprejeli z veliko mero razumevanja in z odobravanjem. »K temu je gotovo pripomoglo tudi odlično sodelovanje socialne službe in drugih zaposlenih v domu,« je pojasnila. »Vzpostavitev rdeče cone v Pacugu se je izkazala kot zelo pozitivna izkušnja. Odnosi, ki so se že prej gradili med zaposlenimi, so se zdaj še bolj okrepili; delujejo kot usklajen tim, zavzeto in povezovalno, s solidarnostjo do stanovalcev. Kako bo v prihodnjih dneh, je težko napovedati. Ravnamo se v skladu z vsemi priporočili stroke in se sproti prilagajamo situaciji,« še poudarja direktorica.

 

6. novembra 2020
Vsak korak šteje

Redna telesna aktivnost je eden pomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni. Ugodni učinki redne športne dejavnosti se kažejo tako na telesnem kot na duševnem počutju.
Več

5. novembra 2020
Od sobote v dežurni lekarni znova omogočena 24-urna preskrba z zdravili

Dežurna Lekarna Koper bo od 7. novembra 2020 delovala:

– od ponedeljka do petka od 19.00 do 7.30,
– ob sobotah od 13.00 do 24.00,
– ob nedeljah in praznikih od 12.00 do 24.00. Pred tem, natančneje od 8.00 do 12.00, bo lekarna odprta tudi za nenujno preskrbo.

Tel. 05 611 00 00

 

Arhiv novic
KOLEDAR
< oktober 2021 >
PO TO SR ČE PE SO NE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NOVO NA PORTALU

20. oktobra 2021
Vladni obisk zaobjel tudi Izolo

Vlada RS je včeraj obiskala Obalno-kraško regijo, ki jo sestavljajo občine sl...


Za pravilno oddajo PRIJAVE NAPAKE vas prosimo, da izpolnite spodnja polja
Per la corretta presentazione della DESCRIZIONE DELL'ERRORE si prega di compilare tutti i campi sottostanti

V center za prijavo napak, ki je na voljo 24 ur na dan vse dni v letu lahko tudi pokličete. Telefonska številka 041 310 997.


×
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!